Pohjoismaiden hallitukset ovat yli 50 vuoden ajan tehneet yhteistyötä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi.
Pohjoismaista yhteistyötä on jatkuvasti vahvistettu ja kehitetty, ja vuodesta 2020 lähtien yhteistyö on kattanut myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaiset oikeudet.
Jaamme Pohjolassa yhteiset perusarvot, kuten uskon siihen, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja että ihmisoikeudet koskevat kaikkia. Lisäksi maissamme vallitseva yhteiskuntamalli edistää tasa-arvoa ja yhtäläisiä oikeuksia. Tästä syystä monet pitävät Pohjolaa usein esikuvana.
Maissamme on vakaa demokratia ja vaalimme rauhaa ja vapautta, etenkin yksilöiden vapautta tehdä valintoja ja muokata elämäänsä toiveidensa mukaan. Siksi vapaus, joka ei pohjaudu kielteisiin sukupuolittuneisiin käsityksiin tai perinteisiin sukupuolinormeihin, on kaikille Pohjoismaille yhteinen arvo.
Pohjolassa kaikkien kansalaisten tulee tuntea olonsa turvatuksi ja tuntea kuuluvansa tänne, eikä kehenkään saa kohdistaa syrjintää, häirintää tai väkivaltaa sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin takia.
On tärkeää vaalia yhteistä pohjoismaista arvopohjaamme, jonka varaan yhteiskuntamme on rakennettu. Pohjoismaat puolustavat yhtenä rintamana tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tasa-arvoa ja yhtäläisiä oikeuksia kyseenalaistetaan eri puolilla maailmaa.
Ihmisoikeuksia ei voi pitää itsestäänselvinä, vaan meidän on puolustettava niitä edistysaskelia, joita Pohjolassa on otettu. Siksi jatkamme väsymättä pohjoismaista yhteistyötä sukupuolten välisen tasa-arvon ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhtäläisten oikeuksien puolesta vuoteen 2030 asti ulottuvalla kaudella.