Gå til indhold

Tiivistelmä suomeksi: Info Pohjolan vuosikertomus

Info Pohjola on vanhin ja ainoa yhteispohjoismainen Pohjoismaiden asukkaille suunnattu neuvontapalvelu. Palvelu on keskeinen toimija Pohjoismaiden ministerineuvoston vision 2030 toteuttamisessa. Tavoite on tehdä Pohjolasta vuoteen 2030 mennessä maailman kilpailukykyisin ja integroitunein alue, jossa kansalaiset ja yritykset voivat liikkua vapaasti.

  1. 25 vuotta Info Pohjolaa: Vuonna 2023 Info Pohjola juhli 25-vuotista Pohjoismaiden välisen vapaan liikkuvuuden edistämiseen ja rajaesteiden torjuntaan keskittynyttä taivaltaan. Juhlavuotta juhlistettiin muun muassa Oslossa pidetyn Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä sekä Kööpenhaminassa järjestetyssä konferenssissa.
  2. Ennätysmäärä vierailuja Info Pohjolan verkkosivuilla: Vuonna 2023 Info Pohjolan verkkosivuilla vierailtiin ensimmäistä kertaa yli kaksi miljoonaa kertaa. Sivuja katsottiin yhteensä 2,6 miljoonaa kertaa. Käyttäjät etsivät tietoa erityisesti Norjasta: seitsemän Info Pohjolan kymmenestä luetuimmasta artikkelista käsitteli Norjaa.
  3. Info Pohjolan verkkosivut varmistavat yhä tehokkaammin, että käyttäjät löytävät etsimänsä tiedon verkosta: Yhteydenottojen määrä laski ennätysvuodesta 2022 (5 370 kpl) vuoteen 2023 (4 614 kpl), mutta Info Pohjolan verkkosivujen kasvava vierailumäärä kertoo siitä, että useammat käyttäjät löytävät tarvitsemansa tiedon ilman tarvetta ottaa yhteyttä Info Pohjolaan. Yhteydenottojen osuus verkkosivuvierailujen määrästä laski vuodesta 2022 (2,8 yhteydenottoa / 1000 vierailua) vuoteen 2023 (2,3 yhteydenottoa / 1000 vierailua), mikä on linjassa Info Pohjolan pyrkimyksen kanssa varmistaa, että mahdollisimman monet käyttäjät löytävät etsimänsä vastaukset norden.orgista.
  4. Rajaesteistä ilmoittaminen on entistä helpompaa: Info Pohjola on kehittänyt rajaesteiden keräämiseen liittyvää viestintää tekemällä palvelun käyttäjille entistä selkeämmäksi, miten he voivat käyttää Info Pohjolan kanavia mahdollisista rajaesteistä ja muista liikkuvuuteen liittyvistä ongelmista raportoimiseen. Osuus yhteydenotoista, jotka Info Pohjola rekisteröi yksittäisiksi mahdollisiksi esimerkeiksi rajaesteistä, nousi vuonna 2023 (32,9 esimerkkiä / 1000 yhteydenottoa) verrattuna vuoteen 2022 (25,5 esimerkkiä / 1000 yhteydenottoa).
  5. Pohjoismainen yhteistyö hyvänä esimerkkinä Brysselissä: Info Pohjola puhui European Citizen Action Servicen "State of the Union Citizens' Rights" -konferenssissa tiedotustoiminnasta ja tuesta kansalaisille ja yrityksille Pohjoismaissa sekä muista pohjoismaisen yhteistyön puolista. Info Pohjola esitteli Pohjoismaiden ministerineuvoston vision siitä, että Pohjoismaista tulisi maailman integroitunein alue. Lisäksi Info Pohjola kertoi sekä ajankohtaisista että historiallisista aloitteista, joilla on ratkottu liikkumisen esteitä ja edistetty liikkuvuutta Pohjoismaissa.
  6. Teemakokoukset pohjoismaisista rajaesteistä: Info Pohjola järjesti vuonna 2023 yhteistyökumppaneilleen useita rajaesteitä käsitteleviä teemakokouksia. Kokoukset tarjoavat tärkeän yhteispohjoismaisen näkökulman kysymyksiin, joita yleensä käsitellään kansallisella tai EU-tasolla. Info Pohjola järjesti Suomen pohjoismaiselle rajaesteverkostolle teemakokouksen EU:n Single Digital Gateway -asetuksen ja Once Only Technical System -järjestelmän toimeenpanosta Pohjoismaissa. Kun Ruotsin valtiopäivien sosiaaliturvavaliokunta oli opintomatkalla Oslossa, kertoi Info Pohjola valiokunnalle sen vastuualueelle kuuluvista pohjoismaisista rajaesteistä.
  7. Mediahuomiota Info Pohjolan asiantuntemukselle: Vuonna 2023 Info Pohjolan toimintaa pohjoismaisen vapaan liikkuvuuden saralla on korostettu useissa pohjoismaisissa medioissa, osittain juhlavuoden ja osittain projektijohtajien asiantuntemuksen vuoksi. Uutisissa ja artikkeleissa, joissa Info Pohjola on mainittu, on nostettu esiin monia mahdollisuuksia ja haasteita, joita asukkaat kohtaavat, kun he muuttavat, sukkuloivat tai opiskelevat rajojen yli Pohjoismaissa, esimerkkeinä muuttoliike Suomesta Norjaan, ongelmat pankkitilin avaamisessa Ruotsissa sekä Pohjoismaiden kansalaisten erityisoikeudet Pohjoismaissa.
  8. Pohjoismainen yhteistyö asialistalla Pohjolan päivänä: Pohjolan päivänä, 23. maaliskuuta, juhlitaan pohjoismaisen yhteistyön roolia maailman vanhimpana alueellisena poliittisena yhteistyönä muun muassa keskusteluilla ajankohtaisista pohjoismaisista aiheista. Info Pohjola osallistui päivän tapahtumiin useissa maissa. Eräässä keskustelussa Pohjoismaiden suurlähettiläitä rohkaistiin sitoutumaan Pohjoismaiden välisen yhteistyön vahvistamiseen. Toisessa keskustelussa Suomen eduskuntavaalien ehdokkaat keskustelivat siitä, miten kansalliset ja yhteiset pohjoismaiset edut voitaisiin yhdistää tavalla, joka hyödyttää Pohjoismaiden kansalaisia ja yrityksiä. Tapahtumat keräsivät yhteensä yli 1000 osallistujaa.
  9. Info Pohjola tavoittaa Länsi-Pohjolan nuoret: Info Pohjola on osallistunut suoraan yleisölle suunnattuun tiedotustoimintaan useilla Länsi-Pohjolan alueilla. Info Pohjola on kertonut nuorille mahdollisuuksista työskennellä ja opiskella ulkomailla Etelä-Grönlannissa järjestetyllä kiertueella sekä Färsaarilla ja Islannissa järjestetyillä uramessuilla ja koulutusmahdollisuuksiin keskittyvissä tiedotustapahtumissa.
  10. Hyvää vuoropuhelua Pohjoismaiden suurlähetystöjen kanssa: Info Norden on kehittänyt hyvää ja rakentavaa yhteistyötä Pohjoismaiden suurlähetystöjen kanssa. Vuoropuhelu keskittyy erityisesti tehokkaan tiedonvaihdon edistämiseen niiden haasteiden osalta, joita Pohjoismaiden asukkaat kohtaavat muuttaessaan, työskennellessään tai opiskellessaan toisessa Pohjoismaassa. Info Pohjola ja suurlähetystöt ovat vuoden aikana olleet yhteydessä toisiinsa sekä virallisissa yhteisissä tiedonvaihtotapaamisissa että konkreettisiin ongelmiin keskittyvän jatkuvan dialogin kautta.
0W3A0047.jpg
Info Pohjola juhli juhlavuottaan Pohjoismaiden neuvoston istunnossa. Pohjoismaiden neuvoston presidentti, Jorodd Asphjell, osallistui juhlaan. (Kuva: Magnus Fröderberg/Norden.org)
Info Pohjola on yli 25 vuoden ajan nostanut Pohjolaa asialistalle, jotta me poliitikot voisimme helpottaa kansalaisten arkea. Olen vakuuttunut siitä, että Info Pohjolaa tarvitaan vielä vuosien ajan, sillä Pohjola koostuu kahdeksasta maasta, joilla on jokaisella erilainen, jatkuvasti kehittyvä lainsäädäntö.
Morten Dahlin, Tanskan pohjoismainen yhteistyöministeri

Mikä on Info Pohjola?

Info Pohjola on Pohjoismaiden ministerineuvoston neuvontapalvelu. Palvelun tavoitteena on parantaa yksityishenkilöiden mahdollisuuksia liikkua vapaasti Pohjolassa. Info Pohjola antaa tietoa ja neuvoja kaikille, jotka haluavat muuttaa, työskennellä, opiskella tai aloittaa yritystoiminnan Pohjolassa. Lisäksi Info Pohjola tiedottaa pohjoismaisista tukimahdollisuuksista sekä pohjoismaisesta yhteistyöstä yleisesti.
Info Pohjola kehittää ja ylläpitää verkkosivuja yhteistyössä eri Pohjoismaiden viranomaisten kanssa, vastaa käyttäjien kysymyksiin, raportoi rajaesteitä rajaesteneuvostolle ja järjestää viranomaisille, etuuskäsittelijöille ja muille kohderyhmille suunnattuja tiedotustapahtumia.
Info Pohjolalla on toimistot kaikissa kahdeksassa pohjoismaisessa pääkaupungissa. Info Pohjola vastaa yhteydenottoihin tanskaksi, suomeksi, fääriksi, grönlanniksi, islanniksi, norjaksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Osaaminen ja innovointi:
Pohjoismaiden ministerineuvosto tukee tietoa ja innovointia ja parantaa kaikkien pohjoismaisten yritysten mahdollisuuksia hyödyntää täysin vihreän talouden sekä teknologisen ja digitaalisen muutoksen ja kasvavan biotalouden tarjoamaa kehityspotentiaalia.
Työelämä:
Pohjoismaiden ministerineuvosto kehittää osaamista ja hyvin toimivia työmarkkinoita, jotka vastaavat vihreän talouden ja digitaalisen kehityksen asettamiin vaatimuksiin sekä tukevat vapaata liikkuvuutta Pohjoismaiden välillä.
Vapaa liikkuvuus ja rajaesteet: 
Pohjoismaiden ministerineuvosto lähentää Pohjoismaita entisestään hyödyntämällä digitalisaatiota ja koulutusta.
Info Pohjola työskentelee vision 2030 mukaisesti kilpailukykyisemmän Pohjolan eteen.