Gå till innehållet

INLEDNING 

Syfte, uppdrag och genomförande

I januari 2020 utökades det nordiska samarbete som sker genom Nordiska ministerrådet till att inkludera arbetet för lika rättigheter, behandling av och möjligheter för lgbti-personer i Norden. Transpersoner är en särskilt utsatt grupp som möter olika typer av hinder i livet, inte minst i arbetslivet. Samtidigt har det de senaste åren skett bakslag när det gäller lgbti-personers livsvillkor både i Norden och globalt, och särskilt transpersoner har drabbats hårt (Europaparlamentet, 2021). Det är något som uppmärksammats av de nordiska jämställdhetsministrarna, som antagit en plan för att motverka den negativa utvecklingen (Nordiska ministerrådet, 2022).
Det isländska ordförandeskapet i ministerrådet 2023 tog initiativ till ett projekt som ska belysa transpersoners arbetslivsvillkor i Norden. Nordiska ministerrådets samarbetsorgan NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, placerat vid Nationella sekretariatet för genusforskning i Sverige, fick i uppdrag att utföra projektet 2023–2024. Projektets mål är att ge en tydligare bild av transpersoners livsvillkor i Norden, med fokus på arbetslivet. Syftet är att synliggöra transpersoners arbetslivsvillkor i Norden för att möjliggöra dialog, identifiera behov och åtgärder för förbättring.
I dag är kunskapen om transpersoners arbetslivsvillkor och de bakomliggande faktorer som påverkar gruppens sysselsättning ofullständig. Nationella studier har olika fokus och rör olika områden, men kan sammantaget ge en tydligare bild av transpersoners arbetslivsvillkor i Norden. Detta underlag ska ge en överskådlig sammanfattning av kunskapsfältet i Norden. Genom att sammanfoga resultaten bidrar projektet till att identifiera, liksom i vissa fall fylla kunskapsluckor och därigenom till nordisk nytta. I och med att nationella aktörer som utvecklar kunskap eller omsätter den i praktik ges ökad tillgång till kunskap från andra delar av Norden, bidrar projektet även till ett mervärde i form av nordisk nytta.
Kunskapsunderlaget innehåller även dokumentation från samtal som genomförts med nationella aktörer i syfte att identifiera behov och föreslå åtgärder för att förbättra transpersoners arbetslivsvillkor i de nordiska länderna. Möten har genomförts med representanter för nationella civilsamhällesorganisationer, diskrimineringsombud och centralorganisationer för fackförbund.

Kunskaps­översiktens disposition

Efter denna inledande del görs en kort beskrivning av uppdragets bakgrund i relation till villkor och regelverk för arbetslivet i Norden. I den delen finns också en ordlista över begrepp som används i rapporten. Därefter presenteras metod och tillvägagångssätt och en kort introduktion till det inkluderade materialet ges. I kunskapsöversiktens huvuddel som sedan följer presenteras kunskap om transpersoners arbetslivsvillkor i Norden, uppdelat i tre övergripande tematiker: transpersoners sysselsättning och tillgång till arbetsmarknaden; arbetsmiljö och tillvaro på arbetsplatsen; samt organisatoriskt klimat. Därefter följer en del som sammanställer de dialoger som hållits med nationella aktörer i Norden. Kunskapsöversiktens sista del är en diskussion med avslutande reflektioner. 

Om underlaget 

Sammanställningen är skriven av Susanna Young Håkansson, utredare på Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet, där NIKK är placerat. Kajsa Widegren, utredare, Fredrika Almqvist, projektassistent och Elin Engström, projektledare, har också ingått i projektgruppen. Texterna om transpersoners arbetslivsvillkor på Grönland, Färöarna och Åland är skrivna av Charlie Olofsson, frilansjournalist. Under projektets gång har en referensgrupp bestående av nordiska experter på ämnet konsulterats. Experterna är forskare på området, representanter för transorganisationer och sakkunniga vid myndigheter. Stort tack för betydelsefulla inspel under arbetets gång.
  • Andrea Eriksson, docent i ergonomi, Kungliga Tekniska Högskolan, Sverige.
  • Anukatariina Saloheimo, transorganisationen Dreamwear Club, Finland.
  • Helga Eggebo, filosofie doktor i sociologi, Nordlandsforskning, Norge.
  • Johanna Jupiter, utredare, Folkhälsomyndigheten, Sverige.
  • Ólöf Bjarki Antons, transorganisationen Trans Iceland, Island.
  • Reyn Alpha Magnúsar, transorganisationen Trans Iceland, Island.
  • Sara Andersson, filosofie doktor i barn- och ungdomsvetenskap, Stockholms universitet, Sverige.
  • Sølve Storm, filosofie doktor i genusvetenskap, Danmark.
  • Tanja von Knorring, transorganisationen Transfeminina r.f., Finland.