POHJOISMAISTA YHTEISTYÖTÄ VERKKOVÄKIVALLAN TORJUMISEKSI

kort case 1.png
ISLANTI, TANSKA, NORJA
Seksistisiä kommentteja. Uhkailua. Vastoin tahtoa leviävät alastonkuvat. Verkkoväkivalta on kasvava ongelma ja islantilaisessa naisjärjestössä Kvenréttindafélag Íslandsissa nähtiin jo varhain edut käsitellä ongelmaa Pohjoismaissa yhteisesti. Järjestölle myönnettiin rahoitusta vuonna 2015 hankkeeseen, joka toteutettiin yhteistyössä tanskalaisen järjestön Kvinderådetin ja norjalaisen järjestön Likestillingssenteret KUN:n kanssa.
– Keskityimme siihen, mitä mahdollisuuksia naisilla on hakea oikeutta ja saada oikeussuojaa meidän eri maissamme, sanoo Brynhildur Heiðar- og Ómarsdóttir, Kvenréttindafélag Íslandsin entinen pääsihteeri ja nykyinen vanhempi neuvonantaja.

Islanti erottui joukosta

Nämä kolme organisaatiota kirjoittivat hankkeen puitteissa raportin ”Preventing online gender-based violence in the Nordics”, joka julkaistiin vuonna 2017. Raportti perustuu muun muassa haavoittuvassa asemassa olevien tanskalaisten ja norjalaisten naisten haastatteluista. Naiset kertovat raportissa omista kokemuksistaan olla yhteyksissä poliisin ja tuomioistuinten kanssa. Islannin tapauksista ei kuitenkaan pystytty raportoimaan, kertoo Brynhildur Heiðar- og Ómarsdóttir.
– Haastateltavia oli vaikea löytää, ei siksi, että islantilaiset naiset olisivat vähemmän altistettuina, vaan koska he eivät nähneet ilmoituksen tekemisessä mitään järkeä. Islannin laki oli sellainen, että heidän mahdollisuutensa käsitellä tapauksia oikeusteitse oli pieni.
Verkossa tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa ei mainittu islantilaisessa laissa kertaakaan ja vain harvat tekijät oli asetettu syytteeseen. Naiset myös pidättäytyivät ilmoittamasta, koska he eivät luottaneet, että poliisi ottaisi heidän tapauksensa vakavasti, hän lisää.

Asia nostettiin poliittiselle asialistalle

Brynhildur Heiðar- og Ómarsdóttir uskoo, että tämä pohjoismainen hanke auttoi nostamaan verkossa tapahtuvan seksuaalisen väkivallan kysymyksen poliittiselle asialistalle, varsinkin Islannissa.
– Näimme, että asiaan oli kiinnitetty enemmän huomiota Norjassa ja Tanskassa. Se, että Islanti erottui vertailussa negatiivisesti, aiheutti luultavasti painetta viranomaisissamme, hän sanoo.
Hankkeen toteuttamisen jälkeen on Islannissa astunut voimaan uusi laki, joka on helpottanut oikeuden hakemista, jos joku on levittänyt sinusta seksuaalisia kuvia vastoin tahtoasi. Laki astui voimaan vuonna 2021 ja tarkoittaa, että kuvien levittäminen ja sillä uhkailu on laitonta.
– En sano, että hankkeemme ansiosta saimme uuden lain, mutta uskon hankkeemme edesauttaneen keskustelun avaamisessa ja ymmärrystä siitä, että tämä on yksi väkivallan muoto, sanoo Brynhildur Heiðar- og Ómarsdóttir.
Naisiin kohdistuvaa verkkoväkivaltaa Pohjoismaissa
Rahoittanut: Pohjoismaiden tasa-arvorahasto
Myönnetty vuonna: 2015
Aihe: Sukupuoleen perustuva väkivalta
Rahoituksen määrä: 280 000 DKK
Yhteistyökumppanit::
  • Kvenréttindafélag Íslands (IS)
  • Kvinderådet (DK)
  • KUN – senter for kunnskap og likestilling (NO)
Siirry sisältöön