Sosiaali- ja terveyspolitiikan yhteistyöohjelmassa kuvataan poliittiset painopistealueet ja tavoitteet vuosiksi 2025–2030.
Haluamme varmistaa hyvinvointipalveluiden yhdenvertaisen saavutettavuuden ja lujittaa universaalia hyvinvointimallia, ehkäistä mielenterveyden häiriöitä, mielenterveysongelmia ja vastentahtoista yksinäisyyttä kaikissa yhteiskuntaryhmissä, varmistaa kaikkien yhdenvertaiset mahdollisuudet elää hyvää ja terveellistä elämää sekä toteuttaa varhaisia, ennalta ehkäiseviä, edistäviä ja kestäviä panostuksia. Nämä tavoitteet muodostavat yhteistyöohjelman ytimen.
Pohjoismaista hyötyä ja lisäarvoa pyritään saavuttamaan läheisellä ja jatkuvalla vuoropuhelulla, joka tukee osaamisen jakamista sekä tehokkaiden toimien levitystä Pohjoismaissa maiden rajojen yli. Pohjoismaiden on toteutettava yhteisiä käytännön aloitteita tai hankkeita silloin, kun se on mahdollista ja välttämätöntä.
Yhteistyöohjelman laatimiseen on osallistettu Pohjoismaiden neuvosto, kansalaisyhteiskunta ja muut olennaiset toimijat. Pohjoismaiden neuvosto on esittänyt näkemyksiään kirjallisesti ja suullisesti yhteistyöohjelmaa käsittelevissä neuvotteluissa. Ohjelmasta ovat antaneet palautetta myös muut sisäiset ja ulkopuoliset toimijat ja sidosryhmät.
Yhteistyöohjelma on sosiaali- ja terveyspolitiikan ministerineuvoston kaikkea toimintaa ohjaava asiakirja. Sosiaali- ja terveyspolitiikan ministerineuvosto hyväksyi yhteistyöohjelman 19. syyskuuta 2024, ja se on voimassa 31. joulukuuta 2030 saakka.
Yhteistyöohjelman lähtökohtana on Pohjoismaiden ministerineuvostolle annettu tehtävä: avustaminen visiotyössä, jolla Pohjolasta pyritään tekemään maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Pohjoismaiden ministerineuvoston kaikki ministerineuvostot osallistuvat visiotyön toteuttamiseen sen kolmella painopistealueella: vihreä Pohjola, kilpailukykyinen Pohjola ja sosiaalisesti kestävä Pohjola.
Tasa-arvo, lasten ja nuorten näkökulma ja kestävä kehitys sisällytetään sosiaali- ja terveysalan yhteistyöhön, samoin kuin vammaisuuteen liittyvät asiat vammaisalan vuosien 2023–2027 pohjoismaisen yhteistyöohjelman mukaisesti. Samalla otetaan huomioon mahdollisuudet monialaiseen yhteistyöhön Pohjoismaiden ministerineuvoston muiden sektorien ja ulkopuolisten toimijoiden kanssa tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.