Gå till innehållet

Samverkans­forskning

Som beskrivs i avsnittet om tvärvetenskaplighet är det viktigt att forskning har sin grund i de behov och erfarenheter som finns på arbetsplatser inom olika sektorer och branscher. Forskning som bedrivs i nära samverkan mellan forskare och praktiker bidrar på intressanta sätt genom att förankra erfarenheter från praktiken och utveckla en bredare och mer nyanserad förståelse av sexuella trakasserier. Detta kunskapsutbyte mellan parter från branschorganisationer, arbetsliv och forskare har visat sig kunna ge flera synergier för att bygga kunskap, såväl inom och genom forskningsverksamheten, som i direkt anslutning till praktiken. Forskningssatsningens andra utlysning riktade sig därför till forskare och praktiker som önskade initiera praktiknära forskningsaktiviteter i samverkan med aktörer i arbetslivet. De finansierade projekten har haft fokus på förebyggande insatser och metoder för intervention genom branschstudier och jämförelser.  

Lärande exempel viktigt för kunskapsspridning 

Studier som görs i samverkan har en unik möjlighet att på ett träffsäkert sätt få med sig flera perspektiv redan vid projektens start. Det ger också möjlighet till lärande exempel som delas av och mellan arbetslivets parter. Bland de finansierade projekten har samverkan exempelvis givit en tydligare bild av hur bred omfattningen av trakasserier är. Det har också i några av projekten visat sig att utbyte av lärande exempel är viktiga för att sprida kunskap mellan aktörer inom liknande branscher och på liknande arbetsplatser, eftersom detta öppnar upp för fler perspektiv när problem och risker ska identifieras. Det i sin tur ger möjlighet för forskare att se hur problemet kan förstås ur fler synvinklar än vad som kanske är praxis inom det egna kunskapsområdet. Samverkan mellan forskning och praktik ökar också tydligheten kring vad som är mer generell kunskap om sexuella trakasserier i arbetslivet, och vad som är mer lokal och plats- eller branschbunden kunskap att ta hänsyn till i det förebyggande arbetet. Sammantaget ger det ökade möjligheter att utveckla mer tillförlitliga strategier för att förebygga och förhindra sexuella trakasserier inom olika branscher och på olika arbetsplatser.   
Samverkan med arbetsmarknadens parter kan också ge viktiga fördelar för forskningen genom att kommunikationen med nyckelaktörer blir enklare, som flera av projekten visar. Det i sin tur har möjlighet att generera förbättrad lokal kunskap om de studerade organisationerna och deras sammanhang. Att som forskare komma åt nyckelaktörer i de verksamheter som står i fokus är naturligtvis väsentligt för att forskningens frågor ska kunna besvaras med precision.

Erfarenheter bör vägleda i förebyggande arbete  

Samverkansforskning ställer samtidigt kanske extra höga forskningsetiska krav, inte minst vad gäller att säkerställa frivilligt deltagande och möjligheter att skydda deltagarnas integritet. Det är också viktigt att information om syftet och möjligheterna med forskningen ges på ett tillräckligt och begripligt sätt, så att båda parter är överens om premisserna och de båda parternas positioner i förhållande till den forskning som bedrivs.     
I forskning som bedrivs i nära samverkan mellan forskare och praktiker finns möjligheten att forskningsdeltagarnas erfarenheter påverkar det lokala förändringsarbetet. Detta är viktigt, inte minst eftersom erfarenheter från de som utsatts för trakasserier behöver vägleda när förebyggande strategier och metoder ska utvecklas. Det är samtidigt viktigt att påpeka att deltagarbaserad forskning inte ska ses som ett sätt att lägga ansvaret för förändring på de som delar med sig av erfarenheter av utsatthet för trakasserier. Snarare är det ett sätt att genom forskning ta erfarenheter från praktiken på allvar.