Gå till innehållet

Förändringar i kultur­politiken i de nordiska länderna i spåren av pandemin

Den offentliga kulturpolitiken följer i alla de nordiska länderna det som brukas kallas för den nordiska kulturpolitiska modellen (Duelund 2003; Mangset m.fl. 2008). Kulturpolitiken omfattar de politiska och förvaltningsmässiga strukturer som syftar till att styra och påverka kultursektorn samt direkt och indirekt även den samhällsekonomiska utvecklingen. De grundläggande likheterna inom modellen omfattar bland annat starka kulturinstitutioner, en stabil icke-ifrågasatt offentlig finansiering, en balansering av beslutsfattande mellan statliga, regionala och lokala förvaltningar, relativt små kommersiella konstmarknader samt etablerade strukturer för statliga konstnärsstöd. Med den offentliga kulturpolitiken strävar man enligt den nordiska modellen efter att kulturen skall vara tillgänglig för hela befolkningen och efter att säkra förutsättningar för konstnärer att verka och skapa nyskapande konst av hög kvalitet (Kulturanalys Norden 2018, s. 7; Sokka & Johannisson 2022, s. 10).

Olikheter i kulturpolitikens strukturer och mål

Den nordiska kulturpolitikens kärna ligger i en stabil offentlig finansiering. Under pandemin synliggjordes den statliga finansieringens roll och ansvar för att föra kultursektorns olika aktörer genom krisen (Kulturanalys Norden 2021, s. 113–114). Det finns således en inbyggd förväntan om att de offentliga strukturerna är bärkraftiga och relativt oföränderliga.
Under de senaste åren har jämförelser mellan de nordiska ländernas kulturpolitiska strukturer gjorts ur flera synvinklar på uppdrag av Kulturanalys Norden. Antologin Kulturpolitisk styrning från 2018 granskade ansvarsfördelning och reformer inom de nordiska ländernas kulturpolitik under 2000-talet. Där ges en bakgrund till strukturerna för kulturpolitiken och den offentliga finansierade kulturverksamheten som vi inte ser någon anledning att upprepa här.
En andra sammanställande antologi publicerades 2022, Cultural policy in the Nordic welfare states (Kulturanalys Norden 2022), där det huvudsakliga temat är den offentliga kulturfinansieringen sedd ur ett perspektiv av den nordiska modellen för välfärdssamhället. Antologin ger en uppdaterad genomgång av de nordiska ländernas kulturpolitiska stödsystem kopplat till tanken på välfärdssamhället och till en diskussion om utvecklingsbehov. Ett övergripande konstaterande är att man inom den nordiska kulturpolitiken tydligare kunde uppmärksamma olika samspel mellan olika administrativa sektorer och politiska förvaltningsnivåer, men även beakta samarbeten med aktörer och intressenter utanför den offentliga policysfären. Dessa artikulerade behov är delvis relaterade till de observationer som har gjorts av pandemins effekter på kultursektorn (Sokka & Johannisson 2022, Hylland et.al. 2022). 
I tabellen nedan (Tabell 7) finns en sammanställning av de nordiska ländernas organisering av kultursektorn och dess förvaltning. Utifrån den schematiska sammanställningen är det möjligt att urskilja skillnader i förvaltningen, och i förlängningen även finansieringen, av den offentliga kultursektorn. Presentationen är översiktlig för jämförbarhetens skull och baseras på en summering av befintlig information.  
Tabellen åskådliggör skillnader bland annat genom olika fokus på kultursektorns karaktär, omfattning och beskrivning. Vad som ingår i varje lands kulturpolitiska sfär är inte enbart en fråga om hur man valt att administrativt organisera förvaltningen. Det ger även indikationer på hur kultur definieras, vad som anses vara värt att stödja med gemensamma medel samt vilka delar av kultursektorn som det anses legitimt att utöva politik inom (Dubois 2015). Vilka konsekvenser skillnaderna har för finansieringen av kulturområdet eller på betoningen inom det kulturpolitiska utövandet skulle naturligtvis kräva analyser som går utöver detta utredningsuppdrag.
Tabell 7. Kulturpolitikens strukturer och mål i Finland, Sverige, Norge, Danmark och på Island.
Land/kultur-förvaltning
2022
 FINLAND
 SVERIGE
 NORGE
 DANMARK
 ISLAND
Statlig nivå
 
Undervisnings- och kultur­ministeriet

Kultur- och konstpolitisk
avdelning
Kultur­departementet
 
 
Kultur- og likestillnings­departementet (från 2022)
 
 
Kulturministeriet

Slots- och Kulturstyrelsen
 
Ministry of Culture and
Business Affairs (från 2021)
Minister (Januari 2023)
 
 
Vetenskaps- och kultur­minister Petri Honkonen (Centern i Finland)
Kulturminister Parisa Liljestrand (Moderaterna)
Kultur- og likestillings­minister Anette Trettebergstuen (Arbeider-partiet) 
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (Moderaterne)
Minister of Tourism, Trade
and Culture Lilja Alfreðs-dóttir (Framstegspartiet; Framsóknar­flokkurinn)
Ansvars-
område
 
Kulturpolitisk styrning inom konst och kultur­sektor, museer, kulturarv, bibliotek, upphovsrätt, kulturexport och kreativa näringar
Kultur, demokrati, medier, nationella minoriteter, det samiska folkets språk och kultur
 
 
Kultur, jämställdhet och diskriminering, upphovs­rätt, medier, idrott, frivillig verk-samhet, pengaspel och lotteri
 
 
Konst, musik, film, teater, bibliotek, arkiv, museer, bygnings-fredning, arkeo­logi, videregående kunstneriske uddannelser og højskoler, ophavsret, medier, idræt og kulturelle forbindelser til udlandet 
Kultur, konkurrens samt incitament och invest­erings­avtal
Lagstiftning
 
Omfattande lagstiftning
Lagar på biblioteks- kulturmiljö- och museiområdet
Särskild kulturlag + annan
lagstiftning
Omfattande lagstiftning
 
 
Statliga verk
 
2 verk
3 institutioner
ca. 50 olika myndigheter
14 organisationer, 3 verksamheter
ca. 20 statliga kultur­institutioner
21 statliga organisa­tioner
 Regional
indelning
3 statliga organ på regional nivå + 18 landskapsförbund
 21 regioner
 11 fylkeskommuner
 5 regioner
 8 regioner
Kommunal
indelning
310 kommuner
290 kommuner
356 kommuner
98 kommuner
64 kommuner
Kultur­politiska mål
 
Regeringsprogram (2019–2023)

Kulturpolitiska strate­giska mål på ministerie­nivå (2017)
Parlamentariskt be­slutade kulturpolitiska mål (2009)
 
Kultur­samverkans­modellen
Meld. St. 8 (2018–2019)
Kulturens kraft —Kultur­politikk for framtida
 
 
Saknar en överordnad nationell kulturpolitik
 
Riktningar kan ges i regeringsprogrammet
 
Nationell kulturpolitik
sedan 2013
 
Kommunala kultur­politiska dokument sedan 2001
De fem ländernas statliga ansvar för kulturområdet förvaltas av ett ministerium/ departement. De olika benämningarna på ministerierna och de ansvariga ministrarna är ett tecken på att man i kulturpolitiken har olika fokus.
I Sverige och Danmark leds det kulturpolitiska arbetet av kulturministrar och Finland har en vetenskaps- och kulturminister med ansvar även för andra frågor än de kulturpolitiska. De största skillnaderna syns mellan Norges kultur- och likestillingsminister och Islands minister för turism, handel och kultur, vilket visar på olika inriktningar för kultursektorns fokus. De är också de två länder som senast gjort förändringar i organiseringen och benämningen av förvaltningen. Det nuvarande isländska kulturministeriet täcker de ansvarsområden som tidigare styrdes av turism-, industri- och innovationsministern samt utbildnings-, vetenskaps- och kulturministern i föregående regering.
Det finns även skillnader i de olika ländernas konstitutioner med avseende på i vilken utsträckning som den politiskt utsedda ministern har möjlighet att leda de administrativa processerna. I en utredning kring den offentliga kommunikationen under pandemin delas länderna i en västnordisk och en östnordisk del (NORDICOM 2023, s. 46). Danmark lyfts fram som det västnordiska land där ministerns ansvar är mest övergripande. Där ingår Slots- och kulturstyrelsen som en specifik del av departementet.  I den östnordiska modellen uppfattar man att de statliga myndigheterna inte styrs politiskt i lika hög grad.  Sverige uppfattas som det land där myndigheternas autonomi är störst. I Finland handlägger ministeriets tjänstemän stödärenden som i andra länder är delegerade till myndighetsnivå.
Också ansvarsområdena för den statliga kulturförvaltningen ser olika ut. I Finland ligger ansvaret för media på kommunikationsministeriet, medan kulturförvaltningen här delvis har ansvar för kulturexport och kreativa näringar, som även delvis handläggs av Arbets- och näringsministeriet. I Danmark och Norge inkluderas idrott medan det svenska kulturdepartementet är ansvarigt för demokratifrågor. Islands kulturförvaltning har kultur, konkurrens och incitament samt investeringsavtal inom sitt ansvarsområde vilket skiljer sig stort från de övriga länderna. Det danska systemet inkluderar även högre konstnärliga utbildningar, vilka exempelvis i Finland ingår som en del av universitetsväsendet i utbildningspolitikens område.
Till exempel Konstuniversitetet: https://okm.fi/sv/universitet; https://www.uniarts.fi/sv/ (28.2.2023).
Relationerna och samspelet mellan statliga, regionala och kommunala nivåer skiljer sig också relativt mycket mellan de fem länderna. De regionala strukturerna för kulturpolitiken är svagast i Finland och Danmark, medan kommunerna i alla länder är självständiga aktörer med tydligt ansvar för lokala kulturverksamheter. De olika ländernas skattesystem påverkar kulturpolitikens och – finansieringens strukturer. Sverige har en egen beskattningskategori regionalt, vilket helt saknas exempelvis i Finland.
Målsättningarna för kulturpolitiken följer såsom tidigare nämnts liknande mönster, men graden av artikulerade och politiskt beslutade mål skiljer sig relativt mycket. Finland och Danmark saknar en överordnad nationell kulturpolitik och arbetar utifrån uttalade mål i det aktuella regeringsprogrammet. Båda länderna har även en långt utvecklad lagstiftning på kulturområdet.
I Sverige är lagstiftningen betydligt mindre omfattande medan man i stället har de parlamentariskt beslutade kulturpolitiska målen som varit tongivande under snart 50 år. De uppdaterades senast 2009 och är styrande för den statliga förvaltningen samt vägledande för regioner och kommuner. Island arbetar utifrån mål som formulerades 2013 och i Norge formulerades målen i Kulturens kraft från 2018.
Målsättningarna för kulturpolitiken återkommer även i de årliga kulturbudget­propositione­rna. Budgetstrukturerna skiljer sig relativt mycket mellan de olika länderna, vilket gör det svårt att direkt göra jämförelser dem emellan. En väsentlig skillnad finns i kulturbudgetens relation till lotteri- och penningspelsmedel. Finland och Norge är de länder där spelmonopolet gäller alla former av spel. I de andra länderna och i Europa över lag har man allmänt övergått till licenssystem. I Finland, Danmark och Norge har man även öronmärkt delar av vinstmedlen för kulturverksamhet.     

Kulturpolitikens inriktning efter pandemin

De centrala kulturpolitiska målen i den nordiska kulturpolitiska modellen utmanades inte av covid-19-pandemin. Någon större inverkan på väsentliga politiska instrument eller ansvarsfördelning kan heller inte skönjas. Snarare kan befintliga policyinriktningar och strukturer sägas ha bekräftats (Hylland et al. 2022). Kulturpolitiken i de olika nordiska länderna har dock olika fokus och det finns signaler som visar på både konvergerande och divergerande riktningar.
En förändring man kan se i flera länder är att pandemin ytterligare synliggjorde behovet av datainsamling om kultursektorn på alla förvaltningsnivåer. I Sverige sågs kunskapsinhämtningen som en stödinsats parallellt med ekonomiska insatser. I rapporten Ett år med pandemin konstateras att de kunskapsinriktade insatserna handlade om att inhämta kunskap om pandemins konsekvenser och kartlägga behov. Dessa insatser har också handlat om att utbyta erfarenheter, samverkan med olika aktörer samt förmedling av information till kulturskapare om exempelvis olika krisinsatser. De kunskapsinriktade insatserna som rapporten påtalade fungerade vägledande för att kunna justera de olika insatserna och förbättra deras träffsäkerhet.
I det nya regleringsbrevet för 2023 ges Myndigheten för kulturanalys uppdraget att kartlägga och analysera kulturområdets finansiering. Särskilt fokus ligger på icke-offentliga aktörers nuvarande och eventuella ökade bidrag till finansiering av kulturverksamheten.
I Danmark har man grundat ett nytt institut för kulturanalys. Kulturens analyseinstitut etablerades i augusti 2022 efter att länge ha varit efterfrågat av branschen. Institutet ska “sammenfatte, bearbejde og formidle aktuel og relevant forskning og viden fra ind- og udland, og samtidigt skal instituttet have kapacitet til selv at gennemføre analyser, udredninger og undersøgelser”. Institutet är självständigt och kommer att ha sitt säte i Roskilde. Dess styrelse utses av kulturministern och sammansättningen representerar kompetenser inom ledning, ekonomi, dansk och internationell kulturpolitik, kultur- och konstfacklig sakkunskap, liksom sakkunskap inom psykologi och sociologi samt statistik. Avsikten är att styrelsen även ska ha en medlem från något av de andra nordiska länderna.
I 2022 års finanslag avsattes fyra miljoner kronor till Kulturens Analyseinstitut, men från 2023 och fram till 2025 är det allokerat åtta miljoner kronor till institutet och dess arbete.
“Pandemien tydeliggjorde i hvert fald, at der mangler indsigt i fx kunstneres økonomiske vilkår. Som en direkte konsekvens heraf blev der i Kulturministeriet oprettet en afdeling for analyse og kulturøkonomi. Der er ingen tvivl om, at pandemien også var med til at synliggøre behovet for et bedre vidensgrundlag. Jeg tror dog, at det afgørende for at det lykkedes, var at Kommunernes Landsforening og Dansk Erhverv var med i den initiativgruppe, der argumenterede for oprettelsen, og at initiativgruppen lykkedes med at skabe bred opbakning til initiativet (det gjorde vi nok også pga. pandemien).”
Louise Ejgod Hansen, email, 2.1.2023.
Även på Finlands undervisnings- och kulturministerium har man velat stärka strukturen för och koordinationen av kulturstatistiken. Syftet är att utveckla kulturpolitikens kunskapsbas genom att utforma en databas som gör det möjligt att göra bättre jämförelser mellan olika branschers statistik inom förvaltningsområdet. Målet är att den första versionen av databasen kan tas i bruk i slutet av 2023. Huvudansvaret för kulturstatistiken ligger även i fortsättningen på Statistikcentralen och de olika konstarternas informationskontor.
Det norska Kulturrådet bytte under 2022 namn till Kulturdirektoratet. Här etablerades redan 2019 en avdelning för kulturanalys. I den senaste kulturmeldingen Kulturens kraft – Kulturpolitikk for framtida från 2019 menade man att dåvarande Kulturrådet skulle ta ett större ansvar för utveckling och produktion av statistik, utredningar och analyser på konst- och kulturområdet.  Avdelningen har spelat en viktig roll under pandemin med regelbundna rapporter om krisens konsekvenser för kultursektorn. I sammanfattningen av återhämtningsrapporten Sterkere tillbake är ett av insatsområdena en offensiv och systematisk utveckling av kunskap. De aktuella åtgärderna sammanfattas så här:
  • Gjennomgå hvilke erfaringer ulike forvaltningsnivåer har for å sikre økt økonomisk tilgjengelighet til kunst og kultur.
  • Styrke Kulturrådets samarbeid med kultursektoren og utarbeide en årlig tilstandsrapport om mangfoldet i sektoren.
  • Øke myndighetenes og sektorens innsikt i publikumsadferd og kulturbruk.
  • Utarbeide jevnlig statistikk og analyse om kulturøkonomi og kunstnerøkonomi.
  • Formalisere samarbeidet mellom Kulturrådet, SSB og KUD for å utvikle kulturstatistikken.

Hur pandemin har satt sina spår på olika politikområden ur kulturpolitiska perspektiv återstår att se, men det finns en förväntan om ökad koordinering och utvecklat samarbete som kommer fram främst i återstartsrapporterna. Frågor om sysselsättning, socialskydd och utveckling av de kreativa näringarna är återkommande teman som påvisar pandemins påverkan på kulturpolitiken och i förlängningen på kulturbudgetarna, även om man ännu inte ser några påtagliga konkreta förändringar.

Förändrat fokus i kulturpolitiken efter pandemin

Finland

Inom den finländska kulturpolitiken kan man se konkreta förändringar som mer eller mindre är relaterade till erfarenheterna av pandemin. Det är ändå viktigt att konstatera, att dessa förändringar också har en längre historia. Det gäller bland annat att finansieringen av de kulturinstitutioner som tilldelas statsandelar – s.k. VOS-institutioner – har säkrats genom att den i sin helhet överförts från penningspelsintäkter till den statliga budgeten. Likaså har de centrala statliga kulturinstitutionernas finansiering garanterats med en ny lag.
Behoven av att förnya de kulturpolitiska finansieringsstrukturerna har lett till en diskussion om att bredda av finansieringskällorna. Krishanteringen ledde också till ett utökat samarbete över olika politikområden och förvaltningssektorer.  Samarbetsbehoven betonas i debatten kring det sociala trygghetssystemet och har aktualiserats särskilt för yrken inom den konstnärliga och den kreativa branschen. Här har man från undervisnings- och kulturministeriets håll betonat att det handlar om problem som inte går att lösa enbart med kulturpolitiska åtgärder, utan att det nu behövs bredare samhällspolitiska lösningar.
Undervisnings- och kulturministeriet. Kultur- och konstpolitiska avdelningen. Februari 2023. Kulturfrämjande i regeringsperioden 2023–2027.
Även diskussionerna om skattelättnader för privata donationer till konsten har aktualiserats och jämförelser görs med utbildnings- och forskningssektorn, där särskilda statligt understödda donationskampanjer genomförts i flera omgångar under det senaste decenniet.
Skatteavdraget för donation till universitet förlängs med ett år. https://vm.fi/sv/-/skatteavdraget-for-donation-till-universitet-forlangs-med-ett-ar; Universiteten kapitaliseras med 67 miljoner euro i medfinansiering. https://okm.fi/-/yliopistoja-paaomitetaan-67-miljoonan-euron-vastinrahalla?languageId=sv_SE (15.2.2023).
Den traditionella framtidsprognosen gjordes år 2022 för första gången som en gemensam publikation för hela statsrådet, som även innehöll riktlinjer gällande kultursektorn:
”Konstens och kulturens betydelse ökar i människors liv ytterligare när produktionen av kultur- och nöjesinnehåll övergår från materiella till immateriella former. I utvecklingen av digitaliseringen ökar efterfrågan på kreativa innehåll, men ofta uppmärksammas inte innehållsproducenternas rättigheter på ett jämlikt sätt. Värdesättandet av konst- och kultursektorn eller dess ställning i samhället motsvarar inte alltid denna utveckling.”
Ministeriernas framtidsöversikt 2022. Samhällets tillstånd och frågor som kräver beslut. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164320/VN_2022_58.pdf?sequence=1&isAllowed=y (16.3.2023)
I budgetpropositionen för konst och kultur (2023) konstateras att covid-19-pandemin mellan 2020 och 2022 avsevärt har försvårat uppnåendet av kulturpolitiska mål. År 2023 är målet att få konstens och kulturens skapande, produktion, konsumtion och användning att så långt som möjligt återgå till den nivå som rådde före pandemin. I budgetpropositionen konstateras även att pandemin lyft fram de problem kring frilansare inom kultursektorn som inte tidigare har kunnat lösas.
Statsbudgeten 2023. 80. Konst och kultur. https://budjetti.vm.fi/indox/tae/frame_year.jsp?year=2023&lang=fi (15.2.2023)    
De centrala policydokument som innehåller de kommande riktlinjerna för de kulturpolitiska målen år 2023 är:

Arbetsgruppen för kultursektorns framtid lade fram sin rapport i juni 2022. I rapporten Kulturens tid är nu och alltid sammanfattas åtgärderna så här:
“Arbetsgruppen hade till uppgift att utarbeta förslag för att stärka den finländska konst- och kultursektorn. Under den regeringsperiod som inleds 2023 föreslår arbetsgruppen att det till riksdagen lämnas en kulturpolitisk redogörelse, där man i stor utsträckning beaktar frågor som gäller de kreativa branscherna. […] Gränshindren inom förvaltningsområdet bör undanröjas. Arbetsgruppen vill höja finansieringen av konst och kultur i statsbudgeten […] till en procent av budgetens utgifter före 2027. Staten, kommunerna och den privata sektorn bör öka samarbetet och flerkanalsfinansieringen. För att främja kultursektorns samhälleliga genomslag vill arbetsgruppen utveckla både kultur- och näringspolitiska finansieringsinstrument och stödsystem. […] Arbetsgruppen uppmärksammar särskilt den svåra situationen för frilansare inom kultursektorn. Arbetsgruppen uppmanar de offentliga myndigheterna att säkerställa tillgodoseendet av frilansarnas sociala rättigheter och arbetsvillkor samt en tillräcklig nivå på deras sociala trygghet. Staten och kommunerna ska säkerställa en jämlik tillgång till kulturtjänster.”
Den kulturpolitiska avdelningen på undervisnings- och kulturministeriet har under våren 2023 fastställt förslag för det kommande regeringsprogrammet. Ministeriets centrala mål är att stärka kulturens roll i det politiska beslutsfattandet och i debatten.  Det behövs också ett ”effektivt samarbete” mellan olika ministerier och förvaltningar för att kultursektorns och de kreativa sektorernas ”effekter skall kunna utnyttjas i samhället”:
Undervisnings- och kulturministeriet. Kultur- och konstpolitiska avdelningen. Februari 2023. Kulturfrämjande i regeringsperioden 2023–2027.
    • Regeringen bör under den kommande regeringsperioden lägga fram en kulturpolitisk redogörelse till riksdagen. I redogörelsen bör man ta i beaktande de kreativa branscherna i bred bemärkelse samt ansvarsfördelningen för verksamhetsutveckling och finansiering.
    • Det samlade ansvaret för och uppgiften att främja den kreativa branschen bör i större utsträckning än i nuläget ges till undervisnings- och kulturministeriet. En ministergrupp för behandlingen av frågor rörande kultursektorn och den kreativa branschen bör grundas.
    • Man bör även grunda ett inflytelserikt rådgörande organ med uppgift att ta initiativ, dra upp riktlinjer och göra uppföljningar inom kulturområdet. I gruppen bör ingå representanter från de ministerier som är centrala för kultursektorn och de kreativa branscherna samt sakkunniga från aktörsfältet.
    • Man bör stärka statistik- och kunskapsbasen som stöder kulturpolitisk planering och beslutsfattande samt den mångdisciplinerade forskningen kring frågor om effekter och genomslag inom området.
      Undervisnings- och kulturministeriet. Kultur- och konstpolitiska avdelningen. Februari 2023. Kulturfrämjande i regeringsperioden 2023–2027, s. 2–3.

    Pandemin har även påverkat de sätt på vilka kultursektorns intresseorganisationer har satt upp egna förslag för mål i regeringsprogrammet. Organiseringen av bland annat musikbranschen, de visuella konsterna liksom den gemensamma lobbyverksamheten stärktes ytterligare under pandemin:
    ”Kultur garanterar tillväxt och hållbarhet, och är ett villkor för vår existens. En levande och stark kultur stödjer vår mentala trygghet, vårt välbefinnande och vår krisbeständighet. Kulturen producerar på många sätt mera än den erhåller i form av statlig finansiering. Undervisnings- och kulturministeriets kulturbudget är en nödvändig basfinansiering för sektorn. En långsiktig och stabil finansiell bas är en förutsättning för en effektiv verksamhet. Målet att öka anslagen till en procent av statsbudgeten är allmänt accepterat. Jämfört med 2022 års budget skulle detta innebära en ökning med 122,2 miljoner euro. För att de kreativa näringarna ska kunna bli en drivkraft för Finlands tillväxt måste varje barn ha rätt till kultur, konst och kulturarv, både som utövare och som upplevare. Alla finländare bör ha lika stora möjligheter att delta i kulturlivet. Kultur skapar tillväxt – både ekonomisk och andlig.”
    KULTA rf:s riksdagsvalsprogram 2023: Kultur är en del av vårt gemensamma kapital – höj kulturbudgeten till en procent! https://kulttuurijataide.fi/sv/kulta-rfs-riksdagsvalsprogram-2023-kultur-ar-en-del-av-vart-gemensamma-kapital-hoj-kulturbudgeten-till-en-procent/ (15.2.2023)
    ”Det kan komma som en överraskning för många att de visuella konsternas andel av statens kulturbudget för tillfället är endast 1 % - konstmuseerna medräknade endast 4 %.  Denna urgröpta finansiering syns och känns för alla som arbetar inom de visuella konsterna: bristen på finansiering bromsar branschens utveckling, skapandet av arbetstillfällen och uppbyggnaden av kommersiella arbetsmodeller. Bildkonstnärernas inkomstnivå ligger lägst bland alla konstnärsgrupper. Finländarna är ändå ett bildkonstfolk: besökssiffrorna är skyhöga, före pandemin var antalet utställningsbesök över 4,8 miljoner per år.”
    "Coronapandemin avslöjade att samhällets strukturer inte känner igen formen för det nya arbetet och sättet att anställa sig själv eller de projektliknande arbetsförhållandena. De atypiska anställningsförhållanden som är typiska för sektorn för levande musik gäller både musiker och produktionsarbetare: hela ekosystemet för levande musik."
    "Den kreativa sektorn, och framför allt musiksektorn, lider av pandemin på ett sätt som aldrig tidigare skådats. De har emellertid en enorm potential för tillväxt, sysselsättning och export, vilket måste tas i bruk på ett övergripande sätt, i samarbete mellan de olika ministerierna."
    "Det är nödvändigt att stöda organisationerna så att konstens struktur inte brister. Samtidigt måste man ersätta inkomstbortfall till frilansare och egenanställda, vars yrke/ näringsidkande nu hindras. Det finns anledning att uppmärksamma att stöden till organisationer och evenemang i praktiken inte hjälper frilansare överhuvudtaget, utan de riktas till samfundens bruk. Att kanalisera stöden endast genom Business Finland och Taike har lämnat en stor mängd konstnärer utanför stödsystemen på grund av den lagstiftning som råder."
    Forum Artis. https://forumartis.fi/ (15.2.2023)
    Enligt en färsk enkät genomförd av musikbranschens intresseorganisationer, genom samarbete under upphovsrättsorganisationen Teosto, förhåller sig majoriteten av de finländska riksdagspartierna positiva till att höja nivån på kulturens finansiering. Endast Sannfinländarna säger sig inte stöda detta. I enkäten efterfrågades även partiernas åsikter om den kreativa branschens nyckeltal och mål för regeringsprogrammet. I stort råder det enighet och ett samförstånd kring kulturens samhälleliga värde och om behovet av att säkra sektorns fortlevnad.

    Sverige

    Den svenska offentliga kulturpolitiken styrs av de parlamentariskt beslutade kulturpolitiska målen från 2009.
    De nationella kulturpolitiska målen (prop. 2009/10:3, bet. 2009/10: KrU5, rskr. 2009/10:145), https://www.regeringen.se/regeringens-politik/kultur/mal-for-kultur/ (14.3.2023).
    De genomsyrar även den regionala förvaltningsnivån genom den så kallade kultursamverkansmodellen. Målens förverkligande följs regelbundet upp av Myndigheten för kulturanalys och hanteras ofta indelat i tre huvudmål: Självständighetsmålet, Delaktighetsmålet och Samhällsmålet.
    Målen för kulturpolitiken är: 
    • att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund,  
    • att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet och  
    • att kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling. 

    För att uppnå de kulturpolitiska målen ska kulturpolitiken: 
    • främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor, 
    • främja kvalitet och konstnärlig förnyelse, 
    • främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas, 
    • främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan, 
    • särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur. 

    Återstartsutredningen Från kris till kraft ger tio olika förslag på utvecklingsområden inom de tre huvudkategorierna. Förslagens syfte är att skapa en mer hållbar kultursektor och bättre förutsättningar för att uppnå de nationella kulturpolitiska målen. Förslagen rör trygghetssystemen för kulturskapare, tillvaratagandet av digitaliseringens potential samt förutsättningarna för kulturella och kreativa näringar. Det huvudsakliga förslaget för utvecklandet av kulturpolitikens inriktning gäller kultursamverkansmodellens utvecklande.
    Efter riksdagsvalet hösten 2022 och den nya regeringssammansättningen är det ännu oklart hur förslagen från återstartsutredningen kommer att tas i beaktande. Det finns inga nya planer för hur helheten skall följas upp, men flera av förslagen har implementerats på ett eller annat sätt.
    Malin Weijmer, email, 9.1.2023. ”Den har lämnat en hel del avtryck och omnämns ofta. Däremot är det fortsatta utmaningar kring de mer strukturella problem som beskrevs. Det är också oklart vad som sker i förlängningen av att krisstöden som betalades ut av tidigare regering, eftersom dessa nu är avslutade. KKN-utredningen var med i förslagen och arbetet sattes igång omgående. Flera andra förslag i återstartsutredningen sattes också i gång innan den sedvanliga remissrundan var avslutad. Sen finns en större diskussion om digitalisering som nu i mångt och mycket drivs vidare av kulturarvsinstitutioner.”
    Arbetet med en utredning av de kreativa näringarna sattes i gång omgående efter återstartsutredningen. Den ses som en av de större åtgärderna men är enligt uppgift inte direkt knuten till pandemin. Ett internt arbete har pågått inom Kulturdepartementet redan tidigare med att ta fram en ny handlingsplan för de kulturella och kreativa näringarna, men återstartsutredningens förslag låg till grund för tillsättandet av utredningen.
    Maria Lewenhaupt Regeringskansliet, email, 9.1.2023. Under tidigare regering fanns en fördjupad samverkan mellan näringspolitiken, den regionala tillväxtpolitiken och kulturpolitiken inom ramen för Handlingsplan för kulturella och kreativa näringar 2009–2012.
    Flera utredningar kring trygghetssystemen har gjorts och vissa pågår fortfarande. Betänkandet Ett förbättrat trygghetssystem för företagare – enklare och mer förutsägbart lämnades till regeringen i december 2021.
    SOU 2021:98.
    I uppdraget har det ingått att utreda hur sjukpenninggrundande inkomst ska fastställas för företagare med inkomst av näringsverksamhet från enskild firma, handelsbolag eller från en europeisk ekonomisk intressegruppering. Betänkandet Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen lämnades till regeringen i juni 2020.
    SOU 2020:37.
    Det innehåller förslag till en ny effektivare arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster.
    Det väntas även ett betänkande kring regelverket för sjukpenninggrundande inkomst.
    S 2021:07 Ett trygghetssystem för alla – översyn av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst. Uppdraget ska redovisas senast den 20 april 2023.
    Bakgrunden är bland annat att dagens regelverk inte är fullt ut anpassat till aktuella förhållanden på arbetsmarknaden, som präglas av en stor variation av anställnings- och uppdragsformer. I uppdraget ingår att särskilt analysera behovet av ett utökat SGI-skydd för mottagare av konstnärspolitiska stipendier.
    Även en utredning kring kultursamverkansmodellen har tillsatts. I direktivet Översyn av kultursamverkansmodellen (Dir. 2022:103) beskrivs det som del av bakgrundsbeskrivningen för kultursektorn hur kulturen drabbats särskilt hårt under pandemin. Det finns dock inte något formulerat uppdrag att analysera effekterna av pandemin.
    Statens kulturråd är det viktigaste organet för samspelet mellan staten och regionerna genom samverkansmodellen. I sina reflektioner kring erfarenheterna efter covid-19-pandemin konstaterar man att pandemin har lett till ökad samverkan inom kultursamverkansmodellen inte minst genom ökad digitalisering. Man har en nationell överblick över utvecklingen runt om i landet inom de sju verksamhetsområden som ingår i modellen och en väl upparbetad dialog kring framtida behov och utvecklingsmöjligheter. En konsekvens av pandemin är att de kommersiella aktörernas roll i den kulturella infrastrukturen har synliggjorts på ett nytt sätt. Pandemin har inneburit ökade behov av samtalsytor mellan stat, region och kommun vilket skapat förutsättningar för stärkt samverkan mellan de olika styrnivåerna.
    Den nya regering som tillsattes under hösten 2022 har såväl i sin regerings­förklaring som i det så kallade Tidöavtalet betonat kulturens roll i samhället som omistlig.
    ”Fria medier, obunden forskning och ett levande kulturliv är omistliga beståndsdelar i det öppna samhället. Kulturen och dess utövare är en omistlig del av det civila samhället och håller det demokratiska samtalet levande. Regeringens kulturpolitik vägleds av flera viktiga riktmärken. En princip om armlängds avstånd, som fredar kultursektorn från politisering och otillbörlig styrning. Både kvalitet och tillgänglighet ska premieras. Kulturskapares villkor ska förbättras genom flera långa stipendier och mer gynnsamma förutsättningar för egenföretagande. Kulturen och vår gemensamma historia utgör grunden för vår kollektiva identitet. Den skapar sammanhållning och ökar vår förståelse för varandra.”
    Ett omdiskuterat förslag av den ny regeringen är tanken på en svensk kulturkanon, som är tänkt att tas fram av fristående expertkommittéer. Tillsättningen av ledamöter i expertkommittéerna ska utgå från konstnärlig kompetens i respektive fält. En kulturkanon uppfattas av kulturminister Parisa Liljestrand som ett stöd till att bildningen bör vara en allemansrätt.
    Det har pågått en mediedebatt om den nya regeringens kulturpolitik som främst karakteriseras av misstänksamhet. Diskussionerna är delvis relaterade till spåren av pandemin och fortsatta kriser, men kanhända främst kopplade till förändringen av den politiskt borgerliga inriktningen och regeringspartiernas täta samarbete med Sverigedemokraterna. Enligt den nordiska konsttidskriften Kunstkritikk är den kulturpolitiska situationen i Sverige öppen för olika tolkningar: 
    ”Lågkonjunktur och kulturpolitiska framstötar sätter sin prägel på den svenska konstvåren. Institutioner och gallerier som går på knäna sedan pandemin kommer att se sina kostnader öka och sin försäljning minska. Samtidigt befinner sig Sverige sedan oktober i en helt ny historisk situation med en borgerlig regering som styr med stöd från ett högerextremt minoritetsparti. Ändå andades många ut när Tidöavtalet, som dikterar villkoren för samarbetet, slog fast att man ska «värna om kulturlivets oberoende». Tyvärr verkar formuleringen vara ännu en liberal pyrrhusseger, då den innebär att Sverigedemokraterna får vara med och förhandla om innehållet i principen om armslängds avstånd. Vid årsskiftet tog regeringen bort de fria entréerna till statliga museer. Var det den gigantiska besparingen på 1 % av kulturbudgeten som lockade? Knappast. Sannolikt var det ett ideologiskt beslut med syftet att beröva statliga museer en konkurrensfördel visavi privata institutioner. Samma marknadsinfluerade frihetsargument kan användas för att underminera jämställdhets- och mångfaldsreformer, som kan sägas ge orättvisa fördelar åt vissa. Hur långt det paradigmskifte som aviserats i migrationspolitiken ska sträckas återstår att se, men det är inte svårt att föreställa sig hur högern kan finna kulturpolitisk samsyn bortom SD:s vulgära nationalism.”
    En debatt pågår om en av den svenska kulturpolitikens centrala principer om konstens och kulturens självständighet från politisk styrning genom tanken om armlängds avstånd. I februari 2023 utsåg Sverigedemokraterna en ny talesperson, Alexander Christiansson, för sin kulturpolitik. Som en av partiets viktigaste kulturpolitiska frågor ser Christiansson en omdefiniering av begreppet "armlängds avstånd" mellan politiker och kulturens uttryck. Kulturminister Parisa Liljestrand var dock noga med att deklarera att:
    "Regeringen är tydlig med att principen om både armlängds avstånd och konstnärlig frihet ska värnas utifrån de principer som råder idag"

    Norge

    De centrala kulturpolitiska temana inom den norska politiken har i slutet av 2022 sammanfattats i tre punkter: 1. Yttrandefrihet 2. Kulturell hållbarhet 3. Den post-pandemiska situationen för hela kultursektorn (Kleppe 2022).
    I regeringens kultur- och jämställdhetspolitik betonas likabehandling och mångfald. Man betonar att många barn och unga inte har hittat tillbaka till tidigare fritidsaktiviteter och att rekryteringen av frivilliga, publik och deltagare till det lokala kulturlivet (och därmed det levande lokalsamhället) hämmas. Frivillighetsarbete ses även ha också betydelse för arbetsmarknaden för professionella konstnärer.
    “Nå skal regjeringen utvikle en konkret strategi der rammene for kulturfrivilligheten skal gjennomgås. Å sikre muligheten for deltakelse er en av regjeringens viktigste kulturpolitiske mål. Da trenger vi god informasjon om hvem som faller utenfor, tilrettelagte lokaler som kan brukes både på dag og kveld, treffsikre tilskuddsordninger og tilrettelegning av samspiller mellom profesjonelle og frivillige, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen”.
    Regeringen har också återupptagit arbetet med en redogörelse till Stortinget om konstnärpolitik. Redogörelsen ska utgå från övergripande politiska mål preciserade i Hurdalsplattformen. Nuvarande stöd och verktyg ska ses över och förslag på en enhetlig konstnärpolitik ska presenteras. Arbetet med redogörelsen har skjutits upp på grund av pandemins konsekvenser för konst- och kulturlivet och därmed följande oförutsägbarhet och en sämre överblick vad gäller verksamhet och ekonomi.
    Det nuvarande Kulturdirektoratet presenterar tillsammans med Norsk Film Institut presenterar i återhämtningsrapporten Sterkere tillbake sex satsningsområden och åtgärder mot bakgrund av pandemins konsekvenser för kultursektorn och de kulturpolitiska målsättningarna: 1) Satsningar på tillgänglighet och mångfald 2) Framtidens kulturella mötesplatser 3) Ett lyft för digital produktion och förmedling 4) Målinriktade åtgärder för en stärkt konstnärekonomi 5) En stärkt kulturnäring 6) En offensiv och systematisk utveckling av kunskap.
    Fackförbundet för professionella konstnärer i Norge, Creo, kommenterar regeringens planer:
    ”Noe av det viktigste at regjeringen programfestet i fjor var å gradvis øke kulturens andel av statsbudsjettet til en prosent. […] Uansett så har vi i år har kommet til at kulturens andel av statsbudsjettet eksklusiv petroleumsinntektene er på 0,883 %, men det forrige år var på 0,899 % (saldert budsjett). En nedgang fra i fjor til i år på 0,015 %-poeng.”
    https://creokultur.no/  (16.3.2023).
    ” Det varsles at regjeringen vil igangsette et arbeid med å utvikle en strategi for hva kulturfrivilligheten består i, og hva som kan gjøres for å hindre barrierer for aktivitet og deltagelse. Strategien for kulturfrivilligheten skal også se på samspillet mellom den profesjonelle og frivillige kulturen. Det skal være et mål å sikre tilgang på gode og riktige møteplasser for øvelse og fremføring, samt å bidra til en bærekraftig økonomi gjennom gode tilskuddsordninger for kulturfrivilligheten. Men det er en liten detalj her som må rettes opp; det varsels at arbeidet skal skje i nært samarbeid med organisasjonene for kulturfrivilligheten. Det er selvfølgelig naturlig, nyttig og bra, men kulturdepartementet må ikke glemme å inkludere organisasjonene for det profesjonelle kulturlivet i dette arbeidet.”
    Creo om kulturbudsjettet: Ingen nye satsinger av betydning, men heller ikke store kutt: https://www.kontekst.no/creo-om-kulturbudsjettet-ingen-nye-satsinger-av-betydning-men-heller-ikke-store-kutt/  (16.3.2023).

    Danmark

    I december 2022 publicerade de nya regeringen sitt program: Det politiske grundlag for Danmarks regering. I kapitlet 7.3 Kultur og kirke behandlas de kulturpolitiska målen. Enligt dem kommer regeringen att:
    • formulera en samlad och ambitiös kulturpolitik, som ska höja konstens och kulturens ställning i samhället och sätta riktmärken för den enskilda konsten och kulturområden, inklusive för konstnärlig frihet, kulturarv, kvalitet, publik, talangutveckling och export.
    • reformera föråldrad lagstiftning, städa upp stuprörsstrukturer och stärka kulturlivet i hela landet. Som ett led i detta arbete kommer regeringen bland annat att genomföra en museireform som öppnar upp för fler statligt erkända museer och skapar en rättvisare och mer transparent fördelning av museimedel.
    • inrätta ett råd som kan diskutera hur konst och kultur kan bidra till att lösa tidens stora kriser, bland annat klimatkrisen, naturkrisen och välfärdskrisen.
    • genomföra försök med kulturpass för de nästan 45 000 unga som varken är i utbildning eller arbete. Försöket ska bygga bland annat på utländsk erfarenhet.

    I regeringsgrundlagen betonas att kulturen är den danska identiteten och den gemensamma historien. Kulturen skall utmana invanda sätt att tänka och se världen samtidigt som den binder samman folket och landet. Målet är att ha ett kulturliv som alla är delaktiga i och att alla former av kultur skall finnas tillgängliga i hela landet:
    ”Kulturliv i vid bemärkelse – från fotbollslandskamper till musikfestivaler till bibliotek och konstmuseer – skapar gemensamma upplevelser, stödjer vår vision och motverkar fördomar och trångsynthet.”
    ”Så oavsett om vi tänker på kulturens betydelse för våra nationella berättelser, vårt samhälles utveckling eller bidrag till ekonomin – är kultur en av grundpelarna i vårt samhälle. Regeringen vill föra en kulturpolitik som avspeglar detta.
    I Danmark har kulturaktörer uppfattat den pågående inflations- och energikrisen som en större prövning än coronakrisens avstängningar.
    Kulturmonitor. Den nye kulturminister samler bolden op: Inviterer til længe ventet møde om energikrisen. https://kulturmonitor.dk/kulturpolitik/art9137206/Inviterer-til-l%C3%A6nge-ventet-m%C3%B8de-om-energikrisen (16.3.2023).
    Den nya danske kulturministern Jakob Engel-Schmidts höll ett möte om energikrisen med representanter för kulturlivet snart efter sitt tillträde i december 2022 och i slutet av januari 2023 har regeringen också informerat om ett kommande krisstöd på grund av den stigande inflationen.
    Kulturmonitor. Regeringen håber på bred aftale om inflationshjælp til kulturlivet. https://kulturmonitor.dk/kulturpolitik/art9191382/Regeringen-h%C3%A5ber-p%C3%A5-bred-aftale-om-inflationshj%C3%A6lp-til-kulturlivet (läst 6.2.2023).
    I februari 2023 meddelade kulturminister Jakob Engel-Schmidt att han till maj i år vill lägga fram en kulturpolitisk redogörelse, som blir den första i sitt slag sedan 1997.
    "Jeg har høje ambitioner for kulturen. Jeg vil ikke bare skrue hist og pist. Jeg vil virkelig ændre noget. Og det kræver, at vi får en ordentlig debat om, hvad kulturen anno 2023 kan og skal. For første gang i 25 år vil regeringen præsentere en kulturpolitisk redegørelse. Jeg håber, at den virkelig vil sparke en debat i gang i Folketinget og i offentligheden og give mig input til, hvordan en kommende samlet kulturpolitik skal se ud."
    Kulturministern förbereder även två nya lagförslag där det ena gäller utarbetandet av verksamhetsramarna för det nya Kulturens analyseinstitut, vars uppdrag är att säkra bättre och mera kunskap om kulturaktörernas förhållanden och kulturens betydelse.  Det andra lagförslaget berör konstnärliga utbildningar, där styrelser inrättas för de utbildningar som ligger under Kulturministeriet och en stärkning sker av utbildningars fokus på de studerandes kommande arbetsliv.

    Island

    Island har en nationell kulturpolitik sedan 2013. Rubrikerna är
    1. Kulturellt deltagande.
    2. Levande kulturella institutioner.
    3. Kulturellt samarbete.
    4. Island i en internationell kontext.
    5. Verksamhetsmiljö inom kulturfältet.

    Policyn är främst avsedd att verka som en vägledning för regeringens och lagstiftares framtida politik och beslutsfattande. Avsikten är att professionalisera den offentliga sektorn, uppmuntra bästa praxis och säkerställa armlängdsprincipen (Kaaber 2022).
    Vid regeringsskiftet 2021 infördes en betydande omorganisering av ministerierna i Island. Det nuvarande kulturministeriet täcker de ansvarsområden som tidigare styrdes av turism-, industri- och innovationsministeriet samt utbildnings-, vetenskaps- och kulturministeriet i föregående regering. Kulturministeriet ser det som en del av sitt ansvar att skapa förutsättningar för konstnärlig mångfald, kreativitet och initiativförmåga. Målet är att alla bosatta i Island ska ha möjlighet att åtnjuta konst och kultur oavsett socioekonomisk bakgrund samt att säkra en gynnsam arbetsmiljö för konstnärer. Regeringens involvering fokuserar främst på statliga konstnärliga institutioner och stöd till professionella konstnärer.
    Enligt Erna Kaaber (2022) har kulturpolitiken gått från att ha varit marknadsorienterad till en mer socialdemokratisk välfärdsposition. Resultatstyrningen är fortfarande ett viktigt verktyg tillsammans med samordnat policyskapande och medverkan av olika intressenter. Den största skillnaden före och efter finanskrisen ligger i inflytandet av sociala perspektiv. Samhällsansvaret åtföljs av en plattare administrativ struktur.
    Den övergripande organiseringen av kulturpolitiken utvecklas i riktning mot att söka säkerställa armlängdsprincipen vid tilldelningen av ekonomiska medel, med betoning på professionalism och kvalitet, tillgänglighet, delaktighet och samverkan. Men effekterna av det mer systematiska tillvägagångssättet minskas av en brist på handlingsplaner och åtgärder för att främja mätbara mål och statistik för utvärdering.  

    Förändrat fokus i kulturbudgeten efter pandemin

    Finland

    Arbets- och näringsministeriet beslutade redan på våren 2022 att det inte längre finns någon grund för specifika pandemistöd, eftersom Finlands ekonomi under slutet av 2021 uppnådde i princip samma nivå som före pandemin.
    Arbets- och näringsministeriet 17.5.2022. https://tem.fi/-/koronatuet-auttoivat-pahimman-yli-nyt-katse-kasvuun (12.1.2023).
    Även antalet arbetstillfällen var år 2021 tillbaka på den nivå som rådde före pandemin.
    Statistikcentralen Finland 16.2.2023. https://stat.fi/sv/publikation/cl8l73xcok1mo0cvzvaex27i9 (läst 17.2.2023).
    Invasionskriget som Ryssland inledde och den energi- och ekonomikris som det orsakade förändrade situationen helt efter februari 2022. Enligt ministeriet är krisstöd och krisfinansiering alltid tillfälliga och de har en specifik grund i undantagstillstånd.
    Enligt budgetförslaget 2023 har en stark ekonomisk och sysselsättningsmässig utveckling bidragit till att minska den stora obalans som har uppstått i de offentliga finanserna till följd av coronapandemin. En minskning av de åtgärder som beslutats till följd av en pandemi förefaller ha bidragit till att minska underskottet. Det centrala målet är därför att minska underskottet och balansera de offentliga finanserna, inte att göra återhämtningar i stor skala.
    Efter pandemin var det väsentligt att avsluta kristidens understöd, nyttja EU:s återhämtningsinstrument och återgå till den normala stödpolitiken.
    Krisstödåtgärderna hjälpte olika aktörer inom kultursektorn att klara sig igenom pandemin, även om stöden, särskilt i början av krisen, inte alltid riktades rätt.  Även pandemins krisstöd för företag utanför kultursektorn har avslutats. Till exempel hade Statskontorets kostnadsstöd till företag sin sista ansökningsrunda sommaren 2022.
    EU:s återhämtningsstöd (Recovery and Resilience Facility, RRF) tilldelades de kreativa branscherna 2021 och delas även ut för år 2023. Stödet uppgick under åren 2021–2022 till sammanlagt 20,1 miljoner euro, till både undervisnings- och kulturministeriet och arbets- och näringsministeriets förvaltningsområden.
    Det är viktigt att notera att krisstöd till följd av pandemin riktades under 2020–2022 genom separata tilläggsbudgetar och stödformer. Inga förändringar gjordes i de befintliga stödinstrumenten för kultursektorn och även kriterierna för krisstöden formulerades separat. Det största krisstödet delades ut år 2021 då man utöver den normala kulturbudgeten fördelade över 150 M€ i extra krisstöd. (Figur 2.)
    Figur 2. COVID-19-krisstöd som en del av den officiella statliga kulturbudgeten i Finland 2020–2022.
    Källa: Material från Undervisnings- och kulturministeriet.
    Centret för konstfrämjande (TAIKE)
    Centret för konstfrämjande (Taike) är ett expert- och tjänsteämbetsverk för främjande av konst underställt undervisnings- och kulturministeriet. Taikes uppdrag är att främja konst nationellt och internationellt. Taike främjar även kultur i den utsträckning det inte är andra myndigheters uppgift. https://www.taike.fi/sv
    allokerade åren 2020–2022 sammanlagt 130 miljoner euro under sju olika ansökningsomgångar till konstnärer och andra professionella inom den kreativa branschen, enskilda näringsidkare, egenföretagare samt sammanslutningar inom konstbranschen.
    Vanligtvis delar Taike ut ungefär 40 miljoner euro per år i finansiering till konst och kultur. Sammanlagt skickades över 43 000 ansökningar om krisstöd in och 25 000 sökande fick positiva beslut. https://www.taike.fi/fi/taike-tukee/myonnetyt-apurahat-ja-avustukset/taiken-koronatuet (läst 20.2.2023).
    Av statistiken för 2021 framgår att krisstöden märkbart utökade de summor som Taike beviljat flertalet konstarter. Tydligast syns det i stödet till musikbranschens aktörer som ökade till över 35 miljoner euro mot cirka 6 miljoner euro i ett normalt läge. Taikes verksamhetsbidrag riktade sig till privata företagare och egenföretagare inom konst, kultur och kreativitet oavsett verksamhetsform. Bland de sökande fanns yrkesgrupper inom konst och kultur som vanligtvis inte är Taikes målgrupp. Målgruppen preciserades eftersom den utifrån tidigare ansökningar ansågs vara för bred; nu definierades den som "konstens och kulturens ekosystem", det vill säga yrkesverksamma inom konst- och kulturbranschen, såsom entreprenörer inom teknik och produktion (Sokka et al. 2022).
    De kreativa branscherna har varit målgrupp för Business Finland tidigare, men i och med covid-19-pandemin riktades avsevärt större mängder krisstöd till de kreativa branscherna än tidigare. Taikes stödpolitik blev också avsevärt bredare när det gäller målgrupperna vilket öppnade diskussionen om de kreativa branschernas ställning som en del av kulturpolitikens normala struktur. Vilken verkan detta kommer att ha framöver återstår att se.
    Allokeringen av penningspelsintäkter har under årtionden varit en central källa för kulturfinansieringen i Finland. Under 2000-talets första decennier har medlen till kulturen ökat, men under de senaste åren har de åtgärder som genomförts på grund av etiska problem från spelande lett till en minskning av penningspelsintäkterna. Covid-19-pandemin och de restriktioner som genomfördes minskade också avsevärt spelaktiviteten och de penningspelsintäkter som riktas till kulturen. Finansieringen av kulturen och de kreativa branscherna har alltså försvagats avsevärt både på grund av pandemin och utmaningarna med finansieringen med penningspelsintäkter.
    ”The Finnish gambling system in transition. Options for the future.” Publications of the Finnish Government 2021:12. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162878/VN_2021_12.pdf (15.3.2023.) All finansiering som kommit från penningspelsintäkter till kultursektorn skall överföras till statsbudgeten från början av 2024 som en del av en helhetsreform.
    I framtiden är det meningen att penningspelsintäkterna överförs till statsbudgeten och inte längre öronmärks för kulturens räkning. Förnyelsen av finansieringen med penningspelsintäkter uppfattas av undervisnings- och kulturministeriet som en återhämtningsåtgärd. Minskningen av penningspelsintäkter har inte haft någon större inverkan på finansieringsnivån för de verksamheter den finansierar, då minskningen nästan helt har kompenserats av den nuvarande regeringen ur budgetpropositionens resurser med allmän täckning.
    I Finland har de nationella konstinstitutionerna (Finlands Nationalopera och -balett, Nationalgalleriet och Finlands Nationalteater) sedan länge fått sitt offentliga stöd från intäkterna från penningspelsverksamheten. Krisen med penningspelsintäkterna förstärktes av covid-19-pandemin och ledde till att man i lagstiftningen ville trygga finansieringen av de nationella konstinstitutionerna och flytta över finansieringen till ordinära budgetmedel. Lagen om finansiering av de nationella kulturinstitutionerna trädde i kraft i början av år 2023.
    All finansiering som kommit från penningspelsintäkter till kultursektorn skall överföras till statsbudgeten från början av 2024 som en del av en helhetsreform.
    Pandemin satte alltså i gång en kritisk granskning den finländska penningspelsstrukturen, speciellt i relation till finansieringen av de etablerade kulturella institutionerna. I samband med införandet av lagen betonas även den finländska kulturpolitikens karaktäristiska lagbaserade natur, som nu förstärktes när det gäller de nationella institutionernas finansiering.
    De privata stiftelsernas andel av stödet till konst och kultur har ökat avsevärt de senaste decennierna. Enligt Statistikcentralen har summan av beviljade medel för de sex största stiftelserna som stöder kultur ökat från 100 miljoner euro år 2010 till 180 miljoner euro 2020.
    Statistics Finland: Private och public support for culture. https://pxhopea2.stat.fi/sahkoiset_julkaisut/kulttuuritilasto/html/engl0009.htm  (läst 22.2.2023).
    2021 beviljades konstområdena över 79 miljoner euro av stiftelser.
    Staten och privata stiftelser samarbetade om krisåtgärderna redan under pandemin. I regeringsprogrammet för år 2019 togs beslut om en ny fond (Nya klassiker), som i statsbudgeten 2022 allokerades 7,5 miljoner euro. Nya klassikerfonden ska skapa förutsättningar för etablerade kulturaktörer att verka och utvecklas. Just nu delas finansiering ut till fria grupper inom scenkonsten för ett utökat samarbete med kulturinstitutioner.
    De finländska stiftelserna och fonderna har i spåren av pandemin betonat sin betydelse som finansiärer av konst och kultur i nuläget och även i framtiden: ”Kultur och kreativa branscher behöver mer pengar och fler finansieringskällor efter coronatiden och i och med att spelbolaget Veikkaus utdelade penningspelsintäkter avsevärt minskat.”

    Kulturbudgeten 2023

    I statens budgetproposition för år 2023 föreslås som en del av kulturpolitikens målsättningar flera utvecklingsmål för en återhämtning efter covid-19-pandemin. Det har inte skapats någon tilläggsfinansiering eller nya stödinstrument i statsbudgeten av den nuvarande regeringen.
    Överlag går det inte att se några förändringar i Finlands kulturbudget för år 2023 när det gäller hur offentliga medel riktas eller vilken form de har. Det finns inte längre några specifika åtgärder för att stödja kulturbranschen. Inom kulturbranschen har situationen konstaterats i intresseorganisationernas egna granskningar. Till exempel konstaterade Konstnärsgillet i Finland samt Fackförbundet för teater och media Finland (Teme) den oförändrade situationen i 2023 års budget:
    Stora förändringar av kulturfinansieringen väntas efter valet. Nästa års statsbudget fortsätter i stort sett årets linje vad gäller kultur och bildkonst. Behovet av hela kultursektorns återuppbyggnadsarbete är dock fortfarande stort.
    Finansieringen för kultursektorn som påverkats av coronapandemin är inte säkerställd i den senaste statsbudgeten för 2023. Teme är mycket oroad över finansieringen av konst- och kultursektorerna, och arrangörernas överlevnad i efterdyningarna av coronan. Det finns inga buffertfonder i branschen och redan innan coronaviruset levde många ur hand i mun. Anställda inom branschen har dåligt betalt och det är stor arbetslöshet bland frilansare. Att inleda arbetsmarknadsförhandlingar kommer att bli svårt i det rådande ekonomiska och inflationsmässiga läget, och tyvärr blev det ingen lättnad i budgetoron. Nu när konst- och kultursektorn skulle behöva ytterligare investeringar för att bygga upp till nivån före corona, utlovas ingen ytterligare finansiering.
    Det är riksdagsval i Finland den 2 april 2023. Beslut om möjliga nya kulturpolitiska åtgärder och finansieringslösningar skjuts upp till den kommande regeringsperioden. Trots detta går det att i den finländska kulturpolitiken urskilja en betydande utveckling när det gäller finansiering och budgetering som främjats på grund av pandemin. Ur flera olika styrdokument går det att utläsa förändringsförslag till kulturens finansieringsstrukturer. Avsikten är att mot bakgrund av lärdomar och upplevelser från pandemin utveckla kulturen och de kreativa branschernas finansieringsstrukturer och -modeller.
    Undervisnings- och kulturministeriets kulturpolitiska avdelning föreslår i sina förslag till det kommande regeringsprogrammet att man vidtar flera åtgärder för att finansiera kultur genom både offentliga och privata strukturer.
    Undervisnings- och kulturministeriet Finland. Kultur- och konstpolitiska avdelningen. Februari 2023.
    1. En höjning av kulturens finansieringsnivå (kulturbudgeten bör utgöra 1 % av statsbudgeten).
    2. Staten, kommunerna, stiftelserna, landskapen och utvecklingsbolagen höjer den gemensamt överenskomna finansieringen för utvecklingen av kultursektorn och de kreativa branscherna (en engångsökning på 7,5 miljoner euro av statens finansieringsandel år 2025 till fonden för de kreativa branscherna, och en ökning på 4,5 miljoner euro av statens finansiering till andra samarbetsprojekt år 2026).
    3. Rätten till skatteavdrag för privata donationer från enskilda personer utvidgas från vetenskaplig forskning till konst. Skatteförvaltningens lista över namngivna donationsmottagare utvidgas till att omfatta alla etablerade sammanslutningar som bedriver konstnärligt högklassig verksamhet.
      Organisationen Stiftelser och fonder skriver: ”Donationer från privatpersoner till förmån för konst och kultur till allmännyttiga organisationer bör göras permanent avdragsgilla. Detta är praxis i andra civiliserade länder, och även i Finland får man dra av sina respektive donationer till universitet. Varför inte för kulturen?” https://saatiotrahastot.fi/juttuarkisto/ei-sulle-mulle-vaan-meille-kaikille-yhteiseksi-hyvaksi/ (läst 22.2.2023).

    Sverige

    I en tillbakablick på det första pandemiåret i Sverige ger Myndigheten för kulturanalys en översikt av de insatser som gjordes inom kulturområdet. De statliga stöd som aviserades mellan 11.3.2020 och 1.4.2021 låg sammanlagt på över 6 miljarder kronor.
    För noggrannare information om stöden under pandemin se https://kulturanalys.se/publikation/ett-ar-med-pandemin/ (läst 15.3.2023). För information om stöd under 2022 se https://www.regeringen.se/regeringens-politik/regeringens-arbete-med-coronapandemin/gallande-stodatgarder/ (läst 27.3.2023)
    De ekonomiskt riktade insatserna sökte primärt dämpa konsekvenserna av intäkts- och inkomstbortfall och de kostnader som uppkommit till följd av pandemin, men syftade även till att stimulera produktion av kultur. Insatserna har också syftat till att förenkla den ekonomiska administrationen för olika kulturskapare. Några nya ekonomiska krisstödordningar finns inte aviserade, och verkningarna av de genomförda ekonomiska insatserna kommer att utvisas med tiden.
    Det är tydligt att krisstöden var betydande under 2021. Under 2021 var de offentliga utgifterna för kultur ca 36,2 miljarder kronor. Detta innebar en ökning med 3,6 procent jämfört med 2020. Denna ökning var inte lika stor som under pandemins första år, men likväl en av de större som uppmätts så långt tillbaka som denna statistik sträcker sig (1998). Den största delen av ökningen låg i de statliga utgifterna, med 6,1 procent i 2021 års priser.

    Kulturbudgeten 2023

    Den nya regeringen lade fram sin budget för 2023 i november 2022. Den statliga utgiftsutvecklingen för kultursektorn i stort (Utgiftsområde 17) visar i prognoserna fram till 2025  att den totala summan som läggs på kulturen sänks från ca 22,7 miljarder kronor år 2021 till beräknade 16,8 miljarder kronor år 2025. Utgiftsområdet omfattar kulturområdesövergripande verksamhet, teater, dans och musik, litteratur, läsande och språk, bildkonst, arkitektur, form och design, konstnärernas villkor, arkiv, kulturmiljö, museer och utställningar, trossamfund, film, medier, ungdomspolitik, politik för det civila samhället (inklusive idrottspolitik), folkbildning och spelmarknaden.
    De största minskningarna sker inom följande kategorier: bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete; konstnärernas villkor; film samt politik för det civila samhället. Hur mycket av minskningen som är direkt kopplad till tidigare krisstöd är svårt att avläsa i budgetpropositionen. Den skillnad som slopandet av krisstöd inom kulturområdet innebär 2023 är dock betydande för kulturbudgeten och den nya regeringen har aviserat ett tufft ekonomiskt läge.
    https://regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/kulturdepartementet/presentationsbilder-fran-presstraffar/presentationsbilder-8-november-2022.pdf (30.8.2023). Observera att ministern vid denna presentation utgick från en snävare avgränsning av vad som ingår i kulturbudgeten än den som gäller för hela utgiftsområde 17.
    Kulturminister Parisa Liljestrand presentade kulturbudgeten den 9.11.2022. (Figur 3.) I ett pressmeddelande betonades att kulturskapares möjligheter att verka under rimliga villkor har en avgörande betydelse för den konstnärliga friheten. Regeringen förstärker stöden till de enskilda konstnärerna och kulturskaparna inom samtliga konstarter i syfte att möjliggöra fler långa stipendier. Stöden förstärks med 40 miljoner kronor 2023 och 30 miljoner kronor årligen 2024–2025. Denna satsning på förbättrade villkor genom en förstärkning av de stipendier som fördelas till enskilda kulturskapare ses som en satsning på den fria konsten och den konstnärliga friheten. (Figur 4.)
    Figur 4. Kulturstöd till enskilda kulturskapare 2018–2023. Kris- och återstartsstöd samt ordinarie stöd.

    Norge

    De första statliga ekonomiska åtgärderna med anledning av pandemin kom 12.3.2020, de sista 1.4.2022. Av Stortingets anslag för tillfälliga stödåtgärder i kultur- och jämställdhetsministeriets budget har nästan 6 miljarder NOK gått till ordningar inom kulturområdet. 80 % av medlen tilldelades de nyupprättade kulturordningarna stimuleringsordningen och kompensasjonsordningen. Målet med ordningarna var att undvika konkurser, upprätthålla aktivitet och sörja för att kultursektorn skulle ta sig genom pandemin – vilket kan konstateras ha lyckats, enligt Kulturrådet.
    Kulturrådets kompensasjonsordning for arrangører og underleverandører i kultursektoren: Syftet var huvudsakligen att kompensera för uteblivna biljett- och deltagarintäkter vid inställda kultur-, frivillighets- och idrottsevenemang samt merkostnader i samband med nämnda evenemang. Från sommaren/hösten 2020 fick stödet gradvis en annan inriktning och riktade sig mer mot genomförda evenemang för att stimulera till aktivitet. Målgruppen var arrangörer som huvudsakligen inte finansieras av offentliga stöd och då var det främst film, konserter och liveuppträdanden (teater, standup) som beviljades stöd.
    Stimuleringsordning for kulturlivet: Syftet var att bidra till att nå kulturpolitiska mål (tonvikt på geografi, mångfald, tillgänglighet och relevans). Stöden riktades till offentliga kulturarrangemang där intäkterna (p.g.a. restriktioner) inte kunde ge tillräckligt intäktsunderlag för genomförandet. Ordningen omfattade inte aktörer registrerade i Frivillighetsregistret som har mottagit medel från departementets andra ordningar för det aktuella evenemanget och som får mer än 60 procent av sina intäkter från offentliga medel. Tanken var att snabbt kunna avveckla stödet efter upphävda restriktioner.
    Över 90 procent av tilldelade belopp genom båda ordningarna gick huvudsakligen till aktiebolag.  Enmansföretag utgjorde 40 procent av mottagarna i kompensationsordningen och de mottog sammanlagt 6 procent av tilldelat belopp, medan de utgjorde 25 procent av mottagarna i stimuleringsordningen och där mottog 5 procent av totalt tilldelat stöd.
    Konstnärerna nåddes i mindre grad av kompensations- och stimuleringsordningarna. Däremot var NAVs (Arbeids- og velferdsforvaltningen) kompensationsordning för självständiga näringsidkare och frilansare samt utlysningar via Norsk kulturfond, Statens kunstnerstipend och Norsk filminstitutt viktiga för konstnärer.
    Kulturbudgeten 2023
    Även det norska ekonomiska läget har påverkats av kriget i Ukraina, energikrisen i Europa och starkt höjda priser. Samtidigt som den norska ekonomin har stark tillväxt så blir det dyrare för människor att leva. Huvudsyftet med regeringens förslag till statsbudget för 2023 är att få kontroll på den kraftiga prisuppgången, skapa trygghet kring människors ekonomi och jobb, och utjämna de sociala och geografiska skillnaderna.
    “Regjeringen legger opp til et stramt budsjett, og alle departementer og områder kjenner på de vanskelige tidene verden – og Norge – er inne i. Likevel er det noen områder som blir prioritert, og andre ikke. Noen av løftene i regjeringens Hurdalserklæring fra i fjor blir oppfylt, mens mange andre må vente i ett eller flere år. Noen vil kanskje aldri se dagens lys. Også kulturbransjen og kulturlivet har fått merke at ramme er trange, så også i dette statsbudsjettforslaget. Ingen nye satsinger av betydning, men heller ikke store kutt – heldigvis .”
    Barn, unga, idrott och frivilligorganisationer prioriteras i kulturbudgeten 2023. Det här kan ses som en följd av att barn och ungas deltagande minskade under pandemin. Inkludering och mångfald är nyckelord i kulturpolitiken: alla ska kunna delta i kultur oavsett bakgrund och hemort.
    “Vi har valgt å prioritere barn, unge, idretten og frivilligheten i årets budsjett. Frivilligheten er bærebjelken i samfunnet vårt, og derfor setter vi av et rekordhøyt beløp til full momskompensasjon neste år”, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til NTB.
    Kulturministeriets budgetförslag 2023 på 23,3 miljarder NOK ökas med nästan 1,4 miljarder jämfört med 2022. Huvudprioriteringarna för kulturbudgeten är frivilligorganisationer, bidrag till HBTQ-organisationer, mångfald och talangutveckling inom film och dataspel, förstärkta bidragsordningar för konstnärer samt utvecklingsmedel till bibliotekssektorn. Många av dessa härleds dock till andra omständigheter än pandemin. Stimuleringen av den frivilliga sektorn kan ses som ett svar på rekommendationerna i återstartsrapporten Sterkere tilbake.
    Främjandet av samisk kultur (5 miljoner NOK till planläggning av nya lokaler till Riddo Duottar Museat i Karasjok) kan ses som en förändring kopplad till spåren efter pandemin. Det samiska kulturlivet påverkades särskilt av gränsrestriktionerna p.g.a. den samiska kulturens gränsöverskridande natur, och är därmed också en mångfaldsfråga. Den samiska kulturens ställning lyfts också i rapporten Sterkere tilbake.
    Konstnärstipendieordningarna föreslås beviljas 434 miljoner NOK. De 100 nya “stipendhjemlen” till Statens kunstnerstipend som infördes under pandemin föreslås fortsätta 2023. Bibehållandet av ”stipendhjemlen” och ökningen i stipendierna förklaras vara ett led i regeringens arbete med att säkra goda arbetsmöjligheter och villkor för konstnärer. Sterkere tilbake -rapporten föreslog en justering av storleken på statens stipendier för konstnärer.
    Återhämtningsrapporten lyfte även fram behovet av en stärkt kulturnäring, vilket ligger i linje med en nationell satsning för att öka norska konstnärers och kulturaktörers intäkter genom konstnärlig verksamhet. Målgruppen är konstnärer och mindre verksamheter som arbetar med distribution, förmedling, marknadsföring eller försäljning av konstnärliga och kulturella uttryck, samt regionala kompetensmiljöer som stöder dessa. Begreppet kulturella och kreativa näringar omfattar branscherna visuell konst, musik, scenkonst, litteratur, kulturarv, film, arkitektur, design, mode och dataspel. I statsbudgeten för 2023 är det ändå inte avsatt medel för detta till Kulturdirektoratet. Därför kommer det inte vara möjligt att söka medel från Næringsutvikling og Utviklingsprogram for kulturinstitusjoner detta år.

    Danmark

    Danmark hade tidigt under pandemin de största pandemistöden till kultursektorn både relativt sett och sett till den totala summan, jämfört med de övriga nordiska länderna (år 2020 uppgick stödet till 0,14 % av BNP). Stödåtgärderna innehöll en stor mängd relativt specifika åtgärder för kultursektorn som har varit mer detaljerade än de andra nordiska länderna (Berge et. al 2022). Många av åtgärderna har varit öronmärkta för särskilda typer av verksamheter och grupper. De olika kulturaktörerna behövde aktivt ansöka om de ekonomiska medlen inom de olika åtgärderna. Åtgärderna var i högre grad riktade till brukare av kultur- och frivilligorganisationer genom “aktivitetspuljer” och “foreningspuljer” (Kulturanalys Norden 2021, s. 9).
    De sista krisstöden avslutades under 2022. Genom budgetmomentet ”COVID-19” fördelades under 2021 fortfarande sammanlagt 774,5 miljoner kronor i krisstöd, men inget mer under 2022.
    Finanslov: Kulturministeriet. Fællesudgifter. Centralstyrelsen.https://www.oes-cs.dk/olapdatabase/finanslov/index.cgi
    Å andra sidan beslutade den nytillträdda regeringen i december 2022 att nya krisstöd ska tilldelas kultursektorn på grund av den nya inflationskrisen och den ekonomiska utvecklingen.
    Covid-19-pandemin har haft mycket liten inverkan på det etablerade stödsystemet och har snarare befäst rådande strukturer och styrkeförhållanden (t.ex. Egjod Hansen et al 2022). Den stora utmaningen nu är delvis de kulturella vanorna, där delar av publiken inte har återvänt efter pandemin. Utmaningen att få folk att återvända gäller kanske i ännu högre grad de volontärer som framför allt många festivaler är beroende av. En utmaning är även det nya ekonomiska läget, där både inflationen och energikrisen påverkar kulturinstitutionerna.
    Kulturbudgeten 2023
    I Danmark går den stora majoriteten av statsbidragen till kultur till områden som regleras i lag och de är därmed relativt stabila. I förslaget till finanslag för 2023 har en generell finanspolitisk återhållsamhet aviserats på grund av det globala ekonomiska läget. (Tabell 8.) År 2023 kommer utgifterna för kultur att justeras upp till 13 221,5 miljoner danska kronor, men under åren 2024–26 förväntas en nedgång på kulturområdet, så att den totala nationella kulturbudgeten 2026 förväntas bli 12 622 miljoner DKK.
    Louise Ejgod Hansen, email, 2.1.2023.
    Tabell 8. Danmark. Kulturministeriets budget och covid-19-krisstöd 2021–2026 (miljoner DKK).
    Källa: Finanslov: Kulturministeriet. https://www.oes-cs.dk/olapdatabase/finanslov/index.cgi
    Hovedområde
    2021
    2022
    2023
    2024
    2025
    2026
    211 Fællesudgifter
    2 302
    1 183
    1 108
    1 102
    1 015
    870
    211168 COVID-19
    775
    211169 Kompensations-ordninger som følge af COVID-19
    534
    163
    212 Skabende og udøvende virksomhed
    2 681
    2 820
    2 903
    2 893
    2 806
    2 791
    213 Bevaring og formidling af kulturarven
    2 039
    2 142
    2 090
    2 102
    2 142
    2 127
    214 Videregående uddannelse
    450
    455
    470
    462
    462
    462
    215 Folkeoplysning
    858
    869
    900
    874
    865
    865
    216 Idræts- og fritidsfaciliteter
    251
    66
    58
    59
    59
    57
    218 Radio og tv
    3 157
    5 173
    5 422
    5 057
    4 971
    4 910
    219 Mindretal i danske grænseområder
    508
    514
    541
    541
    541
    541
    Totalt
    12 246
    13 222
    13 492
    13 090
    12 860
    12 622
    Kulturministerns förslag i regeringens lagprogram för folketingsåret 2022–2023 nämner inte pandemin. Avsaknaden av en överordnad nationell kulturpolitik och av rapporter gör det svårt att uttala sig om konsekvenserna av pandemin på kulturen. Restriktionerna har uppenbarligen påverkat kulturlivet men pandemins effekter verkar nu vara något åsidosatta/bortglömda inom kulturpolitiken, vilket speglas i statsbudgeten och budgetförslagen.
    För åren 2021–2022 nämns pandemin i relation om den tilltänkta whistleblower-ordningen för COVID-19-kompensationsordningar för kulturlivet. https://www.stm.dk/statsministeriet/publikationer/lovprogram-for-folketingsaaret-2020-2021/  
    I förslaget till finanslag för 2023 för området ”kultur og digital” är den största posten, 33,7 miljoner DKK, till Rigsarkivet över fyra år och nya medel till digitaliseringsarbete. Totalt skall 260 miljoner danska kronor ska 2023–2026 satsas på insatser som ska säkra en stabil övergång till framtidens offentliga digitala struktur och ett snabbt bredband över hela landet ska säkras med 100 miljoner DKK.
    I december 2022 bildades en ny regering med Jakob Engel-Schmidt som ny kulturminister efter avgående kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen. I ett pressmeddelande 21.12.2022 meddelades att den nuvarande situationen, inklusive utmaningar med energi- och inflationskrisen, står högt upp på kulturminister Jakob Engel-Schmidts agenda. Som ett första steg inbjöd han i december 2022 en rad aktörer från kultur-, idrotts- och föreningslivet för att diskutera och få inblick i nuläget och utmaningar som många står inför.
    Kultur har fått en alldeles egen sektion i den danska regeringsgrundlagen. Bland annat nämns ett kulturpass för de cirka 45 000 unga som står utanför arbetsmarknaden eller utan utbildning samt en museireform som konkreta insatser. Samtidigt är det regeringens önskan att tillsätta ett fullmäktige som ska komma med förslag angående hur konst och kultur kan bidra till att lösa de kriser som samhället befinner sig mitt i.

    Island

    På Island lyftes alla officiella restriktioner inrikes och vid gränsen den 25.2.2022. Det offentligas hantering av pandemiläget hade även tidigare varierat och åtgärder slopats och återinförts. Vid en jämförelse sticker Island ut genom att de inte riktade åtgärder direkt mot kultursektorn, utan satsade på generella åtgärder som indirekt inkluderade kultursektorn (Kulturanalys Norden 2021).
    I ett tillägg till första hjälppaketet (21.3.2020) ökades antalet konstnärsstipendier som en del av målet att påskynda offentliga projekt och investeringar. Enligt kulturministeriet gick största delen av dessa till “kulturmidler” och ”kulturarvsbevaring” med syftet att stödja skapandet av kulturellt värde. Inte heller i det andra hjälppaketet nämndes kultur explicit, men fler konstnärsstipendier beviljades. Statsministern och utbildnings- och kulturdepartementet presenterade i oktober 2020 tio statliga stödåtgärder för kultursektorn (både nya och gamla), med målet att stödja individuella konstnärer (främst egenföretagare och små organisationer). I december godkändes en tilläggsbudget med betydande beviljningar till kulturinstitutioner, media-, sport- och ungdomsorganisationer.
    Covid-19-pandemins stödåtgärder konstateras ha varit högst lyckade och en återhämtning av samhällsekonomin över lag och statsfinanserna specifikt är de mest väsentliga uppgifterna för den nya regeringsperioden. Ekonomin har uppfattats vara mer resilient än tidigare förväntat. Arbetslösheten har sjunkit och realinkomsterna har ökat. Största samhällsutgifterna gäller hälsovård och nationalsjukhuset. Andra nyckelprojekt är klimatfrågor, forskning och utveckling samt digitalisering.

    Budgetförslaget 2023

    Målet för det isländska budgetförslaget är att säkra köpkraften och att bekämpa inflationen. Betoningen ligger på att stärka infrastruktur och basservice samt att skydda reallönerna. Efter att ha ökat snabbt under tidigare år minskas nu utgifterna för flera andra områden för att stärka de ekonomiska och sociala grundpelarna. Kulturen nämns inte separat i budgetförslaget. Det konstateras att aggressiva stödåtgärder krävdes för två år sedan för att skydda hushåll och företag och för att hjälpa återhämtningen efter pandemin. Detta uppfattas ha nu förverkligats och nu råder ekonomisk tillväxt, minskad arbetslöshet och ökad turism. Nya åtgärder gäller tillfälliga stöd för att motverka negativa effekter av pandemin hos utsatta grupper. De nya utmaningarna utgörs av krisen i den globala ekonomin, ökad inflation och höjda energipriser.

    Kulturens legitimering i den kulturpolitiska diskursen

    Det måste konstateras att begreppet ”kulturpolitisk diskurs” (Belfiore 2021) är så brett att det inte är möjligt att analysera utan att definiera vad det är som skall granskas och hur. Alla de olika nordiska länderna har väldigt olika samhällssituation och politiskt läge, som utgör grunden för vad som kan forma olika diskurser. Till exempel har Kaisa Murtoniemi (2020) i sin forskning påvisat hur det i de finländska kulturpolitiska diskurserna manifesteras en mångfald av tidsmässiga och historiska krafter. 
    I den minienkät som vi riktade till aktörer inom kultursektorerna i de olika nordiska länderna (se bilaga) frågade vi hur respondenterna uppfattat att kulturpolitiken har förändrats på grund av pandemin till exempel vad gäller finansiering, kulturpolitiska mål eller offentlig diskussion.
    Det bör noteras att majoriteten av dem som svarade på vår enkät var finländska kulturaktörer: totalt 37 personer svarade, dvs. 72 % av dem som svarade kom från Finland. Därför har synpunkterna i enkäten nästan enbart fokuserats på situationen i Finland. De kan ändå berätta något mer allmänt om kulturpolitikens situation.
    En stor del av de tillfrågade sade att det ännu inte finns några särskilda förändringar i kulturpolitiken (jmf. även Hylland et al. 2022). Även de som inte direkt betonade kulturpolitikens oföränderlighet betonade att det i detta skede handlar om debatter och diskurser snarare än om en verklig strukturell förändring av politiken. Den finländska kulturpolitiska debatten och de föreslagna åtgärderna inriktar sig på en tid efter valet och en ny regeringsperiod.
    ”I det politiska klimatet kan man se ett visst ursäktande inför kultursektorn. Beslutsfattarna har ett stort behov av att visa hur viktig kulturen är för dem. Varje politiker som ställer upp för val till nästa mandatperiod inser att kulturen nu måste försvaras. Vad som egentligen kommer att hända och hur man efter valet minns kulturen är en annan sak. När det gäller finansieringen verkar det som om det till och med är möjligt att kulturfinansieringen ökar; å andra sidan verkar det nästan omöjligt för många aktörer på det fria fältet [fältet utanför de stora kulturinstitutionerna] att få ökad finansiering.”  
    ”Mycket är detsamma som tidigare, och mycket har återgått till det normala efter det undantagstillstånd som rådde under pandemin. Jag tror inte att kulturpolitiken har förändrats till följd av pandemin.”
    ”Det nuvarande politiska klimatet verkar stänga ute allt utom kostnaderna för krig och energi.”
    I enkätsvaren (bilaga) ser man uppfattningar om att konsten och kulturen måste motivera sin finansiering ännu mer. Kritik har också riktats mot krisstöden. I kulturpolitiken uppfattas att det finns motsägelser och olika tvärgående aspekter. Man vill nationellt stödja konstnärernas arbete och förtjänstmöjligheter, men även utnyttja konst och kultur som social- och hälsovårdstjänster. Konst- och kulturaktörerna betonar att sektorn bör få bättre stöd på grund av pandemin men att ekonomiska experter och politiker på motsvarande sätt kommer att kräva att konsten inte kan ställas utanför de förväntade finanspolitiska sparåtgärderna.
    Kulturpolitikens ställning väcker olika åsikter i enkäten. Vissa menar att kulturpolitiken och kulturen har ökat i värde, andra ser motsatsen och en återgång till det tidigare. Vissa respondenter betonar den marginella och svaga roll som kulturpolitiken spelat i den aktuella regeringens politik i flera av länderna:
    ”Kulturen och den kreativa ekonomin är, precis som tidigare, engagerande i "festtal?" och dess betydelse betonas, men det är inte till någon nytta i praktiken. Kulturskaparna får inte betalt, och inte heller stärker man något i strukturerna. Det typiska är att man alltid "uppfinner" kulturens betydelse och "nya" innovationer i form av projekt som verkligen är frustrerande att följa som kulturaktör. Gamla saker kommer att genomföras om och om igen som projekt, och när projekten är över kommer ingenting att förändras.”
    ”Det att kulturen har så få försvarare och förespråkare hos regering och riksdag i Finland är tyvärr ingen nyhet för oss som i flera år försökt synliggöra konstnärernas behov och vardag.”
    Å andra sidan betonas i enkäten betydelsen av den offentliga kulturdebatt som har väckts under pandemin, även om kulturpolitiken ännu inte har hunnit förändras. I enkäten ser man att den offentliga debatten bättre speglar kultursektorn och dess aktörers arbete.
    ”Det har skett en förändring i hur kulturpolitik diskuteras. Det är mer fokus på kultur och dess verkan i samhället. Nedstängningen gjorde samhället medvetet om betydelsen av kulturupplevelser och det har varit en brist. Det har också skett för att Konstrådet satt press på myndigheterna att få stöd och hjälppaket till konstnärer. Det blev en samhällsdebatt och konstnärers villkor sattes på agendan i media och i riksdagen vilket bidrog till att ge en inblick i konstvärlden och dess förutsättningar och bara att en sådan bransch finns.”
    ”Jag tror generellt att allmänheten är mer medveten om hur konsten och kulturen fungerar och att de måste stödja den för att den ska blomstra. Men jag har inte märkt någon verklig förändring i finansiering eller policy som varar efter pandemin.”
    Av enkäten framgår att kulturpolitikens tyngdpunkt i fråga om krisstöden låg på de traditionella kulturinstitutionerna. Under pandemin lyckades de traditionellt starka offentligfinansierade institutionerna garantera sin ställning på ett bra sätt.  I stället blev de företagsbaserade aktörerna, frilansarna och aktörerna på det fria fältet i underläge. Politiskt sett är kultursektorn ändå mer synlig i dag. Kulturens och konstens betydelse för den mentala krisbeständigheten har börjat beaktas som ett framtida kulturpolitiskt mål. Pandemin visade hur svag frilansande och egenanställda konstnärers ekonomiska ställning är och hur lätt de faller genom skyddsnäten. Pandemin minskade inte kulturkonsumtionen, utan riktade om den till digitala eller andra former av distanskonsumtion. Konstnärernas inkomster rasade dock, vilket tyder på att konstens "distanskonsumtion", särskilt den digitala, betalar sig riktigt dåligt. Man betonar att dessa teman borde ha diskuterats tidigare och att de borde ha tagits upp redan före pandemin. Pandemin lyfte fram behovet av att diskutera dessa frågor, och förhoppningsvis kommer debatten om det sociala skyddsnätet för dem som är verksamma inom kultursektorn att fortsätta. I enkäten bedömer man också att kultursektorn efter pandemin kanske uppfattas lite mer som ett "riktigt arbete". Också betydelsen av intressebevakningen kom fram på ett helt nytt sätt:
    ”Att kulturlivet och kulturorganisationerna är alldeles för löst organiserade, och att det finns alldeles för många organisationer som för kulturens talan i det politiska systemet. Kulturministern citeras som att när hon skulle prata med idrotten krävdes det två telefonsamtal, men när det var kultur så var hon tvungen att prata med minst 40 personer.”
    Å andra sidan synliggjorde pandemin behovet av att utveckla kulturpolitiska strukturer och samarbete mellan de politiska sektorerna.  
    ”Den största positiva förändringen var att det blev en ökad förståelse för att kulturarbetarnas villkor inte bara måste hanteras av kulturdepartementet. Dialogen och förståelsen mellan departementen blev bättre. Våra frågor handlar ju om näringspolitik, socialförsäkringssystemen, skattepolitik osv.”
    I Finland betonas behovet av en förnyad kulturpolitik på flera nivåer från offentliga politiska förslag på riktlinjer till uttalanden i media. Krisen ses som en möjlighet för förnyade verksamhetsformer, vilket bland annat ledarskribenterna på den ledande dagstidningen Helsingin Sanomat konstaterade under hösten 2022:
    ”Situationen kan påskynda en kulturell strukturomvandling, där tyngdpunkten flyttas från stora konstinstitutioner till mindre och smidigare enheter. Krisen är ofta en möjlighet, och denna kris mer än de flesta.”
    En central aktör inom kulturpolitikens sakkunnigorgan och en mycket uppmärksammad röst bland populärkulturens representanter i Finland meddelade att hon kommer att initiera och delta i en genomgripande kulturpolitisk utredning om de sätt som artister har blivit behandlade under pandemin:
    ”Jag tänkte först att det i alla fall inte är min uppgift att granska kulturpolitiken under coronatiden i Finland. Jag hoppades att man hade kunnat idka ens någon slags undersökande journalistik kring hur vissa människogruppers grundrättigheter har förbisetts och vad som egentligen skedde i beslutsgången mellan myndigheter och beslutsfattare. Men ingen egentlig utredning har gjorts. Jag är själv inte någon yrkesforskare, men jag är skribent och dramaturg, så jag kan ge mitt bidrag i den här frågan vid sidan av yrkesforskarna. "
    Pandemin orsakade ett vidgande av de kulturpolitiska diskurserna. Kulturen legitimeras allt starkare genom olika målsättningar för samhälleligt genomslag. Samarbetet mellan olika förvaltningsområden gällande kulturfrågor har ökat. Kulturens betydelse och kulturpolitiken börjar uppfattas på ett alltmer övergripande sätt. Å andra sidan betonas kulturen alltmer som en näring och som en ekonomiskt betydelsefull sektor i samhället.
    Den allmänna uppfattningen om kulturens betydelse framkom i två statistiskt representativa enkäter som gjordes under pandemin i Finland 2022. Finländarna tar starkt ställning för kulturen i en återkommande enkät genomförd av den fackliga organisationen Akava. Det största samförståndet är att kulturella tjänster måste vara tillgängliga för alla människor. Kulturen uppskattas mest av de yngre och å andra sidan av den äldre generationen. Däremot anser 88 procent av finländarna att kulturen ska erbjudas jämlikt till olika ålders- och befolkningsgrupper. En klar majoritet, 76 procent, anser att kulturen är en grundläggande tjänst för medborgarna.
    Även en omfattande undersökning som Finska kulturfonden beställt kartlägger finländarnas förhållande till konst och kultur. Undersökningen genomfördes första gången 2013 och upprepades 2022. Alla typer av finländare är intresserade av kultur oavsett ålder, bostadsort och inkomstklass. Aktiva kulturkonsumenter finns på alla håll i Finland och inom alla samhällsklasser. Betydelsen av kulturinstitutionernas utbud har stärkts: 55 procent av de tillfrågade anser att institutionernas utbud är viktigt för deras eget välbefinnande, vilket innebär en ökning med 11 procentenheter jämfört med föregående enkät (2013). En klar majoritet (63 procent) av dem som svarat på enkäten är positiva till att konsten och kulturen finansieras med skattemedel, så att alla kan njuta av den. Även bland de mest passiva kulturkonsumenterna är nästan hälften för offentligt stöd för konst. Stöden till kultursektorn anses vara för låga (41 procent) snarare än för höga (10 procent).
    I Norge har flera starka intresseorganisationer varit aktiva under pandemin och i budgetförhandlingarna med egna politiska visioner. Det frivilliga kulturlivet är omfattande och Frivillighet Norge är ett stort intressepolitiskt forum. Creo är det största fackförbundet för konst och kultur.  De har tillsammans med Norske Billedkunstnere ställt krav på att kulturpolitiken fortsättningsvis behöver behålla stödåtgärderna för att avhjälpa konstnärers osäkra livssituation och förbättra deras sociala skyddsnät. De ser behov av att med utgångspunkt i pandemins konsekvenser åtgärda den synliggjorda lapptäckesekonomin. Man ser att det behövs en förändring i den skeva fördelningen mellan institutioner och konstnärer för att förbättra konstnärsekonomin. Det har även utlovats av nuvarande kulturministern:
    "Kulturlokaler skal prioriteres og kunstnerstipendene og ordningene under kulturfondet styrkes. Dette vil være viktige virkemidler for å sikre kunstnerisk arbeid i hele landet. I tillegg vil vi styrke kommunene og fylkeskommunene, som vil gi helt andre muligheter for å prioritere kunstnere og kultur også regionalt”.
    Intentioner om en tryggare, mer stabil arbetssituation för frilansare och egenföretagare är genomgående hos de flesta norska partierna i frågor om pension, sjukledighet och föräldrapenning. De borgerliga partierna är tydliga med att de vill underlätta ytterligare privat finansiering och stärka egenföretagarnas rättigheter. Venstre föreslår skattebefrielse för gåvor till aktörer, institutioner och projekt inom konst- och kulturfältet; Kristelig Folkeparti föreslår incitamentordningar för privatpersoner för att stöda konst- och kulturlivet, Fremskrittspartiet föreslår skattelättnader för de som tjänar lite. Förenklat handlar vänstern utifrån att öka deltagande, mångfald och inkludering, högerpartierna utifrån att kulturen och egenföretagare ska kunna försörja sig själva.
    I samband med det danska folketingsvalet uttryckte branschen ilska och besvikelse över att kulturområdet är ett oprioriterat politiskt område samt avsaknaden av kulturpolitiska planer efter pandemin. I en kommentar i augusti 2022 konstaterades att kulturlivet lämnats därhän efter pandemin:
    “Under coronakrisen måtte langt de fleste kulturinstitutioner lukke midlertidigt, mens regeringen kompenserede med hjælpepakker og derefter lod kulturlivet sejle sin egen sø... Vi mangler en kulturpolitisk plan, der kan hjælpe kulturinstitutionerne i gang igen og over på den anden side af coronakrisen”.
    Branschorganisationen Dansk Kulturliv kräver i sitt finanslovsforslag ytterligare stöd om kulturlivet skulle drabbas av nya restriktioner och argumenterar för att pandemin visat hur viktig kulturen är för befolkningen och landet.  De föreslår sex prioriterade områden:
    ”1) Kulturinvesteringer i hele Danmark 2) Kulturlivet ska helt ud af coronakrisen 3) Alle børn og unge skal med i kulturlivet 4) Styrk de kunstneriske uddannelser 5) Kulturens brancher kan og bør bidrage til den grønne omstilling 6) Kulturen kan bidrage til opnåelsen af FN’s verdensmål.
    Dansk Kulturliv har själva utnyttjat den kunskap som skapats och delats bland kulturutövare under pandemin:  
    ”Dansk Kulturlivs digitale Idébørs vil fungere som opslagstavle over de mange konkrete innovationer og tiltag, der opstod i det danske kulturliv under corona-nedlukningerne.
    Siden vil bidrage til en samlet og systematisk opsamling på innovative idéer fra tiden med corona samt en kvalificering af, hvilke der er gode på sigt – også efter corona.”
    Digitalisering är ett projekt som undersöker förutsättningarna för att underlätta arbetet för kulturinstitutioner, -föreningar och -verksamheter som vill utveckla sitt digitala utbud. Grunden för projektet är lärdomarna från och den snabba omställningen under pandemin.  I en kommentar från november 2022 poängteras att man inte hunnit återhämta sig från pandemin förrän nya kriser redan har visat sig som kulturpolitiken bör ta i beaktande:
    “Hvor vi nærede et håb om en hurtig tilbagekomst efter coronaen, er det desværre nu en frygt, at vi skal sætte en helt anden tidshorisont på konsekvenserne af krigen i Ukraine og de økonomiske udsigter. Kulturlivet kæmper stadig med et betydeligt efterslæb efter nedlukningerne, og det kan få store konsekvenser, hvis ikke man fra politisk side får gjort noget akut ved den nye krise.”

    Framtiden för digital kultur och digital kulturpolitik?

    Den digitala kulturen har länge varit en inbyggd del av kultursektorn vars betydelse har ökat kontinuerligt. Det genomslag som digitaliseringens utveckling fick under pandemin kommer att påverka hela samhället länge och på många sätt.
    “De kulturella och kreativa sektorerna har länge varit i framkant med att experimentera med innovativa modeller för digital produktion och distribution. Digitaliseringen fortsätter att snabbt förändra hur kreativa företag och aktörer producerar och sprider varor och tjänster, liksom hur slutanvändarna konsumerar dem. Covid-19-pandemin har accelererat digitaliseringen vidare, då anställda, organisationer och publiker har varit tvungna att anpassa sig till nya sätt att engageras med kultur och kreativitet under nedstängningar och regler för social distansering. Samtidigt är digitaliseringen både en möjlighet och en utmaning för sektorns aktörer (OECD 2022, s. 125–126).
    De sociala, ekonomiska och kulturella effekterna av digitaliseringen är mångdimensionerade och analysen av dem har bara påbörjats inom kulturpolitiken. Konsumtionen av digital kultur och hur kulturpolitiken borde reagera inför utvecklingen ställer alla involverade inför nya frågor.  
    … ett allmänt tema som genomsyrar kulturpolitiken efter pandemin i alla de sju länderna är digitaliseringen och den digitala kulturpolitiken. En av arbetshypoteserna för den här analysen var att covid-19-situationen var en potentiell accelerator för en digital vändning i kulturpolitiken – att den digitala kulturen, den digitala kulturkonsumtionen och policyn för det digitala skulle lyftas fram (Hylland et al. 2022, s. 11).
    “Kulturinstitutionerna har naturligtvis påverkats negativt av nedstängningarna i Danmark under 2020 och 2021. Den intressanta frågan är huruvida publikens beteende har förändrats, och om vi kommer att se långsiktiga verkningar av detta. Många institutioner har övergått till digitala lösningar under pandemin. Kommer dessa lösningar att fortleva efter covid-19? Har kulturinstitutionerna permanent förlorat en del av sin publik? Eller har de digitala lösningarna skapat nya publiker som blir kvar efter pandemin? (Bille 2022, s. 34)
    Trots det stora genomslaget av digitaliseringen inom kulturkonsumtionen under pandemin, finns det inga konkreta tecken på att det nationella kulturpolitiska utövandet i de nordiska länderna skulle ha artikulerat några nya riktlinjer för den digitala kulturen ännu (Hylland et al. 2022; Bille 2022, s. 34). De stora riktlinjerna tycks ännu ske på en generell samhällelig nivå, genom bland annat EU:s återhämt­ningsplan. I Danmark har man även arbetat fram en stor digitaliseringsstrategi 2022–2025 som gäller offentlig service. Digitaliseringen kommer med stor sannolikhet att få en allt större påverkan på kulturpolitiska beslut i framtiden.
    Den svenska återhämtningsrapporten Från kris till kraft lyfter fram digitaliseringen som en utvecklingspotential men menar också att kompetensutveckling behövs på alla nivåer och inom alla delar av kultursektorn. Rapporten betonar även behovet av att utveckla systemen för statistik och uppföljning:
    ”Om kulturverksamheter inte ges möjlighet och uppmanas att redovisa sin digitala verksamhet finns en risk att den uppfattas som mindre viktig och nedprioriteras. Samtidigt är det svårt att mäta och värdera digitala besök i relation till fysiska besök.” 
    I den norska återhämtningsrapporten Sterkere tillbake görs en genomlysning av hur digitaliseringen på olika sätt påverkar kulturens nivåer och kontexter. I rapporten analyseras tre dimensioner i vilka digitaliseringen i stort påverkar kultursektorn:
    1. Digitaliseringens betydelse för infrastruktur och ramvillkor:”hvordan «det digitale» utvikler nye rammer for kommunikasjon, offentlighet, forretningsmodeller og forbruk. I så måte former den også økonomiutviklingen, rettighetshåndteringen og innholdsforvaltningen, som i seg selv er strukturelle størrelser som må la seg tilpasse av den digitale teknologien, samtidig som den er med på å utforme den. Et viktig poeng i lys av erfaringene fra pandemien er for eksempel at formatvalg og plattformvalg kan ha ulike konsekvenser for ulike aktører avhengig av posisjon, rolle og hvor de står i den økonomiske verdikjeden av produksjon, distribusjon og bruk.”
    2. En estetisk och uttrycksmässig dimension:”Mulighetene og utfordringene knyttet til digital teknologi kan være svært ulike, avhengig av kunstens estetiske, ekspressive og kommunikative utgangspunkt. Denne dimensjon er derfor egnet til å si noe om hva som skjedde med de kunstneriske kvalitetene og uttrykksformene under pandemien.   Hvis den digitale utviklingen kan bidra til estetisk og ekspressivt uttrykksmangfold, er dette i tråd med målsettingen om innholds- og uttrykksmangfold i offentlig finansiert kunst og kultur.”
    3. Hur digitalisering påverkar tillgängligheten för kulturinnehåll:”Viktige spørsmål handler da om måtene kunst og kultur blir spredt og distribuert fra aktørene i kunstfeltet på, og videre om hvordan den blir brukt, mottatt og opplevd av publikum. Her er det relevant å forstå de digitale distribusjonskanalenes potensial til å nå ut med kulturinnhold, både uavhengig av og i samvirke med de mer tradisjonelle og analoge formidlingsarenaene.  Ulike digitale kanaler brukes dessuten i ulik grad av ulike publikumsgrupper, som også kan bidra til at innholdet spres mer variert og målrettet.
    Statistikcentralen i Finland har samlat in forskningsdata om digital konsumtion av scenkonst och digitalisering av kulturen. Vissa tecken tyder på att allmänhetens återkomst åtminstone till teatrar och konsertsalar har varit långsammare än väntat: antalet besökare, särskilt till teaterpjäser, opera, balett och konserter, har ännu inte återgått till den nivå som var före pandemin, och situationen är särskilt svår utanför huvudstadsregionen. Publiken på teater- och musikföreställningar, som framför allt representerar högkulturen, har traditionellt varit relativt ålderstigen och många är ovilliga att återvända till teater- och musikföreställningar på plats. Dessutom är det möjligt att många av de äldre kulturintresserade helt enkelt inte längre är vid liv.
    Statistikcentralens observationer (Finland)
    • Pandemin väckte statistikernas intresse att börja samla data om konsumtionen av digitala föreställningar av scenkonst.
    • Nästan en tredjedel av teater-, dans- och cirkusföreställningarnas åskådare följde visningar digitalt under pandemin.
    • 1,8 miljoner lyssnare på symfoniorkestrars streamade konserter.
    • Digital visning blev allt vanligare, mest populärt från TV-bolagens nättjänster.
    • Få betalar för sina digitala kulturupplevelser.
    • Publiken har kommit återvänt långsammare än väntat till teatern och konserter av konstmusik.
    En svensk återkommande undersökning om framtidens kulturkonsumtion visar att människors vilja att betala för den digitala kulturen har ökat.
    ”Svenska folkets attityder till framtidens kulturkonsumtion 2022.” https://www.svenskscenkonst.se/media/5948/framtidenskulturkonsumtion2022_web_1-8a.pdf (läst 8.2.2023).
    I 2022 års undersökning lades streamingtjänster till som svarsalternativ vid frågan om vilka typer av digitala kulturupplevelser man är beredd att betala för. Nästan sju av tio är beredda att betala för streamingtjänster (68 procent). Vad som blir tydligt är att andelen som är villig att betala för olika typer av media ökar medan andelen som är villiga att betala för kultur minskar. Män är mer villiga att betala för digitala pop/rock-konserter (25 procent) än vad kvinnor är (19 procent) medan kvinnor är mer villiga att betala för streamad teater (16 procent) än vad män är (10 procent). Generellt följer betalningsviljan konsumtionen i övrigt. Det man konsumerar mest är man också mest villig att betala pengar för. En intressant notering är att viljan att betala minskar med åldern. Bland de äldsta respondenterna svarar 20 procent att de inte är villiga att betala för något av de listade alternativen, vilket kan jämföras med motsvarande fem procent bland de yngsta.
    Trots flertalet digitala tjänster som lanserats under pandemin för att streama dans, teater, konsert eller opera svarar endast sju procent att de under det senaste året har använt dessa. Endast 3,3 procent svarar att de föredrar att konsumera scenkonst digitalt. Sammantaget blir det uppenbart att digitala komplement till att konsumera scenkonst inte kan ersätta de fysiska kulturbesöken. Majoriteten av svenskarna ser det fortfarande som viktigt dela kulturupplevelser med andra människor.
    Även Myndigheten för kulturanalys arbetar med att samla in data om den digitala kulturkonsumtionen i Sverige under 2022, men resultaten för 2022 blir tillgängliga först senvåren 2023:
    ”Som en konsekvens av kultursektorns ökade digitalisering har vi justerat frågor ställda till kulturverksamheter i våra enkätundersökningar. Under början av 2023 publicerar vi ett faktablad om museers digitala verksamhet, detta är ett sätt att följa verksamhetsomläggningen som skedde under pandemin. Vi har också adderat en fråga om digitalt kulturdeltagande i SOM-enkäten som används för vår kulturvaneundersökning (Kulturvanor 2021 - Kulturanalys), denna fråga kommer att vara med över tid framåt.
    Malin Weijmer, email, 9.1.2023.
    I Finland får utvecklingen och den digitala förnyelsen av den kulturella och kreativa sektorns service- produktions- och verksamhetsmodeller stöd genom EU:s återhämtningsstöd.
    Undervisnings- och kulturministeriet 17.2.2023. Ansökan om strukturstöd för kulturen och de kreativa branscherna pågår som bäst. https://okm.fi/sv/-/ansokan-om-strukturstod-for-kulturen-och-de-kreativa-branscherna-pagar-som-bast-1 (läst 23.2.2023).
    Den kulturpolitiska avdelningen vid undervisnings- och kulturministeriet lyfter i sina förslag till regeringsprogram för åren 2023–2027 digitaliseringens effekter på kulturpolitiken och den kreativa sektorn:
    • Till följd av den digitala utvecklingen påverkar de olika kultur- och konstformerna varandra och skapar nya former för konstens och kulturens produktion, framförande och distribution. 
    • Skapa digital bildning enligt målen för Finlands digitala kompass.
    • Utveckla kulturorganisationernas digitala kompetens och service samt stöda det digitala kulturarvets tillgänglighet, tillgång, användbarhet och bevarande som en samhällelig resurs.
    • Den digitala utvecklingen påverkar starkt de kreativa skaparnas upphovsrätt.   Eftersom upphovsrättsdata inte är komplett och inte uppdateras i en digital miljö, når ersättningarna inte de rätta upphovspersonerna. Genom att investera i upphovsrättsinfrastrukturen strävar staten efter att erbjuda alla aktörer inom de kreativa näringarna lika möjligheter att ta i bruk de nya teknologierna och vara delaktiga i en utveckling av gemensamma principer för branschöverskridande ekosystem.
      Undervisnings- och kulturministeriet. Kultur- och konstpolitiska avdelningen. Kulturfrämjande i regeringsperioden 2023–2027. Februari 2023.