Praksis for hjemmekontor og fast driftssted
Nedenfor beskrives de forskellige nordiske landes praksis i forhold til et hjemmekontors betydning for vurderingen af, om udenlandske virksomheder skal oprette et fast driftssted i det pågældende land.
Danmark
Den skatteretlige praksis for, hvornår et hjemmekontor statuerer et skattemæssigt fast driftssted for en udenlandsk arbejdsgivervirksomhed, er i Danmark primært skabt via bindende svar. Det er således de udenlandske virksomheders tvivl om, hvornår et skattemæssigt fast driftssted vil være statueret, som har givet anledning til størstedelen af den offentliggjorte praksis om hjemmekontor og fast driftssted. En gennemgang af samtlige afgørelser om fast driftssted fra 2019 – 2021 viser, at 75 % af de bindende svar vedrørte hjemmekontorer, hvilket illustrerer usikkerheden på området.
Når der ses på den seneste danske praksis om fast driftssted som hjemmekontor, inklusive SKM 2020.298.SKTST, er det en betingelse, at medarbejderens arbejde for virksomheden foregår løbende og er af længerevarende karakter. Derudover taler følgende forhold for, at et hjemmekontor udgør et fast forretningssted for virksomheden:
Medarbejderen har ikke anden fast arbejdsplads til rådighed, hvor arbejdet sædvanligvis udføres.
Virksomheden er indforstået med, at medarbejderen udfører en del af sit arbejde hjemmefra. Det kan fremgå direkte af ansættelseskontrakten eller være underforstået.
Medarbejderens arbejde fra hjemmekontoret opstår ikke tilfældigt og sporadisk, men er planlagt eller kan planlægges.
Den forretningsmæssige aktivitet, der udføres fra hjemmekontoret, udføres med fordel fra Danmark, hvorved arbejdsgiveren har en interesse i, at arbejdet udføres fra Danmark.
Sammenfatningsvis går den danske praksis i en lempeligere retning, dvs. det accepteres i højere grad, at hjemmearbejde ikke statuerer et fast driftssted i de tilfælde, hvor det er medarbejderen selv, der ønsker at arbejde fra sin bopæl af private årsager, og arbejdsgiverne ikke har en kommerciel interesse i, at medarbejderen arbejder i sit bopælsland.
Sverige
I Sverige udsendte den svenske skattemyndighed en erklæring den 13. maj 2022 (Dnr: 8-1677220), hvori Skatteverket redegør for dets holdning til spørgsmålet om, hvornår en medarbejders hjemmearbejde risikerer at skabe et fast driftssted for den udenlandske arbejdsgiver.
Denne erklæring afløser en tidligere erklæring fra 2015. I den nyere udgave lægger Skatteverket større vægt på, om der er krav fra virksomheden om, at medarbejderen arbejder hjemmefra, eller om hjemmearbejde skyldes andre årsager (fx private årsager). Dette forventes at medføre, at der oprettes et fast driftssted i færre situationer. Nedenfor ses to eksempler fra erklæringen, som viser situationer, hvor hjemmearbejde enten ikke skaber eller skaber en status som fast driftssted:
Alice bor i Lund og arbejder i København for en dansk arbejdsgiver (virksomhed A). Virksomhed A opererer kun på det danske marked. Når det kommer til muligheden for at arbejde hjemmefra, har virksomhed A en politik, hvor medarbejderne skal overholde de frister, der gælder ifølge Øresundsaftalen. Ifølge Øresundsaftalen kan en svensk Øresundspendler arbejde højst halvdelen af arbejdstiden hjemmefra i hver tre-måneders periode og stadig kun blive beskattet i Danmark for hele lønnen. Dette gælder dog kun, hvis lønnen ikke belaster et fast driftssted, som virksomheden har i Sverige. Alice ønsker at reducere pendlingen og vil derfor arbejde hjemmefra to dage hver anden uge og tre dage hver anden uge.
Skatteverket mener, at hjemmearbejdet ikke medfører, at virksomhed A etablerer et fast driftssted i Sverige. Alices bolig anses ikke for at være til virksomhedens rådighed. Virksomheden har ikke krævet, at Alice skal arbejde hjemmefra, og virksomheden har heller ingen interesse i eller fordel af, at arbejdet udføres i Sverige.
Selv hvis Alice skulle ende med at arbejde hjemmefra op til fem dage om ugen, mener Skatteverket ikke, at det medfører, at virksomhed A etablerer et fast driftssted i Sverige. Dette gælder, så længe der ikke er noget krav fra virksomhed A om, at Alice skal arbejde hjemmefra. Det betyder dog, at Øresundsaftalen ikke længere finder anvendelse.
--
Frank arbejder for den danske virksomhed F. Virksomhed F er et rejsebureau, der sælger skiferier og solferier, primært til danske kunder. Under coronapandemien blev virksomheden nødt til at reducere deres lokaleareal i København. Virksomhed F har besluttet at beholde den mindre lokalestørrelse også efter pandemien og har bestemt, at de ansatte skal arbejde hjemmefra to dage om ugen efter en bestemt tidsplan for at tilpasse bemandingen til den nye lokation. Frank arbejder derfor hjemmefra to dage om ugen i sin bolig i Malmö. Frank sælger rejser til virksomhedens kunder, både som pakkerejser og individuelle løsninger.
Skatteverket mener, at virksomhed F etablerer et fast driftssted i Sverige. Franks arbejde i boligen skyldes et udtrykkeligt krav fra virksomheden, og boligen må derfor betragtes som værende til virksomhedens disposition. Det er virksomhedens kerneforretning, som Frank udfører, og ikke en forberedende eller støttende aktivitet.
Finland
I december 2022 er der ingen offentliggjort retspraksis om fjernarbejdes indflydelse på vurderingen af, om der foreligger et fast driftssted. Der er ikke en klar offentliggjort praksis på hvornår hjemmearbejde kan medføre et skattemæssigt fast driftssted i Finland eller ej. Der er efter rapportens skæringstidspunkt kommet en vejledning fra Finland.
Norge
De norske skattemyndigheder har i en udtalelse fra april 2022 fastslået, at brugen af hjemmekontor kan medføre et fast driftssted i Norge for det udenlandske selskab. Det gælder især, hvis virksomheden ikke stiller et andet kontor til rådighed for medarbejderen, og brugen af hjemmekontor er en fast ordning, som virksomheden har accepteret. Efter skattemyndighedernes opfattelse er det uden betydning, om brugen af hjemmekontor sker på medarbejderens ønske.