I de nordiska länderna värdesätts alla medborgares frihet att leva sitt liv i överensstämmelse med sina drömmar och önskningar. Medborgarna i de nordiska länderna påverkas dock negativt av stereotypa normer och förväntningar knutna till kön. Dessa könsbaserade normer och förväntningar kan exempelvis förhindra att unga väljer den utbildning och karriär de skulle vilja ha, och könsbaserade stereotypa förväntningar om utseende kan orsaka obehag.
Även män och pojkar påverkas negativt. Manlighetsnormer kan till exempel förhindra att män som genomgår en livskris söker den hjälp och det stöd de behöver, och trycket från förväntningar på att uppfylla en traditionellt manlig roll kan leda till såväl försämrade relationer med partner och barn som psykisk ohälsa. Trots det har män historiskt varit underrepresenterade och underprioriterade i jämställdhetsarbetet.
I värsta fall leder traditionalistiska och stereotypa könsnormer till negativ social kontroll och hedersrelaterat förtryck, vilket framför allt kvinnor och flickor men även unga män utsätts för.
Även många LGBTI-personer begränsas av könsstereotypa normer och förväntningar, både i familjen och i kontakt med offentliga myndigheter, där normer om heterosexualitet och cisgender har en begränsande och alienerande effekt – till exempel avseende familjebildning.