Gå till innehållet
""Utskottet för kunskap och kultur i Norden håller möte på Harpa. Foto: Eyþór Árnason / norden.org
""Restaurangeleverna på yrkesskolan Utbildning Nord i Övertorneå. Foto: Utbildning Nord

Utskottet för kunskap och kultur i Norden

Utskottet för kunskap och kultur (UKK) arbetar med teman som berör kultur och medier, utbildning, forskning, vuxen­utbildning och folkupplysning, språk­samarbete, friluftsliv, sport och idrott.  Utskottet arbetar även med civilsam­hällesfrågor och frivilligfrågor eftersom dessa spelar en viktig roll i det demo­kratiska välfärdssamhället.
Utskottets arbete under 2023 har liksom under de senaste två åren varit präglat av de besparingar i budgeten för utbildnings-, forsknings- och kultursam­arbetet som samarbetsministrarna har beslutat om för att genomföra gröna satsningar i arbetet för att förverkliga visionen om Norden som världens mest hållbara och integrerade region 2030. Det är utskottets allmänna inställning att det är olyckligt att ställa sektorer mot varandra i stället för att låta alla arbeta för att förverkliga visionen inom sina ramar. Med hjälp av de inspel som utskottet gjorde under året under för­handlingarna med Nordiska ministerrådet om budgetkompromissen lyckades man återställa budgetarna för utbildnings-, forsknings- och kultursamarbetet. Beloppen är dock engångsbelopp, vilket gör att utskottet åter måste engagera sig i budgetförhandlingarna om 2025 års budget.
Utskottet har genomfört fem möten under året och behandlat förslag som bland annat handlat om en strategi för nordiskt friluftsliv, en nordisk kommission för yrkesutbildningar, att stärka och utveckla samarbetet om nukleär forskning och avveckling, en gemensam nordisk pilgrimssatsning och ökad nordisk studentmobilitet.

Övriga aktiviteter

Utöver den ordinarie mötesverksamheten har utskottet även genomfört följande:

Digitalt nordiskt interparla­men­tariskt möte

Med anledning av Nordiska rådets 70-årsjubileum bjöd Nordiska rådet den 27 januari 2023 in relevanta utskott i de nationella parlamenten för gemensamma interparlamentariska möten om problem­ställningar där det bedöms att ett nordiskt perspektiv kan ha bäring på den nationella debatten och att nationella perspektiv kan stärka det nordiska samarbetet. Utskottet för kunskap och kultur har identifierat att allt för få unga söker sig till gymnasiala yrkesutbildningar i de nordiska länderna. Nordiska rådet bjöd därför in ordförande och vice ordförande i de nationella utbildnings­utskotten till ett gemensamt möte med utskottet för kunskap och kultur i Norden (UKK) för att diskutera hur man kan göra gymnasiala yrkesutbildningar mer attraktiva. Från UKK deltog ordförande Camilla Gunell och medlem Catarina Deremar. Varje parlament gavs taltid för att informera om status på sina insatser för att locka fler unga att söka till yrkesutbildningar.

Nordens jakt på yrkesutbildad arbetskraft i Haparanda/Övertorneå

Utskottet arrangerade konferensen Nordens jakt på yrkesutbildad arbetskraft den 28–29 mars på Haparanda stadshotell och på yrkesskolan Utbildning Nord i Övertorneå. Detta som uppföljning på arbetet om hur det nordiska samarbetet kan bidra till att fler unga söker sig till yrkesutbildningar samt för att undersöka hur samarbetet kan undanröja bransch­reglerade hinder för mobilitet över gränserna. Konferensen arrangerades tillsammans med utskottet för tillväxt och utveckling i samarbete med Resonans Nordic.
Syftet med konferensen var att kvalificera de rekommendationer som hade lagts fram i rapporten Attraktive erhvervs­uddannelser i Norden som publicerades hösten 2022. Målet var att skapa underlag för skarpa politiska förslag från Nordiska rådet till Nordiska ministerrådet och ländernas regeringar. Talare på konferensen var Nordiska rådets president Jorodd Asphjell, representanter för Nordregio, Nordiska ministerrådets sekretariat, Trøndelags fylkeskommune, Nordiskt nätverk för vuxnas lärande samt Tormod Skjerve från Skjerve Kompetanse. Moderator var Jan Wifstrand. 
Rekommendationer i en rapport som publicerades hösten 2022 utgjorde på en konferens 2023 underlag för politiska förslag från Nordiska rådet till Nordiska ministerrådet och ländernas regeringar.
""
Dag två av konferensen ägnades åt workshoppar där rapportens rekommen­dationer diskuterades och justerades. Ett femtiotal personer deltog från arbets­givarorganisationer, arbetstagar­organisationer, yrkesskolor, nordiska parlament, Ungdomens Nordiska råd och Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge. Deltagarna kom från samtliga nordiska länder samt Grönland och Åland. Från utskottet deltog ordförande Camilla Gunell från den Socialdemokratiska gruppen, Catarina Deremar från Mittengruppen, Victoria Tiblom från Nordisk frihet och Niels Flemming Hansen, suppleant i den Konservativa gruppen. Dessutom deltog Nordiska rådets president Jorodd Asphjell, ordförande i utskottet för tillväxt och utveckling Kjell-Arne Ottosson, Himanshu Gulati från utskottet för ett hållbart Norden och Ungdomens Nordiska råds president Rasmus Emborg.

Samrådsmöte med ministerrådet för kultur

Utskottet hade den 1 november samråds­möte med de nordiska kulturministrarna under sessionen i Oslo. På dagordningen stod ministerrådet för kulturs nya samarbetsprogram 2025–2030, politisk dialog om en rekommen­dation om gemensam strategi för idrottsevenemang i Norden och stöd till anordnande av idrottsevenemang för barn och unga i Norden samt översyn av regelverket för Nordiska rådets priser.