Gå til indhold

Mål 2: De nordiske samfund skal være fri for diskrimination, og fordelingen af magt og indflydelse skal afspejle diversiteten og mangfoldigheden i de nordiske samfund

De nordiske lande har historisk været foregangslande, når det gælder at fremme en ligelig repræsentation og kønsfordeling i politik. Alligevel er kvinder fortsat underrepræsenterede i sam­fundets styrende organer, i politik og i erhvervslivet, og mange kvinder afholder sig fra at deltage i samfundsdebatten på sociale medier eller i politik af frygt for kønsbaserede krænkelser.
Ligestilling kommer alle borgerne i de nordiske samfund til gode, eftersom både den enkelte og samfundet har gavn af, at alle - uanset køn – bidrager, så godt de kan. Derfor kan fremtidens lige­stillingsudfordringer også kun løses, hvis den folkelige opbakning til ligestilling som en grund­læggende nordisk værdi består.
For at tilrettelægge gode løsninger på ligestillingsudfordringerne i de nordiske lande må øvrige pers­pektiver såsom alder, funktions­nedsættelse og etnicitet inddrages.
I en tid med store omvæltninger og hastig teknologisk udvikling må ligestilling og lige rettigheder stå som grundlæggende principper i de nordiske samfund. Dette er særligt relevant med tanke på den stigende digitalisering af de nordiske samfund og den hastige udvikling inden for kunstig intelligens, der for eksempel har potentiale til at forårsage store omvæltninger på de nordiske arbejdsmarkeder.
For at de nordiske lande skal forblive konkurrencedygtige inden for digitalisering og teknologi, skal sektoren kunne tiltrække en mangfoldighed af medarbejdere.  Tilsvarende er det afgørende, at kvinder får adgang til jobs og indflydelse i denne sektor i vækst. Endelig kan sektoren bidrage positivt til at fremme ligestilling og diversitet ved at gøre kunstig intelligens i stand til at eliminere fremfor at reproducere forud­ind­tagede bias og fremme ligebehandling
For at løse fremtidens udford­ringer er det nødvendigt, at alle borgere i Norden trives og gives de bedste forudsætninger for at bidrage til udviklingen af de nordiske samfund. Det betyder, at alle skal kunne være sig selv, og at alle har krav på respekt og værdig­hed. Desværre afholder mange LGBTI-personer sig fra at leve åbent af frygt for omgivelser­nes reaktioner og udsættes i højere grad for diskrimination og had­forbrydelser end den øvrige befolkning.
pexels.jpg
Ligestilling kommer alle borgerne i de nordiske samfund til gode.

Delmål 2.1: En ligelig kønsfordeling i de styrende organer i politik og erhvervsliv skal fremmes.

Delmål 2.2: Udviklingen inden for digitalisering og kunstig intelligens skal bidrage til at fremme ligestilling og lige rettigheder.

Delmål 2.3: De nordiske befolkninger skal inddrages og engageres i udviklingen af løsninger på fremtidens ligestillingsudfordringer – særligt i relation til den grønne omstilling.

Delmål 2.4: LGBTI-personer skal kunne leve åbent i de nordiske lande og føle sig trygge og inkluderede i samfundet samt have mulighed for indflydelse og deltagelse i samfundslivet uden risiko for diskrimina­tion og chikane.