Gå till innehållet

Tvärvetenskap

Sexuella trakasserier är ett komplext problem och kunskap från ett flera forskningsområden behövs för att förstå hur problemet ser ut och vad som kan förebygga och förhindra sexuella trakasserier och dess konsekvenser. Kunskap om arbetsdelningen på arbetsmarknaden, om olika positioner och makt i arbetslivet och på arbetsplatsen, om människors varierande bakgrunder och hur det påverkar yrkesval, samt om utvecklings- och förändringsarbete i organisationer är bara några exempel på kunskapsområden som bidrar till förståelsen. Dessa kunskapsområden överlappar och berör varandra i hög grad och kommer ofta från olika forskningsfält. Tvärvetenskapliga angreppssätt framstår därför som centrala för att förstå vad sexuella trakasserier är och vad det innebär för de drabbade individerna, arbetsplatserna, branscherna och för arbetsmarknaden i stort.

Ger synergi mellan praktik och forskning 

Genom tvärvetenskaplig forskning kan expertis inom olika områden och metoder bidra till att lösa gemensamma frågor, vilket i sin tur kan leda till ett mer effektivt och väl grundat förändringsarbete i praktiken. Tvärvetenskap skapar förutsättningar för en mer sammanhållen kunskapsbild, både av problemen med sexuella trakasserier i arbetslivet och vilka de effektiva förebyggande insatserna skulle kunna vara. Tvärvetenskapliga ansatser kan även skapa synergier mellan forskningsområden och parter inom olika sektorer. Projekten i forskningssatsningen visar till exempel hur möten mellan organisationsperspektiv och pedagogiska perspektiv kan bygga ny kunskap om förändringsarbete och hur maktperspektiv och ekonomiska perspektiv kan bygga ny förståelse av utsatthetens särprägel.  

Utsatthet påverkas av flera aspekter

När kunskap ska byggas för att ta fram effektiva förebyggande strategier och metoder, blir forskningen begränsad om den enbart utgår från kön som grund för utsatthet och ojämlikhet. För att få en kunskapsbild som ligger närmre den erfarenhet som utsatta personer skildrar behöver studier även göras utifrån fler aspekter, såsom exempelvis etnicitet, funktionsvariation, socioekonomisk status och ålder. Olika aspekter inverkar i varierande grad i arbetslivet, inte minst för att branscher och arbetsplatser delvis har olika sätt att organisera och utforma arbetet. I den här forskningssatsningens projekt ges tydliga exempel där ålder lyfts som en central faktor för utsatthet i ett projekt och etnicitet i ett annat. Likaså påverkar den geografiska platsen människor i Norden, där landsbygd och städer har såväl likheter som stora olikheter i allt från sammansättningen av invånare, till utbud av utbildningar och arbetsmöjligheter, yrkesbanor och arbetsvillkor. 
För att skapa förändring behöver forskningsresultaten också spridas och tas emot inom olika sektorer och på arbetsplatserna. När forskare inom skilda områden samverkar med olika branscher och delar av arbetsmarknaden, öppnas möjligheter att diskutera och förankra projektens utformning med fler samverkansparter. Det underlättar även spridning av resultaten till fler aktörer.