UUSI POHJOISMAINEN MIEHIIN JA MASKULIINISUUS­NORMEIHIN KESKITTYVÄ ALUSTA

kort case 1.png
NORJA, TANSKA, ISLANTI, RUOTSI, SUOMI, USA
Talvella 2017 järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen MenEngage-konferenssi. MenEngage on kansainvälinen liike, joka haluaa haastaa tuhoisat maskuliinisuusnormit ja saada miehet mukaan tasa-arvotyöhön. Pohjoismaiden tasa-arvorahastolta rahoitusta saanut pohjoismainen konferenssi järjestettiin Oslossa lausekkeen “Making the Invisible Visible: Transforming Social Norms among Boys & Men for Gender Justice in Practice” alla.
Konferenssi keskittyi pohjoismaisiin ehtoihin ja haasteisiin ja kokosi yhteen järjestöjä kaikista pohjoismaista. Alullepanijana toimi norjalainen Reform-puolue. Heidän puheenjohtajansa Ole Bredesen Nordfjell kertoo, että osallistuttuaan useisiin kansainvälisiin miehiä ja tasa-arvoa käsitteleviin konferensseihin, hän näki kohtaamisen tarpeen pohjoismaisessa kontekstissa. Hän uskoo, että pohjoismaiset tasa-arvojärjestöt voivat hyötyä yhteistyöstä paljonkin.
– On itsestäänselvää, että voimme oppia paljon myös muiden maiden järjestöiltä, Euroopassa ja muualla maailmassa, mutta kokemustenvaihto ja yhteisten kampanjoiden tekeminen on yksinkertaisempaa Pohjoismaiden välillä, sillä meidän yhteiskuntamme ovat samantyylisiä. Meillä on esimerkiksi samantyyliset hyvinvointijärjestelmät ja koulujärjestelmät. Pohjoismaissa aloitimme myös muita maita aikaisemmin miesten mukaan saamisen tasa-arvotyöhön ottamalla esimerkiksi isyyslomat käyttöön, hän sanoo.

Uraauurtava konferenssi

Noin 100 henkilöä osallistui konferenssiin, joka keskittyi yhteisiin haasteisiin ja oppimisesimerkkeihin. Järjestöjä monista eri maista, sekä pohjoismaisia että pohjoismaiden ulkopuolelta, esittelivät toimintaansa. Seminaarin aikana nostettiin esille aiheita kuten miesten väkivalta, maahanmuuttajataustaisten miesten kokemukset ja miesten puute hoitoaloilla.
Ole Bredesen Nordfjell kokee, että konferenssi oli monin tavoin uraauurtava, esimerkiksi työskentelytavan kautta. Tavoitteena oli luoda alusta, jossa osallistujat voivat oppia toisiltaan ja löytää ratkaisuja yhdessä, ja tämä oli ominaista koko järjestelylle.
– Ei ollut niin, että osallistujat tulivat suoraan katettuun pöytään, vaan kaikki mukana olleet osallistuivat sisällön tuottamiseen. Uskon, että se oli menestys, hän sanoo.
Hän korostaa myös konferenssin intersektionaalista lähtökohtaa.
– Meille oli tärkeää antaa tilaa erilaisille kokemuksille ja näkökulmille ja uskon, että onnistuimme siinä, hän sanoo.

Pohjoismaisen yhteistyön syventäminen

Ole Bredesen Nordfjell uskoo, että intersektionaalisen lähtökohdan ansiosta konferenssi auttoi valaisemaan uusia asioita ja antamaan uutta energiaa pohjoismaisille tasa-arvojärjestöille, jotka keskittyvät miehiin ja maskuliinisuuteen. Lisäksi hän katsoo, että konferenssi johti syvempään eri maissa olevien järjestöjen väliseen yhteistyöhön ja uskoo, että järjestely vahvisti sekä järjestöjä että yksilöitä.
– Tasa-arvotyössä ja varsinkin me, jotka työskentelemme feministisessä työssä miesten asioiden parissa, voimme joskus tuntea itsemme yksinäisiksi, mutta konferenssin aikana kävi selväksi, että meitä on monia, jotka ponnistelemme saman tavoitteen puolesta, hän sanoo.
Pohjoismainen MenEngage-konferenssi – tehdä näkymätön näkyväksi
Myönnetty vuonna: 2016
Aihe: Maskuliinisuudet
Rahoituksen määrä: 400 000 DKK
Yhteistyökumppanit:
  • Reform – ressurssenter for menn (Reform – Resource Centre for Men) (NO)
    Forening for Fælles Ligestilling (The association gender equality for all) (DK)
    Jafnréttisstofa (Centre for gender equality) (IS)
    Män för Jämställdhet (Men for gender equality) (SE)
    Men Engage Alliance – global secretariat (US)
    Poikien Talo (Boy’s House) (FI)
    Profeministimiehet (Profeminist men) (FI)
Siirry sisältöön