Civilsamhällesorganisationerna menade att både fackförbund och diskrimineringsombud behöver ta en större roll i att skydda transpersoners rättigheter och ge vägledning till arbetsplatser, så att civilsamhällesorganisationerna kan ägna sig åt att motverka isolering och erbjuda stöd och support. De framhåller också att det behövs mer resurser för det, och att det är viktigt att resurser till diskrimineringsombud hålls intakta.
Fackförbundens centralorganisationer lyfte i sin tur att de ser behov av utbildning för sig själva och fackförbunden, bland annat mer kunskap om hur man bemöter och stöttar utsatta personer. Fackförbundens centralorganisationer gav också konkreta förslag på att en kunskapsdatabas med kunskapsstöd och goda exempel skulle kunna upprättas för att bidra till en kunskapshöjning på området. De lyfte också vikten av aktivt arbetsmiljöarbete och att det är viktigt att de aktiva åtgärder och andra strukturer för att främja inkludering som redan finns används.
Centralorganisationerna för fackförbund framhåller att det är särskilt viktigt att fokusera på transpersoner eftersom det är en växande grupp som är öppna, i olika åldrar, och att mer stöd, fokus och resurser behövs för gruppen. Det lyftes också frågor om att det är viktigt att rannsaka den egna organisationen och fråga sig vem fackförbunden representerar och vem som känner sig inkluderad i den fackliga organiseringen, och vad som kan göras för att det ska vara fler än i nuläget. Här framhölls att det är viktigt att både centralorganisationerna och fackförbunden driver arbetet framåt och kan pusha varandra.
Precis som i kunskapsinventeringen så lyfter också civilsamhällesorganisationerna och fackförbundens centralorganisationer att diskriminering och negativt bemötande från tredje part är vanligt, till exempel i servicesektorn.
En arbetsgivare, som organiserar regioner, har svarat på den korta enkät som skickades ut av NIKK. Varje region har konsulterats av arbetsgivarorganisationen. Sammantaget så svarar samtliga regioner att de arbetar brett med mångfald och inkludering. En region överväger att revidera sin mångfaldspolicy med särskilt fokus på lgbtqia-personer och en nämner ett förslag om att tänka in lgbti- och transpersoner specifikt i relation till revidering av sin jämlikhetspolicy. Flera regioner svarar att lokala HR-avdelningar har sökt sig till dem för råd och vägledning under medarbetares transitionsprocesser. Det har rört konkreta frågor om avskärmade omklädningsrum och uppfattningen är att arbetsplatserna har löst det bra. En region har gjort stickprov och frågat HR-enheter på sjukhus om hur de har löst eventuella utmaningar med könsuppdelade utrymmen, och svaren har varit att det finns bra lokala lösningar och att det hanteras utifrån behov, liksom för alla medarbetare. En konkret utmaning som nämns är en region där det inte går att ändra personnummer i personalsystemet, den som har bytt juridiskt kön behöver registreras om som en ny medarbetare. Det tycks utifrån enkätsvaret som att allt från policyfrågor till hur arbetsplatserna löser den fysiska arbetsmiljön och tekniska system är viktiga frågor ur arbetsgivarens perspektiv.