Gå till innehållet
""Under Nordiska rådets session 2023 delades Nordiska rådets priser ut på Den Norske Opera og Ballet. Foto: Elisabeth Ones Bjørvika / Visitnorway
""Efter prisceremonin var den norska regeringen värd för en reception för nominerade och gäster. Foto: Stine Østby / norden.org

Nordiska rådets priser

Nordiska rådets fem priser är bland det mest populära innehållet från det nordiska samarbetet och det görs press- och kommunikationsinsatser löpande under året. Priserna är erkända och engagerar medborgarna på tvärs av de nordiska länderna.
Året startade med att miljöpriset lanserade årets tema ”hållbar produktion och konsumtion av textilier” och samtidigt inbjöd allmänheten att föreslå kandidater. I februari var litteraturpriset först ut med att offentliggöra årets nominerade via norden.org, i press och sociala medier. Det genererade omfattande medie­rapportering i alla nordiska länder och vid årets slut var nyheten om de litteratur­prisnominerade en av årets mest lästa på norden.org. Vid påsk presenterades de 14 nominerade verken till barn- och ungdomslitteraturpriset och fick stor uppmärksamhet på sociala medier. De nominerade till Nordiska rådets musikpris presenterades i maj och årets nominerade filmer kunde traditionsenligt presenteras vid öppningen av ”New Nordic Films” på Den norske filmfestivalen i Haugesund i augusti. För första gången någonsin var en grönländsk film nominerad.  Årets förslag till kandidater från de nordiska medborgarna till miljöpriset resulterade i totalt 88 förslag på initiativ som arbetar för en mer hållbar textilbransch. De slutliga sju kandidaterna som den nordiska juryn nominerat till miljöpriset offentlig­gjordes i september.
Den norska delegationen i Nordiska rådet var värd för 2023 års prisutdelning som ägde rum i Operahuset i Oslo under ledning av skådespelaren Kåre Conradi och musikern Ingrid Bjørnov. Priserna delades ut av kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit, skåde­spelaren Maria Bonnevie, musikern Kajsa Balto, författaren Maja Lunde och Norges kulturminister Lubna Jaffery. 
Prisutdelningen sändes av NRK med rekordhöga 246 000 tittare. Sändningen kunde ses i alla de nordiska länderna och även via norden.org. Ett speciellt program arrangerades för alla de nominerade, som startade med en gemensam nätverks­lunch och samtal och avslutades med den tv-sända prisutdelningen på Operan.
Nordiska rådets litteraturpris 2023
Den svenska författaren Joanna Rubin Dranger tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2023 för den grafiska romanen Ihågkom oss till liv. Joanna Rubin Dranger fick priset för ett överväldigande och viktigt verk som gestaltar hur ordlöst trauma kan bemötas och tystnad äntligen brytas.

Joanna Rubin Dranger fick Nordiska rådets litteraturpris 2023
""Joanna Rubin Dranger. Foto: Magnus Fröderberg / norden.org
Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023
Nordiska rådets barn- och ungdoms­litteraturpris 2023 gick till Eldgos av Rán Flygenring från Island. Rán Flygenring fick priset för en explosivt visuell bilderbok om hur en vild och okontrollerbar natur påverkar människan.

Rán Flygenring fick Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023
""Rán Flygering. Foto: Magnus Fröderberg / norden.org
Nordiska rådets musikpris 2023
Nordiska rådets musikpris 2023 går till folkmusikern, sångaren-låtskrivaren och kanteleartisten Maija Kauhanen från Finland. Kauhanen är en explosiv, stark och mångsidigt skicklig musiker, som på kort tid skapat sig en betydande internationell karriär.

Maija Kauhanen fick Nordiska rådets musikpris 2023
""Maija Kauhanen. Foto: Stine Østby / norden.org
Nordiska rådets miljöpris 2023
Nordiska rådets miljöpris 2023 gick till Renewcell från Sverige. Renewcell mottog priset för sin banbrytande lösning att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och produkter.
""Navn Navnsen, Renewcell. Foto: Stine Østby / norden.org
Nordiska rådets filmpris 2023
Nordiska rådets filmpris 2023 gick till den danska filmen ”Viften” av regissör Frederikke Aspöck, manusförfattare Anna Neye samt producenterna Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff och Meta Louise Foldager Sørensen. De fick priset för en film som är säkert och omsorgsfullt genomtänkt i varje enskild detalj.

Den danska filmen ”Viften” fick Nordiska rådets filmpris 2023
""Frederikke Aspöck. Foto: Stine Østby / norden.org