Gå till innehållet

Typografi

Mark Pro

Mark Pro är det nordiska samarbetets primära typsnitt. Det är ett geometriskt typsnitt med ett enkelt, öppet och tillgängligt uttryck – ett uttryck som är i samklang med det nordiska samarbetets värderingar.
Mark Pro finns i många olika snittvarianter: från tunn till fet 'ultra'. Uttrycket i kommunikationen kan varieras typografiskt i förhållande till innehåll och målgrupp.
Alla nordiska språk ingår i typsnittet Mark Pro. Även det kyrilliska alfabetet är tillgängligt.
Mark Pro är också tillgängligt för webbanvändning.
Mark Pro ska inte användas för Word-dokument, Excel och PowerPoint – läs mer under Systemskrift.
TYPO.jpg

EXEMPEL

Det finns några övergripande typografiska tillvägagångssätt som är genomgående i den visuella identiteten.
Rubriker
Alla snittvarianter kan användas i rubriker, förutsatt att läsbarheten är god. Ta alltid i beaktande färg, storlek och eventuell fotobakgrund.
Korta rubriker kan skrivas med versaler. Långa rubriker ska alltid skrivas med versaler och gemener, eftersom det gör texten mer lättläst.
Rubriken kan vara höger- eller vänsterjusterad. Det är också möjligt att ställa in enskilda ord och rader så att de inte är i linje med varandra. Centrering av rubriker ska undvikas.
forsider-publikationer.png

Licens

Licens kan köpas på Myfonts.
Fonten till desktop heter Mark Pro, webbfonten heter Mark.
Typsnitt.pngTypsnitt.png

Systemskrift

Till Word, Excel och Powerpoint används systemskriften Corbel. Corbel är en systemfont som ingår i Officepaketet. Om du har ett annat operativsystem som inte innehåller Corbel kan du ladda ner den gratis på www.wfonts.com.
Corbel kan undantagsvis användas på sociala medier.
Corbel har gemena siffror som standardinställning (Default Figure). Dessa siffror lämpar sig väl för löpande text. Inne i typsnittet finns också ett annat sifferformat, Tabular Lining, som passar bättre till tabeller, rubriker och sidnumrering.
corbel.jpg