Gå till innehållet
""Islands president, Guðni Th. Jóhannesson (th) deltog i Nordisk rådets temasession. Här tillsammans med Bryndís Haraldsdóttir (tv) och Nordisk Rådets president Jorodd Asphjell (i mitten). Foto: Eyþór Árnason / norden.org
""På sessionen blev Bryndís Haraldsdóttir vald till president för Nordiska rådet 2024. Foto: Magnus Fröderberg / norden.org

Möten och sessioner 2023

Presidium, utskott, kommittéer och grupper

Nordiska rådets utskott sammanträder fem gånger per år, medan presidiet sammanträder sex gånger per år. Där­utöver sammanträder Nordiska rådets fasta arbetsgrupper och kommittéer med gränshindergruppen, budgetord­förande­gruppen, kontrollkommittén och valkommittén flera gånger per år.
Under 2023 sammanträdde Nordiska rådets utskott och presidium i riksdagen i Stockholm i februari och på tema­sessionen i Reykjavik i mars. Utskottens och presidiets sommarmöten hölls i juni på Grönland, Island och Färöarna samt i Trondheim och på Svalbard i Norge. I september sammanträdde presidiet och utskotten i Köpenhamn och återigen i Oslo i samband med Nordiska rådets 75:e session. Årets sista möte var presidiets möte i december i Esbo i Finland.
Presidiets och utskottens möten och verksamhet beskrivs närmare i de följande kapitlen.

Temasession 2023 i Reykjavik, Island

Nordiska rådets temasession 2023 hölls i Reykjavik i mars. Temat var nordisk energiförsörjning i en orolig tid, med fokus på säker och hållbar energiförsörjning i Norden i en tid av kraftigt stigande energipriser som en av flera konsekvenser av Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Islands president Guðni Th. Jóhannesson deltog också i Nordiska rådets tema­session med ett tal om det nordiska samarbetet.
Temasessionen innehöll också en debatt om Nordiska rådets önskemål om och synpunkter på Nordiska ministerrådets arbetsplaner för de kommande åren för att uppnå sin vision om Norden som världens mest hållbara och integrerade region. Nordiska rådets temasession 2023 hade 242 deltagare.

Nordiska rådets 75:e session i Oslo, Norge

Nordiska rådets 75:e session hölls i Oslo den 30 oktober–2 november 2023.
Plenarsessionens första dag, tisdagen, inleddes med körsång och tal av stor­tingets talman Masud Gharahkhani, som hälsade Nordiska rådet välkommen till Stortinget, varefter Nordiska rådets president Jorodd Asphjell öppnade sessionen. Först på dagordningen var en gästtalardebatt med Natos general­sekreterare Jens Stoltenberg. Dagens sista punkt var en presentation av programmet för 2024 av det tillträdande svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Därefter följde ett nordiskt toppmöte med statsministrar och regeringschefer. Temat för debatten var: ”Hur kan vi bäst förverkliga den nordiska visionen?”
På tisdagskvällen delades Nordiska rådets priser ut på Operan i Oslo i närvaro av de många nominerade, deras följeslagare, Nordiska rådets parlamentariker, ministrar med flera. Efteråt bjöd den norska regeringen in alla till en mot­tagning.
Den andra mötesdagen, onsdagen, inleddes med utrikesministrarnas redo­görelse och behandling av frågor under temat utrikespolitik. Därefter följde försvarsministrarnas redogörelse och första behandling av nya medlemsförslag. Efter lunch presenterade samarbets­ministrarna sin redogörelse med efter­följande frågestund. Samarbets­ministrarna fick också tillfälle att presentera en redogörelse för gränshinder och inleda behandlingen av Nordiska ministerrådets budget för 2024. Nordiska rådets många internationella gäster gavs också möjlighet att inta talarstolen. Som dagens sista punkt presenterade ministrarna en redogörelser för Nordiska ministerrådets arbete med barn och unga genom Färöarnas samarbetsminister Bjarni Kárason Petersen. Islands samarbets­minister Guðmundur Ingi Guðbrandsson presenterade jämställd­hets­redogörelsen.
Torsdagen var sista mötesdagen och den inleddes med behandling av medlems­förslag som behandlats i Nordiska rådets fyra fackutskott och presidiet och som det skulle fattas slutgiltiga beslut om. Slutligen hölls val till Nordiska rådets organ och andra förtroendeposter för 2024 och Nordiska rådets president­skaps­program för 2024 presenterades. Bryndís Haraldsdóttir och Oddný G. Harðardóttir valdes till Nordiska rådets president respektive vicepresident.
Alla parlamentariker i Norden var inbjudna att följa Nordiska rådets session via liveströmning.  I sessionen deltog 766 parlamentariker, statsministrar, ministrar, internationella gäster, samarbetspartner, sekretariatsföreträdare med flera. Dessutom deltog 78 nominerade till Nordiska rådets priser och deras följe­slagare.
""

Mer information om sessionen finns pånorden.org/SV/session2023