Gå till innehållet

Förord

Forskningsinitiativ om sexuella trakasserier i nordiskt arbetsliv

Det är imponerande att se historien utvecklas framför en, och det är ingen tvekan om att #metoo-rörelsen förändrade attityder till seglivade negativa beteenden på arbetsmarknaden. Genom överlevarnas modiga berättelser har vi blivit medvetna om de negativa effekterna av sexuella trakasserier på arbetsplatsen och den negativa kulturen kring sexuella trakasserier har synliggjorts. Det har lett till en kulturell förändring, företag och institutioner har nu utformat riktlinjer för hur människor ska bete sig. Detta fanns inte tidigare.  
I decennier har de nordiska länderna samarbetat kring jämställdhetsfrågor, vilket har fört oss framåt och det har varit givande och lärorikt för oss alla. 
Nordiska ministerrådets forskningssatsning om sexuella trakasserier i arbetslivet, som lanserades 2019 under Islands ordförandeskap, är ett utmärkt exempel på nordiskt samarbete från sektorerna för jämställdhet, kultur och arbetsliv, samt Nordiska barn- och ungdomskommittén, med deltagande från samtliga nordiska länder. Satsningen har varit en ögonöppnare och en milstolpe när det gäller att uppmärksamma de förödande effekterna av sexuella trakasserier på arbetsmarknaden.  
Vår uppgift under de kommande åren är att se till att arvet från #metoo-rörelsen består och att fortsätta kämpa, eftersom sexuella trakasserier och våld är ett hot mot individuella rättigheter och jämställdhet i våra samhällen.   
Det nordiska forskningsinitiativet är en viktig milstolpe för vår gemensamma strävan att uppmärksamma den skada som sexuella trakasserier orsakar dem som utsätts för det, och den skada det har på samhället som helhet.   
Förändring börjar med medvetenhet, dialog och solidaritet. Tillsammans och enade har de nordiska länderna kraften att skapa en säkrare tillvaro på arbetsmarknaden där vi alla kan blomstra och bidra till en säkrare arbetsmiljö till gagn för oss alla. 
Katrín Jakobsdóttir
Islands statsminister och jämställdhetsminister