Gå till innehållet

Samman­fattande diskussion

I den här rapporten presenteras en kartläggning och analys av kultursektorns återhämtning och förändring i de nordiska länderna i spåren av covid-19-pandemin år 2022. Utgångspunkten blev en samhällelig situation som på grund av Rysslands anfallskrig och den påföljande energikrisen och inflationen karakteriserats av ovisshet och osäkra framtidsscenarier.  I tre av de nordiska länderna och i ett av de självstyrande områdena har parlamentsval genomförts under hösten 2022 eller kommer att genomföras våren 2023. Det ger ytterligare dimensioner och dynamik i samhällsordningen, vars processer är sammanflätade med den turbulens som fortfarande pågår.
När man ska genomföra en granskning av kultursektorns återhämtning efter pandemin ställs man inför två centrala problem: Det går inte längre att göra skillnad mellan effekterna av pandemin och effekterna av andra kriser, och det är svårt att få uppdaterade data på kort tidsperspektiv – samlad statistik för året 2022 fhar inte funnits tillgängligt under utredningsarbetet.
Att på ett verifierbart sätt urskilja vilka skeenden som är följder av pandemin är inte möjligt. Därför har övergripande frågor om vad pandemin har synliggjort inom kultursektorn, kulturekonomin och kulturpolitiken blivit intressantare än att försöka fastställa vad som har varit direkta effekter av pandemin. Vår granskningsmetod betonar övergripande diskursiva analyser snarare än analysen av precisa kvantitativa data.
Nedan sammanfattas svaren på de forskningsfrågor som formulerats i uppdraget från Kulturanalys Norden.

Översikt av strukturen för kultursektorn i respektive land/självständigt område. 

I rapporten utgår vi från att den nordiska kulturpolitiska modellen och den nordiska välfärdspolitiken ingår i en övergripande kulturpolitisk diskurs. Denna diskurs utvecklas på olika sätt i det vi benämner olika kulturpolitiska regimer i olika nordiska länder och självstyrande områden. Regimerna baseras bland annat på nationell historia, olika kulturpolitisk rationalitet, olika förståelse av kultursektorns gränser och organisering samt olika finansierings- och förvaltningsstrukturer. Regimerna uppvisar även variationer kring det kulturpolitiska utövandets relation till olika politik- och ansvarsområden. Tillsammans formar de en komplex helhet av förvaltningsmässiga ansvarsområden och finansiering som implementeras av flera olika ministerier och departement, myndigheter och andra aktörer.

Hur skiljer sig kultursektorns finansieringskällor i länderna åt på ett övergripande plan?
Det finns skillnader i hur man avgränsar kultursektorn i de olika länderna men också huruvida ansvariga ministrar har ett vidare ansvar än enkom kulturfrågor. Till skillnad från de övriga nordiska länderna ligger exempelvis ansvaret för media i Finland på kommunikations­ministeriet, medan kulturministeriet har en del av ansvaret för kulturexport och kreativa näringar. I Danmark och Norge inkluderas idrott inom kulturdepartementens område medan det svenska kulturdepartementet också är ansvarigt för demokratifrågor. Det danska systemet inkluderar även högre konstnärliga utbildningar, vilka exempelvis i Finland ingår som en del av universitetsväsendet i utbildningspolitikens område. Islands kulturförvaltning har kultur, konkurrens och incitament samt investeringsavtal inom sitt ansvarsområde vilket skiljer sig stort från de övriga länderna.
Relationerna och samspelet mellan statliga, regionala och kommunala nivåer skiljer sig också relativt mycket mellan de fem länderna. De regionala strukturerna för kulturpolitiken är svagast i Finland och Danmark, medan kommunerna i alla länder är självständiga aktörer med tydligt ansvar för lokala kulturverksamheter. De olika ländernas skattesystem påverkar kulturpolitikens och kulturfinansieringens strukturer. Sverige har en egen beskattningskategori regionalt, vilket helt saknas exempelvis i Finland.
Det finns skillnader mellan hur de olika länderna avgränsar sina kulturbudgetar och vilka andra delar av statsbudgeten som finansierar kultursektorn.  En väsentlig skillnad finns i kulturbudgetens relation till lotteri- och andra penningspelsmedel. Finland och Norge är de länder där spelmonopolet gäller alla former av spel. I de andra länderna och i Europa över lag har man allmänt övergått till licenssystem. I Finland, Danmark och Norge har man även öronmärkt delar av vinstmedlen för kulturverksamhet.    
Det finns skillnader i den privata sektorns och den tredje sektorns betydelse som resurser för kultursektorn.  De kreativa branscherna har blivit en allt större del av den kulturpolitiska diskussionen och betydelsen av den marknadsinriktade delen av kultursektorn och gränsdragningen mellan olika ekonomiska former för kulturproduktion och kulturkonsumtion har varit ett återkommande diskussionsämne under covid-19-pandemin. Särskilt riktandet och utformningen av krisstöden under pandemin har orsakat debatter exempelvis i Finland där musikbranschens representanter kritiserat beslut om att inte ersätta aktörer utifrån uteblivna intäkter utan genom mindre summor i form av konstnärsstipendier.
De kulturella branscher som främst räknas som kreativa näringar är de som har utvecklade konsumtionsmarknader och mångdimensionerade strukturer för näringslivsanpassad produktion och verksamhet.  På Island har man antagit ett nytt tillägg (Art. 1240/2020–2021) i lagen om inkomstskatt (no. 90/2003). Målet är att det ska omfatta skattelättnader som gynnar producenter och sponsorer av projekt inom tredje sektorn och kulturella näringar.
En intressant aspekt inom den privata kulturkonsumtionen i Norge är den stora mängden av insatser som kallas frivilligarbete (ideellt arbete) och som hela kultursektorn i Norden till en viss del karakteriseras av. Under 2022 hade 58 procent av norrmännen deltagit i frivilligarbete. Det frivilliga arbetet inom kultursektorn beräknades år 2018 ha uppgått till över 21 000 årsverken. Denna resurs är enorm och skulle kunna översättas till en form av privat investering i kultursektorn. Samtidigt är det en del av den tredje sektorns ekonomiska strukturer som går omlott med både offentlig finansiering och kreativa näringar

Hur är kultursektorn kopplad till den övriga ekonomin? Hur beroende är kulturlivet av offentligt stöd?
Pandemin tydliggjorde sambanden mellan samhällets olika sektorer. Krishanteringen skedde tvärs över olika politikområden vilket medförde att åtgärder inom flera områden fick effekter även på kulturlivet. Kultursektorn visade sig i hög grad vara integrerad i och inte separerad från andra politikområden. Det här är synligt i bland annat återstartsrapporterna och kan skönjas även i de olika ländernas kulturbudgetar.
Det finns skillnader mellan de sätt som de nordiska länderna sinsemellan har haft möjlighet att bekosta krisstöden i sina samhällen. Kulturlivet i alla de nordiska länderna och områdena är tydligt beroende av offentligt stöd. Pandemin har tydliggjort det ytterligare. Samtidigt finns det stora skillnader mellan de olika ländernas allmänna samhällsekonomier vilket ger effekter på både de offentliga kulturstöden och på den privata kulturkonsumtionen.

Är det möjligt att dra slutsatser om att skillnader mellan ländernas finansieringsstrukturer har påverkat kulturpolitiken efter pandemin?
I jämförelse med finanskrisen 2008, då man i många länder drog ner på den offentliga finansieringen, verkar situationen nu vara en annan. De statliga krisstöden har i flera återhämtningsplaner setts som en del av nationell och regional utveckling, och det kreativa fältet uppfattas som en utvecklingssektor. Det innebär inte nödvändigtvis att den offentliga finansieringen kommer att öka, snarare kan det betyda att ett fokus på mer marknadsorienterade finansieringsmodeller uppfattas som en bärkraftig utveckling.
Tendensen i den kulturpolitiska utvecklingen i alla de nordiska länderna är ett ökat samarbete mellan den offentliga och den privata sektorn. Det finns tecken på att olika finansierings­former utöver den offentliga budgeten kommer att vara av intresse inom kulturpolitiska utredningar. Samtidigt finns det tecken på att samarbetet mellan olika politikområden aktualiseras som en följd av de strukturer som synliggjorts av pandemin. Även olika nationella särdrag har i jämförelsen blivit tydliga. Dessa kan ge större effekter på olika sätt i framtiden.

Finns det synliga förändringar i kulturområdets budgetstruktur, stödsystem och styrning/mål? 

Budgetstruktur: Vilka förändringar har gjorts eller planeras i statsbudgetarnas utgiftsområden för kultur med anledning av pandemin?
De offentliga kulturbudgetarna för 2023 har inte nämnvärt påverkats av pandemin. I Norge har man ökat stödet till frivilligarbete (ideellt arbete) och i Sverige har man ökat stödet till konstnärer något.  I Finland gav pandemin ytterligare skäl till att styra om penningspels­vinster som tidigare öronmärkts för kultur till den allmänna statsbudgeten. Detta leder till en omstrukturering av kulturbudgeten i framtiden. På Island är kulturbudgeten fördelad på flera olika ministerier. Danmarks kulturbudget är i stor utsträckning bunden till lagstiftningen inom kultursektorn.

Stödsystem: Har formerna och inriktningen för fördelningen av offentliga medel förändrats med anledning av pandemin? I så fall i vilka avseenden? Har det skett avveckling eller permanentning av de införda stödinsatserna till kulturen?
De direkta krisstöden till kultursektorn har avvecklats i alla de nordiska länderna och självstyrande områdena under 2022. Den danska kulturministern utlovade nya krisstöd på grund av inflationen under 2023. I Finland är medel från EU:s återhämtningsplan under 2023 i bruk även för kultursektorn.
Hur de åtgärder som förslås i flera av återhämtningsrapporterna kommer att följas upp är ännu oklart. Därtill pågår flera utredningar kring verksamhetsvillkoren inom kultursektorn som eventuellt kommer att påverka finansieringsstrukturerna.
Kulturpolitiken under pandemin var i första hand en samhällsekonomisk politik där krisstöd infördes helt eller delvis utanför de etablerade kulturstödsformerna. De kriterier som formulerades hade delvis andra grunder än kulturpolitiska.

Kulturpolitiska mål: Har de kulturpolitiska målen eller politikens inriktning i respektive land/självstyrande område förändrats på något sätt med anledning av pandemin?
De centrala kulturpolitiska målen i den nordiska kulturpolitiska modellen utmanades inte som sådana av covid-19-pandemin. Någon större inverkan på väsentliga politiska instrument eller ansvarsfördelning kan heller inte skönjas. Snarare kan befintliga policyinriktningar sägas ha bekräftats även om måluppfyllelse kraftigt begränsades. Kulturpolitiken i de olika nordiska länderna har dock olika fokus och det finns signaler som visar på både konvergerande och divergerande riktningar.
Två centrala teman som återkommer i fokus för såväl definitionen av kultursektorn som för utövandet av alla de nordiska ländernas kulturpolitik är dels de professionella konstnärernas verksamhetsförutsättningar, dels tillgången på och tillgängligheten till kultur för alla invånarna i de olika länderna. Båda dessa aspekter har uppmärksammats i återhämtningsrapporter och budgetpropositioner. 
En av de huvudsakliga bristerna i de kulturpolitiska strukturerna som pandemin enligt många observatörer har synliggjort är de fundamentala skillnader som råder mellan olika aktörer i kultursektorn gällande arbetsförhållanden, rätten till ersättning genom de nationella socialförsäkringssystemen och individens ekonomiska risktagande vid krissituationer. Covid-19-pandemin synliggjorde svaga strukturer och ojämlikheter som står i stark kontrast till den nordiska välfärdspolitiska modellen. Detta har bland annat lett till att kulturpolitiken alltmer tenderar att gå omlott med andra politik- och ansvarsområden såsom finans- och skattepolitik samt sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitik. Nyligen genomförda och aktuella riksdagsval i flera av de nordiska länderna kan komma att påverka den kulturpolitiska inriktningen.
En förändring man kan se i flera länder är att pandemin ytterligare synliggjorde behovet av datainsamling om kultursektorn på alla förvaltningsnivåer. Genomgången visar att man i alla länderna har noterat behovet av ökad datainsamling och kunskapsproduktion, samt att behovet av att kartlägga relationen mellan kulturpolitiken och de kreativa näringarna har ökat under pandemin. 

Kulturens legitimering i den kulturpolitiska diskursen: Finns det tecken på att argumentationen för kulturområdets betydelse har förändrats på något sätt under pandemin och i så fall hur?
I flera av de nordiska länderna finns tendenser att koppla kulturpolitiken till andra samhällspolitiska mål, vilket breddar utövandet av kulturpolitiken. I den kulturpolitiska diskursen finns det tecken på att den hållbara utvecklingen nu är mer aktuell än någonsin och potentiellt kan förändra själva den politiska karaktären för utövandet av kulturpolitiken. Det här är en utveckling som kan ses även internationellt, vilket även framgår av Unescos rapport ”Culture in Times of COVID-19: Resilience, Recovery and Revival” (UNESCO 2022):
”covid-19-pandemin har förändrat den allmänna synen på kulturens värde. Det här öppnar en möjlighet att omforma ett strategiskt synsätt på kulturen, placera kulturen och kreativiteten som ett fundament för ett hållbart ekosystem, som innefattar välbefinnande, social sammanhållning, delaktighet och ansvar för miljön.”   
Det här framkommer i flera av återhämtningsrapporterna, i olika enkätsvar och debatter. Tydligast artikuleras detta i det finländska undervisnings- och kulturministeriets förslag till det kommande regeringsprogrammet:
  • Kulturens betydelse för den mentala krisberedskapen är stor eftersom kulturen stärker både samhällets kapacitet och människors förmåga att klara av de utmaningar som de står inför.
  • Kulturens betydelse för den ekologiska utvecklingen är viktig, eftersom en hållbar utveckling kräver en djupgående förändring av värderingar, livsstil och konsumtion. Kultursektorn kan bidra till denna utveckling.
  • Kulturens betydelse för den ekonomiska utvecklingen är viktig eftersom kulturen skapar innovationer och lägger grunden för innovationer inom andra sektorer. Kultursektorn är en viktig bransch inom näringslivet och en investering i kultur lönar sig eftersom den ger samhället skatteintäkter och fördelar i samband med välfärd och ekonomi mer än insatsen.
  • Kulturens betydelse för samhällets bildningsgrund är viktig eftersom kulturen ökar samhällets kreativa resurser, skapar mångfald och tryggar yttrandefriheten och demokratin.

Hur har kultursektorn i respektive land i det här skedet återhämtat sig från pandemin? 

I början av år 2023, kan vi inte säga något slutgiltigt om kultursektorns återhämtning även om enstaka statistiska sammanställningar ger tecken på en återhämtning. Harmoniserad och jämförbar statistisk information från år 2022 finns det inte i praktiken särskilt mycket av.  Vi har också använt offentliga utlåtanden från olika intressentgrupper som källa, men man ska förstås komma ihåg deras position och att de inte nödvändigtvis erbjuder en helt neutral synvinkel.
I Danmark publiceras regelbundet en kulturbarometer som belyser invånarnas kulturvanor, köpvillighet och trygghet i förhållande till att ta del av professionella, publikinriktade kulturaktiviteter.  Under hösten 2022 konstaterades att pandemin inte längre är en central faktor som påverkar människors kulturkonsumtion. Undersökningen visade att de faktorer som har mest negativ inverkan på viljan att uppleva konst och kultur främst är ekonomiska: 1) Stigande utgifter för konsumtionsvaror, 2) Stigande utgifter för energi och gas, 3) COVID-19, 4) Klimatkrisen, 5) Kriget i Ukraina.
Sanktionerna mot Ryssland har haft omfattande effekter på bland annat inflationen, som i sin tur försämrar hushållens köpkraft. Inflationen och energikrisen påverkade människornas konsumtionsvilja när det gällde kultur under 2022 och på samma gång påverkades kulturarbetarnas ekonomiska situation av ökade kostnader.

I vilken utsträckning har kulturutbud och sysselsättningen inom kultursektorn återhämtat sig i respektive land i detta skede?
All tillgänglig statistik visar att sysselsättningen och kulturkonsumtionen har återhämtat sig till en viss grad, men många frågor återstår ännu. Pandemin orsakade ett avbrott i både det egna utövandet och tillgången till det professionella utbudet. Traditionella kulturella strukturer och uttryckssätt har påverkats, levnadsvanor har förändrats och söker nya sociala former – något som på olika sätt kommer att påverka även kulturpolitikens utveckling.
Flera av de nordiska länderna har beslutat om kulturpolitiska insatser som syftar till att få särskilt barn och unga att återuppta kulturella verksamheter och aktivt delta i kulturlivet genom frivilligarbete (ideellt arbete) och som publik. Det finns tecken på att publiken kommer tillbaka, men även tecken på att detta inte gäller alla åldersgrupper. Den ekonomiska situationen har gjort att många måste göra omprioriteringar i sina konsumtionsvanor, inklusive kulturvanor. Ökningen av digitaliseringen och distanskonsumtionen av kultur under pandemin har uppmärk­sammats inom såväl forskningen som kulturpolitiken. Hur digitaliseringens utveck­ling kommer att förändra kultursektorn är något som är angeläget att följa upp.
De enkäter och barometrar som publicerats i Finland visar att användningen av de offentliga kulturtjänsterna återhämtats under hösten 2022 men att bio- och teaterbesök inte återkommit till den nivå som de var på under 2019. I Danmark visar en återkommande kulturbarometer att det finns en osäkerhet inför ett aktivt deltagande i kulturlivet, men enligt statistiken har en återhämtning av kulturdeltagandet skett under det tredje kvartalet av 2022. Tendensen är att den samhälleliga turbulensen påverkar på en psykologisk nivå även om aktiviteterna har återhämtat sig.
På EU-nivå ökade sysselsättningen 2021 igen efter en nedgång 2020. Eftersom EUROSTAT:s definition av kultursektorns sysselsättning är väldigt vid säger tabellens siffror i slutänden ganska lite om situationen för kultursektorns olika delar i spåren av pandemin i de olika länderna.  Såsom OECD:s senaste publikation konstaterar går det inte att i den nuvarande sysselsättningsstatistiken utläsa något om personernas andra arbeten eller olika typer av frivillig (ideell) verksamhet. Å andra sidan uppmärksammar statistiken inte heller tillräckligt de egenanställda som är en typisk form inom kultursektorn. De egenanställdas och frilansarnas utsatta situation har åter lyfts fram i spåren av pandemin. 
Eurostat ger en samlad översiktbild av de nordiska ländernas sysselsättningsstatistik för år 2022. Den täcker näringsgrenarna 90–93 samt specifikt 90 och 91, vilka omfattar underhållning, konst och rekreation samt bibliotek, arkiv och museer. I kategorin 90–93 ”Arts, entertainment and recreation” hade sysselsättningen i Danmark under det tredje kvartalet 2022 återhämtat sig till nivån före pandemin. I Finland låg sysselsättningsgraden då på samma nivå som 2019, men lite lägre än det första kvartalet 2020 strax innan pandemin bröt ut. I Sverige hade kulturarbetsmarknaden fortfarande tredje kvartalet 2022 inte återhämtat sig; åren före pandemin låg nivån som högst på nära 145 000 personer. De senaste siffrorna för Norge är tydligt högre än före pandemin.
Under fjärde kvartalet 2022 ser vi en försämring av sysselsättningen i flera länder. Det är svårt att bedöma vad som orsakat den vändning som syns i statistiken. Energikrisen och den ekonomiska krisen kan vara en möjlig förklaring. En förklaring kan också vara att delar av arbetskraften lämnat kultursektorn.
I materialet framkom uppfattningar om arbetskraftsbrist inom vissa branscher och även en kompetensflykt från de kreativa branscherna. Då verkar det handla om kultursektorns hela ekosystem, vilket innefattar även yrken som inte direkt är konstnärliga yrken. Många av dessa yrken är ändå centrala för kultursektorns ekosystem. Frågan skulle kräva ytterligare forskning och fokuserade utredningar om olika yrken inom kulturbranscherna. I dagens läge är det inte möjligt att få tillräckligt detaljerat data om olikheter och skillnader mellan olika kulturbranschers produktionsfaser och värdekedjors effekter på arbetsmarknadssituationen.
De finländska konst- och kulturbarometern från år 2022 visar att tendenserna att söka sig bort från kultursektorn till andra yrken har ökat under pandemins slutskede. Vilka skäl som finns för en ökad vilja att byta bransch är svårt att uttyda.
I alla de nordiska länderna har man uppmärksammat den sårbarhet som frilansare, egenanställda, småföretagare och kombinatörer inom kultursektorns arbetsmarknad verkar under. Utredningar pågår i flera av de nordiska länderna för att få till stånd såväl arbetsmarknadspolitiska som kulturpolitiska åtgärder för att skapa drägliga förutsättningar för konstnärer och andra professionella kulturskapare inom kultursektorn. Det har även påpekats att många av de frågor om bland annat trygghetssystemen som synliggjorts tydligare under pandemin är något som många aktörer har tampats med länge. Därför handlar det inte om att klara en återhämtning efter en kris, utan om att söka lösa omständigheterna kring sårbarhet och utsatthet strukturellt och på lång sikt.
Kulturarbetsmarknadens villkor genomsyrar den globala diskussionen och man kan bli förvånad över hur mycket som är aktuellt även för de nordiska länderna som ändå karakteriseras av en långt genomförd välfärdsmodell. Den uppmaning som sammanfattas i UNESCO:s återhämtningsrapport är väsentlig att ta till sig även i Norden:
Growing awareness of the importance of ensuring the livelihoods of artists and cultural professionals. While many governments, non-governmental organizations (NGOs), foundations, and private enterprises provided assistance to artists and cultural professionals in the form of culture sector-specific relief programmes during the pandemic, there are growing concerns about the systemic issue of precarious employment modalities in the culture sector. This precarity, which pre-dates the pandemic, is especially acute for individual artists, freelancers and micro-organizations and enterprises, and affects their capacity to access relief programmes and to ensure the necessary cash flow to withstand crises such as the COVID-19 pandemic. The pandemic also exposed existing inequalities in remuneration, access to social and economic benefits (for example, pensions, childcare, unemployment benefits and access to health care) and access to resources such as digital infrastructure or social capital. The interruption of activity due to the crisis has led to greater economic hardship for women, who generally work in more precarious and lower-paid jobs than men. In addition, the imposed lockdown increased the exposure of women to gender-based violence, including online violence, harassment, and discrimination. Consequently, the culture sector is today less equal and less diverse than before, with pre-existing inequalities having been exacerbated across the entire ecosystem. (UNESCO 2022: Culture in Times of COVID-19: Resilience, Recovery and Revival, s. 11.)

I vilken utsträckning har kultursektorn återhämtat sig ekonomiskt under år 2022?
Ett ekonomiskt perspektiv på konst och kultur belyser dess värde mätt efter marknadens utbud och efterfrågan. Som vi konstaterat tidigare består kulturekonomin och kultursektorn av flera ömsesidigt beroende delfaktorer. Därför är frågan om den ”ekonomiska återhämtningen av kultursektorn i de nordiska länderna” väldigt mångfacetterad och svår att svara på till exempel på grund av skillnader i avgränsningen av begrepp och varje lands egen kontext.
Kulturbranscherna är sinsemellan olika när det gäller verksamhets- och ekonomisk logik. Förändringar inom kulturens ekonomi har synliggjorts under pandemin bland annat genom att den ekonomiska situationen inom olika kultur- och konstbranscher tedde sig väldigt olika i relation till tillgängliga stöd och de kriterier som gällde för stöden. Branscher med utvecklade ekosystem kunde bättre tillgodogöra sig till exempel olika företagsstöd. Relationerna mellan olika produktions- och distributionsmodeller synliggjordes bland annat genom olika möjligheter att nyttja digitaliseringens framväxt. De som ekonomiskt har kunnat dra fördel av förnyade strukturer har i hög grad varit andra aktörer än enskilda konstnärliga utövare.  
Samlad statistik gällande sysselsättning, kulturens del av BNP och utvecklingen av företagen och den privata konsumtionen kommer att för år 2022 finnas tillgängligt inom några år.  Ur ett statistiskt perspektiv kan det således vara av värde att återkomma till pandemins konsekvenser med en mer preciserad frågeställning och med mer fokuserat datamaterial. Material som skulle kunna påvisa kultursektorns generella återhämtning finns dock inte att tillgå då kultursektorn är diversifierad och definieras olika i de olika länderna. Fokuserade granskningar kunde även göras av kultursektorns olika delar såsom kulturinstitutionernas eller de egenanställdas situation.