NUORILLE NORMIEN RIKKOJILLE TUKEA TYÖSSÄOPPIMISEN AIKANA

kort case 1.png
NORJA, ISLANTI,
AHVENANMAA, SUOMI, RUOTSI
Paljon tehdään työtä sen eteen, että nuoret uskaltaisivat rikkoa sukupuolinormeja koulutusvalintojensa kautta, mutta miten tuetaan oppilaita parhaiten, kun he ovat tehneet valintansa? Siihen keskittyi ”Tasa-arvoa työssäoppimiseen Pohjoismaissa” -hanke, jota Pohjoismaiden tasa-arvorahasto rahoitti vuonna 2018.
– Ei riitä, että sanoo ”haluamme lisää miehiä kouluun” tai ”aloittakaa hanke, jonka kautta saamme tytöt kiinnostumaan teknologiasta”. Oppilaat eivät jää työpaikoille, mikäli he eivät viihdy siellä, sanoo Gunilla Rooke, Ruotsin opetushallituksen opetusneuvosto ja yksi hankkeen koordinaattoreista.
Hanke toteutettiin yhteistyössä Suomen, Islannin, Norjan, Ruotsin ja Ahvenanmaan toimijoiden kanssa. Tavoitteena oli saada kuva siitä, millaista tukea oppilaat saava työssäoppimisen aikana, eli harjoittelussa, ja mitä tarpeita ohjaajilla ja kouluhenkilökunnalla, joiden tehtävänä on tukea oppilaita, on.

”Oppilaat järkyttyvät”

Gunilla Rooke toteaa, että vanhentuneet normit ovat ominaisia monille työpaikoille ja monet oppilaat järkyttyvät ensimmäisestä kosketuksesta työelämään.
– Tämä saattaa koskea tyttöjä, jotka tulevat rakennustyömaille, joissa ei ole pukuhuoneita heille tai pukuhuoneet ovat täynnä alastomien tyttöjen kuvia. Tai pojista, jotka aloittavat työt hoitoalalla tai esikoulussa, mutta kohtaavat kulttuurin, joka tekee heistä epäilyttäviä tai sulkee heidät ulkopuolelle.
Kaikilla hankkeessa mukana olleilla pohjoismailla on samanlaisia haasteita, hän toteaa.
– Koulutuksen ja työelämän esteitä asettavista rakenteellisista ongelmista puhutaan kauttaaltaan hyvin vähän. Se ihmetyttää minua, hän sanoo.
Gunilla Rooke kokee, että heidän hankkeensa auttoi lisäämään ihmisten tietoisuutta tasa-arvon haasteista työssäoppimisen yhteydessä. Hän näkee myös, että hanke on vahvistanut osallistuvien järjestöjen välisiä suhteita ja tasoittanut tietä yhteistyön jatkamiselle.
– Pohjoismaissa on samantyyliset koulutusjärjestelmät, joten meillä on hyvät mahdollisuudet tukea toisiamme ja edistyä yhdessä, hän sanoo.

Pohjoismainen konferenssi Tukholmassa

Työssäoppimishankkeen aikana järjestettiin muun muassa Tukholmassa pohjoismainen konferenssi, johon osallistui sekä koulujen että eri toimialajärjestöjen edustajia. Hankkeen myötä on aloitettu myös uusia koulutustoimia, joiden tavoitteena on vahvistaa tasa-arvo-osaamista henkilöillä joiden tehtävänä on tukea oppilaita harjoittelun aikana. Tämän vuoksi Gunilla Rooke uskoo, että heillä, joiden tehtävänä on ohjata oppilaita työpaikoilla, on nyt paremmat valmiudet kuin aikaisemmin.
– Hanke auttoi meitä näkemään, mihin meidän on panostettava työssäoppimisen yhteydessä, hän sanoo.
Hän näkee, että edessä on vielä paljon työtä, epäperinteisiä koulutusvalintoja tekevien oppilaiden tukemiseen.
– Meidän on opittava tukemaan paremmin, mikäli haluamme pitää heistä huolta niin, että he jaksavat pitää kiinni valinnoistaan. Se on haaste sekä työaloille että kouluille, hän sanoo.
Tasa-arvoa työssäoppimisessa Pohjoismaissa
Myönnetty vuonna: 2017
Aihe: Työelämä ja työmarkkinat, koulutus
Rahoituksen määrä: 400 000 DKK
Yhteistyökumppanit:
  • Akershus fylkeskommune (NO)
  • IDAN (IS), Ålands Yrkesgymnasium (AX)
  • Yrkesakademin (FI)
  • Opetushallitus (FI)
  • Skolverket (SE)
Siirry sisältöön