Gå til indhold
Foto: Ricky John Molloy/norden.org

17. Grønne indkøb

Grønne indkøb betyder, at der i forbindelse med indkøb af varer og tjenester er taget højde for miljøbelastning og holdbarhed, fx når der investeres i eller købes møbler, IT-udstyr, cloud løsninger, rengøringsprodukter og rengøringsservices. I planlægningen af et arrangement kan du træffe grønne valg og indkøb, når du skal vælge leverandører, faciliteter og andre tjenester.
  • Afklar formål og behov for indkøbet. Undersøg om det overhovedet er nødvendigt at købe nyt denne gang, og om formålet kan opfyldes på andre måder, fx gennem genbrug. Kan der være materiale til overs fra et tidligere arrangement som kan bruges, fx penne og roll-ups? Kan udstyr lejes, lånes eller leases?
  • Ved tilbagevendende leje, fx udstyr til tolkning og øget tilgængelighed ved arrangementer, undersøg om det samlet set vil være mere bæredygtigt, økonomisk forsvarlig og tilgængeligt at investere i fast udstyr til lokalet.
  • Afklar organisationens ambitioner og sæt mål for fx CO2 reduktion og miljøbelastning. Undersøg om organisationen har en indkøbspolitik, der stiller krav til klima-, miljø- og energihensyn eller til miljømærkning, som Svanemærket eller økologiske mærker.
  • Vurder om indkøbet har en størrelse og volumen, der gør, at det er relevant at stille grønne krav.
  • Se på TCO-prisen og brug den til at evaluere de indhentede tilbud. Total Cost of Ownership er den samlede pris forbundet med at eje og bruge et produkt eller en tjeneste i hele dets levetid. Den indeholder købspris og fx vedligeholdelse, support, opgraderinger, energiforbrug og bortskaffelse.
  • Vurder om det kan være relevant at inkludere transportkrav. (Se afsnit ”Transport”).
  • Sæt KPI’er for grønne indkøb for at følge med i og reducere klima- og miljøaftryk. Key Performance Indicators er målepunkter, hvor man løbende indsamler data og som viser udviklingen mod organisationens vigtigste mål.