Gå till innehållet

Förebygga trakasserier genom minnesworkshops och forumteater

Det kan vara svårt att synliggöra, sätta ord på och prata om sexistiska eller sexuella trakasserier på arbetsplatser. Undersökningar visar att utsattheten inom vård och omsorg är stor och att den starka professionella omsorgsetiken hos vårdgivare gör anställda benägna att dölja eller normalisera trakasserier på arbetsplatsen. I projektet Power Plays - förebygga sexuella trakasserier genom minnesverkstad och forumteater på arbetsplatser i vården har därför forskare i Danmark, Finland och Sverige, i samarbete med arbetsplatser inom vård och omsorg, utvecklat ett nytt förebyggande verktyg som består av minnesverkstad, forumteater och en verktygskompass. 
Power Plays Minnesverkstad är en workshop för anställda, med kollektiv analys av personliga minnen och erfarenheter av sexistiska trakasserier i arbetssammanhang. I Forum Power Plays deltar både anställda och chefer i forumteater där situationer gestaltas och deltagarna gemensamt identifierar vad som sker, vad som möjliggör kränkningar och tillsammans kommer fram till hur dessa kan hanteras.  
Syftet med Power Plays Minnesverkstad och Forum Power Plays är att:   
  • Skapa förutsättningar för individer och grupper att rapportera sexistiska trakasserier.  
  • Utveckla perspektiv och vokabulär för att känna igen och prata om sexistiska trakasserier.   
  • Utveckla kunskap om sexistiska trakasserier på arbetsplatsen.   
  • Utveckla färdigheter för att hantera första- och andrahandsupplevelser.    
  • Engagera hela arbetsplatsen och organisationen i det förebyggande arbetet. 

Power Plays verktygskompass ger arbetsplatsen stöd i att välja bland och kombinera befintliga verktyg för att förebygga, kartlägga eller följa upp sexistiska trakasserier.
När sexistiska trakasserier förekommer på arbetsplatser är det ett tecken på att arbetsplatskulturen, hierarkierna, organisationsstrukturerna och arbetsrelationerna har en vardaglig sexistisk karaktär som möjliggör sexistiska trakasserier.  
Marta Padovan-Özdemir.jpg
Marta Padovan-Özdemir, Roskilde universitet

Intervju med Marta Padovan-Özdemir, Roskilde universitet, projekt- och forskningsledare för Power Plays.


Vad gör Power Plays verktygslåda unik?  

Power Plays Minnesverkstad och Forum Power Plays ger en möjlighet för arbetsplatser att bygga upp kunskap och färdigheter för att känna igen, problematisera och förebygga eller ingripa mot sexistiska trakasserier. Vår kartläggning visar att det saknas mer omfattande verktygslådor för att förebygga sexistiska och sexuella trakasserier i de nordiska länderna. I vår undersökning har vi bara hittat 38 verktyg online i Danmark, Finland och Sverige, varav de flesta är så kallade riktlinjer. Utöver dessa beskrivs ett fåtal som kartläggningsverktyg och en mindre del som kunskapshöjande verktyg.   

Är Power Plays verktygslåda svår att använda?

Alla kan använda verktygen, men för att uppnå maximal effekt bör manualerna och instruktionerna följas i detalj. Verktygslådan kräver att arbetsplatsens aktörer läser och förstår manualerna för att kunna leda workshopparna, att deltagarna litar på processen och att ledningen avsätter tid för workshopparna samt följer upp de handlingsplaner som föreslås. 

Varför vill ni hellre tala om sexistiska trakasserier än sexuella trakasserier?  

Sexistiska trakasserier omfattar som begrepp alla de olika former av trakasserier som är en effekt av en sexistisk kultur. Allt från så kallad vardagssexism, subtil sexism, könsdiskriminering, oönskad sexuell uppmärksamhet till sexuella trakasserier, sexuell utpressning, våldtäkt eller våldtäktsförsök. Dessutom betonar termen att sexistiska trakasserier inte handlar om kön, utan om makt. Det vill säga, någon gynnas av en sexistisk kultur och andra sanktioneras och begränsas.   

Vilka är de viktigaste åtgärderna för att förebygga sexistiska trakasserier på arbetsplatsen?  

Först och främst behöver samtliga på arbetsplatsen utveckla "kunskap om sexistiska trakasserier". Det innebär att kunna känna igen situationer, beteenden, språk och inslag som är sexistiska. Vi kan bara förebygga sexistiska trakasserier om vi kan känna igen dem och prata om dem. Nästa steg är att ta reda på vad som möjliggör sexistiska kränkningar - och sedan förändra det.

Hur kan problemet med kollegor som bevittnar trakasserier men inte agerar lösas?  

När kollegor bevittnar sexistiska trakasserier kan det finnas olika anledningar till att de inte agerar. För det första kanske de inte kan identifiera situationen som sexistiska trakasserier. De kanske inte vet hur de ska ingripa. Kanske är de oroliga för sin karriär eller för konflikt i en arbetsrelation. 
Power Plays Minnesworkshop och forum Power Plays skapar utrymme för att rusta kollegor att känna igen, ingripa i och förebygga sexistiska trakasserier. 

Nyckelbudskap från projektet 

  • För att förebygga sexistiska trakasserier krävs mer än att bara minimera riskfaktorer såsom chauvinistisk humor, tabubeläggning av rapportering, ensamarbete etc. Arbetsplatserna behöver utveckla en gemensam kunskap och förståelse för vad sexistiska trakasserier är och vilka omständigheter som möjliggör dem på arbetsplatsen. 
  • Det behövs mer studier om att förebygga sexism och sexistiska brott, särskilt om åtgärder som fokuserar på kulturell förändring. Hur upprätthålls och reproduceras sexism och sexistiska trakasserier i organisationer och institutioner i olika branscher och sektorer? Sådan forskning bör även undersöka hur utsatthet för sexism sammanfaller med andra former av utsatthet, såsom rasism, funktionsvariation och åldersdiskriminering?
  • Både utveckling av förebyggande arbete mot sexism och sexistiska trakasserier och forskning bör i större utsträckning försöka variera och kombinera förebyggande verktyg som är inriktade på kunskapshöjning, åtgärder och eftervård och som sätts in före, under och efter sexistiska trakasserier. 

Mer om projektet

Projektet Power Plays – förebyggande av sexuella trakasserier genom minnesarbete och forumteater på vårdarbetsplatser tilldelades medel i forskningssatsningens andra utlysning. Utlysningen gällde praktiknära forskningsaktiviteter i samverkan, främst om förebyggande insatser och metoder för intervention genom branschstudier eller branschjämförelser. Ansökningarna byggde på partnerskap mellan flera nordiska länder. 

Projektparter

Roskilde Universitet (primär sökande), VIA University College och Oulu University, i samarbete med Jämställd Utveckling Skåne, två privatägda fysioterapikliniker, två kommunalt administrerade gruppbostäder och en kommunal ungdomsenhet.  

Fortsatt forskning

Projektresultaten används i kurser och program inom partneruniversiteten. Resultaten utvecklas även vidare i nya projekt, bland annat för att förebygga sexistiska och sexuella trakasserier bland universitetsstudenter: Power Plays Academy, Malmö universitet 2023-2025. Det nya projektet leds av Jämställd Utveckling Skåne. 

Läs mer och länkar  

Power Plays verktygslåda finns kostnadsfritt tillgänglig på danska, svenska, finska och engelska. Chefer, anställda, HR-personal, förtroendevalda eller arbetsmiljöombud kan själva använda verktygen genom att följa manualerna i verktygslådan, som du hittar här: Power Plays – Förebygg sexuella trakasserier på arbetsplatser i vården med innovativa metoder och verktyg — Jämställd Utveckling Skåne (jamstalldutveckling.se)
Preventing sexist harassment in the workplace. A mapping and typology of available sexist harassment prevention tools in Denmark, Finland, and Sweden, Özdemir, M P, Louhela, H, Woge Nielsen, B, Schjølberg, A & Wrang, N. Roskilde Universitetscenter (2023)