Pohjoismaat ovat päässeet pitkälle sukupuolten tasa-arvon ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien saralla. Edistystä on saatu aikaan sekä lainsäädännön että poliittisten toimenpiteiden avulla. Meillä on silti vielä pitkä tie edessämme ennen kuin kaikki pohjoismaalaiset voivat sukupuolesta riippumatta vaikuttaa yhdenvertaisesti omaan elämäänsä ja yhteiskunnan kehitykseen. Vastaavanlaisia haasteita on Pohjoismaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisten oikeuksien ja mahdollisuuksien toteutumisessa.
Pohjoismaiden pääministerit hyväksyivät vuonna 2019 yhteisen vision, jonka mukaan Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Pohjoismaiden ministerineuvostossa tehtävän työn tuleekin edistää vision toteuttamista toimenpitein, joilla kehitetään kolmea strategista painopistealuetta: vihreää Pohjolaa, kilpailukykyistä Pohjolaa ja sosiaalisesti kestävää Pohjolaa.
Myös kaudella 2025–2030 tehtävän tasa-arvo- ja LGBTI-alan pohjoismaisen yhteistyön tulee edistää pyrkimystä vihreämmästä, kilpailukykyisemmästä ja sosiaalisesti kestävämmästä Pohjolasta. Sukupuolten välinen tasa-arvo ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaiset oikeudet ovat paitsi keskeisiä pohjoismaisia arvoja myös edellytys tavoitteiden saavuttamiselle.
Vihreä siirtymä edellyttää suuria muutoksia pohjoismaisissa yhteiskunnissa. Jotta muutokset olisivat järkeviä, tehokkaita ja kaikkia Pohjoismaiden asukkaita hyödyttäviä, niiden on nojattava tasa-arvoon ja yhdenvertaisiin oikeuksiin.
Kilpailukykyinen Pohjola edellyttää, että kaikilla Pohjoismaiden asukkailla on mahdollisuus tehdä osuutensa Pohjoismaiden yhteiskunnissa. Kaikilla Pohjoismaiden asukkailla on todellinen yhdenvertainen mahdollisuus hyödyntää kykyjään ja osaamistaan vain, jos Pohjoismaiden koulutusjärjestelmät ja työmarkkinat nojaavat sukupuolten tasa-arvoon ja yhdenvertaisiin oikeuksiin.
Kaikki pohjoismaalaiset eivät ole samasta muotista, mutta sosiaalisesti kestävä Pohjola toteutuu vain, jos inklusiivista yhteiskuntaa, vahvaa yhteenkuuluvuutta ja yhteisiä arvoja rakennetaan sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisten oikeuksien lähtökohdista.
Yhteistyöohjelma kuvaa tasa-arvo- ja LGBTI-asiain ministerineuvoston poliittisia painopisteitä ja tavoitteita kaudella 2025–2030 ja niiden kytköstä Pohjoismaiden ministerineuvoston Visio 2030:een.
Sekä Pohjoismaiden neuvosto että pohjoismainen kansalaisyhteiskuntaverkosto ovat ottaneet kantaa yhteistyöohjelman tavoitteisiin.
Yhteistyöohjelma on ohjausasiakirja, joka ohjaa Pohjoismaiden ministerineuvoston tasa-arvo- ja LGBTI-asiain ministerineuvoston (MR-JÄM) kaikkea toimintaa.
Tasa-arvo- ja LGBTI-asiain ministerineuvosto hyväksyi yhteistyöohjelman 30. elokuuta 2024, ja ohjelma on voimassa 31. joulukuuta 2030 saakka.