Gå till innehållet

Inledning

De tecken på återhämtning från covid-19-pandemin som fanns för de nationella ekonomierna och för kulturlivets situation i början av 2022 har följts av ovisshet och osäkra framtidsscenarier. Den 24 februari 2022 gick ryska styrkor in i Ukraina. Ett år senare fortgår anfallskriget och vi kan blicka tillbaka på en rad ackumulerade kriser som påverkat våra länder och samhällen på många olika sätt. Dessa kriser fortsätter att pröva kulturaktörernas verksamhetsförutsättningar även efter att pandemin allmänt anses vara förbi. Det tillstånd av turbulens som vi uppfattar råder på flera nivåer av samhället kan komma att ha större påverkan på den hittills så stabila och resilienta nordiska modellen än vad som nu är möjligt att skönja (NORDICOM 2023).
Granskningsuppdraget Kultursektorns återhämtning och förändring i de nordiska länderna i spåren av covid-19-pandemin är en del av Nordiska ministerrådets behov av att följa upp utvecklingen inom kultursektorn i de nordiska länderna.
Se Norden som världens mest hållbara och integrerade region. Handlingsplan 2021–2024. https://pub.norden.org/politiknord2020-707/#44255
Denna utredning är den andra i följden där Kulturanalys Norden, baserat på tilläggsuppdrag från ministerrådet, har beställt en översiktsstudie över pandemins verkan på kulturen i de nordiska länderna och de självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland. Den första utredningen, COVID-19-pandemiens effekter på kultursektoren i den nordiska landene, publicerades i början av 2021 (Kulturanalys Norden 2021). I den här studien har vi tagit den första rapportens resultat i beaktande, men granskar situationen ur ett efterföljande perspektiv och med andra betoningar.
Syftet med föreliggande rapport är att kartlägga och sammanställa den hittillsvarande anpassningen efter pandemin inom kulturpolitiken i de nordiska länderna samt de långsiktiga förändringarna av finansiering och kulturpolitik. Uppdraget har varit att identifiera och uppskatta om, och i så fall i vilken utsträckning, kultursektorn har börjat återhämta sig från pandemins inverkan under år 2022. I uppdraget ingår även att undersöka vilka tecken på förändringar som kan skönjas inom kultursektorn och kulturpolitiken i de nordiska länderna.
Rapporten är utarbetad av ett forskarteam på Kulturpolitiska forskningsstiftelsen Cupore i Helsingfors. I teamet har specialforskare FD Maria Hirvi-Ijäs (uppdragsansvarig), specialforskare FD Olli Jakonen och projektforskare MA Anna Sofia Blomström ingått. Specialforskare FD Sakarias Sokka har bistått med kollegial konsultation och arbetet har även granskats av Cupores vetenskapliga ledningsgrupp.
Det uppdrag som Cupore i februari 2022 åtog sig fick snabbt en förändrad inramning, vilket ökade den osäkerhet som det innebär att försöka skönja skeenden i en samtid som präglas av turbulens. 2022 var ändå året då pandemin allmänt anses ha övergått till en endemi och därmed något som vi måste förhålla oss till som en beständig del av vår vardag. I exempelvis Finland konstaterades redan under våren 2022 att nationen på ett allmänt plan tagit sig igenom pandemitiden relativt bra i jämförelse med många andra länder i Europa, och att ekonomin tydligt hade börjat återhämta sig.
Statsrådet. Rapport: Finland har klarat pandemin relativt väl, men det kommer att ta flera år att avhjälpa konsekvenserna. https://valtioneuvosto.fi/sv/-//10616/rapport-finland-har-klarat-pandemin-relativt-val-men-det-kommer-att-ta-flera-ar-att-avhjalpa-konsekvenserna (läst 1.2.2023).
Alla restriktioner slutade gälla senast 30 juni 2022.
Statsrådet. Begränsningar under coronavirusepidemin. https://valtioneuvosto.fi/sv/information-om-coronaviruset/gallande-begransningar (läst 2.2.2023).
Att förutsättningarna för uppdraget har förändrats har krävt ett starkare fokus på vad som är möjligt att förknippa med pandemins konsekvenser och vad som är en följd av andra omständigheter, och i så fall vilka. Övergripande frågor om vad pandemin har synliggjort inom kultursektorn, kulturekonomin och kulturpolitiken har blivit intressantare än att försöka fastställa vad som har varit direkta effekter av pandemin. Den nordiska modellen har beskrivits som en grund för såväl välfärdssamhället som den kulturpolitik som har utövats i alla de nordiska länderna det senaste halvseklet. Flera observatörer inom den nordiska forskningen har under de senaste åren efterlyst en förnyelse av förhållningssätten i analysen av nordisk kulturpolitik (Jakonen & Sokka 2022; Mangset 2020, Saukkonen 2014, Sokka & Johannisson 2022). De förändringar som kan skönjas i denna turbulenta postpandemiska situation blir ett bidrag till detta.

Centrala forskningsfrågor och –material

Vårt uppdrag är att granska skillnader i de nordiska ländernas organisation av kultursektorn, de olika finansieringsmodellerna samt de olika förändringar som kan uppfattas inom sektorn och i utövandet av kulturpolitiken i spåren av covid-19-pandemin.
I tabell 1 presenteras de forskningsfrågor som formulerades i uppdragsbeskrivningen, tillsammans med en sammanställning av det insamlade forskningsmaterialet. Arbetet har främst bestått av skrivbordsforskning, med syfte att samla in befintligt material och tidigare forskning. Analyserna baseras således i första hand på sekundärlitteratur och den statistik som funnits tillgänglig under 2022. I rapporten hänvisar vi till forskningslitteratur löpande i texten, medan hänvisningar till policydokument och webbsidor görs i fotnoter.
Arbetet med att samla in material, göra jämförande analyser och dra slutsatser har varit komplext. Det nordiska materialet produceras på åtta olika språk, av vilka fem har varit våra aktiva arbetsspråk. Det har begränsat åtkomsten till material som bara finns på isländska, kalaallisut (grönländska) och färöiska. Det har även varit svårt att få tillgång till pågående mediedebatter och rapporteringar från olika aktörer inom kultursektorn i de olika länderna. På grund av att forskarteamet arbetat i Finland har betoningen på aktuella debatter och senaste uppdaterade data legat på material från Finland, vilket även syns i stora delar av rapporten.
Vi har under arbetets gång tagit del av sakkunnigkommentarer och genomfört en snabb enkät till aktörer inom de nordiska ländernas kultursektorer. Det handlade om en kvalitativ online-enkät, vars syfte var att på ett smidigt sätt få information ur sådana perspektiv som inte så lätt fångas upp genom kvantitativa data. Denna typ av kvalitativa enkäter tillför i sin helhet utredningen nya synpunkter, även om de enskilda svaren kan vara relativt begränsade (Braun et al. 2021, s.642). Enkäten genomfördes i början av december 2022 och bestod av fyra tematiska frågor. Den skickades ut till sammanlagt 300 personer och vi fick 51 svar (16 procent), varav 37 svar (73 procent) var från Finland.
Enkäten skickades till en grupp som av Cupores team bedömdes representera professionella aktörer inom konst och kultur, forskning och administration i kultursektorn i de olika länderna och områdena. Urvalet grundades på den information som då fanns samlad. En mer omfattande eller grundad enkät var inte möjligt att genomföra inom projektets tidsram.
Även om antalet svar var begränsad kompletterar resultatet från enkäten på ett intressant sätt olika aspekter av forskningen, särskilt genom de öppna svaren. Rapporten redogör inte för svaren separat, utan de refereras till i rapportens olika delar och finns samlade i bilaga.
Tabell 1. Forskningsfrågor enligt uppdragsbeskrivningen, samt empiriskt forskningsmaterial.
Utredningens blockindelning och forskningsfrågor
 Kvantitativt material
 Kvalitativt material
Block 1: Översikt av strukturen för kultursektorn i respektive land/självständigt område
  1. Hur skiljer sig kultursektorns finansieringskällor åt på ett övergripande plan mellan länderna?
  2. Hur är kultursektorn kopplad till den övriga ekonomin? Hur beroende är kulturlivet av offentligt stöd?
  3. Är det möjligt att dra slutsatser om att skillnader i finansieringsstrukturer har påverkat kulturpolitiken efter pandemin?
  • Översiktliga kvantitativa beskrivningar av likheter och skillnader i tidigare forskning  
  • Befintlig statistik över kultursektorns sysselsättning, marknad, näringsliv, ekonomi och offentligt stöd (Eurostat, Nordic Statistics, nationell statistik)
  • Kvantitativa observationer i tidigare forskning
  • Översiktliga kvalitativa beskrivningar av likheter och skillnader i tidigare forskning  
  • Offentliga webbsidor (ministerier/departement, övrig förvaltning)
  • Kvalitativa observationer och analyser i befintlig forskning och datainsamling
 
Block 2: Finns det synliga förändringar i kulturområdets budgetstruktur, stödsystem och styrning/mål?
  1. Budgetstruktur: Vilka förändringar har gjorts eller planeras i statsbudgetarnas utgiftsområden för kultur med anledning av pandemin?
  2. Stödsystem: Har formerna och inriktningen för fördelningen av offentliga medel förändrats med anledning av pandemin? I så fall i vilka avseenden? Har det skett avveckling eller permanentning av de införda stödinsatserna till kulturen?
  3. Kulturpolitiska mål: Har de kulturpolitiska målen eller politikens inriktning i respektive land/självstyrande område förändrats på något sätt med anledning av pandemin?
  4. Kulturens legitimering i den kulturpolitiska diskursen: Finns det tecken på att argumentationen för kulturområdets betydelse har förändrats på något sätt under pandemin och i så fall hur?
  • Kvantitativa data på offentliga nätsidor (ministerier/departement, kulturinstitutioner, övriga organisationer och förvaltning)
  • Officiella budgetar och budgetpropositioner
 
 
  • Officiella policydokument, -strategier och åtgärdsprogram
  • Regeringsprogram o.dyl.
  • Observationer i tidigare forskning
  • Material producerat av intresseorganisationer i kultursektorn
  • Kulturenkäter
  • Mediamaterial
  • Cupores minienkät
 
Block 3: Hur har kultursektorn i respektive land i det här skedet återhämtat sig från pandemin?
  1. I vilken utsträckning har kulturutbudet och sysselsättningen inom kultursektorn i detta skede återhämtat sig i respektive land/självstyrande område?
  2. I vilken utsträckning har kultursektorn återhämtat sig ekonomiskt under år 2022?
  • Befintlig och uppdaterad statistik (hösten 2022, våren 2023) om kulturutbud, sysselsättning, näringsliv och ekonomi (Eurostat, Nordic Statistics, nationell statistik)
  • Kvantitativa observationer i tidigare forskning.
  • Nyheter och annat mediamaterial
  • Befintliga undersökningar
  • Referenspersonernas observationer och kommentarer
  • Material producerat av intresseorganisationer i kultursektorn
  • Kulturenkäter
  • Cupores minienkät

Metoder

Uppdraget förutsatte jämförelser mellan de nordiska länderna och självstyrande områdena som sinsemellan uppvisar skillnader i såväl ekonomiska förutsättningar som kulturpolitisk styrning. Det som allmänt uppfattas som ett gemensamt geografiskt, historiskt och kulturellt område är vid närmare granskning oerhört mångsidigt, diversifierat och svårgripbart.
Den komparativa metoden för kulturpolitiska granskningar är enligt Belfiore (2004) alltför ofta reducerad till enbart harmoniseringar av statistik. En förutsättning för en relevant jämförande diskussion om olika länders kulturpolitiska mekanismer är därför fördjupade studier av kulturella, sociala och politiska historiska omständigheter, liksom kunskap om rättsliga och administrativa strukturer (Ibid. s. 15).
För att man ska få en uppfattning om olika länders kulturpolitiska situation krävs en kontextualisering, särskilt av de faktorer som påverkar kulturområdet, vilket skapar ett behov av ett interdisciplinärt förhållningssätt (Betztler et al. 2020). Det ger en bild av de kulturpolitiska mekanismernas anknytningar till olika samhällssfärer och därigenom kulturens allmänna ställning i samhället (Belfiore 2004, s. 48). Även om det inom ramen för den här granskningen inte är möjligt att göra en dylik fördjupning, genomsyras granskningen av en medvetenhet om de nordiska ländernas olika historia, bakgrund samt nationella och regionala skillnader i bland annat geografi, politik och ekonomi.
I rapporten utgår vi från att den nordiska kulturpolitiska modellen och den nordiska välfärdspolitiken ingår i en övergripande kulturpolitisk diskurs.
Med kulturpolitisk diskurs menar vi ett medvetet politiskt användande av språket och dess sociala kontexter. Diskursen baseras på idéer och argumentationsprocesser och är kopplad till olika institutionella policystrukturer. (Se exempelvis Belfiore 2021.)
Denna diskurs utvecklas på olika sätt i det vi benämner olika kulturpolitiska regimer i olika nordiska länder och självstyrande områden (se resonemang hos Dubois 2015; Jakonen & Sokka 2022).  Dessa kulturpolitiska regimer uppvisar många likheter, men också viktiga skillnader (Sokka & Johannisson 2022). Regimerna baseras bland annat på nationell historia, olika kulturpolitisk rationalitet, olika förståelse av kultursektorns gränser och organisering samt olika finansierings- och förvaltningsstrukturer. De påvisar även variationer kring det kulturpolitiska utövandets relation till andra politik- och ansvarsområden. Tillsammans formar de en komplex helhet av förvaltningsmässiga ansvarsområden och finansiering som implementeras av flera olika ministerier och departement, myndigheter och andra aktörer.
De nationella variationerna för med sig en rad olika implicita förståelser av kulturbegreppet och av betydelsen av olika insatser inom kultursektorn (Jakonen & Sokka 2022; Rosenstein 2021). Det har påverkat hur man i länderna har förhållit sig till kultursektorns behov under pandemin samt utformningen av de olika former av krisstöd som riktats till aktörerna inom sektorn. Hur man i de olika länderna har förhållit sig till pandemin har att göra med olika administrativa traditioner och förvaltningsmodeller (Sandberg 2023). De olika förhållningssätten har också påverkat hur kulturen behandlats under pandemin och hur man ser på återhämtningen av kultursektorn i spåren av pandemin. I den här rapporten fungerar tanken på olika kulturpolitiska regimer som en av utgångspunkterna för granskningen av hur kultursektorns återhämtning efter pandemin ter sig i de olika länderna.

Utmaningar och avgränsningar

De analysmetoder och processer som har använts inbegriper ett antal utmaningar som blivit tydliga i samband med olika delar av analysarbetet. Utöver de språkliga utmaningarna och den begränsade tidsperiod som projektet utfördes inom lyfter vi fram ytterligare fyra aspekter, som påverkat arbetet.
  1. Analys och jämförelse av ländernas officiella statistik
    Norden består av fem länder och tre självstyrande områden. Den jämförande statistik som vår analys i första hand baseras på har samlats in av Eurostat då den nationella statistiken kategoriserar kultursektorn på olika sätt i de olika länderna. Jämförelsen blir något begränsad eftersom Eurostat i många fall inte har hunnit uppdatera med data från 2022. Den nationella statistiken
    Nationella statistikorganisationer: Statistikcentralen Finland. https://tilastokeskus.fi/index_sv.html; Statistikmyndigheten Sverige. https://www.scb.se/; Danmarks statistik. https://www.dst.dk/da/; Statistik Centralbyrå Norge. https://www.ssb.no/en; Hagstofa Íslands. https://hagstofa.is/.   
    lyfts fram som komplement i de fall det har varit möjligt att få data som gäller 2022. Nordens tre självstyrande områden, Åland,
    Se Ålands statistik- och utredningsbyrå: https://www.asub.ax/sv.
    Grönland och Färöarna,
    Statistics Faroe Islands: https://hagstova.fo/en
    återfinns inte på ett jämförbart sätt i den samlade statistiken. Det är inte heller enligt vår bedömning möjligt att göra relevanta jämförelser mellan å ena sidan länder och å andra sidan självstyrande områden. Därför har vi valt att sammanställa data från, och situationen i, dessa självstyrande områden i ett separat kapitel.
  2. Kartläggning av kort- och långsiktiga förändringar i de ekonomiska stödstrukturerna på kulturområdet.
    I princip har alla stödinsatser som infördes under pandemin 2020–2022 nu avvecklats. Olika pågående, post-pandemiska processer, bland annat ny regering i Sverige och Danmark samt nya och pågående kulturpolitiska utredningar (om bland annat socialförsäkringsfrågor, kultursamverkansmodellen samt kreativa näringar) gör det svårt att få en tydlig bild av om och hur pandemin får en långsiktig påverkan på stödstrukturerna inom kultursektorn.
  3. Analys och jämförelse av budgetpropositioner med fokus på utgiftsområden för kultur.
    Det finns stora skillnader i vad som ingår i utgiftsområdet kultur i de olika nordiska länderna. Det finns även aktörer utanför de statliga kulturförvaltningarnas budgetar som riktar medel till kulturområdet. Strukturerna för nationell, regional och kommunal finansiering till kulturområdet skiljer sig mellan länderna och kan inte direkt jämföras. Därför granskas varje land för sig i den delen av rapporten.
  4. Analys och jämförelse av identifierade återstartsutredningar, uppföljningar och utvärderingar kopplade till pandemins påverkan på kulturen.
    De olika ländernas återstartsutredningar gjordes i olika skeden av pandemin och var av väldigt olika karaktär. Danmark genomförde en återstartsanalys med konkreta förslag på kort- och långsiktiga insatser på kultur- och idrottsområdet redan i februari 2021. Den svenska återstartsutredningen publicerades i september 2021 och innehöll både översiktliga och konkreta såväl kort- som långsiktiga förslag.
    Sverige:  Från kris till kraft. Återstart för kulturen. September 2021. https://www.regeringen.se/contentassets/c96ef2e953fd481ebb68d41b980a1d0a/fran-kris-till-kraft.-aterstart-for-kulturen-sou-202177.pdf (läst 7.3.2023).
    Den norska slutrapporten publicerades i april 2022 och sammanfattade totalt fem delrapporter om återstarten efter pandemin.
    Norge: Sterkere tilbake. Pandemiens konsekvenser for kultursektoren og mulige virkemidler for gjenoppbygging. Slutrapport, april 2022. https://www.kulturdirektoratet.no/web/guest/vis-publikasjon/-/sterkere-tilbake-pandemiens-konsekvenser-for-kultursektoren-og-mulige-virkemidler-for-gjenoppbygging (läst 30.8.2023).
    Den finländska rapporten, slutligen, publicerades i juni 2022 och riktar sig explicit framåt mot den kommande regeringsperioden efter riksdagsvalet den 2 april 2023.
    Finland: Kulturens tid är nu och alltid. Arbetsgruppens förslag för nästa regeringsperiod. Juni 2022. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164324/OKM_2022_29.pdf?sequence=1&isAllowed=y  (2.1.2023).
    Även Danmark och Sverige har bytt regering under 2022, och det är ännu oklart hur förslagen på långsiktiga förändringar kommer att tas emot.

Återkoppling

Utredningen har genomförts i nära samarbete med representanter för Kulturanalys Norden, med månatliga uppföljningar och avrapporteringar. I uppdraget har även ingått att samarbeta med referenspersoner från varje nordiskt land/självstyrande område i syfte att kvalitetssäkra källor/dokumentunderlag. Sammanfattningar av insamlat material sändes till referenspersonerna för kommentarer i månadsskiftet november/december 2022 och en rapportskiss sändes till dem i slutet av februari 2023.
Utredningsprojektet presenterades i skissartad form vid Nordiska ministerrådets kulturpolitiska toppmöte i Oslo den 29.11.2022. En presentation av projektet och rapporten gavs under ett möte med det vetenskapliga rådet för Myndigheten för kulturanalys den 23.2.2023. En kort presentation av resultaten gavs även på Nordiska ministerrådets möte för Ämbetsmannakommittén för kultur den 14.3.2023.

Rapportens disposition

Rapporten är uppdelad i fem kapitel som visar hur vi tolkat uppdraget genom tillgängligt material.
  1. Nordens självstyrande områden: kultursektorn i spåren av covid-19-pandemin
    Det första kapitlet är en genomgång av de självstyrande områdena Åland, Grönland och Färöarna utifrån de lokala förhållandena där. Områdenas geografi och storlek ger dem en särskild karaktär och egenart både i den nordiska helheten och i relation till pandemins effekter.
  2. Översikt av kultursektorn och kulturekonomin i de fem nordiska länderna  
    Det andra kapitlet utgörs av en översikt som visar hur kultursektorns struktur skiljer sig åt mellan de fem olika nordiska länderna. Fokus ligger på kultursektorns finansieringskällor på ett övergripande plan samt på relationen till den allmänna samhällsekonomin, särskilt gällande återhämtningen efter pandemin.
  3. Kulturpolitikens förändring i de nordiska länderna i spåren av pandemin
    Det tredje kapitlet innehåller en kartläggning av eventuella förändringar i kommande offentliga kulturanslag. Även argumenten för kulturområdets betydelse samt om de eventuellt har förändrats inom den kulturpolitiska diskursen i samband med pandemin diskuteras.
  4. Kultursektorns återhämtning från pandemin i de nordiska länderna 
    Kapitlet syftar till att ge en uppskattning av i vilken utsträckning kulturutbudet under år 2022 återställts för allmänheten, liksom i vilken utsträckning sysselsättningen för konstnärer och kulturaktörer återhämtat sig.
  5. Slutdiskussion
    I slutdiskussionen sammanfattas utredningens övergripande slutsatser utifrån uppdragets frågeställningar.