Gå til indhold

Mål 1: Høj energiforsynings­sikkerhed til nordiske forbrugere og virksomheder

Sikker adgang til energi til overkommelige priser er afgørende for de nordiske lande, og samtidigt har landene en proaktiv klimapolitik og høje klimaambitioner. De nordiske lande har forskellige naturressourcer og har valgt forskellige veje til forsyningssikkerhed, men de forskelle energikilder supplerer hinanden godt og bidrager til en bedre forsyningssikkerhed i Norden.
De sidste års begivenheder i form af geopolitiske spændinger m.m. har udfordret systemerne i forhold til forsyningssikkerhed og energipriser. Nordisk samarbejde om forsyningssikkerheden kan bidrage til at robustgøre systemerne overfor fremtidige udfordringer.
michael-held-4VxfEw8my-I-unsplash.jpg

Delmål 1.1: Styrket samarbejde og erfaringsudveksling om rammevilkår for fornybar og fossilfri energi.

En tilstrækkelig energiproduktion, og herunder især elproduktion, er en forudsætning for at opretholde nordens høje energiforsyningssikkerhed. I takt med at vore samfund elektrificeres og nye teknologier (for eksempel hydrogenproduktion) forøger el-efterspørgslen betragteligt, bliver der brug for en markant forøgelse af elproduktionskapaciteten. De nordiske lande står overfor mange af de samme udfordringer i forhold til at etablere rammevilkår, som kan sikre en tilstrækkelig kapacitet, og vil styrke samarbejdet om dette.

Delmål 1.2: Samarbejde om at tilrettelægge energiomstillingen mere socialt, økonomisk og miljømæssigt acceptabelt.

Den nødvendige omstilling på energiområdet berører mange mennesker og forudsætter, at omstillingen gennemføres på en måde som er acceptabel for de berørte. Vidensudveksling imellem de nordiske lande, udvikling af inklusive processer og øget viden og forståelse kan bidrage til en succesfuld gennemførelse. Det gælder såvel i forhold til de fysiske anlæg som i forhold til fordelingen af omkostningerne for omstillingen.