Siirry sisältöön

Yhteistyö EU-asioissa ja kansainvälisissä kysymyksissä

Ministerineuvoston kansainvälisen työn tarkoituksena on edistää sektorin tavoitteiden saavuttamista, vahvistaa Pohjoismaiden vaikutusmahdollisuuksia alueellisesti ja maailmanlaajuisesti, luoda lisäarvoa sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan ministerineuvostolle että kansainvälisille toimijoille esimerkiksi tunnistamalla ja edistämällä yhteisiä etuja, vaihtamalla kokemuksia ja luomalla uusia yhteyksiä sekä profiloimalla Pohjoismaiden sosiaali- ja terveyspoliittista työtä. Yhteistyö voi täydentää muita kansallisesti tai alueellisesti merkittäviä kansainvälisiä aloitteita esimerkiksi lähialueilla, joilla sektori jatkaa yhteisiä toimia myös Baltian maiden kanssa.  
Työssä otetaan huomioon Agenda 2030, kansainväliset velvoitteet ja ajankohtaiset kansainväliset hankkeet. Muun muassa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus (UNCRC) ja YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimus (UNCRPD) ovat tässä työssä keskeisiä.
Erityistä huomiota kiinnitetään EU-yhteistyöhön ja EU-asioihin liittyvien aiheiden koordinointiin. Sosiaali- ja terveysalan merkitys on entistä suurempi EU-yhteistyössä, joka on laajaa, vaikka ala kuuluukin pääasiassa kansallisen toimivallan piiriin. Sosiaali- ja terveysalan EU-aloitteista keskustellaan sosiaali- ja terveyspolitiikan ministerineuvoston ja virkamieskomitean sekä asianomaisten työryhmien kokouksissa tarpeen mukaan. 
Muut keskeiset kansainväliset tahot ovat YK, WHO ja OECD, joiden kanssa tehtävä yhteistyö otetaan huomioon tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.