Gå till innehållet

Bildpolitik

Bildernas syfte

Bilderna spelar en central roll i vår visuella identitet.
Bildernas syfte är att stärka och understryka det nordiska samarbetet, dess prestationer och ambitioner och på ett dokumentärt sätt spegla ett gränslöst, innovativt, utåtriktat och synligt Norden.
Läs mera om vår bildpolitik i vägledningen → Et billede siger mere end tusind ord – en billedvejledning for kommunikatører (på danska).
Grønland-07795-800px.jpg
5742b42df09b8.jpg

Överordnad bildstil

Bilderna ska uttrycka närvaro, autenticitet och liv. De ska vara könsbalanserade och normkritiska och undvika stereotypisering. Kompositionen ska vara enkel med ett tydligt och prioriterat fokus.
Fotografierna ska ha ett naturligt ljus. Indirekt naturligt ljus med mjuka skuggor är att föredra framom starkt solljus med hårda skuggor. Motljus kan skapa en ljus, enkel och lugn bakgrund i bilden.
Hudtoner ska vara mjuka och naturliga – så som de ser ut i indirekt, naturligt mjukt ljus.
Efterbehandling av bilder ska ske skonsamt och resultera i ett rent och naturligt uttryck.
bild 2.jpg
bilder.jpg

Livet i Norden

Bilderna ska avspegla en positiv inställning till de nordiska samhällena och resten av världen. De ska på ett genuint, varmt och respektfullt sätt skildra människor och natur, livet på landsbygden och i städerna, yrken och kultur. Människor i Norden har olika kön, åldrar, religioner, etniskt ursprung och sexualitet. De har också olika utbildning, attityder och intressen. Bilderna ska i hög grad återspegla det.
Bilder som är tänkta att illustrera ett problem ska aldrig vara dokumentära på ett hårt och avslöjande sätt. Däremot är det viktigt att fokusera på den potential som finns och de resultat som uppnåtts.
exempel.jpg
SS_20211112_Helsinki_COP26_Hub_140424_7929-800px.jpg

Det parlamentariska arbetet

Det parlamentariska arbetet illustreras med bilder av politiker som framstår som agerande, aktiva – de talar, gestikulerar, lyssnar på talarstolen och i kollegialt samtal.
Som fotograf kan du med fördel använda zoom för att komma nära och fokusera, så att förgrunden och/eller bakgrunden blir diffusa, och endast motivet i fokus blir skarpt. Använd ljuset för att skapa stämning.
Plenum-066-800px.jpg
Plenum-025-800px.jpg

Porträtt

Porträtt kan vara uppställda och poserande eller mer naturliga, där den omgivande miljön ingår som en del av porträtteringen. Vid båda typerna av porträtt är det viktigt att bilden uttrycker personlighet och närvaro.
Porträtten kan vara i färg eller svartvita.
Som fotograf får du gärna försöka utnyttja naturligt ljus. Personen kan till exempel stå nära ett fönster, så att ljuset och skuggorna skapar ett intressant porträtt. Undvik starkt solljus med kontrastfulla skuggor – det mjuka, indirekta ljuset är mer skonsamt. Vid fotografering utomhus kan du, om möjligt, placera personen i motljus. Det skapar en lugn och ljus bakgrund.
Kristina_NR_RJM3551_-800px.jpg
KE NVC2-800px.jpgKE NVC2-800px.jpg
Food 3615-800px.jpgFood 3615-800px.jpg
_DSC2136-800px (1).jpg_DSC2136-800px (1).jpg

Bilder placeras kant i kant

Genom att placera flera bilder kant i kant uppstår ett narrativ – en dialog mellan politik och samhälle. För att skapa variation och dynamik i kompositionen är det viktigt att välja bilder som avviker från varandra i stil, till exempel en närbild, en bild som är detaljerad och en tredje med avstånd till motivet. Se exemplen här under.
Fler exempel kan också ses under Digitala publikationer.
vision 1.jpgvision 1.jpg
vision2.jpg
vision2.jpg

Undvik

Undvik att använda iscensatta bilder, överbehandlade bilder och filter.
Undvik också användning av blixt och dålig belysning.
no-go-foto-2.png
no-go-foto-2.png

Bilddatabas

De flesta bilder i vår bilddatabas Skyfish kan användas, förutsatt att du hänvisar till källan.
Här är några andra bildbanker där du kan ladda ner bilder gratis:

scanpix.com finns det länkar till bildbanker i Danmark, Norge, Sverige och de baltiska länderna. Här kan man köpa redaktionella och aktuella bilder styckevis.