Siirry sisältöön

Tavoite 2: Pohjoismaisissa yhteiskunnissa ei saa esiintyä syrjintää, ja vallan ja vaikuttamisen jakauman on heijasteltava pohjoismaisten yhteiskuntien monimuotoisuutta

Pohjoismaat ovat perinteisesti edistäneet edelläkävijöinä yhdenvertaista edustusta ja sukupuolijakaumaa politiikassa. Silti naiset ovat vieläkin aliedustettuja yhteiskunnan johtoelimissä, politiikassa ja elinkeinoelämässä, ja sukupuoleen perustuvien loukkausten pelossa monet naiset jättävät osallistumatta yhteiskunnalliseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa tai politiikassa.
Tasa-arvo hyödyttää kaikkia pohjoismaalaisia, koska on sekä yksilön että yhteiskunnan etu, että kaikki – sukupuolesta riippumatta – tekevät voitavansa. Tästä syystä tulevaisuuden tasa-arvohaasteet voidaan ratkaista vain, jos kansalaiset vastedeskin kannattavat tasa-arvoa perustavaa laatua olevana pohjoismainen arvona.
Hyvien ratkaisujen kehittäminen Pohjoismaiden tasa-arvohaasteisiin edellyttää myös muiden näkökulmien, kuten iän, vammaisuuden ja etnisyyden, huomioon ottamista.
Suurten mullistusten ja nopean teknisen kehityksen aikakaudella tasa-arvon ja yhdenvertaisten oikeuksien on oltava pohjoismaisten yhteiskuntien perusperiaatteita. Tämä on erityisen tärkeää Pohjoismaiden yhteiskuntien etenevän digitalisaation ja tekoälyn nopean kehityksen vuoksi, sillä ne saattavat muuttaa perin pohjin pohjoismaisia työmarkkinoita.
Pohjoismaiden kilpailukyky digitalisaation ja teknologian alueella edellyttää sitä, että sektori pystyy houkuttamaan erilaisia työntekijöitä.  On myös tärkeää, että tämän kasvusektorin työpaikat ja vaikuttaminen ovat naisten ulottuvilla. Sektori voi lisäksi myötävaikuttaa tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistämiseen opettamalla tekoälyä niin, ettei se tuota ennakkoluuloja vaan poistaa niitä ja edistää yhdenvertaista kohtelua.
Tulevaisuuden haasteiden ratkaisemissa on välttämätöntä, että kaikki Pohjoismaiden asukkaat voivat hyvin ja saavat mahdollisimman hyvät edellytykset osallistua pohjoismaisten yhteiskuntien kehitykseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen on voitava olla oma itsensä ja että jokaista on kohdeltava kunnioittavasti ja arvokkaasti. Valitettavasti monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset pidättäytyvät ilmaisemasta avoimesti suuntautumistaan pelätessään ympäristön reaktioita. Heihin myös kohdistuu enemmän syrjintää ja viharikoksia kuin muuhun väestöön.
pexels.jpg
Tasa-arvo hyödyttää kaikkia pohjoismaalaisia.

Osatavoite 2.1: Johtoelinten tasapuolista sukupuolijakaumaa on edistettävä politiikassa ja elinkeinoelämässä.

Osatavoite 2.2: Digitalisaation ja tekoälyn kehityksen on edistettävä tasa-arvoa ja yhdenvertaisia oikeuksia.

Osatavoite 2.3: Pohjoismaiden asukkaiden on oltava mukana kehittämässä ratkaisuja tulevaisuuden tasa-arvohaasteisiin – erityisesti vihreän siirtymän yhteydessä.

Osatavoite 2.4: Pohjoismaissa asuvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien on voitava elää avoimesti ja turvallisesti, ja heillä on oltava mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen elämään vailla pelkoa syrjinnästä ja häirinnästä.