Gå till innehållet
""Utskottet var på studiebesök hos NordGen, som bevarar och främjar hållbart användande av husdjur, skog och växter som är viktiga för det nordiska lantbruket. Foto: NordGen
""Under 2023 har Utskottet för ett hållbart Norden haft särskilt fokus på de stora miljöutmaningarna i Östersjön. Foto: iStock

Utskottet för ett hållbart Norden

Arbetet i utskottet för ett hållbart Norden 2023 präglades av utskottets strategiska satsningar.

Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi har bland annat inneburit fokus på återvinning av resurser, producentansvar för textilier, klimatsmart byggande, Svanenmärkning av förpackningar, matsvinn och återvinning av vindkraftverk, inbegripet återvinning av vindkraftsblad.

Klimat

Förebyggande arbete och klimatanpassning är ett politikområde där utskottet 2023 före­slagit stärkta insatser för att främja naturbaserade lösningar för avskiljning, lagring och användning av koldioxid (CCUS) samt utveckling av affärsmodeller för tekniska lösningar för avskiljning, lagring och användning av koldioxid. I förslaget ingår en önskan om att stärka det nordiska samarbetet på området. Detta arbete inkluderar ett globalt perspektiv som ser närmare på Nordens roll i att minska koldioxid utanför Norden samt export av nordiska lösningar och gröna finansieringsmodeller. Utskottet har under 2023 fokuserat på att stärka det nordiska samarbetet för att uppnå målet om att bli koldioxidneutralt och behandlat såväl förslag om en nordisk klimatallians och klimatstrategi som förslag om utfasning av fossila bränslen. Dessutom har utskottet behandlat förslag om främjande av neutral och hållbar sjöfart samt ett förslag om hållbar kryssningsturism och främjande av solceller i Norden.

Biologisk mångfald

I december 2022 antog världens länder ett nytt globalt avtal för biologisk mångfald. Utskottet har under 2023 diskuterat hur Norden på bästa sätt kan följa upp avtalet. Ämnet diskuterades på det årliga samrådsmötet med de nordiska klimat- och miljöministrarna och med unga på ett ungdomsevenemang i samband med Nordiska rådets session. 
Utskottet har behandlat förslag om stärkt samarbete om invasiva arter och förslag om nordiskt samarbete om biologisk mångfald och naturskydd. Dessutom arbetar utskottet för att säkerställa att biologisk mångfald beaktas inom alla politikområden. Under 2023 behandlade utskottet bland annat två rapporter och integrerade relevanta rekommen­dationer i förslaget om att Norden ska bli ledande inom havsbaserad vindkraft.
Som en uppföljning av utskottets rekommendation om att inrätta en budgetpost för klimat och biologisk mångfald för unga har utskottet i samarbete med Nordiska ministerrådet genomfört en undersökning av vilka nordiska program och organisationer som skulle kunna bli ett lämpligt förvaltnings­organ för budgetposten.

Östersjön

Under 2023 har utskottet haft ett särskilt fokus på Östersjön. Bland annat behandlades ett förslag till en nordisk strategi för Östersjön, som syftar till att möta de stora miljö­utmaningarna, och utskottet har fått ta del av slutsatserna från Helsingfors­kommissionens miljötillståndsbedömning. Dessutom behandlades ett förslag om ett mer hållbart strömmingsfiske i Östersjön.

Miljöbrottslighet

Miljöbrottslighet har varit av särskilt intresse för utskottet under både 2022 och 2023. Det gäller till exempel företags ansvar för mänskliga rättigheter och användningen av naturresurser, inter­nationell lagstiftning om ekocid och miljöbrottslighet.

Övriga aktiviteter

Studiebesök

Utskottet har varit på studieresa till NordGen, vars uppgift är att bevara och främja ett hållbart nyttjande och en mångfald av husdjur, skogar och växter som är viktiga för det nordiska jordbruket.

Samrådsmöte med klimat- och miljöministrarna

Utskottet höll ett samrådsmöte med de nordiska klimat- och miljöministrarna i samband med sessionen. På mötet diskuterades de nordiska ambitionerna för klimatförhandlingarna, inbegripet skador och förluster, samt uppföljning av det globala avtalet om biologisk mångfald och nordiska insatser för avskiljning, användning och lagring av koldioxid.

Deltagande i FN:s 28:e klimattoppmöte COP28

Nordiska rådet deltog i den nordiska paviljongen på COP28 den 8–11 december tillsammans med två medlemmar från utskottet för ett hållbart Norden och en representant från Ungdomens Nordiska råd
Utskottet har i samarbete med Nordiska ministerrådet och nordiska ungdoms­representanter tagit fram publikationen
""