Gå till innehållet

Nordens självstyrande områden: kultursektorn i spåren av covid-19-pandemin

Den nordiska gemenskapen och det nordiska samarbetet omfattar fem länder och tre självstyrande områden. De senare – Åland, Grönland och Färöarna – har en särskild status och egenart, vilket ofta ger dem en underordnad ställning när det handlar om att göra mera allmänna jämförelser inom Norden. I den här rapporten har vi valt att göra en separat genomgång av de tre områdena. På så sätt kan vi granska deras postpandemiska situation på ett någorlunda relevant sätt.
De tre nordiska självstyrande områdena har flera likheter. De är alla öar, vilket har påverkat regleringen av mobiliteten under pandemin. Samtidigt har alla områdena en turistnäring som ekonomin i allmänhet är beroende av. Områdena är alla förvaltningsmässigt kopplade till en huvudnation och ekonomin för den offentliga sektorn där. Samtidigt är den lokala förvaltningen förankrad i relativt små enheter och har ett beslutsfattande som ligger nära invånarna även i kulturpolitiska frågor. Här områdenas egenart och kulturarv har stor relevans både för den egna kulturpolitiken och de kreativa näringarna.
Alla de tre självstyrande områdena är delaktiga i det nordiska samarbetet och det finns nordiska institut i områdenas huvudorter. Det internationella samarbetet sker även inom andra nätverk och officiella strukturer.

Åland

Åland är ett självstyrande, demilitariserat landskap tillhörande Finland.  Befolkningen uppgår totalt till 30 117 personer (2021).  Ålands lagstiftande organ, lagtinget, består av 30 medlemmar som väljs vart fjärde år. Lagtinget stiftar lagar som rör Ålands inre angelägenheter och beslutar om landskapets budget. Lagtinget utnämner landskapsregeringen som bereder, verkställer och förvaltar de frågor som hör till självstyret. Åland är indelat i 16 kommuner, varav Mariehamn är den största.
Utrikesministeriet. Ålands särställning. https://um.fi/alands-sarstallning (läst 28.2.2023).
Kommunerna har en stor självbestämmanderätt och kan organiseras på olika sätt men basservicen ska vara likvärdig.
Kommunförbundet. Kommunerna på Åland och självstyrelsen. https://www.kommunforbundet.fi/kommuner-och-samkommuner/kommunerna-pa-aland-och-sjalvstyrelsen. (läst 28.2.2023).
Kulturdelegationen heter den myndighet under landskapsregeringen som har till uppgift att stöda och utveckla åländskt kulturliv. Delegationen tar beslut om och fördelar stipendier och understöd till kulturarbetare och organisationer. Verksamheten grundar sig på landskapslagen om kulturell verksamhet (ÅSF 39/83), landskapslagen om Ålands kulturdelegation (ÅFS 29/05), samt de regeringsprogram som varje landskapsregering antar då den tillträder. Kulturbyrån handlägger ärenden som utvecklar det åländska kulturlivet och kulturarvet, ansvarar för frågor som gäller biblioteks- och medieverksamheten, det fria bildningsväsendet, idrott och film samt bereder ärenden för kulturdelegationen.
Ålands landskapsregerings kulturpolitiska program (2013) innehåller rubrikerna 1) Tillgänglighet och delaktighet samt möten och samtal 2) Mångfald, utbyte och fördjupning samt unga och kultur 3) Utveckling och förnyelse 4) Strategier för verkställande och uppföljning.
Ålands landskapsregering. Förslag till kulturpolitiskt program för landskapet Åland från år 2013. https://www.kultur.ax/sites/default/files/attachments/page/lrsmeddelande_kulturpolitiskt_program_2013.pdf. (28.2.2023)
 En ny kulturpolitisk strategi är under utarbetande. Ett underlag överlämnades av kulturdelegationen till landskapsregeringen i augusti 2022. Följande målområden lyfts fram: 1) Delaktighet, kunskapsutveckling och mångfald 2) Kreativa näringar 3) Attraktion 4) Kulturarv 5) Kulturfinansiering 6) Administration. I kultur­delegationens skrivelse till landskapsregeringen konstateras att kulturlivet drabbades hårt av pandemins restriktioner, men att dessa också synliggjorde kulturens roll för välbefinnande och som besöksmål. Arbetet med att färdigställa strategin fortgår under 2023.
Våren 2020 utannonserade Ålands kulturdelegation ett anslag om 150 000 euro att sökas av kulturarbetare vars bokade evenemang hade ställts in på grund av covid-19-pandemin. Kulturdelegationen behandlade 65 ansökningar om sammanlagt 291 000 euro. Fördelningen tog fasta på om sökande är yrkesverksam, erhåller arbetslöshetsersättning eller erhållit andra stipendier sedan tidigare. Medlen fördelades särskilt till kulturella utvecklingsprojekt och digitalt förmedlad kultur.  
Ålands coronastöd har innefattat temporärt arbetsmarknadsstöd för företagare, tillfälligt likviditetsstöd, stöd till företag inom logiverksamheten, kommunalt engångsstöd till ensamföretagare och innovationsstöd (Företagarna på Åland FPÅ).  Stödåtgärderna har därmed varit arbetsmarknads- och näringspolitiska.  Åland har också omfattats av statliga coronavirusstöd och olika insatser för företagare (temporärt stöd till företag på landsbygden, påskyndat lönegarantiförfarande vid konkurs, ersättning för stängning med mera) med undantag för NTM-centralens ekonomi- och skuldrådgivning för företag och företagare.
Suomi.fi; Coronavirusinformation för företagare, tjänster https://www.suomi.fi/foretag/forandringar-och-krissituationer/coronavirusinformation-for-foretagare/tjanster. (28.2.2023)
I de sju strategiska utvecklingsmålen för 2030 som togs fram av landskapsregeringen under 2020 konstateras att utbildning, konst, kultur och bildning främjar individens och samhällets välmående och att landskapsregeringen satsar på att locka barn och unga till fritidsaktiviteter inom kulturen och idrotten. Våren 2021 presenterade landskapsregeringen en satsning på fem fokusområden för perioden 2021–2024, i spåren av covid-19-pandemin. Dessa är 1) Jobb, utbildning, företagande eller annan meningsfull sysselsättning 2) Exportföretagande inom digitala tjänster 3) Grön kraft på export 4) Vi välkomnar fler 5) Stabil offentlig ekonomi och modernisering i landskapsförvaltningen. 
I den andra tilläggsbudgeten för år 2022 (9.5.2022) konstateras att Ålands ekonomi återhämtas, men ännu inte är på samma nivå som 2019. Den relativa arbetslösheten har minskat från 8,5 till 4,5 jämfört med april 2021. Landskapets intäkter har minskat och det har sedan pandemin kämpat med ett budgetunderskott. I den åländska budgeten för 2023 ingår som en följd av covid-19-pandemin ett särskilt anslag om totalt 200 000 euro som de åländska kommunerna kan söka bidragsmedel ur för att locka tillbaka barn och unga till idrott, kultur och andra fritidssysselsättningar. Anslaget gäller för 2023.
I Cupores enkät svarade åländska respondenter att effekterna av covid-19-pandemin på kultur och kulturpolitik inte diskuteras i någon större utsträckning och att “Åland har en svag kulturpolitik”. Enligt respondenterna synliggjorde pandemin “skillnader mellan frilansare och anställda” och “behovet av att kunna vara virtuell”.
På Åland har kulturen återhämtat sig väl beträffande aktiva kulturorganisationer och enskilda kulturskapare. Däremot är det oklart i vilken mån olika befolkningsgrupper har kommit tillbaka som publik.  Rapporten “Ålänningarnas kultur- och fritidsvanor 2020 med coronaperspektiv”
Ålands statistik- och utredningsbyrå ÅSUB. Rapport 2021:6. ”Ålänningarnas kultur- och fritidsvanor 2020 med coronaperspektiv”. https://www.asub.ax/sv/utredning/alanningarnas-kultur-och-fritidsvanor-2020. (28.2.2023)
konstaterar att pandemin lett till ett minskat utövande av sociala aktiviteter, musik, dans och teater, besök och övriga aktiviteter samt idrott och motion. Majoriteten av respondenterna uppgav att utövandet av fritidsaktiviteter minskat mycket. Åldersgruppen 65+ var särskilt påverkade.
Under år 2021 och 2022 genomfördes Ålands självstyrelsejubileum, Åland 100, bland annat med ett stort utbud av kulturaktiviteter. Tidigare planerade men inställda evenemang kunde genomföras under 2022 vilket ledde till ett stort utbud av kultur under det andra halvåret.
Turismen påverkades under 2021 fortfarande av covid-19-pandemin. Trots att antalet övernattningar på åländska inkvarteringsanläggningar fördubblades jämfört med 2020 var det ändå en minskning med 14 procent jämfört med 2019. De finländska turisternas övernattningar var rekordmånga, men kompenserade inte bortfallet av svenska gäster. Inresandet drabbades hårt av pandemin. Under 2019 var inresandet två miljoner resenärer, vilket rasade till 680 000 år 2020. År 2021 var det 885 000 inresande och år 2022 steg antalet turister till 1,35 miljoner. (Tabell 2.)
Åland: Kultur och turism.
 
2019
2020
2021
2022
Museibesök
204 729
118 490
185 355
237 396
Biblioteksverksam-heten: Utlåning
379 000
342 000
362 000
 -
Bokproduktion
42
47
59
 -
Församlingarnas folkmängd
21 497
21 205
20 981
 -
Inresande till Åland
2 043 890
679 205
884 958
1 355 539
Tabell 2. Åland: Kultur och turism. Tillgängliga nyckeltal 2019-2022.

Grönland

Grönland (Inuit Nunaat/Kalaallit Nunaat) är en del av riksgemenskapen med Danmark och Färöarna.  Det första steget för självstyre genomfördes 1979 genom så kallat hemstyre och sedan 2009 har Grönland ett utökat självstyre. Befolkningen uppgick i november 2022 till 56 619 personer.
Statistics Greenland. https://stat.gl/dialog/topmain.asp?lang=en&sc=BE. (28.2.2023)
Självstyret omfattar merparten av Grönlands inrikespolitik, men inte utrikes-, säkerhets- och valutapolitik. Grönland har ett eget parlament (landstinget eller Inatsisartut) som utgör den lagstiftande makten och en egen regering (Grønlands Landsstyre, på grönländska Naalakkersuisut) som utgör den verkställande makten.
Det grönländska samhället präglas av en stor offentlig sektor som i hög grad finansieras via stöd från Danmark. Flertalet arbetstagare är sysselsatta inom kommunerna eller självstyret. Det privata näringslivet är inte så omfattande och främst kopplat till hantverkssektorn. Den grönländska ekonomin baseras främst på fiske och i en ökande grad på mineralexport, därtill har turismen under senare tid haft en ökad ekonomisk betydelse.
Departement for uddannelse, kultur, idræt og kirke har som överordnad uppgift att höja samhällets bildningsnivå, stärka kulturen och säkerställa en meningsfull fritid, bland annat genom idrott och kyrka. Utbildning (förskola, grundskola och folkhögskola, studieförberedande kurser, yrkesutbildning, högskoleutbildning) är ett stort ansvarsområde (planläggning och reglering, innehållsbestämning, utbildningsstöd).
Avdelningen för kultur, idræt og kirke handhar områdena kulturella institutioner, kulturpris, uppmuntringspris, idrott, kulturarv, medieverksamhet, upphovsrätt, internationellt samarbete, språk och kyrka. Regeringens uppgift är att bidra till en kontinuerlig produktion och spridning av olika kulturyttringar, nationellt och internationellt. Målet är att bidra till att utveckla ett rikt, mångsidigt och levande konst- och kulturliv med rötter i grönländsk historia. Självstyrets kulturmedel är ett nationellt bidrag för konst och kultur riktat till professionella konstnärer och konstprojekt. Bidragen är indelade i projektbidrag, personliga bidrag och verksamhetsbidrag.
Tolv institutioner och organisationer erhåller “drifttilskud” av regeringen genom finanslagen, bl.a. landsbiblioteket, Grönlands Nationalmuseum och arkiv, Kalaallit Nunaata Radioa (KNR, public service), Katuaq (Grönlands kulturhus), Nordens institut (NAPA), landstäckande barn- och ungdomsorganisationer, GIF och ESG. Regeringen har ett nordiskt samarbete på politisk nivå och ämbetsmannanivå. Regeringen representeras av konstnärer och kulturutövare i ett antal nordiska kommittéer, styrelser och grupper inom kulturområdet. De har även ett västnordiskt samarbetsavtal (Grönland, Island, Färöarna) i förhållande till verksamhetsområden inom kulturen som förnyas vart tredje år.
Vestnordisk Råd. https://www.vestnordisk.is/om-vestnordisk-rad/. (28.2.2023).
Grönland har anslutit sig till FN:s konventioner om världsarv, immateriellt kulturarv och kulturell mångfald. Bland kulturutbudet på Katuaq, Grönlands kulturhus, ingår konserter, teater, konstutställningar, filmvisningar och föredrag. Kärnvärdena är kultur, gemenskap och kvalitet.
Katuaqs ånd. https://katuaq.gl/da/Om-Katuaq/Velkommen. (28.2.2023).
Därtill finns De Grønlandske Huse på fyra orter i Danmark. De är självägande institutioner som mottar stöd av regeringen.
Publikationer (naalakkersuisut.gl) (Finanslov for 2023)(30.8.2023).
Grönlands fem kommuner styrs av kommunstyrelser som utgör den verkställande makten på lokal nivå. Kommunerna står för välfärdstjänster, bland annat den ekonomiska förvaltningen av för- och grundskolorna som ministeriet utövar tillsyn över. Kommunerna har det övergripande ansvaret för den lokala kulturverksamheten och sätter upp mål och ramar för att säkerställa ett heltäckande kulturutbud. Folk- och skolbibliotek finns i alla kommuner och de flesta byar; flera städer har ett eget museum, lokala tidningar och körer. Folkdans är också populärt. Vissa kommuner har egna kultur- och fritidsutskott, hos andra ingår kulturen under andra utskott. (Tabell 3.)
Tillgänglig kulturstatistik, Grönland.
Number of public libraries (2019)
17
Number of cinemas (2019)
3
Cinema film premieres (2019)*
186
Number of theatres (2019)
1
Number of theatre performances (2019)
45
Number of theatre visitors (2019)
3320
Number of museums (2019)
15
Number of museum visits (2019)
19391
General government expenditure on recreation, culture, and religion (M€) (2019)
58
General government expenditure on recreation, culture, and religion (% of GDP) (2019)
2,18
Tabell 3. Tillgänglig kulturstatistik, Grönland.
Aftale om finansloven for 2023
Publikationer (naalakkersuisut.gl) (Finanslov for 2023)(30.8.2023).
nämner inte konst och kultur. Fokus ligger på kriget i Ukraina, stigande inflation i andra länder, sårbarheten för stigande energi- och matpriser, effekterna av covid-19-pandemin och klimatförändringar. Det konstateras att Grönland sammantaget klarat sig bra genom pandemin, men för att minska sårbarheten inom turismen kommer regeringen satsa på denna och ta fram en ny nationell turismstrategi.
Publikationer (naalakkersuisut.gl) (Finanslov for 2023) (30.8.2023)
Även om covid-19-pandemin hade en inverkan på turismsektorn finns det i dag ett förnyat intresse för Grönland som turistmål. I maj 2022 kunde man konstatera att säsongen 2022 såg ut att matcha eller överträffa säsongen 2019 sett till bokade flygresor, övernattningar och övriga bokade produkter.
Publikationer (naalakkersuisut.gl) (Finanslov for 2023) (30.8.2023)
Enligt Greenland Travel har turismen tagit sig genom pandemin endast med mindre förluster och det finns ett ökat turismintresse. Det konstateras att resultaten för de största turistbaserade företagen har varit positiva 2021, speciellt Royal Greenland och Air Greenland.
Kommunernas ekonomi konstateras ha tagit sig “rimeligt” genom covid-19-pandemin, delvis tack vare riktade stödpaket till utsatta yrken i landets kommuner och aktivitetsstimulerande åtgärder som syftat till att motverka pandemins effekter på näringslivet. Därmed har man i stor utsträckning kunnat upprätthålla branscher som turism och restauranger.
Greenland Business. s. 144; 148-149. https://www.e-pages.dk/plb/132/ (28.2.2023).
Sett till kommunernas och regeringens utgifter på kulturområdet tycks dessa inte ha ökat under pandemin. En respondent i Cupores enkät svarade att “There were no substantial crisis support for the cultural sector in Greenland”. Ytterligare svar som kom in var att “Finansieringen har blivit sämre och det finns kanske en del understöd att få, men det finns inte riktigt några klara mål och prioriteringar för vad det ska satsas på”.  En annan respondent svarade att “I think in general the public is more aware of how the art and culture works and that they must support it for it to flourish. I haven't noticed any real change in funding or policy that last after covid”.
Enligt en av respondenterna i Cupores enkät diskuterar olika kulturinstitutioner i Nuuk (som Katuaq) ännu pandemins effekter på kultur och kulturpolitik, en annan menar att konstnärer, kulturarbetare, skådespelare, museer med flera ännu diskuterar effekterna. Ytterligare svar var att “The effect of covid on the cultural sector in Greenland has been very little debated. We rely a lot on government support, and little on public sales so the impression was that the debate was not that relevant. But this is not all true.” Enligt två respondenter har individuella konstnärer och evenemangsarrangörer återhämtat sig sämst - “They have been forced into other sources of income and some have stayed there”.
Det kan antas att det har skett en återhämtning i kulturutbudet, speciellt efter att restriktioner kring folksamlingar respektive gränspassager lyfts. Flera evenemang har hållits på plats, till exempel Nuuk international film festival
Nuuk International Film Festival. https://niff.gl/. (28.2.2023).
samt evenemang på NAPA och Katuaq. Avsaknaden av rapporter, artiklar, uttalanden och statistik (på danska eller engelska) gör det svårt att uttala sig om den ekonomiska återhämtningen. Statistik för sysselsättning åren 2021 och 2022 saknas på Greenland Statistics liksom kategorier för konst och kultur. Nordic Statistics saknar grönländsk statistik för 2021 och 2022. 

Färöarna

Färöarna (Føroyar) är sedan 1948 en självstyrande del av Danmark. Självstyret gäller främst inrikespolitiken, men i utrikesfrågor som berör Färöarna har ögruppen ett betydande inflytande på officiell dansk politik. I januari 2022 uppgick befolkningen till 53,653 personer. Nästan hälften av invånarna bor i huvudstaden Tórshavn.
Färöarnas parlament (Løgting, Lagtinget) består av 33 medlemmar som väljs vart fjärde år (senast 8.12.2022). Parlamentet utnämner regeringen som består av sju ministrar inklusive lagmanden.
Avsnittet är skrivet enligt situationen som rådde under hösten 2022.
Färöarna är inte medlem i EU men har ingått ett fiske- och handelsavtal med EU, de är däremot indirekt medlem i Nato. Den viktigaste industrin är fiske; sjöfart och turism är också viktiga branscher. Sysselsättningen inom den offentliga sektorn är stor, delvis tack vare årligt stöd från Danmark som bidrar till att kunna upprätthålla en stor offentlig förvaltning.
I regeringens (2019–2023) koalitionsöverenskommelse lyfts framför allt idrotten (relaterat till “vital” frivillig verksamhet som gynnar barn och unga). Därtill konstateras att “Knowledge of our living history, Faroese language, Faroese chain dance, visual arts, crafts, music, literature and poetry should be strengthened”. Detta bland annat genom att regeringen ska ge stöd till färöiska museum (Färöarnas kulturhistoria och kulturarv), se över de kulturella och konstnärliga bidragssystemen och de ekonomiska subventionerna till media och bör (”must”) bygga en nationalteater för att erbjuda “creative arts a place to grow and showcase its fruits, a venue that will lift up our artists to an international level”.
I regeringssammansättningen fram till valet i december 2022 ansvarar Faeroeernes landsstyreområde for kultur og udenrigsanliggender för utbildning, kultur och internationella angelägenheter. Organet bereder kulturpolitiken, övervakar dess genomförande och ansvarar för den allmänna förvaltningen av och lagstiftningen i kulturfrågor. Dessa rör konst och kulturarv, färöiska folkkyrkan, färöiska språket, massmedia, upphovsrätt samt idrotts- och ungdomsfrågor. Det har också det övergripande ansvaret för museum, arkiv och bibliotek. (Tabell 4.) Institutioner som omfattas är Färöarnas folkkyrka, Det Færøske hus i København, The Faroese Confederation of Sports and Olympics Committee, public service-bolaget Kringvarp Føroya, Färöarnas konstmuseum, Nationella kulturfonden (Mentanargrunnur Landsins), Nordens hus på Färöarna, The National Museums Institution (Tjóðsavnið) och Färöarnas nationalteater.
Tillgänglig kulturstatistik, Färöarna.
Number of public libraries (2019)
19
Number of cinemas (2019)
2
Cinema film premieres (2019)*
220
Number of theatres (2019)
1
Number of theatre performances (2019)
121
Number of theatre visitors (2019)
9769
Number of museums (2019)
4
Number of museum visits (2019)
32353
Books published** (2019)
198
General government expenditure on recreation, culture and religion (M€) (2019)
67
General government expenditure on recreation, culture and religion (% of GDP) (2019)
2,31
Faeroeernes landsstyreområde for kultur og udenrigsanliggender utövar tillsyn över det offentliga stödet till konst och kultur. Kulturmedlen täcker bidrag till verksamhetskostnader för kultur, kulturarv, media, kyrka och idrott. Medlen omfattar finansieringsordningar, från vilka medel beviljas efter ansökan. De totala bidragen och verksamhetskostnaderna för kultur utgör ungefär 10 % av den avsatta budgeten. Den nationella kulturfonden arbetar oberoende av de politiska myndigheterna enligt armlängdsprincipen. Fonden förvaltar det offentliga stödet till kulturella och konstnärliga evenemang, översättning och arbetsbidrag för konstnärer och kulturarbetare. Både professionella konstnärer och amatörer omfattas. Uppdraget är att utveckla och bevara det färöiska språket, litteratur, konst, vetenskap och andra kulturella områden.
Färöarna har 29 kommuner och därtill 49 ”bygder”.
Store Norske Leksikon. https://snl.no/F%C3%A6r%C3%B8yenes_politiske_system. (28.2.2023).
Kommunerna leds av ett kommunstyre som väljs vart fjärde år. Kommunerna ansvarar för en stor del av samhällsservicen; de viktigaste uppgifterna är primära välfärdstjänster, utbildningstjänster (folkeskolan) och barnomsorg.  Ett antal av de större kommunerna har etablerat folkbibliotek och fritidsutbildningar.
Rigsombudsmanden på Færøerne.  https://www.rigsombudsmanden.fo/media/10606/aarsberetning-2021.pdf, s. 34-38. (28.2.2023).
De flesta kommuner har ett anslag för stöd till kulturen. Kommunerna stöder i allmänhet projekt och initiativ som berikar och utvecklar kulturlivet inom det egna området (Lundgren 2022). Kommunerna förvaltar själva några fonder, dessa organiseras av en styrelse som typiskt sett är en blandning av representanter från myndigheterna och det lokala kulturlivet. Tórshavns kommun har de största tillgångarna och till exempel en gemensam samarbetsfond för kultur, idrott och utbildning med Reykjavik och Nuuk.
Rigsombudsmanden på Færøerne.  https://www.rigsombudsmanden.fo/media/10606/aarsberetning-2021.pdf, s. 34-38. (28.2.2023).
LISA – Listafólkasamband Føroya (Det Færøske Kunstnerråd) är en konst- och kulturpolitisk paraplyorganisation vars syfte är att stärka konst och kultur i kulturpolitiska sammanhang, arbeta för medlemsorganisationernas intressen och representera medlemmarna i frågor av gemensamt intresse. Styrelsen består av tre medlemmar som väljs årligen och organisationen finns representerad i flera utskott och råd. LISAs högsta beslutande organ är “repræsentantskabet” som består av en representant från var och en av de 11 medlemsorganisationerna (arkitekt-, designer-, solist-, komponist-, film-, bildkonstnär-, musiker-, kör-, skådespelar-, författar- och fotograforganisationer).
Rigsombudsmanden på Færøerne. https://www.rigsombudsmanden.fo/media/10606/aarsberetning-2021.pdf. (28.2.2023).
I och med lagtingsvalet 8.12.2022 har Färöarna för tillfället en provisorisk budgetlag fram tills det nya landsstyret antagit en ny budget för 2023. De tre största valfrågorna var 1) inflation och stigande priser, 2) fiskeindustrin och 3) bostadssituationen.
E-mail Alda Joensen, 20.3.2023.
På frågan hur kulturpolitiken har förändrats på grund av pandemin och om det finns märkbara förändringar i till exempel finansiering, kulturpolitiska mål eller offentlig diskussion svarade de färöiska respondenterna i vår enkät 1) “Funding has become more restrictive and cultural actors need to spend more time working on applications and reporting”, 2) “Pandemien har skabt større respekt for kunst som erhverv”. Ett tredje, mer utförligt svar löd som följer: 3) “Der er helt sikkert sket en forandring i, hvordan kulturpolitik bliver diskuteret. Der er mere fokus på kulturen og dens indvirkning på samfundet. Nedlukninger har gjort samfundet og opmærksomt på betydningen af kulturelle oplevelser og der har været et savn. Nu er diskussionen mere fokuseret og seriøs og politiskt taler man om, at finansiering og støtte til kunst og kulturliv må styrkes og sættes i tidssvarende system. Dette er også sket på grund af, at kunstrådet lagde pres på myndighederne for at få støtte og hjælpepakker til kunstnere. Der blev en offentlig debat og kunstneres vilkår blev sat på dagsorden i medier og i lagtinget og medvirkede til, at give et indblik i kunstverdenen og dens vilkår og at der fandtes en sådan branche”.
Två av respondenterna svarade att det för närvarande finns en diskussion om pandemins effekter på kultur och kulturpolitik och att diskussionen förs av “Kulturarbejdere særligt” och “LISA, Listafólkasamband Føroya, (kunstrådet på Færøerne), i medier og med politikere og embedsværket, og også mellem kunstnere og alle andre i samfundet, både offentligt og privat”.
En svarade att det inte förs någon diskussion med hänvisning till att “There is very limited debate on this, because cultural policy is given lower priority than many other themes in our society”.
På frågan vad pandemin särskilt synliggjorde inom kulturlivet och kultursektorns områden och politik svarade respondenterna 1) “It was an eyeopener, because many people thought (pre-covid) that cultural life is something that does not need any substantial public financial support”, 2) “At samfundet har brug for den kulturelle del af samfundet” och 3) “Pandemien synliggjorde tomheden, da kultursektoren var lukket ned, den var savnet. Den viste også, at strukturen rundt om kultursektoren er svag og ustruktureret. Og den har vist, at kultur og kunst, er vigtigere for os end vi troede og fylder en hel del i vores (under)bevidsthed”.
Det kan antas att det skett en återhämtning av kulturutbudet sedan våren 2021 (folksamlingar på 500 personer tilläts förutsatt distans, festivalen G! anordnades), och sedan restriktionerna upphävdes mars 2022 – detta stöds av den statistik som finns tillgänglig. Respondenterna svarade att de områden som återhämtat sig svagast från pandemin är 1) “Youth music/arts activities”, 2) “Udenlandsvirksomhed for lokale grupper” och 3) “Det er svært at sige”, med hänvisning till 1) “I think it is because the politicians believe that the organisations can harvest new financial support themselves”, 2) “Nogle få kunstnere fra Færøerne har igen turnéer udenlands, men det går kun langsomt for de fleste” och 3) “Jeg tror ikke, at vi har set alle effekterne af pandemien endnu”.
Enligt Statistics Faroe Islands har sysselsättningen inom Culture, organisations etc varit ojämn sedan januari 2019 med ett stort fall i april 2020. Den svacka i sysselsättningen som pandemin orsakade har återhämtats under 2022. (Figur 1.)
Figur 1. Statistik Färöarna, Sysselsättning inom kultur, organisationer osv. 2019–2023.
Enligt Rigsombudsmanden på Færøernes rapport (juni 2021) var turismen en av de branscher som drabbades hårdast av pandemin efter en stor expansion av hotell- och restaurangbranschen åren innan.
Rigsombudsmanden på Færøerne. https://www.rigsombudsmanden.fo/media/10606/aarsberetning-2021.pdf, s. 64. (28.2.2023).
Pandemins inverkan på kultursektorn nämns inte annat än att landsbiblioteket ändrade sitt system för att hämta ut böcker och att Nordens hus övergick till digitala evenemang.