GENDERLAB, MUUTOSTYÖN TYÖPAJAMENETELMÄ

kort case 1.png
TANSKA, SUOMI, RUOTSI
Tasa-arvotyössä ei ole mitään yleispäteviä ratkaisuja, jotka toimisivat kaikkialla. Siksi voi olla vaikeaa neuvoa, miten muutostyössä tulisi edetä. Tämä oli lähtökohtana, kun tanskalaiset, suomalaiset ja ruotsalaiset toimijat kehittivät työpajamenetelmän GenderLAB.
Menetelmä kehitettiin vuosina 2018–2019 ”Co-creating gender equality from classroom to organization: Innovations in Nordic welfare” -hankkeen kautta. Hankkeen aikana toteutettiin kokeellisia työpajoja Kööpenhaminassa, Helsingissä ja Tukholmassa.
Menetelmän lähtökohtana on, että työpajat perustuvat osallistujien omiin kokemuksiin ja paikallisiin haasteisiin.
− Osallistujat saavat itse tunnistaa ongelmat ja löytää ratkaisut, sanoo Sara Louise Muhr, Copenhagen Business Schoolin professori.
Hän kertoo, että GenderLABin menetelmä perustuu normikritiikin ja ”Design Thinkingin” yhdistelmään.
Normikritiikki on itsestäänselvänä pidettyjen normien ja rakenteiden esille tuomista ja muuttamista. ”Design Thinking” on menetelmä, jota muotoilijat usein käyttävät löytääkseen luovia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.
− Huomasimme, että nämä menetelmät sopivat todella hyvin yhteen, sanoo Sara Louise Muhr.

Kehitetään ratkaisuja yhdessä

GenderLABin aikana tavoitteena on, että osallistujat saavat tietoa oman järjestönsä tasa-arvohaasteista ja intoa osallistua muutostyöhön. Heidän tulee myös saada työpajan kautta ratkaisuja, joita he ovat itse olleet mukana kehittämässä.
− Niiden on oltava konkreettisia ehdotuksia, jotka he voivat ottaa mukaan kotiin ja ottaa käyttöön heti huomenna, sanoo Sara Louise Muhr.
Hän kertoo, että työpajat koostuvat erilaisista vaiheista ja harjoituksista.
− Jotta päästään irti ja pystytään ajattelemaan luovasti, voidaan esimerkiksi heitellä ajatuksia vapaasti ja keksiä mahdollisimman monia ratkaisuja neljässä minuutissa, hän sanoo.

Onnistunut yhteistyö

GenderLAB-menetelmän on kehittänyt Copenhagen Business School ja KVINFO (Tanskan sukupuoli- ja tasa-arvokeskus) yhteistyössä Kungliga Tekniska Högskolan, KTH:n ja Helsingin kauppakorkeakoulu Hankenin GODESS-tutkimuslaitoksen kanssa. Sara Louise Muhr kuvailee pohjoismaista yhteistyötä menestykseksi.
− Tuomme mukanamme erilaisia näkökulmia ja pystymme näkemään toistemme sokeat pisteet. Emmekä ole kovinkaan erilaisia. Pystymme oppimaan toisiltamme ja jaamme uskomuksen, että on tärkeää haastaa normit ja valtarakenteet, hän sanoo.
GenderLAB-menetelmää levitetään muun muassa KVINFO:n ja Copehagen Business Schoolin verkkosivujen kautta. Siellä kerrotaan, miten GenderLAB voidaan toteuttaa.
− Itse päätetään, kuinka kattava työpajan tulee olla. GenderLAB voidaan toteuttaa pienimuotoisesti tai isosti yhdessä moderaattoreiden kanssa, jotka varmistavat, että kaikki toimii, sanoo Sara Louise Muhr.
Hän kertoo, että työpajamenetelmä on osoittautunut potentiaaliseksi myös sukupuolialueen ulkopuolella.
− Esimerkiksi vuonna 2019 järjestimme QueerLABin Kööpenhaminan Pride-tapahtuman aikana.
Co-creating gender equality from classroom to organization: Innovations in Nordic welfare
Myönnetty vuonna: 2018
Aihe: Tasa-arvo- ja hyvinvointipolitiikka
Rahoituksen määrä: 310 000 DKK
Yhteistyökumppanit: 
  • Copenhagen Business School, (DK)
  • Hanken School of Economics, (FI)
  • KTH Royal Institute of Technology (SE)
Siirry sisältöön