Gå till innehållet

""Nordiska rådet har under de senaste åren stärkt samarbetet med det brittiska och skottska parlamentet. På bilden Ben Macpherson från det skotska parlamentet. Foto: Magnus Fröderberg / norden.org

NATO's generalsekreterare, Jens Stoltenberg talade på sessionen 2023. Här ses han på den efterföljande presskonferensen. Foto: Stine Østby / norden.org

Internationellt samarbete samt utrikes-, säkerhets- och försvars­samarbete

Nordiska rådets internationella samarbete har i hög grad följt prioriteringarna i Nordiska rådets internationella strategi 2018–2022 och den uppdaterade internationella strategi som antogs vid temasessionen i Reykjavik i mars 2023. Även under 2023 har det internationella arbetet särskilt präglats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det efterföljande beslutet av Sverige och Finland att ansöka om medlemskap i Nato.

Nordiska rådet fortsatte under 2023 sitt arbete med att stärka det nordiska försvars- och säkerhetssamarbetet, inklusive den civila beredskapen och totalförsvaret. Utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik spelade en central roll på presidiets sommarmöte i Trøndelag och vid Nordiska rådets session i Oslo, där årets gästtalare var Natos general­sekreterare Jens Stoltenberg. För presidiet, utskottsordförandena och sessionens internationella gäster arrangerades också ett separat seminarium om de demokratiska utmaningarna med artificiell intelligens. Nordiska rådets årliga rundabordssamtal om försvarsfrågor med Nordefcos ordförandeskap hölls i Sveriges riksdag i Stockholm i september 2023.

Baltiska församlingen

I Nordiska rådets nya internationella strategi lyfts Baltiska församlingen fram som en av Nordiska rådets viktigaste samarbetspartner, och samarbetet har blivit ännu tätare som en följd av det spända säkerhetsläget i Europa och världen.  Både utskotten och presidiet har ett omfattande samarbete med Baltiska församlingen. De baltiska länderna har särskild kompetens som brobyggare mellan öst och väst, och stödet till Ukraina och demokratiska oppositionella från Belarus och Ryssland har varit centralt i samarbetet. Nordiska rådet deltog i Baltiska församlingens konferens för länderna i EU:s östliga partnerskap i maj 2023 och på sessionen i november 2023 i Tallinn. Gäster från Baltiska församlingen deltog på Nordiska rådets temasession i Reykjavik och på sessionen i Oslo. Det årliga toppmötet mellan Baltiska församlingen och Nordiska rådet hölls i Tallinn i september 2023. Ett nytt treårigt samarbetsdokument för 2024–2026 antogs.

Den parlamentariska Östersjökonferensen

Östersjökonferensen (Baltic Sea Parliamentary Conference, BSPC) samlar parlamentariker från alla länder runt Östersjön med undantag för Ryssland, som uteslöts 2022. Alla de nordiska parlamenten (även från länderna som inte gränsar till Östersjön) samt Nordiska rådet, Baltiska församlingen och EU-parlamentet har platser i Östersjö­konferensen.  Rysslands anfallskrig mot Ukraina och säkerheten i Östersjöregionen har stått i centrum för Östersjö­konferensen dagordning även 2023. Miljösituationen i Östersjön har också stor betydelse för samarbetet.
Nordiska rådet har varit representerat på de flesta av årets möten i den ständiga kommittén och på den årliga konferensen som hölls i Bundestag i Berlin i augusti 2023. Östersjökonferensens möte i Berlin besöktes också av Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.
 I samband med den ständiga kommitténs möte i Bryssel i mars 2023 hölls också ett möte mellan de nordiska och baltiska medlemmarna i Östersjökonferensen samt nordiska och baltiska EU-parlamentariker. Nordiska rådet har i Östersjökonferensen betonat teman som rör demokrati, mänskliga rättigheter och press- och yttrandefrihet.

Vestnorden och Arktis

Nordiska rådet och Västnordiska rådet utbytte information och deltog i varandras årliga möten, sessioner och konferenser. Västnordiska rådets fokus 2023 var på livsmedelssäkerhet och självförsörjning i Västnorden. Nordiska rådet har observatörsstatus i den arktiska parlamentarikerkommittén (SCPAR) och deltog aktivt i kommitténs möten under 2023.

Samarbete med EU

Arbetet med att fördjupa Nordiska rådets inflytande i EU har fortsatt i enlighet med den arbetsplan som antogs av presidiet 2022. Antalet möten och engagemang har under 2023 varit stort.

Presidiet

I april 2023 deltog presidentskapet i det årliga interparlamentariska mötet mellan Europaparlamentet (EP) och Nordiska rådet (NR). Mötena etablerades för att skapa en tätare kontakt mellan parlamentariker i Europaparlamentet och presidiets medlemmar och för att öka förståelsen och påverkansmöjligheten för nordiska frågor i Europa. EP bjöd in till mötet som hölls i Strasbourg i april 2023. Det var stor uppslutning på mötet från EP:s sida och från NR deltog det norska presidentskapet. Bägge sidor underströk vikten av fortsatt samarbete och kontakt mellan institutionerna.
Under sessionen i Oslo deltog Europa­parlamentariker Karin Karlsbro på det internationella evenemanget och framförde EP:s ståndpunkter och problemställningar kring den mycket viktiga förordningen om artificiell intelligens.

Europarådet

Under samma resa mötte NR även representanter för Europarådet och dess parlamentariska församling PACE. Nordiska rådet presenterade bland annat sin internationella strategi och samtalen fokuserade på samarbete och gemen­samma utmaningar i den värld vi lever i idag.
Dessa möten resulterade i att NR bjöds in till den europeiska konferensen för talmän i september 2023. Presidentskapet tackade ja och i september 2023 deltog presidenten och rådsdirektören i konferensen för talmän i EU-ländernas parlament i Dublin. Här deltog parlamentens talmän och general­sekreterare från över 140 länder och det var tydligt att NR bör delta på dessa möten för att se på möjligheter att stärka det nordiska samarbetet också på plats på konferensen.

Utskotten

För de olika utskotten har EU-arbetet ytterligare fördjupats och blivit mer strategiskt. Utskottet för välfärd var först ut att få detta mer strategiska fokus. På utskottets möte i september 2022 presenterade EU-rådgivaren ett underlag för diskussion kring en möjlig studieresa till Bryssel i början av 2023. Förslaget var att centrera resan kring ett antal viktiga frågor, bland annat förordningen om digitalisering av hälsodata som förhandlades under samma period och att knyta detta till diskussionen om e-recept som varit aktuell under lång tid i utskottet, samt antimikrobiell resistens, som utskottet har prioriterat i flera år. Utskottets ordförande och en medlem reste ner till Bryssel i februari 2023 och träffade bland annat generaldirektören för EU-kommissionens hälsodirektorat DG Sante och en Europaparlamentariker.
Nästa strategiska fråga var tänkt att beröra yrkesutbildningar, som diskuterats i såväl utskottet för kunskap och kultur som utskottet för tillväxt och utveckling. Utskotten fick en presentation och en problematisering kring det som rimmade väl med den stora konferens som genomförts i Haparanda i början av året. På grund av tidsbrist för ordförandena i utskotten kunde resan dock inte genom­föras. Däremot hade seniorrådgivaren för EU-frågor kontakt med tjänstemän i kommissionen för att förmedla ståndpunkterna, och under mötet med Europaparlamentet i Strasbourg framförde också presidentskapet de synpunkter som framkommit under konferensen från Nordiska rådets håll.
Ett antal möten i Bryssel med strategiska personer har under året genomförts av seniorrådgivaren för EU-frågor. Bland annat möten med de utsända från de nordiska parlamenten och diskussioner om vad som är på gång inom EU-samarbetet.
Projektet med EU-kontoret avslutades den 31 december 2023 enligt presidiets beslut i juni 2022.

Beneluxparlamentet

Nordiska rådet har ett väletablerat samarbete med Beneluxparlamentet, vars medlemmar gästade både temasessionen i Reykjavik och sessionen i Oslo. Nordiska rådet träffar också Beneluxparlamentet inom ramen för det ”trilaterala samarbetet” mellan Baltiska försam­lingen, Beneluxparlamentet och Nordiska rådet.

Samarbete i Barentsregionen

Nordiska rådet deltog i den 11:e parlamentariska Barentskonferensen i Rovaniemi i september 2023. Ryssland drog sig formellt ur samarbetet i Barents euroarktiska råd före konferensen. Konferensdeltagarna var därför i stort sett enbart från de tre nordiska länderna, där ländernas samiska befolkning var väl representerad.

Övriga interparlamentariska kontakter

Nordiska rådet har under de senaste åren stärkt samarbetet med det brittiska och det skotska parlamentet, som båda var representerade vid Nordiska rådets session i Oslo 2023. Schleswig-Holsteins lantdag har nära band till Nordiska rådet och skickade en stor delegation till sessionen. Lantdagens talman besökte också rådsdirektören Kristina Háfoss 2023.

FN:s klimatkonferens och FN:s kvinnokonvention

Nordiska rådet deltog för första gången i FN:s kvinnokonvention (CSW) om kvinnors rättigheter i New York. Deltagandet nämns i utskottet för välfärd i Nordens redogörelse. Nordiska rådet deltog också i FN:s klimatkonferens (COP) i Dubai. Deltagandet nämns i utskottet för ett hållbart Nordens redogörelse.
Nordiska rådets internationella samarbete har i hög grad följt prioriteringarna i Nordiska rådets internationella strategi 2018–2022 och den uppdaterade internationella strategi som antogs vid temasessionen i Reykjavik i mars 2023
""