Gå til indhold

Sammen­fatning

Bornholm, Færøerne og Island står over for specifikke udfordringer med batteriaffald, og projektet ’Batterier i nordiske småsamfund’ har haft til formål at analysere data, rammebetingelser, barrierer og muligheder for at styrke miljøvenligt forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer i de tre samfund nu og i fremtiden.
På Bornholm er de regulative rammer for Bornholms Regionskommunes affaldsforvaltning udarbejdes af Miljøministeriet og Miljøstyrelsen i henhold til EU-regulering. Der er implementeret udvidet producentansvar for batterier og akkumulatorer i Danmark, administreret af Dansk Producentansvar (DPA). Bornholms Affaldsbehandling (BOFA) varetager al kommunal indsamling af batterier og akkumulatorer iht. til Bornholms Regionskommunes vision om et affaldsfrit Bornholm i 2032 og affaldsplanen udgivet i 2020. Borgere og virksomheder har adgang til et online informationskatalog om affald og korrekt affaldssortering. Der er over de senere år sket en øget indsamling fra husstande og på miljøstationer af brugte små blandede batterier (<100kW) og bærbare akkumulatorer (>100 kW), mens indsamling af startakkumulatorer (varetaget af Bornholms Produkthandel) varierer i mængde fra år til år.
Der er identificeret tre primære barrierer for styrket miljøvenligt forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer på Bornholm: 1) mangel på politisk prioritering og monitorering, 2) fejlsortering og utilstrækkelig infrastruktur, og 3) udfordringer med store akkumulatorer og virksomhedsinitiativ. Det anbefales, at mængden af batteriaffald søges reduceret ved, at Bornholms Regionskommune udformer krav til kommunale virksomheder vedr. indkøb af genopladelige batterier frem for engangsbatterier, samt vedr. indkøb af større akkumulatorer. For at få bedre styr på batteriaffaldet anbefales udformning af målsætninger for indsamling af batteriaffald frem til 2032 i tråd med en konkret vision for batterier og akkumulatorer, overensstemmende med den overordnede vision for et affaldsfrit Bornholm i 2032. Målsætningerne bør følges op af en strategi for optimeret sortering af de brugte batterier, inkl. øget monitorering af batteriaffaldsindsatsen, og der foreslås styrket kommunikation til borgere og virksomheder med sigte på mere bevidst indkøb og bortskaffelse af batterier.
I Færøerne udarbejder Umhvørvismálaráðið, Miljøministeriet, og Umhvørvisstovan, Miljømyndigheden, de regulative rammer for affaldshåndtering. Umhvørvisstovan er i gang med at udarbejde en national affaldsplan, hvorunder der fastsættes målsætninger for indsamling og genanvendelse på tværs af affaldsfraktioner, herunder konkrete initiativer for bilakkumulatorer, og der forventes implementeret kommunale affaldsplaner i løbet af 2024. Alle kommuner har delegeret ansvar for batteriindsamling til Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF), undtagen Tórshavnar Kommuna, hvor batteriaffald indsamles og bortskaffes af driftsenheden Kommunala Brennistøðin (KB). Batterier og akkumulatorer bliver hentet ved de enkelte husstande, og borgere, virksomheder, mv. kan indlevere batterier og akkumulatorer på kommunale modtagestationer. Alle indsamlede udtjente batterier og akkumulatorer eksporteres til bortskaffelse. De eksisterende (begrænsede) data om indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer indikerer variation over årene; et mere kvalificeret system for indhentning af statistik på området forventes udarbejdet inden for nogle år.  
Der er identificeret tre primære barrierer for mere miljøvenligt forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer i Færøerne: 1) mangel på mål for indsamling og bortskaffelse, 2) uhensigtsmæssig adfærd og infrastruktur, og 3) store økonomiske omkostninger ved affaldshåndtering. For at få bedre styr på batteriaffaldet anbefales implementering af udvidet producentansvar for batterier og akkumulatorer, med dertilhørende udformning af målsætninger for indsamling af batteriaffald, fulgt op af en strategi for optimeret sortering af de brugte batterier, inkl. øget monitorering af batteriaffaldsindsatsen med tilhørende rapportering og strategioptimering. Der foreslås styrket kommunikation til borgere med de konkrete målsætninger tydeligt formidlet samt yderligere informationsmateriale og vejledninger til borgere og erhvervsaktører offentliggjort på Umhvørvisstovans hjemmeside. Det anbefales at der afholdes workshops med erhvervsaktører for at identificere incitamenter for øget indsamling. Desuden anbefales det, at der fastsættes krav til opbevaring af batterier og akkumulatorer på kommunale modtagestationer, som kan bevare kvaliteten af indsamlede produkter, hvormed andelen der kan genanvendes eller genindvindes kan højnes.
I Island har Umhverfis-, orku-, og loftlagsmálaráðuneytið, Ministeriet for Miljø, Energi og Klima, ansvaret for udformning af lovgivning om affaldshåndtering, mens Umhverfisstofnun, Miljøstyrelsen, overvåger lovgivningens implementering. EU-regulering om affaldshåndtering implementeres typisk direkte grundet Islands deltagelse i EEA-aftalen. Implementeringen af den nye EU Batteriforordning forventes at styrke håndteringen af udtjente batterier og akkumulatorer, men der findes ikke i dag initiativer eller strategier for forøgelse af indsamling, genanvendelse og genbrug af batterier og akkumulatorer. Úrvinnslusjóður, Genanvendelsesfonden, har siden 2002 haft ansvaret for det udvidede producentansvar for batterier og akkumulatorer, herunder gebyrer til affaldsindsamling, -bortskaffelse, statistik og oplysningskampagner. Kommunerne indgår i samarbejder med de 13 private affaldsselskaber i Island for at indsamle og bortskaffe affaldet. Udtjente batterier og akkumulatorer indsamles gennem kommunale tilbud og på tankstationer for derefter at blive eksporteret til Belgien, Holland og Sverige med henblik på genanvendelse. Statistikker for affaldsområdet viser en generel stigning i indsamling og genanvendelse af de fleste typer af batterier og akkumulatorer i perioden 2012-2022.
Der er identificeret tre primære barrierer til et styrket miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer i Island: 1) manglende eksplicitte mål og visioner for batteriområdet, 2) manglende viden hos borgerne, og 3) store økonomiske omkostninger ved affaldshåndtering. For at få bedre styr på batteriaffaldet anbefales udformning af målsætninger for indsamling af batteriaffald, fulgt op af en strategi for optimeret sortering af de brugte batterier, inkl. øget monitorering af batteriaffaldsindsatsen med tilhørende rapportering og strategioptimering. Det anbefales, at der udarbejdes informationsmateriale og vejledninger til borgere og virksomheder om deres roller i affaldshåndteringen. Derudover anbefales det, at der arrangeres hackatons og workshops for at fremme innovation og udvikling af cirkulære batterierhverv, samt at der identificeres muligheder for økonomisk støtte til projekter med brugte batterier og akkumulatorer.