Siirry sisältöön

Tavoite 5: Terveyden, hyvinvoinnin ja elämänlaadun eriarvoisuutta on torjuttava ja ehkäistävä

Kaikilla Pohjoismaiden asukkailla on oikeus sekä parhaaseen mahdolliseen psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen että yleisiin terveys- ja hoivapalveluihin. Terveyden yhdenvertaisuus mahdollistaa yhdenvertaisen osallistumisen yhteiskuntaelämään.
Miesten ja naisten keskimääräinen elinajanodote kasvaa maissamme, mutta sukupuolten välillä on suuria terveyseroja: Naiset kokevat yleisesti terveytensä huonommaksi kuin miehet, ja etenkin nuoret naiset kärsivät mielenterveysongelmista. Miesten elinikä on lyhyempi, he tekevät enemmän itsemurhia ja hakeutuvat esimerkiksi lääkärin vastaanotolle harvemmin kuin naiset. Heistä tulee myös useammin päihteiden väärinkäyttäjiä. Miehet ovat naisia useammin väkivallan tekijöitä, mutta he myös kohtaavat useammin satunnaista tai vieraan henkilön heihin kohdistamaa väkivaltaa. Naiset ovat alttiimpia seksuaaliselle väkivallalle ja lähisuhdeväkivallalle. 
Näinä aikoina eri puolilla maailmaa rajoitetaan myös tyttöjen ja naisten oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteen ja turvalliseen aborttiin. Oikeus määrätä itse omasta kehostaan ja oikeus turvalliseen aborttiin ovat edelleen keskeinen edellytys sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiselle sekä Pohjolassa että globaalisti.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat myös terveysnäkökulmasta muuta väestöä heikommassa asemassa. Esimerkiksi päihteiden käyttö, stressi, itsetuhoisuus ja itsemurhat ovat yleisempiä heidän keskuudessaan. Lisäksi terveys- ja hoivapalvelut on usein mukautettu valtaväestön tarpeisiin.
ulf_lundin-teenager_on_a_subway-6664.jpg
Oikeus määrätä itse omasta kehostaan ja oikeus turvalliseen aborttiin ovat edelleen keskeinen edellytys sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiselle.

Osatavoite 5.1: Naisten ja miesten välisiä sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ja muun väestön välisiä fyysisen terveyden ja mielenterveyden eroja on ehkäistävä ja torjuttava.

Osatavoite 5.2: On vastattava sukupuoli­kohtaisiin terveyshaasteisiin ja -tarpeisiin ja edistettävä sukupuolisensitiiviisiä ratkaisuja.

Osatavoite 5.3: Terveys- ja hoiva-alan henkilöstöllä on oltava riittävästi LGBTI-alan tietoa ja ymmärrystä sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun, sukupuoliominaisuuksien ja seksuaalisen suuntautu­misen moninaisuudesta, niin että kaikille Pohjoismaiden asukkaille voidaan turvata yhdenvertaiset ja inklusiiviset terveyspalvelut.