Gå til indhold

Mål 4: Styrket Norden i internationalt energi­samarbejde

Et hovedmål for det nordiske energisamarbejde 2025-2030 er at styrke Norden i det internationale samarbejde. Internationalt kan det være en fordel for Norden at agere i fællesskab i de tilfælde, hvor der er fælles interesser. Det er en ambition at udnytte styrken i det nordiske samarbejde aktivt i både formelle og uformelle fora. Det gælder specielt i EU/EØS, men også i andre fora, hvor de nordiske lande deltager.
Der vil stadig være fokus på arbejdet med at støtte nordiske globale energiløsninger. Et tæt nordisk samarbejde vil ikke bare sikre fremtidige værtskabsfunktioner for topmøder og konferencer, men også Nordens rolle som en vigtig global aktør i den grønne omstilling.
hans_berggren-renewable_energy-8408.jpg

Delmål 4.1: Målrettet at drøfte europæiske spørgsmål for at afsøge muligheder for samarbejde.

Realiseringen af den regionale nordiske energivision frem mod 2030 påvirkes af en række europæiske initiativer. Dette gør et styrket nordisk regionalt samarbejde mellem politiske myndigheder, markedsaktører, forskningsmiljøer og civilsamfundet endnu mere relevant.
De nordiske lande vil i samarbejdsperioden 2025-2030 især følge revisionen af energireguleringerne og arbejdet med nye mål i 2030 under European Green Deal (EGD) og «fit for 55». Under EGD vil de nordiske lande kunne etablere og tilpasse det eksisterende regionale samarbejde indenfor temaer som fornybar energi (herunder offshore-vind), energieffektivisering (herunder "energy efficiency first"), eco-design (herunder Nordsyn-samarbejdet), EED-direktivet, energieffektivisering af bygge- og renoveringsstrategier, hydrogensamarbejde, samarbejde om smart systemintegration, nationale energi- og klimaplaner (NECP'er) samt videreudvikling av elmarked og infrastruktur. Forskning, udvikling og innovation vil understøtte køreplanerne horisontalt på vigtige områder såsom hydrogen, CCUS og offshore-vind.

Delmål 4.2: Samarbejde om implementering af EU/EØS-regelværket

Det bliver centralt for de nordiske lande at vurdere samordningsgevinster ved implementering af retsakter i samarbejdsprogrammet 2025-2030. En række energiretsakter fra EU/EØS vil være under implementering i denne periode.

Delmål 4.3: Samarbejde om arbejdet i andre internationale organisationer

I Vores Vision 2030 er det en ambition at udnytte styrken i det nordiske samarbejde aktivt i både formelle og uformelle internationale fora. Det gælder specielt i EU/EØS, men også i andre fora, hvor de nordiske lande deltager, for eksempel BEMIP og i fora, hvor eksempelvis systemoperatører og uafhængige tilsynsmyndigheder deltager i forskellige former for regionalt samarbejde, og på europæisk niveau gennem de europæiske systemoperatører (ENTSO-E) og samarbejdet mellem de nationale europæiske regulatorer i ACER. De nordiske lande deltager også i andet, mere globalt energipolitisk samarbejde, som Det Internationale Energiagentur (IEA) og International Renewable Energy Agency (IRENA).