Gå till innehållet

Vision 2030

Den 19 juni 2019 enades de nordiska samarbetsministrarna om en ny vision för Nordiska ministerrådet och den 20 augusti 2019 antogs visionen av statsministrarna. 
Vision 2030 innebär att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030. För att förverkliga visionen prioriteras tre strategiområden inom Nordiska ministerrådets arbete: ett grönt Norden, ett konkurrenskraftigt Norden och ett socialt hållbart Norden. 
En särskild handlingsplan beskriver hur Nordiska ministerrådet ska arbeta för att uppnå visionens mål genom en rad initiativ och kopplat till de strategiska prioriteringarna finns 12 mål. De strategiska prioriteringarna och de tolv målen är styrande för all verksamhet i Nordiska ministerrådet under åren 2021 - 2024.
Gränshinderrådets arbete är kopplat till flera av dessa mål men framförallt till Mål 6, Mål 7 och Mål 8.
Illustration af Mål 6
Mål 6: stödja kunskap och innovation och göra det lättare för företag i hela Norden att till fullo utnyttja de utvecklings­möjligheter som den gröna, tekniska och digitala omställningen och den växande bioekonomin skapar.
Illustration af Mål 7
Mål 7: utveckla färdigheter och välfungerande arbetsmarknader som matchar kraven som den gröna omställningen och den digitala utvecklingen ställer och som stödjer den fria rörligheten i Norden.
Illustration af Mål 8
Mål 8: dra nytta av digitalisering och utbildning för att binda de nordiska länderna ännu närmare varandra.