Siirry sisältöön

Tavoite 4: Kaikkien pohjoismaalaisten on voitava elää oman­näköistä elämää vailla sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja seksuaaliseen suun­tautumiseen liittyvien stereotyyppisten normien ja odotusten asettamia rajoituksia

Pohjoismaissa arvostetaan kaikkien ihmisten vapautta elää unelmiensa ja toiveidensa mukaista elämää. Stereotyyppiset sukupuolinormit ja -odotukset vaikuttavat maidemme asukkaisiin kuitenkin kielteisesti. Sukupuolittuneet normit ja odotukset voivat esimerkiksi estää nuoria valitsemasta toivomaansa koulutusta ja urapolkua, ja sukupuolittuneet stereotyyppiset ulkonäköpaineet voivat heikentää hyvinvointia.
Sukupuolinormit ja -odotukset vaikuttavat haitallisesti myös miehiin ja poikiin. Esimerkiksi maskuliinisuusnormit voivat estää miehiä hakemasta apua ja tukea elämän kriisitilanteissa, ja perinteisen miehen roolin täyttämistä koskevat odotukset voivat heikentää suhdetta kumppaniin ja lapsiin ja aiheuttaa henkistä pahoinvointia. Tästä huolimatta miehet ovat perinteisesti olleet tasa-arvotyössä aliedustettuina ja alipriorisoituina.
Perinteiset stereotyyppiset sukupuolinormit johtavat äärimmillään kunniasortoon ja negatiiviseen sosiaaliseen kontrolliin, jolle altistuvat etenkin tytöt ja naiset, mutta myös nuoret miehet. 
Myös monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kohtaavat ahtaita stereotyyppisiä sukupuolinormeja ja -odotuksia perheen ja viranomaisten taholta. Hetero- ja cis-normatiivisuus voi vaikeuttaa esimerkiksi perheen perustamista tai jopa estää sen.
michael-tucker-ODJU84nrfh8-unsplash.jpg
Pohjoismaissa arvostetaan kaikkien ihmisten vapautta elää unelmiensa ja toiveidensa mukaista elämää.

Osatavoite 4.1: Tasa-arvotyön on edistettävä moninaista käsitystä sukupuolesta, naiseudesta ja miehisyydestä.

Osatavoite 4.2: On torjuttava kunniaan liittyvää väkivaltaa ja sortoa sekä negatiivista sosiaalista kontrollia, jonka lähtökohtana ovat sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät stereotypiat.

Osatavoite 4.3: Yhteiskunnassa on edistettävä heteronormatiivisten käsitysten sijaan moninaista käsitystä seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä, niin että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien on helpompi osallistua yhteiskunnalliseen elämään ja perustaa perhe.