Gå til indhold

6. Barrierer og Muligheder

Mens nogle forhold er specifikke for et eller flere af de tre øsamfund, er andre udfordringer mere generiske og gældende også for de større nordiske lande.

6.1 Tværgående udfordringer og muligheder

Baselinestudier, politiske analyser og interviews med centrale aktører fra Bornholm, Færøerne og Island afslører fælles udfordringer og muligheder vedrørende forbrug, indsamling og bortskaffelse af brugte batterier og akkumulatorer. Disse er blevet identificeret ved anvendelse af PESTEL-analyse.

6.1.1 Politiske og legale udfordringer

Forskelle i de politiske og lovgivningsmæssige rammebetingelser har betydelig indflydelse på tilgængeligheden og kvaliteten af data om forbrug, indsamling og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer. Dette kan igen påvirke formuleringen og opfølgningen på konkrete politiske målsætninger inden for dette område.
  • Udvidet producentansvar – På Bornholm og Island er der et aktivt udvidet producentansvarssystem, der sigter mod optimeret indsamling og bortskaffelse af brugte batterier og akkumulatorer og på at højne bevidstheden blandt befolkningen og virksomheder. I Danmark, Færøerne og Island eksisterer der et refusionssystem for biler, hvilket forbedrer indsamlingen af batterier fra køretøjer. Dog mangler der et udvidet producentansvarssystem specifikt for batterier og akkumulatorer på Færøerne.
  • Incitamentsskabelse i regulering og lovgivning – De relevante myndigheder har (naturligvis) en klar forståelse af vigtigheden af at sortere og indsamle batteriaffald separat, men ingen af de tre øsamfund har prioriteret håndhævelse eller dataindsamling vedr. batteriaffald højt. Dette afspejler sig direkte i, at mange aktører ikke forholder sig til eller interesserer sig for reglerne for direkte genbrug, indsamling og bortskaffelse af batteriaffald.
  • Vejledning og støtte til optimeret forbrug af batterier og indsamling af batteriaffald – Mens nogle aktører oplever et aktivt samarbejde med myndighederne om temaet, udtrykker andre, at der er behov for mere kommunikation og støtte fra myndighedernes side. Støtte og vejledning kunne af myndigheder realiseres gennem workshops eller konferencer om optimalt indkøb og forbrug, retningslinjer for gode indkøbspraksisser, opbevaring og sortering, mv.

6.1.2 Økonomiske udfordringer

  • Manglende lokal genanvendelse og dyr transport til nabolande - Den begrænsede befolkningsstørrelse i alle tre øsamfund udgør økonomiske udfordringer, der forhindrer etablering af lokal batteriaffaldsgenanvendelse. Derfor transporteres separat indsamlede batterier til andre europæiske lande for genanvendelse. Omkostningerne ved denne transport dækkes af de udvidede producentansvarssystemer på Bornholm og delvist i Island, mens Færøerne ikke har implementeret et producentansvarssystem for batterier. Der er relativt få genbrugsinitiativer for akkumulatorer i de tre småsamfund. Brugte akkumulatorer kan anvendes i kombination med solceller som nødstrømforsyning i sommerhusområder som et miljøvenligt alternativ til fossildrevne generatorer.
  • Indkøb og forbrug – Selvom der blandt nogle aktører arbejdes på at sikre sortering og separat indsamling af batteriaffald, er der mindre opmærksomhed på valg af batterityper ved indkøb og den mest miljøvenlige anvendelse. Samtidig er der en opfattelse af, at miljøvenlig batterianvendelse kan have negative økonomiske konsekvenser, da reparation og levetidsforlængelse af akkumulatorer erfares som omkostningstungt.
  • Indsamlings- og opbevaringssystemer – Særligt i Island og Færøerne er det omkostningstungt at sikre korrekt indsamling af batteriaffald fra tyndt befolkede områder. Alle tre samfund skal stille lagerkapacitet til rådighed for det batteriaffald, der sendes til nabolande for genanvendelse.

6.1.3 Sociale og kulturelle udfordringer

  • Bevidsthed og adfærd – Aktørernes motivation for at affaldssortere er tæt knyttet til deres viden om vigtigheden af affaldssortering, korrekt affaldssorteringsmetode og konsekvenserne af fejl sortering. Resultaterne af undersøgelsen indikerer, at der er plads til forbedring, især blandt almindelige borgere, der tilsyneladende ikke besidder tilstrækkelig viden til at sortere korrekt. Dette kan muligvis relateres til øget kompleksitet i håndteringen af borgernes affald på grund af ændrede strukturer og regler for de mange affaldsfraktioner. Hos større virksomheder og myndigheder varetages sortering ofte af professionelle, hvilket øger kvaliteten af affaldssorteringen.
  • Transparens og informationsberedskab – Der er i alle sammenhænge behov for transparens og informationsberedskab fra myndighederne, når man søger at styrke motivation og aktiv indsat hos borgere og virksomheder. Dette kunne bl.a. være ved at sikre at information om affaldshåndtering, lovgivning, politikker og rapporter er let tilgængelige på myndighedernes hjemmesider, ved at offentliggøre data om affaldsstrømme, genanvendelsesrater og affaldshåndteringsmetoder, samt ved at implementere incita­ments­strukturer for, at virksomheder og organisationer offentliggør information om affaldshåndteringspraksisser og resultater heraf.

6.1.4 Teknologiske udfordringer

Da der ikke sker genanvendelse af batteriaffald i Bornholm, Færøerne eller Island, begrænser spørgsmålet om teknologi sig i det store og hele til indsamling, levetidsforlængelse (affaldsforebyggelse) og sortering af batteriaffaldet. Her skal dog nævnes nye teknologiske muligheder for at mindske forbruget af miljøskadelige batterikomponenter, forlænge levetiden på batterier og for at sortere batteriaffald i fraktioner, hvilket kan gøre det muligt målrettet af afskibe genanvendelige batterier til rette modtager.
  • Udvikling af nye batteriteknologier – Det delvist islandske firma Nanom arbejder med et paradigmeskift inden for batteriteknologi, der inden for en årrække forventes at skabe bedre grundlag for levetidsforlængelse af lithium-ion batterier gennem nanoteknologi
    Nanom (u.d.): Breakthrough performance.
    . Nanom har bl.a. udviklet nanoteknologi, der kan integreres i batterier, for at øge størrelsen og overfladen af batterielektroder, hvormed energilagring kan effektiviseres
    Nanom (u.d.): Material innovation for a better tomorrow.
    . Der findes ligeledes bornholmske aktører, som arbejder med implementering af software til levetidsforlængelse af større batterier anvendt til at understøtte forsyningssikkerheden
    Interview foretaget den 22. november 2023 med BEOF.
    .
  • Affaldssorteringsteknologier – Der findes i dag robotsystemer, der gennem kunstig intelligens kan genkende og udsortere batterier fra blandet husholdningsaffald, bl.a. fra den finske virksomhed ZenRobotics
    Zenrobitics (u.d.): Safe Sorting – Superior Waste Recycling Robots.
    , det danske Teknologiske Institut
    DTI (u.d.): Robot system extracts dangerous and valuable items from waste using AI.
    og den Britiske virksomhed Recycleye
    Recyleye (n.d): Your next innovation. Sorted.
    . Det belgiske firma Bebat arbejder ligeledes med teknologier til optimeret opbevaring, sortering og genindvinding af diverse batterier og akkumulatorer, herunder industrielle- og bilakkumulatorer. Magnetisk sortering anvendes i visse tilfælde til zinkbatterier med zinkkapper, den eneste batteritype der ikke er magnetisk. Batterier kan yderligere sorteres automatisk baseret på størrelse, form, vægt, magnetisk resonans og detektion af kemiske komponenter
    Bebat (u.d.): Sorting batteries? This is how we do it.
    . Linev Systems, baseret i Storbritannien, har udviklet røntgenteknologi til automatiseret sortering af diverse batterityper anvendt i husholdninger, så komponenterne i batterierne kan adskilles og genanvendes i industrielle systemer. Denne teknologi kan, i samspil med kunstig intelligens, opnå en sorteringsnøjagtighed på >99 % for de batterityper der typisk anvendes i husholdninger
    Linev Systems (u.d.): Battery X-ray sorting.
    . Norske Tomra tilbyder effektiv sortering af batterier ved at anvende røntgenteknologi til at efter-sortere blandede udtjente batterier fra husholdninger
    Tomra (u.d.): RELUX installs TOMRA's X-TRACT™ for efficient battery sorting.
    .

6.1.5 Miljømæssig forståelse

Som i andre europæiske samfund indikerer de gennemførte interviews, at der i de tre øsamfund er rum for at styrke borgernes forståelse for sammenhængen mellem forbrug og (langsigtet) miljøtilstand. Ressourceudvindingen og produktionen af batterier foregår typisk uden for Europas grænser, hvilket øger risikoen for, at befolkningen ikke har tilstrækkelig forståelse for konsekvenserne for miljøet ved ikke at genbruge funktionsdygtige batterier og akkumulatorer, samt genanvende materialerne i de batterier og akkumulatorer, der ikke længere virker.

6.2 Bornholm Barrierer og handlemuligheder

I følgende afsnit kortlægges de mest prominente barrierer, prioriterede handlemuligheder, samt anbefalinger til at opnå en effektiv og cirkulær håndtering af batterier og akkumulatorer på Bornholm.

6.2.1 Prominente barrierer

Gennem baselineundersøgelsen, den politiske analyse og konsultation af centrale aktører, er særligt tre barrierer for et strategisk forbrug og affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer på Bornholm fremtrædende.

Mangel på politisk prioritering og monitorering

Bornholms Regionskommune og BOFA har ambitiøse målsætninger for affaldshåndtering på Bornholm, som er udmøntet i "Bornholm viser vej – uden affald 2032". Dog mangler der konkrete mål for forbrug, sortering, indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier i affaldsplaner, offentlige indkøbspolitikker og andre strategier for fremme af cirkulær økonomi. Dette reducerer opmærksomheden på batteriproblemstillinger ifølge centrale aktører
Interview foretaget den 22. november 2023 med BEOF.
Interview foretaget den 23. november 2023 med anonymiseret organisation på Bornholm, med væsentligt batteriforbrug.
. Adressering af batteriforbrug og -affald gennem udformning af konkrete og kvantificerbare målsætninger for batterier og akkumulatorer er væsentlig for, at der kan udformes politiske strategier
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af kommunal aktør.
med målrettede aktiviteter til fremme af korrekt sortering, optimering af indsamlingssystemer, udvikling af miljøstationer, tilsyn og monitorering. Udformning af strategier orienteret imod batteriforbrug – og bortskaffelse vil yderligere signalere behovet for aktiv deltagelse i den cirkulære omstilling af batteriaffaldspraksis for både borgere og virksomheder.
Indlejret i visionen for 2032 er intentionen om at vise resten af Europa vejen mod realisering af grønne visioner gennem inddragelse af borgere og erhvervsliv. Grundig og transparent monitorering af fremskridt og udfordringer, samt hvordan disse overkommes, er vigtige redskaber til vidensdeling. BOFA har initieret kortlægningsaktiviteter af forbrug, indsamling og genanvendelse for nogle affaldsstrømme, men batterier og akkumulatorer er endnu ikke blevet kortlagt.
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af projektleder i BOFA.
Kortlægningsaktiviteter, der kan give de nødvendige indsigter til at understøtte strategiske optimeringsindsatser, inkluderer:
  • Borgernes foretrukne indleveringsmetoder (ved hjemmene eller ved miljøstationerne),
  • Mængden, typen og hyppigheden af produkter, der fejlsorteres i dedikerede batteriaffaldsbeholdere på miljøstationerne,
  • Mængden af batterier, der fejlsorteres i f.eks. småt elektronisk affald,
  • Antallet af bornholmske virksomheder, der anvender kollektive producentansvarsordninger, individuelle producentansvarsordninger og BOFA’s erhvervsordning,
  • Andelen af de bilakkumulatorer, der indsamles af Bornholms Produkthandel, der genbruges direkte, eksporteres til genanvendelse og genanvendelsesgraden,
  • Mængden af specificerede batteri- og akkumulatortyper, der forbruges og indsamles på Bornholm,
  • Mængden af udtjente batterier og akkumulatorer, der (ikke) er egnet til genanvendelse, baseret på data fra genanvendelsesaktører (allerede igangsat
    Italesat på workshop den 20. februar 2024 af kommunal aktør.
    ).
Arbejdet med øget monitorering af forbrugsmønstre, indsamling, genanvendelighed, genbrug og genanvendelse af batterier og akkumulatorer kan ud over at understøtte strategiske optimeringsindsatser også anvendes som dokumentation for realiseringen af visionen for 2032. Bornholm har gode forudsætninger for at teste, dokumentere og udbrede problemstillinger relateret til affaldshåndtering på grund af de naturlige fysiske og befolkningsmæssige afgrænsninger
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af projektleder i BOFA.
.

Fejlsortering og utilstrækkelig infrastruktur

Da der endnu ikke er udformet specifikke strategiske tiltag for batterier og akkumulatorer i 2032-visionen, affaldsplaner mv., er det uklart, hvordan BOFA vil håndtere stigningen i forbruget (og dermed affaldsmængderne) af batterier og akkumulatorer
Interview foretaget den 29. februar 2024 med Miljømedarbejder i BOFA.
. Dog inkluderer affaldsplanen for 2022-2034 en målsætning om at tilpasse miljøstationerne, så de er fremtidssikrede. Dette indebærer forventninger om etablering af nye og væsentligt større miljøstationer samt skabelse af synergieffekter i forbindelse med genbrugsaktiviteter på alle miljøstationer
Bornholms Regionskommune (2022): Affaldsplan.
. Optimering af miljøstationerne inden for den nærmeste fremtid giver et godt grundlag for at håndtere de udfordringer, der er med faciliteterne og fejlsortering.
Blandt konsulterede aktører er der uenighed om faciliteterne til indsamling og opbevaring af udtjente batterier og akkumulatorer på miljøstationerne. Små batterier (<100 kW) opbevares i godkendte tønder, mens bærbare akkumulatorer (typisk lithium-ion batterier) opbevares udendørs af hensyn til brandfare. Ifølge en miljømedarbejder i BOFA er denne opbevaringspraksis i overensstemmelse med danske standarder
Interview foretaget den 29. februar 2024 med Miljømedarbejder i BOFA.
. En anden kommunal aktør rapporterer dog om udfordringer med overfladevand i forbindelse med de nuværende opbevaringsløsninger på miljøstationerne. Dette kan medføre korrodering af de små batterier og hæmme deres genanvendelsespotentiale
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af kommunal aktør.
. Udformningen af faciliteter og rammer for opbevaring og indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer er et af de væsentligste aspekter for genanvendelsespotentialet. Derfor vil det være fordelagtigt at konsultere genanvendelsesaktører om potentialet for genanvendelse af batterier og akkumulatorer med de nuværende opbevaringssystemer, før der planlægges optimering af eksisterende eller etablering af nye miljøstationer. Dette vil muliggøre evaluering af behovet for ændringer i opbevaringsfaciliteter med henblik på at styrke genanvendeligheden af de indsamlede batterier og akkumulatorer.
Ved etablering af nye miljøstationer eller optimering af eksisterende er det også relevant at adressere udfordringerne med fejlsortering af udtjente batterier og akkumulatorer. Omfanget af denne udfordring er ikke kendt, da der ikke foretages systematiske stikprøver af batteriaffald, og derfor er der heller ikke rapportering af problemet. Dog påpeger flere aktører, at der forekommer fejlsortering i forbindelse med indlevering af elektronisk affald samt på kommunens miljøstationer
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af kommunal aktør.
Interview foretaget den 29. februar 2024 med Miljømedarbejder i BOFA.
. Den primære udfordring med fejlsortering synes at være knyttet til miljøstationerne i Nexø, Åkirkeby og Olsker, som har åbent døgnet rundt. Alle tre miljøstationer har perioder, hvor de er bemandet, og perioder, hvor de ikke er det. Det er tilladt at indlevere små udtjente batterier (<100 kW) hele døgnet, uanset om miljøstationerne er bemandede eller ej. Dog må bærbare akkumulatorer (>100 kW) kun indleveres i de perioder, hvor der er personale til stede, af sikkerhedsmæssige årsager
Interview foretaget den 29. februar 2024 med Miljømedarbejder i BOFA.
. Der er en stærk formodning om, at fejlsortering af de små batterier primært sker uden for den bemandede åbningstid, da borgerne flittigt spørger pladsmedarbejderne til råds om korrekt sortering i stedet for at anvende den online guide, der kan tilgås gennem QR koder på miljøstationerne
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af kommunal aktør.
. Derudover hænder det, at de bærbare akkumulatorer lægges på jorden uden for den bemandede åbningstid
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af kommunal aktør.
Interview foretaget den 29. februar 2024 med Miljømedarbejder i BOFA.
. En simpel løsning ville være at lukke miljøstationerne, når disse ikke kan bemandes, for at minimere fejlsortering. Mange borgere er dog glade for at benytte miljøstationerne uden for den bemandede åbningstid
Interview foretaget den 29. februar 2024 med Miljømedarbejder i BOFA.
.

Udfordringer med store akkumulatorer og virksomhedsinitiativ

Håndteringen af batteriforbrug og -affald i de bornholmske virksomheder kan være uklar, da disse virksomheder har mulighed for at anvende BOFA's erhvervsordning eller indgå direkte aftaler med genanvendelsesaktører. Selvom der på Bornholm har været fokus på den grønne omstilling i lang tid, bl.a. gennem initiativer som Bright Green Island og BOFA's indsats for at inddrage borgere og virksomheder i affaldshåndteringen, vil de fleste virksomheder naturligvis have fokus på at få driften og økonomien til at hænge sammen først og fremmest
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af kommunal aktør.
.
Bornholms Regionskommune kunne styrke fokus på cirkulær håndtering af batterier og akkumulatorer i private virksomheder ved blandt andet at:
  • Udforme vejledninger til indkøb(skriterier) af akkumulatorer med lang levetid, samt genopladelige små akkumulatorer frem for engangsbatterier,
  • Tilbyde kurser og dannelse i cirkulære virksomhedspraksisser, ressourceeffektivitet og muligheder for direkte genbrug,
  • Motivere lokale virksomheder i deltagelse i ’Zero Waste Bornholm’, f.eks. gennem offentliggørelse af en liste over deltagende virksomheder,
  • Opfordre til idegenerering og deltagelse i BOFA’s udviklingsprojekter, mv.
Ved at målrette arbejdet med inddragelse af det lokale erhvervsliv og tilbyde vejledning og oplysning om gode praksisser kan især små virksomheder få bedre muligheder for at realisere cirkulære forretningsprocesser. Desuden kan Bornholms Regionskommune anvende disse indsatser til at overvåge den cirkulære udvikling af virksomheder, der ikke er tilknyttet kommunen.
I de offentlige virksomheder, er der udfordringer forbundet med at levetidsforlænge akkumulatorer på en kost-effektiv facon. Levetiden på akkumulatorer afhænger af, hvor meget de af- og oplades. BEOF samarbejder med eksterne aktører om, hvordan optimeret kost-effektiv levetidsforlængelse og forbrug kan opnås ved brug af software
Interview foretaget den 22. november 2023 med BEOF.
. Der er på nuværende tidspunkt ikke strømlinet planlægning af udnyttelse af recirkuleringsmuligheder af akkumulatorer, der på nuværende tidspunkt understøtter forsyningssikkerheden på Bornholm, der om 10-15 år skal udskiftes
Interview foretaget den 22. november 2023 med BEOF.
. Undersøgelse og realisering af muligheder for kommunalt faciliteret strømlining af direkte genbrugsindsatser for store akkumulatorer kunne understøtte efterlevelsen af 2032 visionen om et affaldsfrit Bornholm.

6.2.2 Prioriterede handlemuligheder

Med baggrund i identificerede barrierer for et strategisk forbrug og affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer på Bornholm og identifikation af mulige reguleringsmæssige tiltag er en række handlingsmuligheder identificeret.

Konkrete målsætninger og monitorering

Bornholms Regionskommune kan fastsætte konkrete målsætninger for at fremme cirkulært batteriforbrug og forbedre håndteringen af udtjente batterier og akkumulatorer. Disse målsætninger kunne omfatte:
  • Målsætninger for indsamlingsgrad og genanvendelsesprocent – Konkrete og kvantificerbare målsætninger for indsamling og genanvendelse er vigtige for at styrke en kontinuerlig udvikling og monitoreringen af affaldshåndteringen.
  • Øget brug af genopladelige akkumulatorer – Kampagner og oplysningsinitiativer kan øge bevidstheden blandt borgerne og virksomheder om fordelene ved små genopladelige akkumulatorer og optimal anvendelse af disse. Dette kan føre til reduktion af mængden af udtjente batterier, der skal indsamles og eksporteres til genanvendelse og dermed underbygge målsætningerne om Bornholm som en affaldsfri ø.
  • Overvågning af batterityper – Et øget fokus på overvågning og rapportering af mængden, typerne og genanvendelsesgraden af separat indsamlede udtjente batterier og akkumulatorer vil gøre det muligt at monitorere udviklingen frem mod Affaldsfri Bornholm 2032. En sådan løbende monitorering giver mulighed for at vurdere behovet for adfærdsændringer, der kan adresseres i kommunikationsaktiviteter.
For at sikre effektivitet og gennemsigtighed er det afgørende, at politiske målsætninger er konkrete og målbare. Dette giver ikke kun mulighed for nøjagtig overvågning af fremskridt, men skaber også en ramme, hvor både borgere og virksomheder kan engagere sig aktivt i at opnå de fastsatte mål.

Facilitering af vidensdeling og samarbejder

Bornholms Regionskommune og BOFA har betydelig erfaring med at facilitere vidensdeling og samarbejder lokalt, nationalt og internationalt. Desuden er BOFA deltagende i Dansk Kompetencecenter for Cirkulær omstilling (Dakofa)
Dakofa (n.d.): Sektordatabase for affalds- og ressourceområdet.
. Denne erfaring med vidensdeling og medlemskab i Dakofa kan anvendes til at styrke indsamlingsindsatser for batterier og akkumulatorer samt til at identificere, udvikle eller innovere relevante tiltag for at forbedre forbruget, indsamlingen og den optimale behandling af udtjente batterier fra kommunalt og privatejede virksomheder på Bornholm
Interview foretaget den 22. november 2023 med BEOF.
.
  • Konference og seminarer – Samarbejde og vidensdeling kan opnås gennem arrangering af møder og seminarer, hvor eksperter og interessenter fra Bornholm, andre kommuner og institutioner deler bedste praksis, udfordringer og innovative løsninger vedrørende forbrug, indsamling og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer. Dette kan føre til etablering af netværk og samarbejdsgrupper, hvor kommunale repræsentanter kan diskutere og udveksle viden om udtjente batterier og akkumulatorer samt oprette tværkommunale arbejdsgrupper for samarbejde om specifikke udfordringer og udvikling af løsninger.
  • Benchmarking-programmer – Bornholm kan implementere benchmarking-programmer med det formål at måle og sammenligne sine præstationer med andre kommuner. Dette vil hjælpe med at identificere områder, der kan forbedres, samt kilder til øget viden og erfaring.
  • E-learning og webinarer – E-learning-kurser og webinarer om batteriindsamling, lovgivning og teknologiske innovationer kan nå ud til et bredt publikum og samtidig skabe national og international opmærksomhed om Bornholms projekter og praksis.
Herigennem kan vidensdelingskulturen på Bornholm styrkes og bidrage til en forbedring af praksisser og resultater inden for håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer.

Bevidstgørelse af borgerne

Bornholms Regionskommune og BOFA involverer regelmæssigt bornholmerne i spørgsmål vedrørende affaldshåndtering, og det er oplagt at gennemføre initiativer for at sikre og øge bevidstheden om korrekt sortering og indsamling af batterier. Selvom bornholmerne generelt er villige til at sortere og engagerede i at sortere korrekt, er der stadig en vis usikkerhed blandt borgerne om, hvornår affald betragtes som farligt
Interview foretaget den 29. februar 2024 med Miljømedarbejder i BOFA.
. Dette kan imødegås gennem oplysningskampagner og øget personale på miljøstationerne. Både Bornholms Regionskommune og BOFA har understreget vigtigheden af at gennemføre spørgeskemaundersøgelser eller fokusgrupper for at identificere, hvilke borgergrupper der stadig har behov for hjælp med korrekt sortering, og hvordan sortering af batterier og akkumulatorer generelt kan øges
Italesat på workshop den 20. februar 2024 af kommunale aktører.
.
  • Oplysningskampagner – Ved at inddrage lokale medier til at dække historier om korrekt batterisortering og fremhæve positive resultater af disse bestræbelser kan der hurtigt og effektivt skabes fokus på batterier og akkumulatorer. Informationskampagner på sociale medier, lokale nyheder og i offentlige rum kan bidrage til at øge borgeres forståelse for korrekt sortering og aflevering af batterier, fordelene ved små genopladelige akkumulatorer samt de miljømæssige fordele ved cirkulær forbrugsadfærd.
  • Lokalt samarbejde om forbrug og indsamling – Adfærdsændringer kan opnås ved at øge tilgængeligheden og synligheden af indsamlingsmuligheder for batterier og akkumulatorer. Dette kan gøres ved at placere indsamlingsbeholdere i strategiske områder såsom supermarkeder og skoler. Samarbejde med lokale virksomheder kan også lette denne proces ved at etablere batteriindsamlingssteder og tilbyde oplysninger til kunderne om korrekt sortering ved køb af elektroniske produkter.
  • App-baserede løsninger – En lang række danske kommuner har indgået samarbejde med udviklerne af appen PerfectWaste. Via denne app kan borgere scanne stregkoder på næsten alle forbrugsprodukter og få anvisninger til korrekt sortering ved hjælp af piktogrammer, der er tilpasset den specifikke kommunes affaldsfraktioner og sorteringsanvisninger.
    Perfect waste (n.d.): Scan dig til nemmere affaldssortering.
    Implementering af lignende funktioner i den online sorteringsvejledning fra BOFA kunne være fordelagtig.

6.2.3 Anbefalinger

Set gennem et organisatorisk prisme fremstår en række relevante tiltag som kan styrke miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer på Bornholm.
 
STATUS
ANBEFALINGER
VISION
  • Der er offentliggjort klare beskrivelser af Bornholms visioner for affaldsområdet mere generelt. Materialerne giver borgere og virksomheder indblik i vision og praksis.
  • Visionen forholder sig ikke specifikt til håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer, og der er ikke formuleret vision eller mål for forbrug af batterier og akkumulatorer.
  • Udform realistiske årlige målsætninger frem til 2032 for indsamling og genanvendelse af batteriaffald.
  • Formuler vision for batteriforbrug og -bortskaffelse orienteret imod et affaldsfrit Bornholm i 2032, der bl.a. lægger vægt på forbrug af genopladelige akkumulatorer frem for engangsbatterier.
LEDERSKAB
  • Bornholms Regionskommune og BOFA viser tydeligt lederskab ved aktivt at motivere borgere og virksomheder til at håndtere affald (på tværs af fraktioner) cirkulært.
  • Der er dog ikke konkrete udmeldinger for batterier og akkumulatorer.
  • Konsulter forsyningsselskaber og øvrige offentlige institutioner om udvikling af retningslinjer for god indkøbspraksis og strømlining af tekniske krav i udbud for batterier og akkumulatorer, f.eks. med inspiration fra den nye EU batteriforordning.
  • Afhold hackaton med borgere og virksomheder, med særligt fokus på gode kommunikationskanaler til sorteringsvejledninger og information om konsekvenser af ukorrekt sortering.
STRATEGI
  • Der er ikke fastsat konkrete målsætninger for batterier og akkumulatorer eller affaldet herfra.
  • Der er ikke en specifik strategi for indsamling, håndtering og genanvendelse af udtjente batterier og akkumulatorer.
  • Udform og offentliggør strategi for efterlevelse af vision for batterier og akkumulatorer, med fokus på:
  • Optimering af sorteringsadfærd blandt borgere.
  • Monitorering af forbrug, indsamling, forberedelse til genanvendelse og genanvendelsesgraden.
STRUKTUR
  • Struktur og ansvarsfordeling mellem Bornholms Regionskommune og BOFA er tydelig og publiceret.
  • Bornholms Produkthandels rolle, praksis og håndtering af de udtjente startakkumulatorer er ikke tydeligt beskrevet.
  • Udvid information om Bornholms Produkthandels rolle, håndtering af og slutdestination for startakkumulatorer i eksisterende rapporteringsmateriale fra BOFA.
  • Undersøg muligheder for at samarbejde med DPA for øget dataindsamling om forbrug og genanvendelsesdata
SYSTEMER
  • De tilgængelige systemer til indlevering af udtjente batterier og akkumulatorer funger tilsyneladende godt.
  • Der er begrænset monitorering af forbrug, andelen egnet til genanvendelse og andelen af de udtjente batterier og akkumulatorer der genanvendes.
  • Uden mere detaljeret monitorering kan efterlevelsen af 2032 visionen kun vurderes i begrænset omfang.
  • Udform og implementer monitoreringsprogram for batterier og akkumulatorer, der afspejler forbruget, batterityper, andelen egnet til genanvendelse og andelen der i praksis genanvendes.
  • Identificer, efter tre års monitorering, udfordringer med korrekt sortering og nødvendigheden af at implementere initiativer/faciliteter til forbedring af genanvendelse af indsamlede batterier og akkumulatorer.
  • Identificer relevans og krav til faciliteter ved indsamling af startakkumulatorer og elbil akkumulatorer (lithium-ion batterier) faciliteret af BOFA.
KULTUR
  • Det detaljerede affaldssystem og kommunikationen herom har bidraget til at skabe en kultur omkring miljøvenlig affaldshåndtering.
  • Det er ikke muligt at evaluere sorteringseffektivitet, når forbrug og indsamling ikke kan sammenlignes.
  • Udform og analyser spørgeskemaundersøgelser omkring indkøbs-, sorterings-, og indleveringsadfærd af batterier og akkumulatorer blandt borgere og virksomheder, mhp. Identifikation af optimeringsindsatser.
KOMMU­NIKATION
  • Relativt meget kommunikationsmateriale er til rådighed om den generelle affaldshåndtering og visioner for affaldshåndtering på tværs af fraktioner.
  • Borgerne har adgang til nationale informationskampagner om sortering og håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer.
  • Der er offentliggjort begrænset kommunikationsmateriale om korrekt sorteringsadfærd og visioner for håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer på Bornholm.
  • Udform og offentliggør kommunikationsmateriale, eller link til eksisterende kommunikationsmateriale fra kollektive producentansvarsordninger, om korrekt sorteringsadfærd og konsekvenser for naturen og menneskelig sundhed ved ukorrekt sortering af udtjente batterier og akkumulatorer korrekt.
  • Udform og offentliggør vejledning til erhvervsaktører om korrekt sorteringsadfærd og konsekvenser for naturen og menneskelig sundhed ved ukorrekt sortering.
  • Udform kommunikationsmateriale om hvordan udtjente bilakkumulatorer indsamles og håndteres af Bornholms Produkthandel.
  • Inddrag genanvendelsesgraden af de udtjente batterier og akkumulatorer, der sendes til genanvendelse af BOFA, i de grønne regnskaber.
NETVÆRK
  • Bornholms Regionskommune og BOFA har dannet et godt grundlag for netværksdannelse iht. affaldshåndtering generelt. Der er gode muligheder for at anvende netværk til konkrete partnerskaber og projekter om batterier og akkumulatorer.
  • Evaluer relevans og muligheder for at indgå i samarbejder med øvrige danske kommuner og DPA i projekter om ændring af borgeres adfærd, optimering af opbevaringsfaciliteter mhp. genanvendelse, mv.
Tabel J Organisatoriske anbefalinger til styrkelse af miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier på Bornholm.

6.3 Færøerne - Barrierer og handlemuligheder

I følgende afsnit kortlægges de mest prominente barrierer, prioriterede handlemuligheder, samt anbefalinger til at opnå en effektiv og cirkulær håndtering af batterier og akkumulatorer i Færøerne på kort og på lang sigt.

6.3.1 Prominente barrierer

Gennem baselineundersøgelsen, den politiske analyse og konsultation af centrale aktører fremstår tre barrierer for et strategisk forbrug og affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer i Færøerne særligt væsentlige.

Mangel på mål for indsamling og -bortskaffelse

Der mangler konkrete målsætninger og strategier med budget for batteriforbrug samt indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier og akkumulatorer i offentlige indkøb og affaldsregulering
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
Jævnfør afsnit 3 – Færøerne.
. Desuden er det udfordrende for berørte aktører at finde information om regulering, affaldshåndtering og initiativer for batterier og akkumulatorer på Umhvørvisstovans hjemmeside
Interview foretaget den 19. februar 2024 med CEO af Bilasølan.
.
Der er et politisk og myndighedsfokus på at facilitere og forbedre det strategiske arbejde med miljø og affald, hvilket i de kommende år vil sikre adgang til statistiske opgørelser for forbrug, indsamling og eventuelt bortskaffelse af udtjente batterier og akkumulatorer.
Interview foretaget den 9. november 2023 med Direktøren og den ansvarshavende for betalingsbalance og udenrigshandel i Hagstova Føroya.
Det øgede politiske fokus afspejles i, at der på nuværende tidspunkt udformes den første nationale affaldsplan, hvorunder målsætninger for affaldshåndtering på tværs af fraktioner kommer til at sætte retningen for fremtidens håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer i Færøerne. De foreløbige målsætninger lyder på 40 % genanvendelse eller genbrug af den totale affaldsmængde fem år efter implementering af planen, samt 60 % genbrug og genanvendelse ti år efter implementering af planen. Den nye nationale plan kommer til at til at adressere særlige fokusområder, der skal følges op igennem kommunale affaldsplaner der forventes udformet ved udgangen af 2024
Interview foretaget den 21. februar 2024 med Ansvarlig for affaldsområdet i Umhvørvisstovan.
.
IRF har observeret en vis tvivl blandt kommunerne om, hvorvidt der er tilstrækkelige midler til rådighed til at efterleve de nye målsætninger, hvilket understreger behovet for at undersøge, om der kan afsættes midler på nationalt niveau til omstillingen af affaldssektoren
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
.

Uhensigtsmæssig adfærd og infrastruktur

Affaldsmængderne i Færøerne har generelt været stigende siden 2019. Mens 65 % af borgerne i en undersøgelse
Tyril (2022): One-third of all waste in Faroe is sorted for recycling: survey.
angiver, at de regelmæssigt sender farligt affald til genanvendelse, indikerer en anden undersøgelse et betydeligt potentiale for at forbedre virksomhedernes affaldshåndtering markant, idet kun 1/3 af 12 adspurgte virksomheders affald sorteres med henblik på genanvendelse
Tyril (2022): One-third of all waste in Faroe is sorted for recycling: survey.
. IRF forventer, at der i arbejdet med oplysning af især virksomheder om sortering og konsekvenser ved manglende sortering af batterier og akkumulatorer vil ske en væsentlig forbedring af virksomhederne sorteringspraksisser
Italesat på workshop afholdt den 20. februar 2024 af affaldshåndtør.
. Virksomheders og industriens sorteringspraksisser er iht. flere færøske aktører et særligt vigtigt fokus for at fremme indsamlingen af udtjente batterier og akkumulatorer
Italesat på workshop afholdt den 20. februar 2024 af affalds- og myndighedsaktører.
.
Foruden adressering af sorteringsadfærd, er der et behov for at understøtte infrastrukturen og faciliteterne til håndtering af småt batteriaffald. I de 28 kommuner IRF indsamler batteriaffald fra, har hver kommune modtagestationer, hvortil der er begrænsede ressourcer til gode faciliterer og bemanding
Italesat på workshop afholdt den 20. februar 2024 af affaldshåndtør.
. Kommunerne har begrænset kontrol med disse modtagestationer
Italesat på workshop afholdt den 20. februar 2024 af myndighedsaktør.
og Umhvørvisstovan har ligeledes begrænsede ressourcer til at føre tilsyn
Interview foretaget den 21. februar 2024 med Ansvarlig for affaldsområdet i Umhvørvisstovan.
. De udendørs indsamlingsfaciliteter på de færøske kommunale modtagestationer udgør en risiko for korrosion af batteriaffaldet på grund af eksponering til regn og vind, hvilket reducerer muligheden for genanvendelse. Dette er også aktuelt under den langvarige opbevaring i havnene frem til affaldet kan eksporteres til genanvendelse
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
.
I henhold til større batterier og akkumulatorer, står de færøske myndigheder og affaldshåndteringsaktører over for potentielt store udfordringer med håndtering af bilakkumulatorer (blybatterier og lithium-ion batterier) og industrielle akkumulatorer (lithium-ion batterier). De seneste 10 år har der været et stort fokus på omstilling af energisektoren, gennem implementering af flere store vindmølleparker med dertilhørende batteribanker (lithium-ion batterier)
Interview foretaget den 22. februar 2024 med leder af udviklingsafdelingen i Elfelagið Streymoy-Eysturoy-Vágar.
. Derudover er der i de seneste år implementeret af incitamentsstrukturer (momsfritagelse, ladestanderleje, reduceret energiafgift) for at understøtte omstilling af transportsektoren til eldrevne køretøjer
Interview foretaget den 22. februar 2024 med leder af udviklingsafdelingen i Elfelagið Streymoy-Eysturoy-Vágar.
Interview foretaget den 16. februar 2024 med Leder af Energidepartementet i Umhvørvisstovan.
. Da der ikke er udsigter til et stabilt marked for akkumulatorer fra brugte elbiler og industrielle akkumulatorer
Interview foretaget den 19. februar 2024 med CEO af Bilasølan.
Interview foretaget den 16. februar 2024 med Leder af Energidepartementet i Umhvørvisstovan.
, står KB over for en væsentlig forøgelse af store udtjente akkumulatorer der skal bortskaffes. Der er derfor et aktuelt behov for at tage et ordentligt reguleringsmæssigt spring for at skabe en radikal forandring af, hvordan batterier og akkumulatorer håndteres i Færøerne
Interview foretaget den 16. februar 2024 med Leder af Energidepartementet i Umhvørvisstovan.
. Dette har været med i Umhvørvisstovans overvejelser om udformningen af den nye nationale affaldsplan og revideringen af affaldsbekendtgørelsen.

Økonomiske omkostninger ved affaldshåndtering

De færøske øer er effektivt forbundet med tunneller, broer og færger, men den lille befolkning og dermed det begrænsede forbrug af batterier resulterer stadig i høje transportomkostninger for separat indsamling af batteriaffald fra husholdninger. Især med bilakkumulatorerne (blybatterier og lithium-ion batterier) står Færøerne over for en fremtid med en betydelig stigning i mængden af udtjente akkumulatorer, der skal indsamles, forberedes og eksporteres til genindvinding
Italesat på workshop afholdt den 20. februar 2024 af myndighedsaktør.
. I det eksisterende affaldssystem har KB ansvaret for både den praktiske og økonomiske håndtering af bilakkumulatorer. Indtil videre har KB ikke udarbejdet en strategi for at imødekomme den stigende mængde akkumulatorer fra elbiler, men dette har dog været oppe at vende i interne drøftelser samt diskussioner med potentielle samarbejdspartnere. KB vurderer ikke, at der vil opstå udfordringer med at demontere bilakkumulatorerne fra indleverede elbiler, da de er ved at etablere et udtagningssystem gennem verbale aftaler med bilforhandlere. Dog vil den øgede mængde akkumulatorer fra biler, som følgende af et skiftende markedet, være en økonomisk belastning for KB's system. Uanset om der er tale om benzin- og dieselbiler der erstattes ved køb af hybrid- og elbiler, eller udtjente hybrid- og elbiler, vil returpantordningen nemlig ikke dækker omkostningerne ved bortskaffelse af disse. Allerede nu er KB afhængig af, at Tórshavnar kommuna dækker underskudsbeløbet for behandling af udtjente bilakkumulatorer, da både KB's og IRF's indsamlingsomkostninger dækkes af KB. KB har påpeget, at det ville være fordelagtigt, hvis der blev afsat en pulje offentlige midler til miljøbehandling af affald, men der var ikke enighed blandt de involverede parter om dette
Interview foretaget den 19. februar 2024 med leder af Kommunala Brennistøðin (KB).
.
Et udvidet producentansvarssystem kunne anvendes til at finansierede omkostningerne ved håndtering af udtjente bilakkumulatorer.
Især bilakkumulatorer fra havarerede elbiler udgør en betydelig økonomisk udfordring for KB i fremtiden, da der kræves særlige sikkerhedsforanstaltninger. Demontering af bilakkumulatorer fra havarerede elbiler kræver desuden ofte mere arbejdstid, hvorimod akkumulatorer kan tages direkte ud af bortskaffede elbiler uden skader. KB påpeger, at der kunne opnås betydelige besparelser, hvis akkumulatorerne blev indleveret separat, og eksterne aktører kunne bistå med at håndtere borgernes spørgsmål om elbiler. Desværre findes der ikke bilophuggere på Færøerne, der kan facilitere denne proces
Interview foretaget den 19. februar 2024 med leder af Kommunala Brennistøðin (KB).
. Erhvervsaktører som f.eks. Bilasølan har udviklet kapacitet til at håndtere akkumulatorer fra elbiler, herunder lithium-ion batterier, der skal repareres eller fjernes fra de elbiler, de handler med. Bilasølan har også været i dialog med KB og afventer en aftale om, at Bilasølan fjerner akkumulatorerne på vegne af KB, så KB kun behøver at håndtere selve akkumulatorerne
Interview foretaget den 19. februar 2024 med CEO af Bilasølan.
.
Den største omkostning er særligt forbundet med eksporten, hvor der kræves særlige sikkerhedsforanstaltninger til de relativt små mængder batteriaffald. Omkostningen øges væsentligt, hvis der er tale om utætte batterier og akkumulatorer
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
. KB vurderer, at især håndteringen af utætte akkumulatorer fra elbiler kommer til at give et væsentligt underskud, i forbindelse med forberedelse til og eksport af disse. Den betaling KB og IRF modtager fra danske genanvendelsesaktører for de udtjente batterier og akkumulatorer kan kun dække en lille del af eksportomkostningerne
Interview foretaget den 19. februar 2024 med leder af Kommunala Brennistøðin (KB).
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
. KB vurderer dog, at aftalen med danske genanvendelsesaktører forsat giver bedst mening iht. at reducere miljøbelastningen ved bortskaffelse af de udtjente batterier og akkumulatorer, da denne bortskaffelsesrute kræver mindst transport
Interview foretaget den 19. februar 2024 med leder af Kommunala Brennistøðin (KB).
. IRF vurderer samstemmigt, at det på nuværende tidspunkt ville kræve for meget administrativt arbejde at udforme et udbud for at finde bedre alternativer til genanvendelser
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
.
Der er ikke udsigt til etablering af et egentligt genanvendelsesanlæg i Færøerne, idet de små batterimængder betyder, at sådanne faciliteter maksimalt ville blive anvendt i 1 ½ time om ugen, hvilket ikke ville være økonomisk holdbart
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
. Flere aktører bekræfter ligeledes at der ikke er udsigter til et levedygtigt marked for restauration eller reparation af f.eks. brugte bilakkumulatorer i Færøerne
Interview foretaget den 16. februar 2024 med Leder af Energidepartementet i Umhvørvisstovan.
Interview foretaget den 21. februar 2024 med Ansvarlig for affaldsområdet i Umhvørvisstovan.
Interview foretaget den 19. februar 2024 med CEO af Bilasølan.
Interview foretaget den 22. februar 2024 med leder af udviklingsafdelingen i Elfelagið Streymoy-Eysturoy-Vágar.
. Umhvørvisstovan   lægger dog vægt på, at der inden for de næste fem år skal etableres gode genanvendelseskæder, især for større batterityper
Interview foretaget den 16. februar 2024 med Leder af Energidepartementet i Umhvørvisstovan.
.

6.3.2 Prioriterede handlemuligheder

Med baggrund i identificerede barrierer for et strategisk forbrug og affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer i Færøerne og identifikation af mulige reguleringsmæssige tiltag er en række handlingsmuligheder identificeret.

Udvidet producentansvar og markedsbaseret incitamentsskabelse

Færøerne har ikke implementeret udvidet producentansvarsordning eller andre markedsbaserede instrumenter specifikt for batterier og akkumulatorer. Der har dog i forbindelse med udformningen af den nationale affaldsplan og revideringen af affaldsbekendtgørelsen været diskussioner i Umhvørvisstovan om relevansen af udvidede producentansvarssystemer, bl.a. i forbindelse med initiativer på miljøstatistiskområdet, samt dækning af affaldshåndteringen, især ift. biler og bilakkumulatorer
Italesat på workshop afholdt den 20. februar 2024 af myndighedsaktører.
Interview foretaget den 21. februar 2024 med Ansvarlig for affaldsområdet i Umhvørvisstovan.
Interview foretaget den 16. februar 2024 med Leder af Energidepartementet i Umhvørvisstovan.
.
En række muligheder for udvidet producentansvar fungerer i andre lande med gode resultater i forhold til at sikre sortering og separat indsamling af batteriaffald. Følgende instrumenter er af særlig relevans:
  • Produkttilbagetagning – Produkttilbagetagning udgør næsten 75 % af alle producentansvarsordninger på verdensplan. Der kan stilles regulative krav til producenter eller forhandlere (også udenlandske) om tilbagetagning af produkter ved slutningen af produktets livscyklus. Producenter og forhandlere kan i praksis etablere en tilbagetagningsordning eller bidrage økonomisk til affaldshåndtering, som i de danske og islandske producentansvarssystemer
    Dansk Producentansvar (u.d.): Producentansvar for batterier.
    .
  • Gebyrer for bortskaffelse – Der kan pålægges gebyrer på produkter med en særlig kompleks bortskaffelsesproces, som batterier og akkumulatorer. I salgsprisen af et givent batteri eller akkumulator inkluderes et gebyr for bortskaffelse for at dække udgifter ifm. indsamling, transport, genbrug, genanvendelse eller deponering.
    Inobat (u.d.): Important information about battery recycling.
    Der kunne ifm. implementering af sådan gebyr ligeledes udformes regulative krav til de batterier der importeres, iht. produktinformationer, genanvendte materialer i produkterne, mv.
    Interview foretaget den 16. februar 2024 med Leder af Energidepartementet i Umhvørvisstovan.
    , med inspiration fra de producentkrav der er opstillet i den nye EU batteriforordning
    Jævnfør afsnit 6.2 – Den nye batteriforordning.
    .
  • Pantsystem – Et pantsystem for batterier og akkumulatorer giver mulighed for at indsamle økonomiske midler til håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer. Internationalt udtrykker brancheforeninger, der repræsenterer batteriproducenter og genanvendelsesaktører, ikke begejstring for dette styringsmiddel
    EPBA (2022): A deposit refund scheme is not an effective instrument for increasing the collection of portable batteries.
    , men studier viser, at sådanne værktøjer har en positiv effekt på borgeres deltagelse i separat affaldsindsamling
    Islam et al. (2022): Waste battery disposal and recycling behavior: A study on the Australian perspective.
    .
Ifølge KB og IRF har der har allerede været dialog mellem Umhvørvisstovan og de færøske affaldsselskaber om implementering af udvidet producentansvar eller en importansvarsordning, hvorunder der kunne pålægges gebyrer eller pant på batterier og akkumulatorer ved import, med henblik på at få importerer til at tage større ansvar for de økonomiske omkostninger ved håndtering af batteriaffald
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
Interview foretaget den 19. februar 2024 med leder af Kommunala Brennistøðin (KB).
. I samme forbindelse, har der været diskussioner om at pålægge gebyrer på engangsbatterier og lavere gebyrer på akkumulatorer, så der skabes incitament til at anvende akkumulatorer fremfor engangsbatterier
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
. Der er opbakning til, at der indføres gebyrer på batterier og akkumulatorer til finansiering af affaldshåndtering fra både SEV, der identificerer sig selv de største forbrugere af batterier i Færøerne
Interview foretaget den 22. februar 2024 med leder af udviklingsafdelingen i Elfelagið Streymoy-Eysturoy-Vágar (SEV).
, samt Bilasølan der mener at deres kunder vil have forståelse for sådanne gebyrer
Interview foretaget den 19. februar 2024 med CEO af Bilasølan.
.

Infrastruktur

Punktoptimering – Der er flere regulative og praktiske tiltag, der kan implementeres på Færøerne for at styrke genanvendelsespotentialet for batterier og akkumulatorer, som indsamles af KB og IRF. En mulighed er at sammenlægge flere af de kommunale modtagestationer i IRF's ansvarsområde til færre steder med forbedrede faciliteter, herunder indendørs opbevaring af batteriaffaldet
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
. Hvis der ydermere blev investeret i bedre uddannelse af personalet på modtagestationerne og arbejdet med befolkningen på en holdningsændring om villigheden til at køre lidt længere for at indlevere deres affald, kunne genanvendelsespotentialet stige og omkostningerne falde
Italesat på workshop afholdt den 20. februar 2024 af affalds- og myndighedsaktører.
. Der vil, i forbindelse med udgivelsen af den nationale affaldsplan italesættes behov for at beskytte f.eks. batteriaffald fra regn og vind, med henblik på at modvirke materiel forringelse. Umhvørvisstovan kommer formentligt til at udforme en vejledning til kommunerne om, hvorledes batteriaffald bedst kan beskyttes, så en bred implementering af denne praksis i højere grad indføres
Interview foretaget den 21. februar 2024 med Ansvarlig for affaldsområdet i Umhvørvisstovan.
.

Tværgående samarbejder

Umhvørvisstovan har etableret samarbejde med kommuner, affaldsselskaber og vidensinstitutioner med sigte på at leve op til de nye målsætninger om 60 % genanvendelse ti år efter implementering af den nationale affaldsplan og IRF har et veletableret samarbejde med kommunerne
Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
. De eksisterende samarbejdsfora, som f.eks. Dakofa som både IRF og KB er deltagende i
Dakofa (n.d.): Sektordatabase for affalds- og ressourceområdet.
, kan udnyttes til at konkretisere behov og samudvikle innovative løsninger for at indfri målsætninger om øget genanvendelse, reducere omkostninger ved indsamling, samt oplysning af borgere og virksomheder om gode sorteringspraksisser. Øvrige initiativer, der kan understøtte tværgående samarbejder (nationalt og transnationalt) for styrket miljøorienteret håndtering af batterier og akkumulatorer i Færøerne, indbefatter:
  • Hackatons – Et hackaton er en intensiv, tidsbegrænset begivenhed, som kan omfatte alle typer aktører - virksomheder, uddannelsesinstitutioner, nonprofitorganisationer og andre interesserede. Relevante temaer kan være at identificere kontekstnære løsninger til optimering af sortering, muligheder for direkte genbrug af f.eks. større akkumulatorer, samarbejde på tværs af forskellige fagområder og identifikation af ildsjæle, der kan tage teten for lokal innovation på batteriområdet. Der er inspiration at hente fra Island, hvor Umhverfisstofnun faciliterede hackaton med fokus på innovative løsninger på at reducere forbrug af elektronik, cirkulær elektronik, og reduktion af elektronisk affald
    Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
    .
  • Deltagelse i ressourcegrupper – Mange af Færøernes batterirelaterede udfordringer er genkendelige fra de andre nordiske lande, og der er mange muligheder for at drøfte og udvikle løsninger i samarbejde med affaldsselskaber, kommuner, eksperter, repræsentanter fra industrien, miljøorganisationer og andre interessenter. Netværk med lande i Norden, der har udfordringer lignende de i Færøerne, kan bidrage til at sikre en fælles kanalisering af udtjente batterier og akkumulatorer, samt deling af omkostninger ved transport og genanvendelse
    Interview foretaget den 16. februar 2024 med Leder af Energidepartementet i Umhvørvisstovan.
    . IRF har udtrykt åbenhed over for nordiske samarbejder om håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer
    Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
    .
  • National arbejdsgruppe for bedre batterihåndtering – Ved implementering af den nye affaldsregulering kan Umhvørvisstovan drage fordel af at invitere relevante aktører til en arbejdsgruppe med henblik på at optimere af strategiske indsatser for batterier og akkumulatorer, samt for at udvikle og implementere kontekstnære handlingsplaner og aktiviteter for relevante aktører, erhvervsaktører, offentlige organisationer, herunder SEV, mv. 

Styrkelse af sorteringsadfærd

Affaldsselskaberne i Færøerne har over en længere periode haft fokus på at styrke sorteringen gennem oplysningskampagner, kommunikation gennem informationsmedier, mv
Italesat på workshop afholdt den 20. februar 2024 af affaldshåndtør.
. Der er ydermere større fokus på affaldshåndtering på tv-stationer, hvilket har bidraget til at tiden er moden til implementering af nationale affaldsplaner. I forbindelse med implementeringen af den nye nationale affaldsplan, og kommunale affaldsplaner der efterfølgende vil blive udarbejdet
Interview foretaget den 21. februar 2024 med Ansvarlig for affaldsområdet i Umhvørvisstovan.
, vil der forsat være behov for kommunikation om sorteringen af batteriaffald i husholdninger og virksomheder, strømlinet med de nye rammebetingelser. Målrettede indsatser kan yderligere bidrage til at forberede befolkningen og virksomhederne på konkrete krav og målsætninger for batterier og akkumulatorer, f.eks.:
  • Materialestrømsanalyse – IRF har intentionen om at udforme materialestrømsanalyse af væsentlige kilder til udtjente batterier og akkumulatorer i Færøerne, hvilket vil forbedre mulighederne for at identificere aktører, der har behov for mere oplysning om gode sorteringspraksisser, ligesom det kan give IRF viden om det fremtidige kapacitetsbehov ved de forventelige stigninger i batteriaffald.
    Interview foretaget den 14. november 2023 med miljøleder i Interkommunali Renovatiónsfelagsskapurin (IRF).
    Enhver form for central og lokalpolitisk reguleringsmæssig støtte til og samarbejde om sådanne undersøgelser kan styrke effektivitet og konklusioner, ligesom det kan give myndighederne inspiration til effektiv regulering.
  • Udvikling af affaldssorteringsapp – For at lette korrekt sortering for borgere og virksomheder kan der i samarbejde IRF og KB udvikles en app, der kan hjælpe borgere på vej til bedre sortering af udtjente batterier og akkumulatorer og andre affaldsfraktioner. Inspiration kan drages fra app’en PerfectWaste, hvorigennem borgere kan skanne stregkoder på stort set alle forbrugsprodukter og få anvisninger til korrekt sortering ved brug af piktogrammer, strømlinet med den specifikke kommunes affaldsfraktioner og sorteringsanvisninger
    Perfect waste (n.d.): Scan dig til nemmere affaldssortering.
    .
  • Oplysningskampagner – Der kan være god effekt af nationale og lokale informationskampagner på sociale medier, lokale nyheder og i offentlige rum med sigte på at tydeliggøre værdien af genopladelige batterier samt den rette affaldssortering for borgere og virksomheder.
Tydelige udmeldinger fra nationale myndigheder og politikere vil ydermere styrke borgeres og virksomheders interesse for at mindske miljøproblemerne forbundet med batterier og akkumulatorer.

6.3.3 Anbefalinger

Set gennem et organisatorisk prisme fremstår en række relevante tiltag som kan styrke miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier i Færøerne.
 
STATUS
ANBEFALINGER
VISION
  • Der er ikke offentliggjort en national vision for forbrug, indsamling og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer.
  • Udform realistiske årlige målsætninger for indsamling og genanvendelse af batteriaffald.
  • Formuler vision for implementering af udvidet producentansvar, med fokus på batteriforbrug og -bortskaffelse, der sætter retningen for de kommende års arbejde.
LEDERSKAB
  • Der er ikke identificeret tydeligt lederskab fra myndighedsaktører
  • Der er ikke lovgivning eller handlingsplaner der konkret orienterer sig mod effektivisering af sorteringsadfærd eller indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer.
  • Udform og offentliggør fakta ark eller korte beskrivelser af målsætninger for batteriforbrug, indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier og akkumulatorer på Umhvørvisstovans hjemmeside.
  • Evaluer relevans og effekt af, at udforme konkret lovgivning, med kvantificerbare målsætninger, for indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier og akkumulatorer.
STRATEGI
  • Der er ikke en offentlig tilgængelig strategi eller handlingsplan for forbrug, indsamling og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer.
  • Udform en strategi for implementering af udvidet producentansvar eller andre markedsbaserede løsninger på baggrund af dialogen mellem affaldsselskaberne og Umhvørvisstovan samt erfaringer fra andre lande.
  • Udform og offentliggør strategi for efterlevelse af vision for batterier og akkumulatorer, med fokus på:
  • Optimering af opbevaringsfaciliteter.
  • Optimering af forbrugs- og sorteringsadfærd blandt borgere, herunder med opfordringer til anvendelse af små akkumulatorer frem for engangsbatterier.
  • Monitoreringsmål for Hagstova Føroya iht. overvågning af forbrug, indsamling, og genanvendelse.
STRUKTUR
  • Der er en gennemtænkt struktur for indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer, med fordeling af ansvar mellem IRF og KB.
  • Der er implementeret støttefunktioner for optimering af statistisk om batteri- og akkumulatorhåndtering til Hagstova Føroya.
  • Der er begrænsede støttefunktioner til at optimere sorteringsadfærd og indsamling af batterier og akkumulatorer.
  • Udform samfundsøkonomiske analyser af omkostninger og effektivitet af infrastrukturelle, økonomiske og regulative virkemidler til at styrke indsamling og forberedelse til genanvendelse af udtjente batterier og akkumulatorer.
  • Afhold workshop(s) med erhvervsaktører til identifikation af incitamentsstrukturer for cirkulært forbrug og forøget indsamling af batterier og akkumulatorer.
SYSTEMER
  • Der er fastlagte procedurer for indsamling, opbevaring og eksport af udtjente batterier og akkumulatorer for IRF og KB.
  • Der forekommer visse udfordringer i standarder for opbevaring samspillet mellem IRF’s og kommunerne containerpladser.
  • Der er begrænset offentliggjort monitorering af forbrug, indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier og akkumulatorer. Der er dog afsat midler til at forbedre dette i samspil med Hagstova Føroya.
  • Undersøg og udform krav til opbevaring af indsamlede udtjente batterier og akkumulatorer, mhp. at forbedre genanvendelsesmuligheder.
  • Udform og implementer rammebetingelser for offentliggørelse af monitoreringsrapporter, med beskrivelser af fremskridt iht. forbrug, indsamling og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer.
  • Udform og implementer rapporteringsstandarder for affaldsdata, på baggrund af diskussioner mellem Umhvørvisstovan, KB, IRF og Hagstova Føroya.
KULTUR
  • Der er indsatser fra IRF og KB mod en fælles forståelse og sorteringsadfærd for den miljørigtige håndtering af batterier og akkumulatorer.
  • Der er forsat behov for at styrke indsamlingsrater af udtjente batterier og akkumulatorer hos virksomheder og borgere.
  • Udform og analyser spørgeskemaundersøgelser af borgeres forbrug af batterier og akkumulatorer, hindringer for korrekt sorteringspraksis og relevante optimeringsmuligheder.
  • Udform og analyser spørgeskemaundersøgelser af virksomheders forbrug af batterier og akkumulatorer samt relevante tilbud der kan forøge indsamling.
KOMMU­NIKATION
  • Der er en begrænset kommunikation om mål, strategier, ønsket sorteringsadfærd, konsekvenser ved manglende indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer, mv.
  • Der er offentliggjort sorteringsvejledninger fra affaldsselskaberne til borgere og erhvervsaktører. Disse forholder sig til sortering af batterier og akkumulatorer, om end i begrænset omfang. Visse sorteringsvejledninger er ydermere af ældre dato.
  • Udform kortfilm, flyers, fakta ark, plakater, reklamer, mv. med information om korrekt sorteringsadfærd, konsekvenser ved ukorrekt sortering på miljø og menneskelig sundhed, formål med genanvendelse af batterier og akkumulatorer, mv. orienteret mod borgere. Offentliggør på Umhvørvisstovans hjemmeside.
  • Udform og offentliggør vejledning til erhvervsaktører om korrekt sorteringsadfærd og konsekvenser ved ukorrekt sortering på miljø og menneskelig sundhed. Offentliggør på Umhvørvisstovans hjemmeside.
NETVÆRK
  • Der er et godt samarbejde mellem Umhvørvisstovan, KB og IRF.
  • Der er ikke identificeret myndighedsfaciliteret netværksdannelse for kommuner, virksomheder eller borgere.
  • Evaluer relevans og muligheder for at Umhvørvisstovan faciliterer samarbejder på tværs af kommuner om motivering til korrekt sorteringsadfærd blandt borgere og virksomheder.
  • Evaluer relevans og muligheder for faciliterer netværk mellem erhvervsaktører mhp. nyttiggørelse af (udtjente) batterier og akkumulatorer.
Tabel K Organisatoriske anbefalinger til styrkelse af miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier i Færøerne.

6.4 Island - Barrierer og handlemuligheder

I følgende afsnit kortlægges de mest prominente barrierer, prioriterede handlemuligheder, samt anbefalinger til at opnå en effektiv og cirkulær håndtering af batterier og akkumulatorer i Island.

6.4.1 Prominente barrierer

Gennem baselineundersøgelsen, den politiske analyse og konsultation af centrale aktører, er særligt tre barrierer for et strategisk forbrug og affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer i Island fremtrædende.

Manglende viden hos borgerne

I Hagstofa Íslands' statistikker om batterihåndtering er der identificeret estimater for forbruget af forskellige batterityper baseret på økonomiske oplysninger. Der er endnu ikke udarbejdet overblik eller fremskrivninger af den forventede udvikling i batteri- og akkumulatorforbruget. Generelt ses der en stigende tendens i Island inden for kategorier som transport, husholdningsprodukter og større elektroniske produkter, alle med tendens til at indeholde batterier eller akkumulatorer. Der er pt. ingen politiske planer for håndtering af de forventede større mængder af udtjente batterier og akkumulatorer i fremtiden
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
.
Til trods for, at der på tværs af alle batterityper der opgøres af Hagstofa Íslands, er sket en væsentlig stigning i andelen af udtjente batterier og akkumulatorer der genanvendes, fremhæver de fleste adspurgte aktører, at én af de væsentligste udfordringer er af behavioristisk karakter
Interview foretaget den 13. november 2023 med Professor ved Islands Universitets tekniske fakultet.
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
Interview foretaget den 15. november 2023 med EEE og batteriansvarlig i Úrvinnslusjóður.
. Dette relaterer sig til indsamlingsraten af udtjente batterier og akkumulatorer, sammenlignet med forbruget, om end differencen herimellem vil være præget af forskydninger i tid mellem forbrug og indsamling. Ifølge Úrvinnslusjóður er der størst problemer med sortering og indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer fra private husstande. Dette er ikke i så høj grad en udfordring med batteriaffald fra virksomheder. Dette kunne skyldes, at der forsat er et behov for at styrke borgernes forståelse for forskellige affaldsfraktioner, hvordan udtjente batterier og akkumulatorer bedst sorteres og indleveres, værdien ved indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier og effekten af borgernes rolle i affaldshåndtering
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af ressourceansvarlig i offentlig ejet organisation.
. Der er generelt en positiv indstilling blandt den islandske befolkning iht. at øge indsatsen for affaldssortering. Der kan dog forsat være udfordringer med sortering af bl.a. skjulte batterier i f.eks. legetøj, elektroniske produkter, tøj, mv
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
. Uhensigtsmæssige sorteringspraksisser hindrer en forøgelse i genanvendelsen af udtjente batterier og akkumulatorer, og kan potentielt forvolde skade på maskineri og i værste tilfælde personel. Der er forekommet brande udløst af blandede batterier i sorteringsanlæg ejet af det største affaldsselskab i Island, Sopra
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
.

Mangel på eksplicitte mål og visioner for batteriområdet

Der vil, med implementeringen af den nye EU batteriforordning, formentlig ske væsentlige forandringer i hvordan udtjente batterier og akkumulatorer forvaltes I Island, i henhold til mærkning af batterier, QR-koder til angivelse af kemi, anvendelse af genanvendte materialer, mv. I 2022-2023 påbegyndte Úrvinnslusjóður arbejdet med et nyt system til kategorisering af batterier og akkumulatorer, samt en ny regulering herfor.
Interview foretaget den 15. november 2023 med EEE og batteriansvarlig i Úrvinnslusjóður.
På nuværende tidspunkt er der ingen initiativer eller strategier til at øge cirkulariteten for batterier og akkumulatorer specifikt. Dog er der et tæt samarbejde mellem Umhverfisstofnun, Úrvinnslusjóður og Hagstofa Íslands med henblik på at øge befolkningens opmærksomhed på sortering og håndtering af batterier og akkumulatorer samt regulering og monitorering af dette område
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
.
Úrvinnslusjóður vurderer, at der er et tydeligt behov for at implementere oplysningskampagner, hvilket også ligger i kortene for organisationen. Der har før været oplysningskampagner om affald mere generelt
Interview foretaget den 15. november 2023 med EEE og batteriansvarlig i Úrvinnslusjóður.
, hvilket har bidraget til en bedre forståelse for den generelle affaldshåndtering i Island
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af affaldshåndtør og af ressourceansvarlig i offentlig ejet organisation.
. Der er stadig behov for at øge forståelsen for både indsamling og efterbehandling af batterier og akkumulatorer, da genanvendelsesgraden og de tilhørende processer er afgørende for motivationen til at sortere korrekt
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af ressourceansvarlig i offentlig ejet organisation.
. Behovet for mere information om regulering og håndtering af batteriaffald bekræftes af Hringras, der påpeger den fortsatte mangel på tilgængelige oplysninger om, hvordan batterier og akkumulatorer skal håndteres, samt hvordan den gældende lovgivning skal fortolkes. Der er især usikkerhed om, hvordan lovgivningen forholder sig til direkte genbrug af akkumulatorer fra f.eks. biler, såsom blybatterier og lithium-ion batterier
Interview foretaget den 15. november 2023 med Proaktive partnere.
. Der er ikke en konkret legal hindring i, at der udtages akkumulatorer fra biler med henblik på videresalg
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
. Dog kan denne tvivl om de legale rammer skabe potentielle hindringer for direkte genbrug af akkumulatorer, der i nogle tilfælde stadig har garanti
Interview foretaget den 15. november 2023 med Proaktive partnere.
.

Økonomiske omkostninger ved affaldshåndtering

De økonomiske omkostninger ved indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier og akkumulatorer udgør af flere årsager en barriere for en styrket, miljøorienteret affaldshåndtering. Da størstedelen af affaldet på tværs af affaldsfraktioner indsamles i nærheden af Reykjavik, medfører indsamling og transport af udtjente batterier og akkumulatorer også betydelige omkostninger i udkantsområderne
Interview foretaget den 15. november 2023 med EEE og batteriansvarlig i Úrvinnslusjóður.
. På nuværende tidspunkt er den nationale indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer ikke centraliseret, men derimod faciliteret af 13 private affaldshåndteringsselskaber, hvilket medfører yderligere økonomiske udfordringer. Indsamlingen af batterier og akkumulatorer opleves som vilkårlig, og den økonomiske effektivitet af indsamlingsaktiviteterne påvirkes af manglende koordinering mellem affaldsselskaber, modtagestationer og private virksomheder såsom tankstationer, der indsamler eller modtager de udtjente batterier og akkumulatorer
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af affaldshåndtør.
.
Udover de økonomiske udfordringer forbundet med indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer, påvirker befolkningsstørrelsen på Island også mulighederne for genanvendelse. Det er hverken økonomisk eller praktisk muligt at genanvende forskellige typer batterier lokalt på Island. Selv med genanvendelsesgebyrer er udskibning af udtjente batterier og akkumulatorer fra Island en stor økonomisk udfordring. Dette skyldes bl.a. at de udtjente batterier og akkumulatorer er tunge at transportere og derfor kræver meget brændstof at transportere. Befolkningsstørrelsen begrænser også forbruget af batterier, hvilket betyder at det ikke er økonomisk rentabelt at bygge faciliteter til lokale genanvendelse eller genindvinding, grundet begrænsede affaldsmængder
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
. Úrvinnslusjóður har haft overvejelser om implementering af returpantsystemer, for at omfavne de store omkostninger ved eksport af batteriaffald. Dette blev dog vurderet til at være for dyrt at implementere
Interview foretaget den 15. november 2023 med EEE og batteriansvarlig i Úrvinnslusjóður.
.
Der er forholdsvis få aktører der arbejder med direkte genbrug af udtjente akkumulatorer, da der er en begrænset aktørkreds med specialiseret viden om genbrug af akkumulatorer i Island
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
. Der findes dog små initiativer for f.eks. direkte genbrug af startakkumulatorer (blybatterier), om end disse ofte begrænses af manglen på økonomiske midler
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af affaldshåndtør.
. Úrvinnslusjóður har ikke italesat nogen plan om at finansiere initiativer for direkte genbrug af eks. startakkumulatorer (blybatterier)
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af affaldshåndtør.
.

6.4.2 Prioriterede handlemuligheder

Med baggrund I identificerede barrierer for et strategisk forbrug og affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer i Island og identifikation af mulige reguleringsmæssige tiltag er en række handlingsmuligheder blevet identificeret.

Nationale målsætninger og strategier

Da Island adopterer EU regulering direkte gennem EEA-aftalen
Jævnfør afsnit 4 – Island.
, er en udvikling af rammerne for forbrug og bortskaffelse af (udtjente) batterier og akkumulatorer forventelig, som følge af implementeringen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/1542. Foruden dette, beskriver Úrvinnslusjóður ligeledes overvejelser om at implementere en batteristrategi gennem adaption og modificering af ’Norway’s battery strategy ’ udgivet i 2022
Interview foretaget den 13. november 2023 med Professor ved Islands Universitets tekniske fakultet.
Norges Ministerium for Handel, Industri og Fiskeri (2022): Norway’s battery strategy.
. Trods adoption af EU-regulering og lovpligtige målsætninger for indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer, samt inspiration fra øvrige nordiske landes affaldshåndtering, er der dog begrænset eller ingen benævnelse af de gældende målsætninger for forbrug, indsamling og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer i nationale handlingsplaner gældende efter 2024, strategier, mv.
Udgivelse af strategier, der italesætter Umhverfisstofnun adaption af EU-målsætninger for batterier og akkumulatorer (og eventuelle forskelle i implementering af målsætninger for forskellige aktører) er væsentlig iht. at sætte retningen for arbejdet med forbrug og indsamling og spiller en vigtig rolle i at øge bevidstheden blandt borgere og virksomheder
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af affaldshåndtør og ressourceansvarlig i offentlig ejet organisation.
. Med baggrund i de identificerede barrierer
Jævnfør afsnit 7.4.1 – Prominente barrierer.
og overførbare aspekter fra den norske batteristrategi, vil følgende målsætninger og initiativer kunne styrke et cirkulært forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer i Island:
  • Etablering af et nationalt eksportråd – Etablering af et nationalt eksportråd, enten internt i Úrvinnslusjóður eller eksternt, kan tilbyde rådgivning og input til eksportaktiviteter af udtjente batterier og akkumulatorer samt formulere forslag til større strategiske eksportinitiativer. Ud over dette kan et eksportråd bidrage til vurderingen af behovet for at revidere gebyrer på batterier og akkumulatorer for at fremme bedre ressourceudnyttelse, cirkulære forbrugsmønstre og stimulere cirkulær værdiskabelse gennem direkte genbrug af store akkumulatorer.
  • Modulerede målsætninger – Udover udgivelsen af strategier, der informerer borgere og virksomheder om tilpasningen til EU-målsætninger for batterier og akkumulatorer, kunne erhvervslivet drage fordel af implementeringen af differentierede målsætninger for private og offentlige organisationer, baseret på størrelse og type af virksomheder. For eksempel er der forskellige muligheder og begrænsninger for arbejdet med batterier og akkumulatorer på steder som Landspítali på grund af visse undtagelser for medicinsk udstyr i det tidligere EU-batteridirektiv
    EU Parlamentet og Rådet (2006): Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/66/EF af 6. september 2006 om batterier og akkumulatorer og udtjente batterier og akkumulatorer samt om ophævelse af direktiv 91/157/EØF.
    og den nu gældende EU batteriforordning
    EU Parlamentet og Rådet (2023): Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/1542 af 12. juli 2023 om batterier og udtjente batterier, om ændring af direktiv 2008/98/EF og forordning (EU) 2019/1020 og om ophævelse af direktiv 2006/66/EF.
    .
  • Udvikling af vejledninger for erhvervslivet – Da flere aktører stadig har udfordringer med at forstå de regulerende rammer for direkte genbrug og genindvinding af ressourcer, ville det være fordelagtigt at implementere vejledninger om fortolkning af lovgivning, godkendelsesprocesser samt muligheder og begrænsninger for direkte genbrug.
Foruden det overstående er det islandske affaldsforebyggelsesprogram under revision i samarbejde med industrielle aktører og borgere. Tidligere udgivelser af det islandske affaldsforebyggelsesprogram har ikke haft et særligt fokus på batterier og akkumulatorer
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
. Inddragelse af batterier og akkumulatorer i det nationale affaldsforebyggelsesprogram kan være fordelagtigt for at identificere initiativer, der kan mobilisere det islandske erhvervsliv til at facilitere direkte genbrug af akkumulatorer. Desuden kan det hjælpe med at identificere borgerstøttede initiativer til reduktion eller optimering af forbruget af batterier og akkumulatorer.

Støtte til forskning og initiativer

Der er få islandske private aktører, der arbejder med direkte genbrug af akkumulatorer fra f.eks. biler til sommerhusområder og områder med begrænset adgang til elektricitet. Der er også serviceudbydere, der aflader elektriske komponenter i akkumulatorer med henblik på salg af komponenterne. Desuden er der landbrugere, der anvender større akkumulatorer til at opsamle og bevare geotermisk strøm, når den er billigst.
Interview foretaget den 15. november 2023 med EEE og batteriansvarlig i Úrvinnslusjóður.
Foruden dette er der enkelte erhvervsaktører og forskningsaktører der arbejder med udvikling af innovative batteriteknologier
Interview foretaget den 13. november 2023 med Professor ved Islands Universitets tekniske fakultet.
. Disse initiativer understøtter et mere cirkulært forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer samt optimering af energiforbrug, hvilket potentielt kan gavne den islandske økonomi. Dog er disse initiativer fragmenterede og kræver ofte utilgængelige kompetencer og ressourcer, hvilket kan være hindrende for en større mobilisering af cirkulære batteriinitiativer. Inddragede aktører har påpeget, at en større bevægelse mod innovative tilgange til reduceret forbrug, genbrug, produktdeling og reparation af batterier og akkumulatorer kunne opstå, hvis der var mulighed for økonomisk og praktisk støtte til projekter og forskning rettet mod batterier og akkumulatorer
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af affaldshåndtør.
. Støtte kunne tilvejebringes gennem flere myndighedsstyrede initiativer, herunder:
  • Økonomisk støtte – Opbygning eller erhvervelse af relevante kompetencer og materialer til innovative batterityper, bæredygtige udvindingsprocesser og genbrug er både dyrt og tidskrævende. Derfor kan puljer til teknologiudvikling, som både erhvervslivet og forskningsverdenen kan søge, være et afgørende middel til fremdrift, især for nystartede virksomheder
    Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af affaldshåndtør.
    . Hvis ikke nationale puljer er til rådighed eller foreneligt med øvrige myndighedstiltag, er der relevant at sikre, at det islandske erhvervsliv har kendskab til internationale støtteordninger som f.eks. EU’s LIFE program
    EU Parlamentet og Rådet (2021): Regulation (EU) 2021/783 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2021 establishing a Programme for the Environment and Climate Action (LIFE), and repealing Regulation (EU) No 1293/2013.
    .
  • Understøttelse af genbrugsinitiativer – Eksisterende initiativer for direkte genbrug af akkumulatorer har vist sig at være fordelagtige for forsyningssikkerheden i områder, hvor adgangen til elnettet er begrænset. Dette skaber en mulighed for strategisk genbrug af større akkumulatorer, idet brugte elbil akkumulatorer (typisk lithium-ion batterier) kan anvendes som opladestationer for elbiler i højlandet
    Interview foretaget den 13. november 2023 med Professor ved Islands Universitets tekniske fakultet.
    . Ved støtte fra myndigheder til sådanne initiativer, kan brugte akkumulatorer anvendes til at understøtte overgangen til elbiler i Island og styrke nyttiggørelsen af brugte akkumulatorer.
  • Faciliteret samarbejde – Islandske myndigheder kunne i højere grad præge udviklingsprocesser for forbrug, direkte genbrug og innovation af batterier og akkumulatorer i en cirkulær retning, ved at facilitere samarbejde mellem virksomheder, vidensaktører og kommuner
    Interview foretaget den 13. november 2023 med Professor ved Islands Universitets tekniske fakultet.
    . Faciliterede samarbejder ville derudover styrke tilgængeligheden af sekundære ressourcer, efterlevelse af gældende regulative rammebetingelser samt sikre, at statistiske opgørelser forsat er repræsentative for cirkulært forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer.

Bevidstgørelse af borgernes adfærd

Umhverfisstofnun, Úrvinnslusjóður og Hagstofa Íslands samarbejder om at skabe opmærksomhed blandt befolkningen om lave indsamlingsrater, hvor det er muligt at indlevere udtjente batterier og akkumulatorer, samt korrekt sorteringsadfærd. Umhverfisstofnun har derudover, som et led i affaldsforebyggelsesprogrammet, afholdt hackatons for at identificere innovative løsninger til at fremme cirkulært forbrug af bl.a. elektronik, hvilket typisk vil indeholde batterier eller akkumulatorer
Interview foretaget den 15. januar 2024 med specialist i departementet for klima og cirkulær økonomi i Umhverfisstofnun.
. Derudover er Úrvinnslusjóðurs oplysningskampagne om batterier og akkumulatorer nært forestående
Interview foretaget den 15. november 2023 med EEE og batteriansvarlig i Úrvinnslusjóður.
. I udformningen af sådanne informationskampagner er det fordelagtig at inddrage informationer om, hvilket typer batterier og akkumulatorer der genanvendes i andre lande, samt hvor stor en andel af disse der genanvendes. Dette vil skabe incitament til at sortere korrekt for både borgere og virksomheder
Italesat på workshop afholdt den 21. februar 2024 af affaldshåndtør og af ressourceansvarlig i offentlig ejet organisation.
. Følgende initiativer kan understøtte tiltagene for at oplyse og bevidstgøre borgerne:
  • Informationsinitiativer – Úrvinnslusjóður kan, som led i udarbejdelsen af den forestående oplysningskampagne om batterier og akkumulatorer, implementere mindre, løbende informationsinitiativer. Dette kunne være i form af korte film, flyers og plakater der oplyser borgerne om fordelene ved genopladelige batterier, korrekt sortering og de miljømæssige fordele ved cirkulær forbrugsadfærd.
  • Hackatons – Da hackatons allerede er introduceret og afprøvet som et middel til at inddrage borgere i identifikationen af de mest relevante initiativer for cirkulært forbrug og bortskaffelse af elektronisk udstyr, vil afholdelse af et hackaton fokuseret på batterier og akkumulatorer være relevant. Hackatons kan anvendes som et forum til at kommunikere allerede eksisterende initiativer og ønsket sorteringsadfærd, samt til at identificere hvilket udfordringer borgerne og virksomhederne har med at sortere korrekt.
  • App-baserede løsninger – Ved at introducere mobilapps eller opfordre til brugen af eksisterende apps, kan borgere få let adgang til information om batterisortering, nærmeste indsamlingssteder og påmindelser om korrekt affaldsbehandling. Inspiration kan drages fra app’en PerfectWaste, hvorigennem borgere kan skanne stregkoder på stort set alle forbrugsprodukter og få anvisninger til korrekt sortering ved brug af piktogrammer, strømlinet med den specifikke kommunes affaldsfraktioner og sorteringsanvisninger
    Perfect waste (n.d.): Scan dig til nemmere affaldssortering.
    .
Ud over at styrke grundlaget for korrekt sortering og kilder til problematisk adfærd blandt borgere, kan ovenstående initiativer ligeledes fungere som et kommunikativt redskab til at understrege politisk engagement i håndteringen af udtjente batterier og akkumulatorer.

6.4.3 Anbefalinger

Set gennem et organisatorisk prisme fremstår en række relevante tiltag som kan styrke miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer i Island.
 
STATUS
ANBEFALINGER
VISION
  • Da Island adopterer EU-målsætninger direkte, er der opsat kvantificerbare målsætninger for indsamling og bortskaffelse af samtlige batteri- og akkumulatortyper.
  • Der findes ikke øvrige nationale visioner for indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier og akkumulatorer.
  • Visioner og målsætninger er ikke tydelige for alle relevante aktører.
  • Udform realistiske årlige målsætninger for forøgelse af indsamling, forberedelse til genbrug og genanvendelse af udtjente batterier og akkumulatorer.
  • Udform og offentliggør national vision der sætter retningen for batteriforbrug og -bortskaffelse efter 2024.
  • Afsæt budget til initiativer for direkte genbrug af batterier og akkumulatorer.
  • Udform fakta ark med beskrivelser af vision og målsætninger, samt ansvarlige organisationer for efterlevelse af visionen.
LEDERSKAB
  • Ledelsesstrukturer og ansvarsfordeling mellem Umhverfisstofnun, Úrvinnslusjóður, og kommunerne fremgår tydeligt i bekendtgørelser.
  • Der er behov for at styrke effektiviteten af kommunikation om målsætninger og motivationen til korrekt sortering af batterier og akkumulatorer.
  • Afhold hackaton med borgere og virksomheder, med særligt fokus på gode kommunikationskanaler til sorteringsvejledninger samt information om regulering og konsekvenser af ukorrekt sortering.
STRATEGI
  • Der er ikke offentliggjort strategier der direkte forholder sig til forbrug, indsamling, bortskaffelse og eksport af batterier og akkumulatorer.
  • Der er ikke offentliggjort strategier for facilitering af direkte genbrug af batterier og akkumulatorer, der forsat har brugsværdi.
  • Udarbejd en dedikeret batteristrategi med konkrete nationale målsætninger i forlængelse af EU-målsætninger, med trin-for-trin af tiltag.
  • Udarbejd strategi for understøttelse af initiativer for direkte genbrug af batterier og akkumulatorer.
STRUKTUR
  • Organiseringen og ansvaret tildelt Umhverfisstofnun, Úrvinnslusjóður, Hagstofa Íslands, og affaldsselskaber er klart optegnede.
  • Borgerne har forsat behov for motivation og vejledning til korrekt sortering.
  • Udform fakta ark eller flyer, med information om roller i affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer, herunder:
  • Myndigheders/offentlige institutioners rolle
  • Virksomheders rolle
  • Borgers rolle
SYSTEMER
  • Indsamling og eksport af udtjente batterier og akkumulatorer er meget omkostningstungt.
  • Der er begrænset (faciliteret) koordinering af indsamlings- og eksportaktiviteter mellem affaldshåndteringsaktører.
  • Der er implementeret gode systemer til monitorering af forbrug, indsamling, bortskaffelse og genanvendelse af batterier og akkumulatorer, afspejlet i høj kvalitet af statistik.
  • Udform samfundsøkonomiske analyser af omkostninger og effektivitet af infrastrukturelle, økonomiske og regulative virkemidler til at styrke indsamling og forberedelse til genanvendelse af udtjente batterier og akkumulatorer
  • Evaluer muligheden for centralisering eller koordinering af indsamlings- og eksportaktiviteter.
KULTUR
  • Der er behov for at styrke korrekt sorteringsadfærd især blandt borgerne.
  • Der forekommer tvivlsom håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer blandt visse erhvervsaktører.
  • Udform og analyser spørgeskemaundersøgelser omkring indkøbs- og sorteringsadfærd af batterier og akkumulatorer blandt borgere, til identifikation af optimeringsindsatser.
KOMMU­NIKATION
  • Der er ikke tilstrækkelig kommunikation af (EU) visioner, (EU) målsætninger, handlingsplaner, strategier, korrekt sorteringsadfærd, konsekvenser ved dårlig sortering, og effekterne at affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer.
  • Úrvinnslusjóður arbejder på at implementere informationskampagner orienteret mod borgerne.
  • Udform kortfilm, flyers, fakta ark, plakater, reklamer, mv. med information om korrekt sorteringsadfærd, konsekvenser ved ukorrekt sortering på miljø og menneskelig sundhed, formål med genanvendelse, mv., orienteret mod borgere.
  • Udform vejledninger til tolkning af regulative rammebetingelser, gode indkøbs- og sorteringspraksisser, og konsekvenser ved ukorrekt sortering på miljø og menneskelig sundhed, samt krav om rapportering til erhvervsaktører.
  • Identificer og offentliggør vejledninger om muligheder at opnå (national/international) økonomisk støtte til innovative og cirkulære projekter med brugte akkumulatorer.
NETVÆRK
  • Der forekommer stærke netværk mellem myndigheds- og statistiske organisationer der arbejder med batterier og akkumulatorer.
  • Der er ikke identificeret erhvervsnetværk med fokus på cirkulære håndtering (direkte genbrug eller genindvinding) af batterier og akkumulatorer.
  • Udform og afhold workshops orienteret imod erhvervsaktører, mhp. at faciliterer opblomstring af cirkulære batterierhverv, der kan understøtte visioner og målsætninger.
Tabel L Organisatoriske anbefalinger til styrkelse af miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier i Island.