Gå till innehållet
""Utskottet för välfärd i Noden har fokus på utsatta barn och unga. Foto: iStock
""Utskottet arbetar också med LGBTQI-rättigheter på arbetsplatser och i det offentliga rummet. Foto: Yadid Levy / norden.org.com

Utskottet för välfärd i Norden

Utskottet för välfärd i Norden fokuserar på den nordiska välfärdsmodellen. Utskottet verkar för att hitta hållbara sociala och jämställda lösningar. Utskottet arbetar med frågor som socialt utsatta barn och unga, funktionshinder, psykisk ohälsa samt narkotika och andra missbruksfrågor. Frågor som jämställdhet, LGBTQI-rättigheter, demokrati och allmänna mänskliga rättigheter står också på agendan. Integration, migration och flyktingar sorterar likaså under detta utskott tillsammans med bostadspolitik, digitala välfärdslösningar samt villkoren för samer och inuiter i Norden. Under 2023 arbetade utskottet med tre huvudsakliga insatsområden: social och jämställd hållbarhet på arbetsmarknaden och i samhället, utsatta barn och unga samt antibiotikaresistens.

Social och jämställd håll­barhet på arbets­marknaden och i samhället

Utskottet har fortsatt fokus på likalön och den könssegregerade arbetsmarknaden i Norden, inbegripet den likalönscertifiering som utskottet tidigare har rekommen­derat Nordiska ministerrådet att införa som ett frivilligt system. Jämställdhet på arbets­marknaden innebär också en särskild uppmärksamhet på sexism, sexuella trakasserier, ojämlika makt­strukturer och maktmissbruk. Dessutom vill utskottet fokusera på LGBTQI-rättigheter på nordiska arbetsplatser och i det offentliga rummet, inbegripet en särskild uppmärksamhet på hatpro­pa­ganda och hatbrott. Utskottet fick tillfälle att träffa samarbetsminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson under temasessionen i Reykjavík i mars 2023 för att diskutera jämställdhetspolitiska aspekter i det isländska ordförande­skaps­programmet för Nordiska ministerrådet. Grönlands jämställdhets­minister Naaja H. Nathanielsen besökte dessutom utskottet digitalt i juni för att diskutera jämställd­hetsfrågor.
Under arbetsåret 2023 fokuserade utskottet på mäns våld mot kvinnor, som har eskalerat under pandemin, och på de barn som kan tvingas bevittna våldet. Våldets yttersta konsekvens kan innebära döden för de kvinnor som utsätts för våldet. Kvinnomord begås huvudsakligen av manliga partner eller före detta partner. Andra typer av kvinnomord kan vara hedersrelaterade eller sexuellt motiverade. Utskottet godkände på sitt möte under temasessionen i mars ett betänkande om ett medlemsförslag om en gemensam nordisk insats för mer kunskap för att bättre förebygga och bekämpa partnermord. Utskottets besök på Grönland i juni inleddes med en presentation av Bjørn Tegner Bay, polischef på Grönland, som delade med sig av erfarenheter och statistik inom områden som våld i hemmet, misshandel och självmord.

Utsatta barn och unga

Utskottet har fokus på barn och unga som drabbas av vantrivsel, bristande omsorg och regelrätta övergrepp. Det gäller bland annat utnyttjande av barn och unga på nätet, barns rättigheter vid kriser, barn i våldsutsatta familjer, barn utsatta för sexuella övergrepp, barn utsatta för våld, barn skyddade boenden, barn i familjer med psykisk sjukdom, barn med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, ensamma barn, frånvaro i förskola och skola. Utskottet godkände på sitt möte i juni ett betänkande om ett medlems­förslag om barn och ungas psykiska hälsa. På sitt möte i september godkände utskottet ett betänkande om svaret på en rekommendation om att minska antalet barn och unga som växer upp i långvariga låginkomstförhållanden.

Antibiotikaresistens

Utskottet har under ett antal år haft fokus på gemensamma nordiska insatser mot antibiotikaresistens. Det gemen­samma nordiska fokuset på den ökande antibiotika­resistensen är en viktig fråga för folkhälsan. Norden står enat i sin vilja att bekämpa antibiotikaresistens och satsa på insatser för att minska användningen av antibiotika i livsmedels­produktionen. Det ger Norden tyngd i diskussioner och förhandlingar med EU och resten av världen. Arbetet går mycket långsamt och utskottet har uppmanat samtliga nordiska parlament att sätta antibiotikaresistens på agendan och konkret förhålla sig till en gemensam nordisk handlingsplan. Pandemin tvingade Norden till handling och ett förnyat och stärkt fokus på detta område, där flera europeiska länder med hög antibiotika­resistens bland befolkningen har upplevt hög dödlighet bland personer som smittats av covid-19.

FN:s kvinnokommission i New York

Nordiska rådets första representation på FN:s kvinnokommission (CSW) sköttes av ordförandeskapet för utskottet för välfärd i Norden, som deltog i sidoevene­mang, rundabordssamtal med andra nordiska parlamentariker och höll möten med utvalda nordiska representationer i New York den 5–10 mars 2023. Dessutom stod Nordiska rådet tillsammans med Nordiska ministerrådet värd för en diskussion om ekonomisk jämställdhet och de nordiska pensionssystemen med titeln Nordic ways to close the pension gap.