Gå till innehållet

Det förebyggande arbetet

I gränshinderarbetet ingår också att förhindra att nya gränshinder uppstår.
Alla fackministerråd ska arbeta förebyggande inom sina områden och så långt det är möjligt säkra att EU-lagstiftning genomförs likartat i Norden.
Länderna ska sträva efter att undvika att nya nordiska gränshinder uppstår i samband med ny nationell lagstiftning och vid tillämpning av EU-/EES-bestämmelser.
En stor del av det förebyggande arbetet sker inom ramen för Info Nordens och de tre gränsregionala informationstjänsternas informationsuppdrag. Genom att vägleda och informera nordiska invånare och företag om gränsöverskridande lagar och regler blir det "lätt att göra rätt" och det uppstår färre problem för nordbor. I kontakten med invånare kan informationstjänsterna även tidigt upptäcka potentiella gränshinder och andra problem som invånare och företag stöter på. Även inom ramen för det etablerade nätverk som finns mellan Nordiska ministerrådets gränshindersekretariat och informationstjänsterna sker utbyte av kunskap och samarbete i syfte att ännu mer effektivisera gränshinderarbetet och upptäcka potentiella gränshinder innan de drabbar invånare och företag. 
Gränshinderrådets förebyggande arbete
Som en del av det förebyggande arbetet har Gränshinderrådet under året bland annat påpekat de mobilitetsproblem som kan uppstå om ID- och gränskontroller skulle införas i gränsregionerna.
Redan under 2022 var Gränsinderrådet aktiv i samma fråga då den dåavarande regeringen lade fram lagförslag om ID-kontroller:
Ett annat exempel på det förebyggande arbete är den finländske medlemmens Kimmo Sasis arbete med frågan om effekten av det europeiska mått- och viktdirektivet. Nedan en kort redogörelse från Kimmo Sasi om arbetet:
"Som en del av det så kallade paketet för grön frakt publicerade Europeiska kommissionen 11.7.2023 förslaget (COM(2023 445) till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktivet 96/53/EG om största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikter i internationell trafik för vissa vägfordon som framförs inom gemenskapen (mått- och viktdirektivet). Mått- och viktdirektivet gäller största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikter i internationell trafik för tunga fordon i vägtrafik. Trafik mellan de nordiska länderna är internationell trafik.
I förslaget finns flera positiva förändringar. Dock det är beaktansvärt att vissa fraktkombinationer, fliskombinationer, andra kombinationer som använder fyraxlade fordon samt tankkombinationer inte enligt nuläget är i enlighet med definitionen i förslaget. Inte heller de kombinationsfordon som transporterar råvirke mellan Finland och Sverige är som sådana i enlighet med definitionen i fråga. Transporten över gränsen är möjligt endast med European Modular System definierade fordon. Finland och Sverige har i EU-medlemskapsförhandlingarna avtalat om rätten att nationellt använda större transportmateriel än övriga Europa, så länge användningen inte påtagligt påverkar den internationella konkurrensen inom transportsektorn. Denna rättighet har från början av ländernas EU-medlemskap även tillämpats på internationell trafik mellan Finland och Sverige baserat på samförstånd mellan länderna.
Transportkostnaderna stiger påtagligt inom många olika branscher i norra Finland och norra Sverige om man förlorar synergin av ett gemensamt transportsystem som baserar sig på större transportmateriel.
Finlands regering lämnade i augusti 2023 en skrivelse U 35/2023 rd till riksdagen. Regeringen konstaterade  att den gränsöverskridande trafiken, i synnerhet inom glesbygder, borde kunna fortsätta med den nuvarande materielen.
Frågan behandlades nationellt i Finland. Finlands representant i Gränshinderrådet var i kontakt med trafik- och kommunikationsministeriet och Finlands Transport och Logistik i september. Frågan diskuterades också på Nordiska rådets finska delegation i trafikministerns närvaro. Också riksdagens stora utskott (EU-utskottet) förpliktade regeringen att arbeta för möjligheten att använda tidigare mått och vikt i gränsöverskridande trafiken. Frågan togs upp i Gränshinderrådet mellan EU-medlemsländerna Sverige, Danmark och Finland.
I rådets landtransportarbetsgrupp var samarbetet mellan de nordiska länderna mycket bra och länderna koordinerade sina ställningstaganden. Detta samarbete ledde till att kommissionens förslag fick ett nordiskt undantag som gör det möjligt att fortsätta transporter med nuvarande material.
Europaparlamentet tar nu ställning till Rådets förslag. Det ser bra ut att också Parlamentet godkänner det nordiska undantaget. I parlamentet har samarbetet mellan de nordiska medlemmarna varit bra. Gränshinderrådets representant har varit i kontakt med relevanta medlemmar i Europaparlamentet".