Go to content

Begrepps­genomgång

LGBTI
LGBTI är en förkortning för Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender och Intersex. Efter beslut av de nordiska jämställdhetsministrarna används begreppet i det officiella nordiska samarbetet, för att motsvara andra internationella organisationer. Samlingsbegreppet används genomgående i denna rapport, med undantag när studier refereras där andra begrepp används. Det kan handla om att delar ur denna grupp studeras, exempelvis HBT, HBTQ eller LBTQ. HBT är en förkortning för Homosexuella, Bisexuella och Transpersoner. Q:et syftar till personer som identifierar sig som queera, och L:et används ibland för att synliggöra lesbiska. Även om LGBTI används genomgående så är det med en medvetenhet om att det inte finns en jämnvikt i de grupper som förkortningen rymmer, intersex är exempelvis särskilt sällan belyst inom forskningen.

Transperson
Ett paraplybegrepp för olika individer som upplever att deras könsidentitet inte stämmer överens med det juridiska kön de tilldelats vid födseln. 
Icke-binär
En person som varken känner sig som kvinna eller man, utan istället som både och, mitt emellan, flytande eller helt bortom könskategorier.
Intersexvariationer
Intersexvariationer, som även kan benämnas variation i könskarak­täristiska, är ett samlingsbegrepp för att beskriva många olika tillstånd där en person föds med en inre eller yttre anatomi som inte stämmer överens med hur en kvinnlig eller manlig kropp förväntas vara. En intersexvariation kan vara en skillnad i den yttre anatomin men också vara en hormonell eller genetisk skillnad utan att det uttrycker sig i en uppenbar anatomisk skillnad. Det finns ett brett spektrum av intersex­variationer, där vissa behandlas medicinskt och andra inte. Vissa intersexvariationer upptäcks vid graviditeten eller födseln, medan andra märks under puberteten, vid försök att skaffa barn, eller upptäcks tillfälligt.
Queer
Queer kan ha flera olika betydelser. Det kan användas som en identitet och då stå för en önskan att slippa identifiera sig med något och en önskan att ifrågasätta köns- och/eller sexualitetsnormer. Queer är även ett begrepp som kan beskriva ett kritiskt förhållningssätt till normer och då både handla om kön och sexuell läggning.
Cisperson
En person som identifierar sig med det juridiska kön de fått tilldelat vid födseln. Cisnormativitet är ett begrepp för att peka på de normer som förutsätter att det endast finns två kön, och att alla är cispersoner. Dessa normer ger cispersoner privilegier och fördelar som transpersoner kan sakna.
Heteronormativitet
Normer som utgår från att det finns två separata kön, kvinnor och män, som förstås som motsatta varandra, och bygger på en förväntan om att dessa kön ska begära varandra. Heteronormativitet innebär förut­sättande om att alla är hetero­sexuella och skapar föreställningar om heterosexualitet, och en viss typ av heterosexuellt liv, som naturligt, självklart och givet.
Juridiskt kön eller juridisk könstillhörighet
Det kön som registrerats för en person i folkbokföringen i de nordiska länderna. Juridiskt kön tilldelas i den absoluta majoriteten av alla fall baserat på utseendet på de yttre könsorganen hos det nyfödda barnet.
Könsidentitet
En persons självupplevda kön, det vill säga det kön man identifierar sig med. Könsidentitet kallas ibland också psykologiskt eller mentalt kön.
Könsbekräftande vård och behandling
Samlingsbegrepp för olika sätt att ändra på kroppen så att den stämmer mer överens med könsidentiteten.