Go to content

Inledning

Resultaten i del 1 konkluderar att äldre LGBTI-personers erfarenheter pekar på allvarliga brister när det gäller att bemötas med kunskap och respekt i vårdsystemet. Något som leder till såväl kränkningar, osynliggörande, felbehandling och i värsta fall, att avstå från att söka hjälp. Syftet med kunskaps­inventeringen i del 2 är att undersöka dessa erfarenheter genom att se på vilken kunskap och kompetens om LGBTI-personers livsvillkor och normer för kön och sexualitet som finns i såväl hälso-och socialveten­skapliga utbildningar som bland yrkesutövande vård- och omsorgs­personal i de nordiska länderna. I denna del ska vi se närmare på:
  • Hur det ser ut i centrala policydokument i de nordiska länderna; framförallt vilka formella kunskapskrav som finns i hälso- och socialveten­skapliga utbildningar i de nordiska länderna. Finns lika tillgång till god hälsa och vård med i kunskapsmålen i centrala professions­utbildningar, och ingår LGBTI-personers behov som del av dessa?
  • Hur manifesterar sig kunskaps- och färdighetskrav vidare i praktiken, i studie- och kursplaner?
  • Vilka erfarenheter har yrkesverksamma inom hälso- och omsorgstjänster när det gäller möten med patienter och brukare och kunskap om LGBTI, kön, sexualitet och normer?
  • Vilken fortbildning och kunskapskomplettering om LGBTI, kön, sexualitet och normer finns?
Kunskapsinventeringen bygger framförallt på relevant forskning från de litteratursökningar som gjorts i denna studie, samt relevanta rapporter och annat ”grått material” från kompletterande sökningar. Även de rapporter som vi fått kännedom om under arbetsprocessen har inkluderats. Samtliga inkluderade publikationer finns i bilaga 2. Till denna delstudie eftersöktes veten­skapliga arbeten som analyserade hälso- och socialprofessionell utbildning, yrkesprofessionell praktik och fortbildning i relation till kön, sexualitet, normer och framförallt LGBTI-perspektiv på åldrande. Sökningarna visade att ytterst få studier är gjorda där äldre LGBTI-personer finns med i relation till yrkesutbildning eller yrkesprofes­sionell praktik. En majoritet av studierna hade fokus på antigen ”alla”, på barn/ungdom eller på vuxna LGBTI-personer i möte med vård­systemet i relation till reproduktion och familjebildning. Vi har även inkluderat studier som inte är åldersspecifika i tillägg till de som specifikt har fokus på möten med äldre vuxna LGBTI-personer.
Analysen har kompletterats med kontextualiserande material; policy­dokument som reglerar nationella lärandemål för relevanta profes­sions­utbildningar på högskolenivå, samt intervjuer och e-postintervjuer med universitetsanställda och fortbildningsaktörer (se bilaga 4). Fortbildningskurser är den kanal många yrkesverksamma, utan formell utbildning får kunskap, inom exempelvis hemtjänst och äldrevård. Fortbildningskurser om LGBTI-relaterade teman är centrala för yrkesverksamma med utbildning eftersom kunskapsunderskottet är stort.
Eftersom en majoritet av forsk­ningen kommer från Sverige och Norge har intervjuer främst gjorts med relevanta personer i Island, Danmark och Finland, samt Färöarna, Grönland och Åland. Intervjuerna syftade framförallt till att få en fördjupad förståelse av mönster som framkom i litteratur­studien, och för att en bild av situationen i de länder där ingen litteratur fanns. Informanterna har sökts via snöbollsmetoden och via forskarens kontaktnät, samt via LGBTI-organisationerna i respektive land.