Gå till innehållet

Organisering av Gränshinder­rådets arbete

Det är av stor betydelse att Gränshinderrådets arbete, både regionalt och nationellt, kopplas till berört nordiskt ministerråd och till berörda nationella departement och parlament. Detta för att skapa transparens och delaktighet i det nordiska gränshinderarbetet mellan invånarnas och företagens identifierade gränshinder i hela Norden.
Illustrationen ger en schematisk bild av hur Gränshinderrådets arbete är organiserat.
Illustrationen ger en schematisk bild av hur Gränshinderrådets arbete är organiserat

Identifiering

Arbetet med att lösa gränshinder börjar normalt med att potentiella gränshinder identifieras av Nordiska ministerrådets informationstjänst Info Norden eller de gränsregionala informationstjänsterna Øresunddirekt, Grensetjänsten Norge-Sverige och Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge. Informationstjänsterna är i daglig kontakt med invånare och företag som söker information om att förflytta sig över gränserna av olika anledningar och det är särskilt i kontakten med dessa som problem identifieras. Informationstjänsterna rapporterar därefter in beskrivning av potentiella gränshinder samt i vissa fall lösningsförslag till Nordiska ministerrådets gränshindersekretariat. 

Dokumentation

Underlagen som inkommit från informationstjänsterna bearbetas och kvalitetssäkras av Nordiska ministerrådets gränshindersekretariat i samråd med berörda nationella departement. De nationella departementen, som har sakkunniga på området, har en särskild roll i att kvalitetssäkra de problemställningar som rapporteras in. Gränshindren dokumenteras därefter i den nordiska Gränshinderdatabasen
För att säkerställa att medlemmarna i Gränshinderrådet har korrekt faktaunderlag till sitt förfogande när de prioriterar nya gränshinder och arbetar med de fall som redan prioriterats är det viktigt att de beskrivande texterna i Gränshinderdatabasen uppdateras med viss regelbundenhet. Gränshinderdatabasen är också en viktig informationskälla för Nordiska ministerrådets sektorer, informationstjänsterna och nordiska invånare generellt. Därför är en viktig aspekt med den omfattande uppdateringen också att säkerställa att beskrivningar av gränshinder är korrekta och uppdaterade. Databasen uppdateras vartannat år.
Den senaste versionen av varje gränshindertext går alltid att hitta i Gränshinderdatabasen. 

Prioritering av gränshinder

För att skapa långsiktighet och struktur i gränshinderarbetet väljer varje medlem i Gränshinderrådet ut relevanta gränshinder som prioriteras i Gränshinderrådets arbete. Urvalet görs utifrån de hinder som är registrerade i Gränshinderdatabasen.  Medlemmarna kan välja att prioritera vissa hinder gemensamt. En avgörande aspekt för långsiktigheten i arbetet är att vid byte av nationell medlem tas de tidigare prioriteringarna alltid vidare av den nye medlemmen. 
Under vissa omständigheter, t ex om ärendet brådskar eller drabbar många personer, kan det vara möjligt att ad-hoc prioritera gränshinder som ännu inte finns i databasen.
Generalsekreteraren, som är Nordiska ministerrådets representant i Gränshinderrådet, ansvarar för koordineringen av det gränshinderarbete som bedrivs i de berörda ministerråden. Nordiska rådets representant i Gränshinderrådet koordinerar Gränshinderrådets arbete med det gränshinderarbete som bedrivs i och genom Nordiska rådet.  

Lösning

Gränshinderrådet arbetar i enlighet med det uppdrag rådet har fått av de nordiska statsministrarna och lägger därför stor vikt vid samarbetet och den öppna dialogen med de departement och myndigheter som berörs av gränshindren.
I Gränshinderrådets årsrapport redovisas varje år en statusuppdatering från Gränshinderrådets medlemmar och berörda departement. På så sätt blir gränshinderarbetet transparent och alla kan följa processen kring de prioriterade hindren.
Arbetet pågår tills gränshindret är löst eller till dess att berörda departement eller myndigheter meddelat att gränshindret inte kan lösas. Gränshinderrådet har endast en pådrivande roll och det är enbart beslutsfattare och de nationella myndigheterna i de nordiska länderna, Färöarna, Grönland och Åland som faktiskt kan lösa gränshinder, genom avtal-, regel- eller praxisändringar i sina respektive länder. 
Gränshinderrådet kan däremot verka för att lösa gränshinder som hämmar mobilitet och tillväxt för medborgare och företag i Norden genom att ta fram en tydlig problembeskrivning, förslag till lösning, samt, i den mån det är möjligt, kostnadsanalyser.

Koordinering

Sekretariatet på Nordiska Ministerrådet ansvarar för att koordinera Gränshinderrådets arbete. Sekretariatet koordinerar även Gränshinderrådets arbete med det gränshinderarbete som bedrivs i sektorerna på Nordiska ministerrådets sekretariat samt koordinerar, tillsammans med Nordiska rådets sekretariat, samarbetet mellan Gränshindergruppen och Gränshinderrådet.
Sekretariatet har även en koordinerande roll rörande informationstjänsternas verksamhet, särskilt rörande samarbetet mellan informationstjänsterna i syfte att effektivisera gränshinder- och informationsarbetet.