Gå till innehållet

Mål 2: De nordiska samhällena ska vara fria från diskriminering, och fördelningen av makt och inflytande ska avspegla mångfalden i de nordiska samhällena

De nordiska länderna har historiskt varit föregångsländer när det gäller att främja en jämställd representation och könsfördelning i politiken. Likväl är kvinnor fortfarande underrepresenterade i samhällets styrande organ, i politiken och i näringslivet, och många kvinnor väljer att avstå från att delta i samhällsdebatten på sociala medier eller i politiken av rädsla för könsbaserade kränkningar.
Jämställdhet kommer alla medborgare i de nordiska samhällena till gagn eftersom både den enskilda individen och samhället har nytta av att alla – oavsett kön – bidrar så gott de kan. Därför gäller även för framtidens jämställdhets­utmaningar att de endast kan lösas om folkets stöd för jämställdhet finns kvar som grundläggande nordisk värdering.
För att kunna ta fram bra lösningar på jämställdhets­utmaningarna i de nordiska länderna måste vi även ta hänsyn till andra faktorer, som ålder, aktivitetsbegränsning och etnicitet.
I en tid med stora förändringar och snabb teknisk utveckling måste jämställdhet och lika rättigheter vara grundläggande principer i de nordiska samhällena. Det är särskilt relevant med tanke på den ökande digitaliseringen av de nordiska samhällena och den snabba utvecklingen inom till exempel artificiell intelligens (AI), som kan leda till stora förändringar på de nordiska arbetsmark­naderna.
Om vi vill att de nordiska länderna även i fortsättningen ska vara konkurrenskraftiga inom digital­isering ock teknik måste sektorn kunna locka en mångfaldig blandning av medarbetare.  På samma sätt är det viktigt att kvinnor får tillgång till jobb och inflytande i den här tillväxtsektorn. Avslutningsvis kan sektorn bidra positivt till att främja jämställdhet och mångfald genom att använda AI för att eliminera i stället för att reproducera förutfattade meningar och främja likabehand­ling.
För att lösa framtidens utman­ingar måste alla medborgare i Norden trivas och ges bästa möjliga förutsättningar för att bidra till utvecklingen av de nordiska samhällena. Det innebär att alla ska kunna vara sig själva och att alla har rätt att bemötas med respekt och värdighet. Tyvärr avstår många LGBTI-personer från att leva öppet av rädsla för omgivningens reaktioner, och de utsätts i högre grad för diskrimi­nering och hatbrott än den övriga befolkningen.
pexels.jpg
Jämställdhet kommer alla medborgare i de nordiska samhällena till gagn.

Delmål 2.1: En jämn könsfördelning i styrande organ ska främjas i både politik och näringsliv.

Delmål 2.2: Utvecklingen inom digitalisering och AI ska bidra till att främja jämställdhet och lika rättigheter.

Delmål 2.3: De nordiska befolkningarna ska involveras och engageras i utvecklingen av lösningar på framtidens jämställdhetsutmaningar – framför allt i anslutning till den gröna omställningen.

Delmål 2.4: LGBTI-personer ska kunna leva öppet i de nordiska länderna och känna sig trygga och inkluderade i samhället, och de måste kunna delta och ha inflytande på livet i samhället utan risk för att utsättas för diskriminering och trakasserier.