Gå til indhold

Mål 2: Forbedre den nordiske styrkeposition for energiomstilling og innovation

Indenfor innovation og nye teknologier til energiomstilling har de nordiske lande tilsammen den kritiske forsknings- og innovationskapacitet, som skal til for at Norden kan være blandt de ledende i udviklingen af de nye teknologier.
ulf_grünbaum-biogas_facility-7622.jpg

Delmål 2.1: Udvikle styrkeposition i hele værdikæden for nye teknologier. Herunder samarbejde om udvikling af hydrogen og andre nye energibærere (inkl. infrastruktur), CCUS og lagring af energi

Ikke alt energiforbrug kan elektrificeres, og derfor er arbejdet med hydrogen, ammoniak, e-methanol, og andre e-fuels vigtigt. Styrket nordisk samarbejde om disse nye teknologier skal bidrage til en bæredygtig omstilling af de sektorer som er svære eller uhensigtsmæssige at elektrificere direkte, som for eksempel stål- og kemiindustrien og dele af den tunge transport, og det vil mindske importafhængigheden af fossil energi. Desuden skal samarbejdet bidrage til at forbedre det nordiske erhvervslivs/næringslivs muligheder for at være blandt de ledende i denne udvikling, og kunne bidrage til den globale omstilling.  Særligt hydrogen er nu i fokus i det nordiske energisamarbejde, men på sigt kan samarbejdet i højere grad udvides til andre energibærere.

Delmål 2.2: Mere målrettet samarbejde om forbedring af energieffektivi­serings­indsatsen

Effektiv anvendelse af energien har været med til at skabe de nordiske landes velfungerende energisystemer og reducerede drivhusgasudledninger. Energieffektivitet er også vigtig for næringslivets konkurrenceevne. Samarbejdet om energieffektivisering fokuserer på initiativer, der støtter landenes bestræbelser på at forbedre energieffektiviteten gennem teknologiske og adfærdsmæssige ændringer både for borgere og virksomheder. Dette inkluderer fælles indsats inden for områder som energimærkning og Ecodesign, samt cirkulær økonomi og udnyttelse af restvarme.