Norden har kommit långt i arbetet för jämställdhet mellan könen och lika rättigheter för LGBTI-personer genom såväl lagstiftning som politiska åtgärder. Samtidigt har regionen fortfarande långt kvar till den punkt där alla medborgare oavsett kön har samma inflytande och möjlighet att utforma sina liv och bidra till samhällets utveckling på lika villkor. På samma sätt finns det fortfarande utmaningar att ta itu med för att ge LGBTI-personer i Norden samma rättigheter och möjligheter som den övriga befolkningen.
De nordiska statsministrarna antog 2019 en gemensam vision om att Norden senast år 2030 ska vara den mest hållbara och integrerade regionen i världen. Arbetet på Nordiska ministerrådet ska därför bidra till genomförandet av visionen genom åtgärder som främjar tre strategiska prioriteringar: ett grönt Norden, ett konkurrenskraftigt Norden och ett socialt hållbart Norden.
Även samarbetet på området jämställdhet och LGBTI ska under perioden 2025–2030 bidra till att göra Norden mer grönt, konkurrenskraftigt och socialt hållbart. Jämställdhet mellan könen och lika rättigheter för LGBTI-personer är inte bara viktiga nordiska värderingar – de är även förutsättningar för att målen ska kunna nås.
Den gröna omställningen kommer att kräva stora förändringar från de nordiska samhällena. För att förändringarna ska bli meningsfulla, effektiva och komma alla Nordens medborgare till gagn måste de baseras på jämställdhet och lika rättigheter.
För att Norden ska kunna förbli konkurrenskraftigt måste alla regionens medborgare ha möjlighet att bidra till de nordiska samhällena. Det är bara om de nordiska utbildningssystemen och arbetsmarknaderna bygger på jämställdhet och lika rättigheter som alla Nordens medborgare på riktigt får likvärdiga möjligheter att ta vara på sina talanger och kompetenser.
Alla nordbor är inte likadana, men för att Norden ska vara socialt hållbart måste jämställdhet och lika rättigheter ligga till grund för arbetet för ett inkluderande samhälle med starkare sammanhållning och gemensamma värderingar.
Samarbetsprogrammet beskriver de politiska prioriteringar och målsättningar som Nordiska ministerrådet för jämställdhet och LGBTI satt upp för perioden 2025–2030, samt deras förhållande till Nordiska ministerrådets Vision 2030.
Både Nordiska rådet och det nordiska civilsamhällesnätverket har kommit med bidrag till målen i samarbetsprogrammet.
Samarbetsprogrammet utgör styrdokument för alla Nordiska ministerrådets aktiviteter för jämställdhet och LGBTI.
Samarbetsprogrammet godkändes av Nordiska ministerrådet för jämställdhet och LGBTI 30 augusti och gäller till 31 december 2030.