Go to content

Fortbildnings­insatser för vård-, omsorgs- och social­veten­skapliga professioner

Vem utför fortbildning?

Universitet och högskolor erbjuder till viss grad påbyggnadskurser och valbara kurser för yrkesverksamma inom vård- omsorgs- och social­vetenskapliga professioner, där kunskap om kön, sexualitet och LGBTI-perspektiv ingår – framförallt med fokus på yrkesgrupper som möter barn och unga (Solberg 2017, Stubberud et al 2018). I denna del ska vi se på kortare fortbildnings­insatser som har varit och fort­farande är viktiga för hur yrkesaktiva inom dessa professioner får kunskap. Fortbildningsinsatserna är också viktiga eftersom många i äldre­omsorgssektorn inte har högre utbildning, fick sin utbildning ett tag tillbaka i tiden – eller inte fått med sig LGBTI-perspektiv från sin utbildning.
Materialet tar utgångspunkt i studier av fortbildning och intervjuer med utbildare i olika länder som genomförts i samband med kun­skapsinventeringen. Kunskapen om den norska kontexten är hämtat framförallt från författaren själv, som arbetat med fortbildning i äldreomsorgen i Oslo de senaste åren.
Janne Bromseth arbetade som utbildningsledare för FRI Oslo Vikens utbildningsprogram Skeiv kunskap med särskilt ansvar för äldreomsorgsfältet 2017–2022.
Fortbildning genomförs framförallt i regi av civilsamhäl­lsorganisationer, framförallt LGBTI-organisationer och andra organisa­tioner som jobbar med SRHR-relaterade frågor. I Sverige och Norge har de nationella LGBTI-organisationerna egna utbildnings­enheter, och utbildning bedrivs i alla de nordiska länderna samt på Åland i större eller mindre grad. Utbildnings­aktiviteterna finansieras huvud­sakligen av statligt och kommunalt stöd i de flesta länder, medan svenska RFSL bedriver utbildning som aktiebolag där hbtq-certifiering utgör en betydande del av upp­dragen, i hög grad för verksamheter i offentlig sektor.
Hbtq-certifiering har erbjudits i Sverige sedan början av 2000-talet. De är längre, processorienterade utbildningar med obligatoriskt del­tagande, och krav på en handlings­plan för den period certifikatet gäller. Certifieringen resulterar i ett synligt märke efter genomgången kurs, om verksamheten uppnått ett antal krav till att certifieras i relation till likvärdiga tjänster och jämställda och icke-diskriminerande arbetsmiljö. Certifieringsmodellen finns i olika varianter i flera europeiska länder, och har expanderat i takt med att lagstadgat skydd mot diskriminering på grund av könsidentitet, köns­uttryck och sexuell läggning instiftats och skärpta krav på före­byggande arbete (Christophersen 2021, Pijpers 2022).
I Sverige finns flera olika modeller där verksamheter i kommuner och regioner har utvecklat sin egen modell, hbtq-diplomering, som ofta är kortare och riktade mot hälso- och vårdpersonal
Västra Götalands Närhälsans HBTQ-diplomering upprättades 2009, Region Stockholms HBTQ-diplomering för vårdcentraler 2015, Stockholm stad har även en egen HBTQ-diplomering.
(Linander & Nilsson 2021). Nationella medel för att öka kunskapen för mer jämlik tillgång till vård för LGBTI-personer i regionerna har även avsatts (Linander & Nilsson 2021). I Norden erbjuds certifiering av verksamheter också i Finland, Island, Norge och på Åland i olika varianter. I Danmark håller civilsamhällsorganisationer kurser men erbjuder inte certifiering. Den finska LGBTI-organisationen SETA utvecklade en certifiering specifikt för äldreomsorgs­verksamheter 2018, utifrån den nederländska Pink Passkey-modellen som sedan 2008 har riktat sig mot vård- och omsorgsinstitutioner med äldre LGBTI-personer som målgrupp. Pink Passkey-modellen bygger på att äldre LGBTI-personer själva utgör en aktiv del i utbildningsprocessen, vilket de svenska och den norska modellen inte gör. Den norska Regnbuefyrtårn bygger på svenska aktörers erfarenheter och lanserades av FRI Oslo Viken 2020. Reykjaviks kommun har en anställd som håller kurser för kommunens anställda i olika verksamheter, som också utvecklat en kortare certifiering. Det pedagogiska upplägget i olika modeller verkar ha utvecklats med bakgrund i andra aktörers erfaren­heter och upplägg. Lärandeutbyte har dokumenterats i vissa fall, fram­förallt på beställning av ansvarig fortbildningssamordnare (Ahlsdotter 2017, Johansson Wilén & Lundsten 2019, Tapper 2016, Linander & Nilsson 2021).
Värt att notera är att en majoritet av dessa utbildningar idag bygger på normkritiska perspektiv, som lyfts som en central ingång för förändring av flera i de refererade studierna i del 2 (Tengelin et al 2019, Lundberg, Malmqvist & Wurm 2018). Vilka resultat ger dessa i praktiken?

Fortbildningens påverkan och resultat

Det saknas kvalitativa kunskaps­underlag som undersöker hur fort­bildningsinsatser påverkar vård­verksamheterna, något också Linander & Nilsson påpekar i sin studie av LGBTI-diplomering från ett patientperspektiv i Västerbottens län i Sverige
Denna studie används framförallt för att se på utbildningens strukturella och pedagogiska ramar, och inte i förhållande till patientperspektivet då den bygger på patienter mellan 20 och 40 sina erfarenheter av diplomerade vårdverksamheter i Region Västerbotten.
:
Hbtq-certifieringar/diplome­ringar har använts som en intervention för att förbättra tillgången till hälso- och sjukvård för hbtq-personer. Men om hbtq-certifiering/diplome­ring faktiskt påverkar tillgången till hälso- och sjukvård och i förlängningen gruppens hälsa är fortfarande okänt. (Linander & Nilsson 2021)
Det finns några få studier som ser på resultaten av fortbildnings­insatser hos den personal som har utbildats (se även del 1). Dessa är dock inte specifikt inriktade mot äldreomsorgsverksamheter, men kan ha äldre vuxna som del av sin mål­grupp. Flera av de svenska studierna av vård- omsorgs- och social­veten­skapliga professionellas kunskap och praktik inkluderar även deltagare som tagit del av fortbildnings­insatser även om utbildningen i sig inte är huvudfokus (Sommarö m.fl. 2017, Smolle och Espvall 2021, Johansson Wilén & Lundsten 2019, Solberg 2017). Johansson, Wilén och Lundsten (2019) undersökte Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) processorienterade kurs kring normmedvetet bemötande, på uppdrag av Västra Götalands­regionen (som finansierar HBTQ-diplomeringen). Studien bygger på såväl intervjuer med LGBTI-identifierade vårdsökandens upplevelser av diplomerade verk­samheter, och anställdas erfaren­heter av utbildningen och hur den hade påverkat verksamheten i efterhand. KSH har certifierat olika typer av vårdgivande verksamheter: Närhälsan (primärvården), sjukhus­verksamheter, vårdcentraler, admini­strativa enheter inom hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen och samtliga barnmorske­mot­tagningar och de flesta ungdoms­mottagningar inom regionen.
Diplomeringen har sedan uppstart 2009 genomgått två större för­ändringar, med gradvis större fokus på normmedvetet bemötande som mål och processorienterad verksamhetsanalys som pedagogisk ansats och färre föreläsningar, och denna studie gjordes precis innan den sista omläggningen. Anställda som deltog i studien jobbade i två olika verksamheter; en terapi­mottagning och en vårdverksamhet. Erfarenheterna skilde sig åt på flera sätt:
Anställda beskriver hur diplomeringen har skapat en medvetenhet på arbetsplatsen och bidragit till att hbtq-frågor kan sättas på agendan. Hur väl en verksamhet kan fortsätta arbetet med normmedvetet bemötande efter diplomeringen beror på verk­sam­hetens förut­sättningar. Personalomsättning och brist på tid gör det svårare att upprätthålla kunskap och rutiner. (Johansson Wilén & Lundsten, 2019)
Medan terapimottagningen kunde bygga på en redan etablerad praktik med att reflektera kring samtal och bemötande i lunchraster och arbetsgemenskap, där normmed­vetet bemötande och LGBTI-perspektiv blev en fördjupning av detta, var detta betydligt mer utmanande i en vårdpraktik med hög personalomsättning. På terapi­mottagningen har praktiken ändrats på flera olika sätt i rutinarbetet berättar en anställd:
På frågan om hur det märks att mottagningen är hbtq-diplomerad svarar 2A att de till exempel i samtal inte proble­ma­tiserar sådant som patienten inte vill proble­matisera. Att ställa öppna frågor som inte utgår ifrån några antaganden om patienten, är viktigt, säger 2A. Som hbtq-diplomerad verksamhet ska de också ha rele­vant kunskap om andra vårdinstanser som kan vara särskilt relevanta för hbtq-personer, menar 2A. Dessa aspekter av kvalitéer som intervjuperson 2A lyfter fram stämmer överens med vad patienter berättar att de förväntar sig av en hbtq-diplomerad verksamhet. (Johansson Wilén & Lundsten, 2019, s 25)
Också rutiner kring könsneutralt språk och att fråga efter pronomen är i dag en integrerad del i verksam­hetens praktik. I vårdverksamheten fanns liknande positiva erfarenheter av att integrera ny kunskap i existe­rande rutiner. Samtidigt hade vård­verksamheten större utmaningar relaterad till stor personalomsät­tning som dessutom också innebar vikarierande från andra avdelningar som inte genomgått diplomering, samt tidsbrist i systemet för att integrera kunskapen tillräckligt.
Kunskap om LGBTI-personer blir ofta ett ansvar för anställda som själva identifierar sig som LGBTI. Att behöva utbilda vårdpersonal som patient är även en vanlig erfarenhet bland äldre LGBTI-personer, i synnerhet för transpersoner (se del 1). Också i diplomerade verksam­heter upplever LGBTI-identifierade anställda att de får ta ett större ansvar för att implementera LGBTI-perspektiv än kollegorna, skriver Johansson Wilén & Lundsten (2019):
På samma sätt som det finns en risk att patienter måste utbilda anställda, finns risken att anställda hbtq-personer får denna roll, vilket kan leda till en ansträngd arbetssituation. Vi menar att de hbtq-identifierade anställdas erfarenheter visar på vikten av att betona att hbtq-perspektivet inte ska bäras av enskilda människor, utan vara levande i hela verksamheten. Detta skulle skydda både patienter och personal som är hbtq-identifierade, då perso­nalen slipper ta ett större ansvar och patienterna slipper risken att få olika god vård beroende på vem i personal­styrkan som de möter.
I Sommarö et als (2017) studie av kön, sexualitet och LGBTI-perspektiv i två habiliteringsenheter för personer med intellektuella funk­tionsnedsättningar hade alla anställda på två av fyra team också genomgått en LGBTI-diplomering:
The results also showed that the conditions for improved and more inclusive treatment at the workplaces existed. Positive results were described in the teams that had undergone LGBTQ training. Examples given were changes to paperwork, forms, question­naires and other materials to ensure that these were inclusive and changes towards more gender-inclusive restroom signs, which may result in less dis­com­fort for patients when not being forced to choose a men's or women's restroom (Transgender Law Center, 2005). (Sommarö et al 2017)
Fortbildningen ledde till viktiga förändringar i verksamheten: inkluderande och könsneutralt språk i scheman, könsneutrala toaletter samt ökad medvetenhet om att de påverkades av heteronormativitet i sina tankar och arbetssätt, samt vilja att använda insikten till att fortsätta ett normmedvetet självreflexivt förhållningssätt i arbetet. Trots detta tyckte flera att det fortfarande var svårt att tematisera LGBTI-relaterade ämnen i samtal med patienter om inte patienten initierade samtalet, och kunde känna sig osäkra i synnerhet i anknytning till normbrytande könsidentiteter. Det skedde heller ingen tydlig integrering av LGBTI-perspektiv i verksamhetens policy och riktlinjer som var synlig för nyanställda och patienter.
Kunskapsbrist och osäkerhet om könsidentitet och könsuttryck var också påtaglig i Smolle och Espvalls intervjuer med socialarbetare som möter äldre. Bland deras infor­manter hade ungefär hälften deltagit i fortbildningskurs i form av certifiering eller dylikt (2021). De kunde dock inte se någon större skillnad i hur informanterna pratade om hur kunskap om normer, köns­identitet, könsuttryck och livserfarenheter och inkluderande möten med brukare och patienter om de hade gått kurs eller ej. Att utvärdera utbildningsprocessen och dessas förutsättningar var dock inte deras huvudfokus och de efterfrågar mer forskning om utbildnings­insatsernas effekter på kunskap om kön och transerfarenheter.
Johansson Wilén & Lundsten (2019) rekommenderar mot bakgrund av sina resultat specifika ramar och förutsättningar för fortbildnings­insatser, som drar lärdom av de undersökte verksamheternas erfarenheter:
  • Utbildning i LGBTI-frågor behöver anpassas efter verksamhetens organisation och medarbetarnas behov. Uppföljningar kan behövas.
  • För att personal ska kunna fördjupa sig i nya kunskaps­områden under arbetstid krävs att de ges möjlighet och tid att utföra den istället för att det blir en extrasyssla som ska klämmas in i ett redan pressat schema.
  • Anställda som öppet identi­fierar sig inom LGBTI-spektrumet ska inte bära ansvaret för att upprätthålla kunskapsnivån inom LGBTI-frågor.
  • Arbetsmiljö i relation till LGBTI-perspektiv är ett viktigt inslag i utbildningar om LGBTI-frågor, oberoende om någon i arbetslaget är öppet LGBTI-person eller inte.
Det studerade diplomerings­upplägget genomgick en större omläggning efter denna utvärdering, och fokuserar i dag framförallt på verksamhetsnära processorienterad analys och har mindre föreläsningar, något som efterlystes i studien.
Eftersom fortbildningsinsatsernas effekter kommer att vara beroende av såväl innehållsmässigt och pedagogiskt upplägg som struktu­rella och organisatoriska ramar för verksamheten (kommunal/privat, storlek, generella arbetsvillkor, del av kommunal strategi etc.) samt andra kontextuella faktorer måste effekterna av fortbildning ses i samspel med detta.

Fortbildningsinsatsernas förutsättningar

Efterfrågan på kurser och certifie­ringar har ökat de senaste fem åren, berättar utbildare som intervjuats för denna studie. Detta är båda ett resultat av skärpta diskriminerings­lagar och explicit policy att öka kompetensen och att den kunskap som ges i professionsutbildningarna är otillräcklig. Det leder till ett rejält glapp mellan krav att arbeta förebyggande mot diskriminering och förmåga att göra det i praktiken. Svandis Anna Sigurdadottir är anställd av Reykjavik kommun sedan 2017, och utvecklar resurser och genomför kurser i alla kommunens verksamheter om kön, sexualitet, LGBTI och normer som enda anställd. Under 2019 utvecklade hon en kortare certifiering på 4,5 timme för verksamheterna, med krav på etablering av egen handlingsplan och uppföljningskurs efter tre år. I dag är 90 verksamheter certifierade. Men ingen äldreomsorgsverksamhet har hört av sig: ”I have not received any trainings from departments pro­viding elder care. This is an under­developed topic in Iceland, I experience.”  Över åren har positiva förändringar i olika kommunala verksamheter tydligt ägt rum, tycker hon, något hon har kunnat följa inifrån över tid:
A school celebrated non-binary day, kindergardens celebrating IDAHOBIT-day the 17th of May, amazing things are happening. The swimming pool where transpeople did not want to go swimming; 7 years ago it was ”no, no we cannot have mixed changing rooms because of genitals” - we have had to work really hard to get to where we are today, which is completely different. It is way better. (intervju, Svandis Anna Sigurdadottir)
Nu står 40 verksamheter i kö, men det tillförs inte mer resurser i form av anställda, vilket lett till utmat­tning och frustration. I synnerhet när hon ser positiva resultat över tid i de verksamheter som utbildats, berät­tar hon: “I´ve got really conflicted feelings because I´ve just been burnt out, because of work, and I can´t see how it will change in the future because there is no funding and obviously the political will is mainly there around pride week, but they do not want to put real money into it. “
Det är en politisk fråga i sig, säger Svandis, att kommunen ska ta ansvar för frågan, och äga kun­skapen:” Shouldn’t we as an arena be responsible for these issues, shouldn’t we build up the compe­tence within the system, not always buy it from external parties who we do not have control over?”
Den isländska LGBTI-organisationen Samtökin 78 bedriver också utbild­ning i Island, och har bland annat gjort kortare utbildningar för vård­personal, i skolor och i lärarutbild­ningen. Det finns mycket god vilja, berättar Daniel Arnarsson vid Samtökin 78, verksamheterna vill ha kunskap. Men Samtökin 78 har inte heller varit inne i äldreomsorgs­verksamheter: 
We have been teaching teacher students at university, we made a contract with them - elementary school, kinder­garten, upper school and universities. We are also doing a contract with the police, so we will also educate all the people who are becoming police officers. Of course it would be great if we had something like this when it comes to these issues [elder care}, but there is nothing at the moment. (intervju, Daniel Arnarsson)
Verksamheter inom civilsamhället som bedriver utbildning med statligt eller kommunalt stöd berättar om pressade villkor, både när det gäller omfattning på stöd och möjlighet till kontinuitet (Nordisk Råd 2021). SETA har varit drivande i att skapa bättre vård- och omsorg för äldre LGBTI-personer sedan början av 2000-talet i Finland. 2010 skrevs ett kunskaps­underlag för en äldresatsning för att skapa en ”elementär uppfattning av lhbt-äldres situation i Finland med fokus på vårdbehov” (Irni & Wickman 2010, i Wickman 2013). De fick medel till två projekt där äldre LGBTI-personer var huvudmålgrupp, med utveckling av utbildning av vård- och omsorgsverksamheter som del av projektet Likställd ålderdom som finansierades 2012. Efter två års utveckling av material och en egen modell baserat på nederländska Pink Passkey certifierades två senior­centra. Sen tog finansieringen hastigt slut, berättar Touko Niinimäki, som ansvarade för utbild­ningen. I dag har inte SETA särskilt stöd för att utbilda äldreomsorgs­verksamheter, berättar Outi Tjurin i SETA:
The Equal Aging project of Seta first run from 2012–2014 and after that we got funding for a continuation The Equal Aging project II 2015–2017. After that we got permanent funding (not as a project anymore, but one sector of Seta's work) for advancing the rights of LGBTIQ-seniors, but the funding was cut in 2020. People can order trainings from SETA and we modify them to their needs. Mostly they are for people working or studying the social and health fields. Now we are not marketing any trainings for the elderly care, because we don't have an allocated resource for it. We do, however, also have some video trainings that we sell. (e-post-intervju, Outi Tjurin, SETA)
Materialet, en kunskapsresurs med intervjuer av äldre LGBTI-personer riktad mot vård- och omsorgspro­fes­sionella, och en kortfilm, Jag skulle kunna berätta, finns dock kvar. Ledaren för Sateenkaariseniorit – Regnbågsseniorer, Tanja von Knorring, berättar att organisa­tionens aktivister nu ger utbildningar under temat ”Hur möta äldre regnbågspersoner i vårdkontakter" gratis:
Formerly while these services were rendered by SETA, and enough of state financing was available, we had the possibility to maintain also a certification procedure for care units ("Regnbågsscertifikatet"). The financing for that ended unfortunately in the very beginning of reasons not known, and we could only certify two units in Helsinki (Kampens servicecentral, Helsingfors and Kinaborg sevicecentral, Helsingfors). Now the organisation Regnbågs­seniorer works completely with help of activists, and we are trying to get funds in the first place for short courses and on place training in the first mentioned topic, that is given as a two to three hours training. (e-postintervju, Tanja von Knorring, viceordförande i SETA/ordförande för Sateenkaariseniorit)
Regnbågsseniorer är också aktiva i politiskt påverkansarbete för att förbättra LGBTI-perspektiv i professionsutbildningarna: “We are also active in policy work and are trying to influence on the education schemes of vocational and higher education institutes, thus that they would include enough teaching on rainbow related questions”. På Åland utvecklades en LGBTI-certifiering, men tyvärr fick det ingen vidare finansiering efter projektslut:
Kunskapen om begränsande normer är ganska låg på Åland, liksom på många mindre orter. Därför ser vi det som väldigt viktigt att kunskapen ökas och projektet med hbtqia-certifiering hade vi hoppats skulle få en förlängning, då projektet blev väldigt påverkat av Covid-19-pandemin, men dessvärre tog det slut vid årsskiftet. Inom det projektet var äldre hbtqia-personer en naturlig del.  (Intervju med Sofia Enros, verksamhets­ledare, Regnbågsfyren)
De säljer nu utbildningen, men hon tvivlar på om någon äldreomsorgs­verksamhet har råd med att betala vad den kostar.
I Danmark håller LGBT+ Danmark kurser för anställda i det LGBTI-profilerade sjukhemmet Slottet. Det finns även ett treårig besöksväns­projekt vid LGBT+ Danmark med stöd från Köpenhamns kommun. Efter att ha försökt förankra projektet inom kommunens äldre­omsorg blev det tydligt hur viktigt ett kunskapslyft var i kommunens allmänna arbete för att motverka social isolering bland äldre. Projekt­ledare Kamille Hjuler Kofoed började hålla kurser för anställda inom äldreomsorgen men är osäker på om det blir en vidare finansiering- eller om projektet återigen måste drivas på ideell basis i fortsättningen. Aids­fonden utbildar också hälso- och vårdpersonal om sexualitet och SRHR-relaterade frågor, och kämpar ständigt med att hålla finansieringen vid liv, som ges kortsiktigt och är för knapp för att kunna möta efter­frågan.
Av 158 personer över 50 som testade sig hos Aidsfonden för hiv och STI, säger bara 30 personer att de skulle testat sig hos sin egen läkare om de inte hade gjort det hos Aidsfondens teststation (Aidsfonden 2023).
I Norge har Rosa kompetanse, före­ningen FRI:s nationella utbildnings­organ, fått mycket få efterfråg­ningar från äldreomsorgen, och har inte heller en särskild finansiering för detta. Lokalföreningen FRI Oslo Viken har dock jobbat politiskt och socialt med äldre LGBTI-personers villkor i åldrandet under en längre tid (Möllerop 2013). Från 2015 har de fått årliga medel från kommunen för att utbilda vård­personal med äldreomsorg som prioriterad område och en egen utbildningsenhet, Skeiv kunnskap, som primärt arbetar i Oslo kommun. Från 2018 intensifie­rades arbetet eftersom direktiv om att sektorn skulle öka LGBTI-kompetensen kom in i sektorns budgetanvisningar för två år, något som var avgörande eftersom verksamheterna då var tvungna att prioritera det. Äldreomsorgs­verk­samheter utgör i dag en betydlig andel av utbildnings­verk­sam­hetens uppdrag, och sektorn har en egen handlingsplan och ett tätt sam­arbete med Skeiv kunnskap om olika fortbildningsinsatser.
Sex seniorcentrum blev Regnbuefyrtårn under 2021–2022.
Svenska RFSL Utbildning, som inte drivs med statligt eller kommunalt stöd, erfar att trots en enorm ökning i efterfrågan av hbtq-certifiering, har det varit väldigt få äldreomsorgs­verksamheter som har certifierats. Det berättar Åsa Wern på RFSL Utbildning:
I synnerhet särskilda boenden- det verkar som att seniorcentra har mer kapacitet. Vi har varit inne i sektorn, men det är väldigt få som certifierats. Det verkar som det finns en enorm knapphet på resurser i sektorn, både till utbildning och annat. Jag kommer ihåg en gång vi utbildade en hel dag på ett sjukhem, där vi fick blommor men personalen inte fick någon fika under hela dagen.
Äldreomsorgsverksamheter prioriteras när detta är ett särskilt fokus för projekt eller för politiska prioriteringar, som i Finland och Norge, men annars verkar det utgöra en liten del av aktörernas utbild­nings­insatser. Detta gäller även de regionalt drivna hbtq-diplomeringar i Sverige (Johansson Wilén & Lund­sten 2019, Linander & Nilsson 2021). Här kan det verka som att det finns ett osynliggörande av äldre ålder, resursknapphet i efterutbildning om kön, sexualitet, LGBTI-perspektiv och icke-diskriminerande praktik i kombination med resursknapphet inom äldreomsorgssektorn som blir en olycklig kombination.

Fortbildningsinsatser och integrering av LGBTI-perspektiv i policy och praktik i äldreomsorgen

En positiv tendens är att LGBTI-perspektiv oftare verkar integreras i fortbildningskurser eller existerande kunskapsresurser för vård- och omsorgspersonal som möter äldre. Som i Oslo kommun i Norge, där finansiering av fortbildning i äldre­omsorgssektorn prioriterats sedan 2016. Därmed har också sektorn höjt sin interna kunskap över tid, något som skapar större potential för att integrera kunskapen i det dagliga kvalitetsarbetet. En lättläst fort­bildningsresurs, Veier til inkluderende eldreomsorg. Skeive perspektiv (Bromseth 2019) publicerades i samarbete med Oslo kommun och ett samarbetsprojekt om en dokumentärfilm, Gammel og skeiv (som båda var externfinansierade) och andra läranderesurser för hälsopersonal i äldreomsorgen utvecklades 2019–2021. Dessa bygger på normkritiska perspektiv och ingår sedan 2021 också i Eldreomsorgens ABC som är en regionalt organiserad introduktions­kurs för alla som jobbar i äldre­omsorgen med ungefär 5000 deltagare varje år. Det är det norska helsedirektoratets nationella kompetenscenter, Aldring og helse, som är ansvarig för utbildnings­materialet till kurserna.
I Danmark finns en digital resurs på danska Sundhetsstyrelsens kompetens­centrum, Videnscenter for værdig ældrepleje , om hur verksamheter bör arbeta med normkritiska ingångar till likvärdig och LGBTI-inkluderande äldre­omsorg, med utgångspunkt i erfarenheter från Köpenhamns kommuns sjukhem, Slottet. Slottet fick en LGBTI-profil 2015, och en av strategierna för att proaktivt skapa en kunskapsinformerad inkluderande miljö har varit ett tätt samarbete med LGBT+ Danmark som håller workshops vid tre tillfällen per år, där alla nyanställda får totalt nio timmar kompetenshöjning och som hand­leder anställda fortlöpande vid behov över året. Här används Simon Meggers Matthiesens kartläggning som undervisningsresurs, som finansierades av fonden Ensomme Gamles Værn (Meggers Mathisen 2019, se del 1). Den digitala resursen beskriver bland annat det norm­kritiska arbetssätt som används som ram för verksamheten;
På Slottet bliver alle med­arbejdere opkvalificeret og får viden om LGBT+ - kompetencer, som klæder medarbejderne på til at arbejde med en norm­kritisk tilgang. Medarbejderne får dermed en bevidsthed om samfundets og egne normer, og hvordan disse påvirker mødet med andre mennesker. Når man er bevidst om sine normer, kan man i højere grad møde mennesker, der har levet på en anderledes måde end (sam­funds)normen foreskriver, på en mere værdig måde. (Sundetsstyrelsen 2023)
Kommunen avsatte 350 000 danska kronor till ett kunskapslyft vid övergången till ett LGBTI-profilerat sjukhem, och insatsen har blivit mycket uppmärksammat. En del av Slottets erfarenheter av processen, och centrala delar i arbetet med ett enhetligt kompetenshöjningsarbete beskrivs i den digitala resursen, tillsammans med filmer och konkreta fallstudier.
I Sverige publicerade Kunskaps­centrum för sexuell hälsa i Västra Götalands-regionen en resurs om demensomsorg och sexualitet, Sexualitet och demens, i samarbete med svenskt demenscentrum, med en normmedveten ingång i kunskaps­grund och fokus i fallstudier och reflektionsuppgifter. 2021 gavs den forskningsbaserade resursen Queer äldreomsorg ut av RFSL skriven av Anna Siverskog. Den är baserad på intervjuer med äldre LGBTI-personer med erfarenheter av äldreomsorg, med vård- och omsorgspersonal inom äldre­omsorgen som målgrupp. Året efter använde Stockholms stad på eget initiativ resursen som utgångspunkt för en digital kurs som nu erbjuds kommunens anställda.
Ett tydligt mönster är att lokala handlingsplaner är viktiga för att sätta igång och driva fortbildnings­insatser. Långsiktigt arbete med fortbildning i vissa svenska stor­stadskommuner och regioner verkar ha bidragit till större integrering av ansvar för och genomförande av kompetenshöjning med det som flera refererar till som ”normmedvetet arbetssätt” (framför LGBTI-kompetens), där kommuner och regioner själv är ansvarig för fortbildning (Johansson Wilen & Lundsten 2019, Linander & Nilsson 2021). Det ser väldigt olika ut, säger Åsa Wern, vissa kommuner har en haft ett långsiktigt arbete över flera år, även några mindre kommuner. Eftersom RFSL:s certifiering också är kostnadskrävande krävs även här en politisk förankring som också lyfter behovet i politiska fora som kommunstyrelser. Det finns ofta god vilja och en förståelse av att kunskapslyft är nödvändigt, tycker hon. Men också det motsatta har skett de senaste åren; att verk­samheter vill ha kunskap men inte ett synligt diplom- i synnerhet i Skåne, där högerkonservativa krafter vuxit sig starka i kommunstyrelser och aktivt motarbetat LGBTI-fortbildningsinsatser.

Att bära ansvaret för förändring

Trots en positiv utveckling när det gäller att integrera kunskap om LGBTI-perspektiv, kön och sexualitet i statliga och kommunala resurser för vård- och omsorgspersonal, är det otillräckligt i förhållande till de kunskapsbehov som finns bland yrkesverksamma. Detta präglar alla nordiska länder med undantag för Sverige där fortbildningsinsatser lyfts på statlig och regional policynivå i relation till arbete med jämlik tillgång till vård, och med tydligare integrering där regioner själva utför fortbildning (se även Wickman 2013). Otillräckliga resurser leder lätt till ytliga ”bock-i-rutan”- åtgärder där en kort digital lektion eller ett kortare föredrag ska täcka behovet, och att kunskapen räknas som frivillig och inte som en integrerad del av verksamheten, säger flera av de intervjuade utbildarna:
Det regnes ikke som grunn­kunnskap men noe for spesielt interesserte. Når vi kommer dit er det alltid en nøkkelperson som synes dette er viktig som har invitert oss. Eller de har en konkret sak med en pasient. Så det er ikke noe systematikk med det. Og om det er den queere selv som får ansvar for det på arbeidsplassen blir det per­sonlig erfaring, ikke kvalitets­sikret kunnskap. (Mikkel Enevoldsen, Aids-fondet)
Den som ofta tar ansvar för att utbildningen ska bli av är en nyckelperson som har ett särskilt intresse på grund av att den är LGBTI själv eller har en familje­medlem som är det. Det är också densamma som tar ansvar för att utbilda hälsopersonal när kunska­perna inte räcker till, något som också tas upp av queera anställda i Johansson Wilén & Lundstens studie av certifierade vårdverksamheter (2019):
Förutom att hon [anställd i vårdverksamheten] själv upplever att hon gör ett obetalt arbete beskriver hon också hur en struktur som förlitar sig på enskilda personers kunskaper riskerar att bli sårbara om denna person slutar. Hon tror inte heller att verksamheten skulle se till att ersätta henne om hon valde att byta arbetsplats: ”Jag tror inte att någon hade gjort samma arbete om jag hade slutat idag, då hade man nog inte sagt att ’Vi har förlorat en sjuksköterska med intersektionell kompetens, då anställer vi en ny’. Utan det råkar bara vara tur att jag är här." (Johansson Wilén & Lundsten 2019)
Det är i hög grad LGBTI-organisationerna och LGBTI-identifierade personer som utbildar med knappa resurser, där högt utbildad personal arbetar på korta och osäkra kontrakt med projekt­finansiering som plötsligt kan ta slut. Dessa personer känner nödvändig­heten av att kunskapen ska finnas för det egna levda livet, sina vänners, LGBTI-gemenskapen eller regn­bågsfamiljers liv. Svandis Anna Sigurdadottir berättar hur hon känner ett stort ansvar i ett litet land där få har hennes kompetens att fortsätta påverka genom utbildnings­­verk­samheten. Detta hänger också ihop med en påtaglig oro för det politiska klimatet där LGBTI-rättigheter och i synnerhet transpersoners rättigheter aktivt motarbetas av anti-gender-rörelser de senaste åren:
And on a totally selfish note, I have two kids- one is in preschool and the other is 7 and in primary school. And I have always been like, I wanna make sure that my kids get a good education, they’ve got queer parents and all of this- and then my 7-year old is non-binary, so I have to stick at it.. just a little longer. It’s just this responsibility, making sure that its ok, because of your kids, you know. (intervju, Svandis Anna Sigurdadottir)
Kunskapsnivån är låg och organisa­tionerna bär ett stort ansvar för att tillföra den kunskap som skulle varit del av personalens grund­utbildningar, säger Kamille Hjuler Kofod i LGBT+ Danmark- och samtidigt blir det slumpartat vem som får den:
It is not satisfying- it´s not good enough! Because there´s gonna be so many holes, and it´s so random you know […]  If all caretakers should know about this, then it should be much more systematic and incorporated into the education from the beginning. I have met so many workers who said, “You know I have been working for 30 years and I have never met a homosexual” So they in general they think that “we treat everyone the same, we don’t care about sexuality and gender identity." I feel that equality is a big part of their work ethics, but then you know there are so many blind spots, so I think it would help if it was part of their education from the beginning, at least a little bit. […] The people I met who knew something already, they are queer themselves or have a relative but from a professional take they don’t have anything. It is from scratch.  (intervju, Kamille, Hjuler Kofoed)
Det finns ingen policy för utbildnings­insatser specifikt för äldreomsorgsverksamheter i Island, berättar Daniel Arnarsson, ledare för Samtökin 78. Ökade krav på skolorna att integrera kunskap om sexuell läggning, könsidentitet och köns­uttryck har dock lett till att organisationen ger lärare en lektion i årskurs 3 i utbildningen, men det är inte tillräckligt för att säkerställa förändring i praktiken:
If we had policies, we would tell them; like we have policy so you have to step up and do better. But we have seen that even if you have policy, they can ignore it. Like in elementary schools, there are a lot of elementary schools that never talk about sexual orientation and gender identity, sex characteristics, gender expression, never. And we tell them that the ministry of education tell you to teach, you have to teach this- they just don’t. Sometimes having the policy is one thing and following it is another. (intervju, Daniel Arnarsson)
Även här är det LGBTI-organi­sationen som går in som kunskaps­givare för att uppfylla ett lagstadgat krav i lärarutbildningen, och sam­tidigt konkluderar med att det inte är tillräckligt för att förändra lärarnas kompetens för att utföra sitt uppdrag i praktiken.
Materialet visar att det över lag verkar finnas ett betydligt glapp mellan policy och praktiknivå när det gäller integrering av kunskap i vård- och omsorgsverksamheter som möter äldre. Studier visar att fort­bildningsinsatser har viss effekt, men vem som får kunskap är slumpartat och sårbart. LGBTI-organisationer utför stor del av fortbildnings­insatserna på knappa resurser och osäkra finansieringsvillkor, och känner stort ansvar för att höja kunskapsnivån. Det finns exempel på strategiska åtgärder för att inte­grera kunskap i kommunal sektor, framförallt i Sverige, där kommuner eller regioner ansvarar för utbildnings­insatser. Äldreomsorgs­sektorn är dock sällan representerad bland de verksamheter som utbildas.