Gå till innehållet

Informations­arbetet

Information skapar trygghet

Nordiska ministerrådets informationstjänst Info Norden och de tre gränsregionala informationstjänsterna Grensetjänsten Norge-Sverige, Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge och Øresunddirekt har särskild betydelse för det nordiska gränshinderarbetet. De är en viktig del för att nå den nordiska visionen att 2030 vara världens mest hållbara och integrerade region.
De är Gränshinderrådets strategiska frontlinje i kontakten med invånare och företag i Norden och utgör därför en väsentlig del av Nordiska ministerrådets mobilitets- och gränshinderarbete. 
Deras arbete skapar trygghet i vardagen för privatpersoner och företag som vill röra sig mellan de nordiska länderna och som behöver hjälp med att finna gränsregionalt anpassad information om regler och myndighetskontakter. 
Under 2023 hade de sammanlagt nästan 3,5 miljoner sessioner på sina hemsidor, de hade personlig kontakt med cirka 31 000 personer, de deltog i mobilitesfrämjande aktiviteteter som nådde över 16 000 personer och de hade cirka 21 500 följare på olika social media.

Organisering

Info Norden är Nordiska ministerrådets informationstjänst och faller under de nordiska samarbetsministrarnas ansvar. 
De tre gränsregionala informationstjänsterna är organiserade och finansierade på olika sätt, med deltagande och finansiering från olika myndigheter och regionala aktörer. I vissa fall även kommunala aktörer. Gemensamt för de tre är att de alla finansieras av Nordiska ministerrådet.
Samtliga informationstjänster har egna och gemensamma nätverk bestående av bland andra experter från myndigheter, ambassader, arbetsmarknadens parter, gränskommittéer och intresseorganisationer.

Uppdrag

Informationstjänsterna har tre gemensamma grundläggande uppdrag som förenar dem: Informations-, integrations- och gränshinderarbete. Utöver dessa har Info Norden ett bredare uppdrag och de tre gränsregionala informationstjänsterna har även kompletterande åtaganden gentemot sina övriga finansiärer.

Informationsarbetet

Informationstjänsterna vägleder invånare och företag i Norden med att ge och hjälpa dem att finna gränsregionalt anpassad information om lagstiftig och regler. Informationstjänsterna förmedlar också myndighetskontakter i de fall det behövs. De skapar trygghet i vardagen för privatpersoner och företag som vill röra sig mellan de nordiska länderna under hela den livscykel som nordiska invånare eller företag går igenom. Ett exempel är en gränspendlare vars livscykel normalt startar vid att söka ett arbete i ett annat land och slutar med pension i bosättningslandet. Däremellan sker att antal livshändelser som ofta kräver specifik kunskap för att kunna navigera mellan två, ibland flera, länders regelverk och praxis.
Kontakt sker både via hemsidor, kontaktformulär och personlig vägledning. Informationstjänsternas hemsidor finns på flera nordiska språk. 

Mobilitetsfrämjande insatser 

Informationstjänsterna anordnar och deltar, i olika grad, på mobilitets- och gränshinderkonferenser med myndigheter, politiker och andra relevanta aktörer för att lyfta de möjligheter och utmaningar det innebär att vara gränspendlare, att pendla mellan nordiska huvudstäder, att flytta till ett annat nordiskt land och så vidare. De är därmed också en del av Gränshinderrådets arbete med att föra upp mobilitetsfrågor på den politiska agendan. 
Informationstjänsterna deltar även, i olika grad, på och anordnar jobb- och rekryteringsmässor och andra event för att öka kännedomen om de möjigheter som den gemensamma arbetsmarknaden erbjuder för arbetstagare, företag och studenter i Norden. 
Informationstjänsterna anordnar även, i olika grad, särskilda  informationsträffar för enskilda, företag och politiker. Vissa av dem är skräddarsydda såsom särskilda deklarationsdagar för gränspendlare och andra av mer allmän karaktär. 

Gränshinderarbetet

I sina dagliga kontakter med privatpersoner och företag registrerar de potentiella gränshinder samt analyserar om dessa kan lösas lokalt, regionalt eller nationellt. De identifierade gränshindren inrapporteras därefter till Gränshinderrådets sekretariat, som utreder dem vidare i samarbete med ansvariga departement. Ifall de uppfyller definitionen på nordiskt gränshinder eller anses vara av en sådan mobilitetshämmande karaktär som Gränshinderrådet kan ta sig an dokumenteras hindren i den nordiska gränshinderdatabasen och kan prioriteras av medlemmarna i Gränshinderrådet. 
Informationstjänsterna deltar också, tillsammans med departementstjänstemän, på gränshinderrådsmedlemmarnas nationella möten i de fall dessa genomförs. På så sätt tas informationstjänsternas erfarenhet och länk till de nordiska invånarna tillvara. 
Gränshinderrådet och representanter från informationstjänsterna träffas årligen i samband med Nordiska rådets session.

Nordiskt informationsnätverk

Gränshinderarbetet och informationsinsatserna har effektiviserats genom att Gränshinderrådets sekretariat tillsammans med informationstjänsterna samarbetar inom ett gemensamt nätverk. Utöver ett årligt gemensamt möte mellan sekretariatet och informationstjänsterna sker samarbetet löpande utifrån gemensamma behov och gemensamma fokusområden. 
Informationstjänsternas samarbete sinsemellan möjliggör kunskapsutbyte och effektivisering av informations- och gränshindersamarbetet i stort. 
Gränshinderrådets sekretariat ingår i de gränsregionala informationstjänsternas styrgrupper samt har regelbundna avstämningsmöten med Info Norden, på så sätt sker det ett regelbundet informationsutbyte och Nordiska ministerrådet ges insyn i den dagliga verksamhetet, har möjlighet att bidra med det nordiska perpsektivet samt delta i strategiska beslut. 

Informations­tjänsternas roll under kriser

Liksom Gränshinderrådet har en särskild roll under kristider så har även informationstjänsterna det. Under coronakrisen var informationstjänsterna särskilt avgörande i arbetet att sammanställa information om coronarelaterade störningar som uppstod till följd av inreserestriktioner och nationella beslut. Totalt sammanställdes 21 rapporter som skickades till de nordiska samarbetsministrarna, Nordiska rådet och ett flertal andra aktörer.
Informationstjänsternas insatser var särskilt avgörande i människors vardag genom att de var behjälpliga bland annat vid tolkningen av inreserestriktioner och nationella beslut.
Informationstjänsterna medverkade även till att sätta fokus på problemen på den politiska dagordningen genom att lyfta dessa i olika sammanhang; i nyhetsbrev, på konferenser, i paneldebatter, i dagstidningar samt i TV- och radiointervjuer.
Via sina kanaler i sociala medier informerade de också om mobilitet och gränshinder, inte minst i relation till de inreserestriktioner som var aktuella då. 
Läs mer om Gränshinderrådets och informationstjänsternas arbete i årsrapporten för 2022: Särskilda insatser under coronakrisen

Kort om informations­tjänsterna

Nedan följer korta informativa avsnitt om respektive informationstjänst samt tabeller med kontakt- och webbstatistik. Info Nordens statistik presenteras separat och de gränsregionala informationstjänsternas statistik presenteras samlat i slutet av detta avsnitt.

Info Norden

Info Norden, som fyllde 25 år under 2023, är Nordiska ministerrådets informationstjänst och ligger inom de nordiska samarbetsministrarnas ansvarsområde och samordnas av Nordiska ministerrådets kommunikationsavdelning.
Info Norden har närvaro i samtliga åtta nordiska huvudstäder och riktar sig till privatpersoner som söker information om att flytta, arbeta, studera eller starta företag i Norden och tillhandahåller även information om nordiska stödordningar och det nordiska samarbetet.
Info Nordens webbsidor finns tillgängliga på de nordiska huvudspråken samt på engelska. Info Norden strävar efter att invånare i första hand ska hitta svar på sina frågor på Infor Nordens webbplats. 
Personlig kontakt med invånare sker främst via ett webbformulär. Förfrågningar till Info Norden besvaras med hänvisningar till information på myndigheternas hemsidor och kontaktuppgifter till berörda myndigheter. Info Norden arbetar för att förfrågningar från medborgare och företag i första hand rör mer komplexa frågor och potentiella nya gränshinder.

Info Norden är löpande i kontakt med myndigheter, departement, ambassader och andra aktörer för att underlätta rörligheten i Norden inom ramen för det officiella nordiska samarbetet.
Läs Info Nordens årsrapport.

Webb och sociala media

Webb
(sessioner)
Personlig betjäning
(telefon/e-post m.m)
Externa aktiviteter
(deltagare) 
Facebook (följare)
 
LinkedIn (följare)
X (fd. Twitter) (följare)
 
Info Norden
2 021 985
4 614
 3 500
9 909
196
1 730
Info Nordens mål är att medborgarna först och främst ska hitta svar på sina frågor på Info Nordens hemsida och att förfrågningar i första hand ska röra mer komplicerade frågor och nya potentiella gränshinder.

Grensetjänsten Norge-Sverige

Grensetjänsten Norge-Sverige är en gränsregional informationstjänst som vänder sig till privatpersoner och företag som vill ha information om att flytta, arbeta, studera eller etablera företag i Norge-Sverige. 
Grensetjänsten Norge-Sverige är lokaliserat i Morokulien Infocenter mitt på gränsen mellan Sverige och Norge.
Grensetjänsten Norge-Sveriges hemsida riktar sig till både privatpersoner och företag. Hemsidan har gränsregionalt anpassad information på två språk; på norska om svenska förhållanden för de personer som utgår från Norge och på svenska om norska förhållanden för de som utgår från Sverige.  
Invånare och företag får svar på sina frågor via hemsidan samt via personlig vägledning hos informationscentret. 
Potentiella gränshinder och mobilitetsproblem som inkommer till Grensetjänsten Norge-Sverige utreds och tas upp i de förenklingsgrupper som finns både för privatpersoner och näringsliv. Gränshinder inrapporteras vidare till Nordiska ministerrådet.

Webb och sociala media

Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge

Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge är en gränsregional informationstjänst som vänder sig till privatpersoner och företag som vill ha information om att flytta, arbeta, studera eller etablera företag i Finland-Norge-Sverige.  
Informationstjänsten har två kontor, ett i Torneå/Haparanda som har fokus på frågor mellan Finland och Sverige och ett i Skibotn, Storfjord, Norge som arbetar med Norge-Finland frågor, samt även Sverige-Norge frågor. 
Gränstjänsten Sverige-Finland-Norges hemsida riktar sig till både privatpersoner och företag. Hemsidan har gränsregionalt anpassad information på tre språk; på finska om svenska resp. norska förhållanden för de personer som utgår från Finland, på norska och på svenska om finska förhållanden för de som utgår från Norge respektive Sverige. Hemsidan har under 2023 varit under ombyggnad.
Invånare och företag får svar på sina frågor via hemsidan, via en chattbot samt via personlig vägledning hos informationskontoren. 

Webb och sociala media

Øresunddirekt

Øresunddirekt är en gränsregional informationstjänst som vänder sig till privatpersoner och företag som vill ha information om att flytta, arbeta, studera eller etablera företag i Danmark och Sverige.
Øresunddirekt består av ett informationscenter i Malmö - Øresunddirekt Sverige - och en webbredaktion i Köpenhamn - Øresunddirekt Danmark. Øresunddirekt Sverige och Øresunddirekt Danmark delar varumärke, men är organisatoriskt åtskilda och har delvis olika finansiärer. 
Øresunddirekt har två hemsidor, en som riktar sig till privatpersoner och en som riktar sig till företag. Hemsidorna har gränsregionalt anpassad information på två språk; på svenska om danska  förhållanden för de personer som utgår från Sverige och på danska om svenska förhållanden för de som utgår från Danmark. Hemsidan för privatpersoner finns också på engelska. 
Invånare och företag får svar på sina frågor via hemsidan samt via personlig vägledning hos informationscentret. 

Webb och sociala media


Webb
(sessioner)
Personlig betjäning
(telefon/e-post m.m.)
Externa aktiviteter
(deltagare) 
Facebook (följare) 
X (fd. Twitter) (följare) 
LinkedIn (följare)
Instagram (följare)
Grense­tjänsten
Norge-Sverige
258 793
13 160
1 060
2 103
-
197
97
Gräns­tjänsten
Sverige-Finland-Norge
31 127
4 212
8 192*
1 300
84
108
62
Øresund­direkt
1 166 140
15 435
3 446
3 925
896
882
-
SUMMA
1 456 060
32 807
12 698
7 328
980
1 187
159
*Det kan finnas överlappning i antalet rapporterade event eftersom flera personer medverkat i samma evenemang och därmed har eventet blivit registrerat dubbelt eller fler gånger.

Ditt gränsproblem – ett invånarnära verktyg för gränshinder

År 2019 gav samarabetsministrarna de tre gränsregionala informationstjänsterna i uppdrag att utveckla ett gemensamt digitalt inrapporteringssystem för gränshinder som uppstår i de nordiska gränsregionerna.
I november 2021 lanserades hemsidan"Ditt gränsproblem" där man genom ett digitalt inrapporteringssystem kan rapportera upplevda mobilitetshinder i Norden. Rapportören kan vara allmänheten, företag, myndigheter, organisationer med flera. 
Inrapporteringssystemet är ett tillgängligt system som effektiviserar det gemensamma gränshinderarbetet och samarbetet mellan de gränsregionala informationstjänsterna, skapar kvantitativa underlag samt förbättrar kvalitén på inrapporteringar till Gränshinderdatabasen.