Gå till innehållet
""På Folkemødet på Bornholm i juni deltog utskottets ordförande i en debatt på huvudscenen om framtidens yrkesutbildningar. Foto: Andreas Omvik / norden.org
""Utskottet har fokuserat på den framtida arbetsmarknaden och de ungas möjligheter till arbete i hela Norden. Foto: dsb.dk

Utskottet för tillväxt och utveckling i Norden

Utgångspunkterna för utskottets arbete 2023 var statsministrarnas vision om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030, det norska presidentskaps­programmet i Nordiska rådet för 2023 och det isländska ord­förandeskapsprogrammet i Nordiska ministerrådet för 2023. Utskottet tänker också alltid in medborgarperspektivet i sitt arbete för att bäst kunna förbättra vardagen för invånarna i Norden.
Utskottet har utifrån det norska presidentskapsprogrammet i Nordiska rådet för 2023 valt att fokusera på transport och infrastruktur samt ungas utanförskap och den framtida arbets­marknaden. Utskottet har under året bland annat fokuserat på rapporten kring erkännande av branschreglerade yrken och yrkesutbildningar, där ett antal initiativ tagits fram för att skapa bättre förutsättningar för den framtida arbets­marknaden och de ungas möjligheter till arbete i hela Norden. I anslutning till rapporten har utskottet bland annat hållit en konferens i Haparanda och på Utbildning Nord i Övertorneå med deltagande från bland annat Nordiska rådet och arbetsmarknadens parter i Norden. Därutöver har rekommendationer sänts till de nordiska regeringarna utifrån rapportens initiativ och Ungdomens Nordiska råds resolution. Dessutom har utskottet haft en politisk dialog med de nordiska samarbetsministrarna gällande ett nordiskt transportministerråd.
Det isländska ordförandeskaps­programmet för Nordiska ministerrådet 2023 har bland annat fokuserat på digitalisering för att stärka digital infrastruktur, grön omställning inom transport samt motverka socialt utanförskap på arbetsmarknaden. Utskottet har under året aktivt drivit digitaliseringsfrågan genom bland annat dialog med MR-Digitals sekretariat och uppföljning på rekommendation gällande eID i plenum under sessionen i Oslo. Utskottet har under året dessutom diskuterat Enestam-rapportens rekommendationer angående framtida nordiska utmaningar inom utskottets politikområden.
Utskottet har haft som mål att skapa ökad synlighet i de nordiska länderna för nordiska frågor och de rekommendationer som utskottet har riktat till Nordiska ministerrådet och de nordiska regeringarna. Utskottets medlemmar har lyft flera av utskottets aktuella frågor politiskt, bland annat genom frågor i plenum under sessionen i Oslo, debatter i parlamenten eller skriftliga frågor till berörda ministrar. Dessutom har man arbetat med att skapa nationell medial synlighet för frågorna, bland annat genom debattartiklar, press­meddelanden och inlägg i sociala medier. Under 2024 kommer detta arbete att vidareutvecklas och prioriteras.

Aktiviteter 2023

Transportpolitik

Utskottet inledde arbetet med en genomlysning av det nordiska transport­samarbetet. Man förde en politisk dialog med de nordiska samarbetsministrarna och byggde nätverk inom transport­området. Utskottet engagerade sig i transportfrågor i plenum på tema­sessionen och sessionen.

Arbetsmarknadspolitik

Utskottet höll tillsammans med utskottet för kultur och kunskap en konferens om yrkesutbildningar den 28–29 mars i Haparanda och Övertorneå med deltagare från politik, näringsliv och utbildningsinstitutioner. Utskottet skrev en debattartikel om yrkesutbildningar som publicerades i flera nordiska länder. Ministerrådet för arbetsliv beslutade att upprätta ett nordiskt-baltiskt nätverk om arbetslivskriminalitet utifrån utskottets rekommendation.

Digitalisering

Utskottet förde en dialog med minister­rådet för digitalisering och bevakade implementeringen av en gemensam nordisk e-legitimation, där Finland och Island ännu inte har implementerat en nordisk lösning.

Finanspolitik

En rapport om förenkling av det nordiska skatteavtalet presenterades för utskottet i november.
Bland annat har utskottet delfinansierat en skatte­rapport.
""

Övriga aktiviteter

I februari genomfördes ett digitalt interparlamentariskt möte mellan utskottets ordförande och vice ordförande och presidierna för de nationella utskott som ansvarar för transportfrågor på temat ”Hur kan de nordiska länderna samarbeta gällande grön omställning inom infrastrukturområdet?”. Det fanns ett stort engagemang i diskussionen och deltagarna uttryckte önskemål om att det ska vara en återkommande mötesform.
På Folkemødet på Bornholm i juni deltog utskottets ordförande bland annat i debatter på huvudscenen om framtidens yrkesutbildningar och det framtida nordiska samarbetet. Utskottets ordförande och vice ordförande deltog i juni i arrangemanget Gamla Svinesund 75 år. Utskottets deltagande var att se som ett pilotprojekt i samarbete med Föreningen Norden, där idén är att föra ut de nordiska frågorna till medborgarnära arenor, framför allt i gränsregioner. Ett flertal av utskottets medlemmar deltog vid Gränsregionalt forum i Strömstad i september, bland annat med deltagande av Sveriges samarbetsminister och samtliga nordiska gränskommittéer. Utskottets talesperson för energipolitik Liv Kari Eskeland deltog på Nordiskt elmarknadsforum i Köpenhamn i september.
Ordförande deltog i oktober på de nordiska energiministrarnas möte i Reykjavik för att lämna utskottets inspel till handlingsplanen 2025–2030 och i en paneldiskussion på konferensen Energy Security and Citizens.