Inblick: Färöarna
”Många unga transpersoner är på väg ut i arbetslivet”
Historiskt har många lgbti-personer valt att flytta från Färöarna till samhällen med mer tillåtande attityder och lagar - och större lgbti-gemenskap. På senare år verkar utflyttningen ha avtagit och allt fler väljer att stanna eller återvända, men eftersom många tidigare har flyttat är många av Färöarnas hbtqi-personer unga.
− Det gäller även transpersoner, så många har inte börjat arbeta än utan håller fortfarande på att utbilda sig, säger Esther Margreth Petersen, koordinator på organisationen LGBT+ Føroyar.
Hon tror att frågan om transpersoners villkor i arbetslivet kommer aktualiseras alltmer framöver.
− Det lär bli en viktigare fråga eftersom många unga transpersoner är på väg ut i arbetslivet, säger hon och tillägger att LGBT+ Føroyar redan märker av den utvecklingen.
Hon berättar att en myndighet på Färöarna har hört av sig till dem för att få utbildning om transfrågor.
− De upplever att det är fler transpersoner som tar kontakt med dem nu jämfört med tidigare. Vi har haft ett möte och pratat om bland annat ord och begrepp, och bemötandefrågor.
Från LGBT+ Føroyar ser man att det allra största hindret för transpersoner i arbetslivet är den mycket restriktiva lagen för ändring av juridiskt kön. Färöarna har den striktaste lagstiftningen i Norden och processen för att få ändra personnummer är lång. Det ställs bland annat krav på kirurgi.
I praktiken innebär lagstiftningen att många transpersoner tvingas leva med ett juridiskt kön som inte stämmer, vilket enligt Esther Margreth Petersen försvårar livet i allmänhet, och inte minst arbetslivet.
− Många arbetsgivare hämtar dina uppgifter automatiskt och registrerar dig enligt ditt juridiska kön. I många fall går det inte att komma runt det, och det är svårt att få en bra situation på jobbet när din könstillhörighet inte respekteras på arbetsplatsen, säger hon.
Att få igenom en förändring av lagstiftningen för ändring av juridiskt kön är just nu LGBT+ Føroyars högst prioriterade fråga, berättar Esther Margreth Petersen. Målet är en lag som bygger på självbestämmande. Samtidigt arbetar organisationen långsiktigt med att utmana normer och förändra attityder.
− Vi måste ”avmystifiera” vad det innebär att vara transperson. Det finns mycket fördomar och felaktig information.
För att få till bättre villkor för transpersoner i arbetslivet tror Esther Margreth Petersen att det behövs kunskapshöjande insatser riktat specifikt till arbetsgivare men också till allmänheten.
− Det är inte bara arbetsgivarens inställning som har betydelse för hur du har det på jobbet utan även hur du blir bemött av dina kollegor.